Punt gewonnen of punt verloren?

Deze vraag stelden velen zichzelf aan het eind van de wedstrijd van gisteravond in de van Rappardhal in Gorinchem. VALTO 1, wat de hele wedstrijd op voorsprong had gestaan, zag in de slotfase van de wedstrijd deze voorsprong verdampen en deelde de punten met GKV/Enomics 1 na vijftig minuten bikkelen. Van te voren teken je hiervoor, maar achteraf had er dus meer in gezeten.

In de voorbereiding op deze wedstrijd was uw razende reporter al vroeg naar Gorinchem vertrokken, want deze stad aan de Merwede heeft een mooi historisch centrum omgeven door een stadswal waarover je heerlijk kunt wandelen. Gezien het weer een uitgelezen kans voor mij om daar eens rond te gaan kijken en een terrasje te pikken voor een lekker bakkie. Ik moet zeggen dat dit wel een aanrader is voor mensen die geïnteresseerd zijn historische plaatsen om er op een mooie lentedag rond te wandelen. Toen het daglicht langzaam plaats maakte voor kunstlicht naar de Van Rappard hal getogen en daar het innerlijke verzorgd en de belevenissen van de VALTO 2 spelers gepeild van de nipt gewonnen wedstrijd in Maarssen van OVVO 3. Zij waren diep gegaan en van de supporters die ook daar geweest waren vernam ik dat het aan het eind weer bloedstollend was. Conclusie was wel dat als we zulke wedstrijden ook winnen hoor je niemand klagen en hieruit moet ik opmaken dat het allemaal weer niet van een leien dakje ging. Goed dat de punten dan uiteindelijk toch mee naar De Lier gingen, want ook de concurrentie heeft hun wedstrijden gewonnen. Voor VALTO 2 wachten nog vier finales na de verplichte voorjaarsstop die nu ingelast is door de bond om op wintersport te kunnen gaan. Op 7 maart direct een kraker voor vier punten tegen VEO 2, wat samen met Refleks 2 op het vinkentouw zit om de koppositie van VALTO 2 over te nemen.

VALTO 1 zet intussen alle zeilen bij om het verblijf in de overgangsklasse te verlengen met minimaal nog een seizoen. In Middelburg wist VALTO op bezoek bij Swift de tweede helft winnend af te sluiten en waar niemand, en zeker de spelers van KV Vriendenschaar niet, op gerekend had was de ruime overwinning op Vriendenschaar, waar in de heenwedstrijd nog met dubbele cijfers van verloren werd. Ook de thuiswedstrijd tegen de tegenstander van  vandaag GKV/Enomics was er een die met ruime cijfers verloren werd, hoewel we na de eerste helft wel gewoon op voorsprong stonden. Toen wisten de gasten de wedstrijd in de tweede helft te kantelen en met 19-25 de punten mee naar Gorinchem te nemen. GKV heeft bij het begin van het zaalseizoen afscheid genomen van hun coach na teleurstellende resultaten in de veld competitie. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen, want zij staan na de overwinning van vorige week op Swift bovenaan in de poule en zouden deze positie vandaag natuurlijk met hand en tand verdedigen.

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van het Gorinchemse ere lid Leo Boeter, die afgelopen week was overleden, ging de wedstrijd van start. Beide ploegen ongetwijfeld met een plan om de punten te bemachtigen. Met ca. 20 Lierse supporters en de rest van de tribunes volgepakt met thuispubliek ging de wedstrijd van start. De eerste aanvallen bleven vruchteloos, maar het was uiteindelijk toch de thuisploeg die de score opende. Achteraf zou blijken dat dit ook gelijk de laatste keer zou zijn dat GKV op voorsprong zou staan. In de volgende aanval was het Zané die voor VALTO scoren opende en ons weer op gelijke hoogte bracht. Ons verdedigingsvak had minder tijd nodig om de korf te vinden, want binnen een minuut hadden Bart en Maaike ons voorsprong op gezet. GKV wist even later de aansluiting weer te krijgen uit een afstandsschot van Kevin van Beest, maar Mees herstelde het verschil weer. Nadat Bart en Thom de 2-6 tussenstand op het bord hadden geschoten vond GKV coach Menno Kop het genoeg en riep zijn ploeg al na zeven minuten naar de kant. Dit leek effect te hebben, want zij wisten in de volgende aanvallen de achterstand te halveren. Thom en Maaike herstelde dit echter weer na lang aanvallen, wat dankzij het strakke verdedigen van het andere vak mogelijk was. Zo stond het na een kwartier spelen 4-8 en kreeg GKV de eerste strafworp toegekend. Hiermee werd de achterstand weer drie, maar Laurens herstelde de voorsprong weer. Het meegereisde Lierse publiek deed hun best om de ploeg te steunen, maar het thuispubliek overstemmen lukte niet. Het orkest speelde er lustig op los tijdens de Gorinchemse aanvallen, maar het leek VALTO weinig te deren. Na de 6-9 wist VALTO weer verder uit te lopen naar 6-11 door doelpunten van Bart en Nikki. De laatste minuten van het eerste bedrijf gingen in met een 8-11 tussenstand en leek deze wedstrijd een kopie te worden van de thuiswedstrijd. Toen stond VALTO ook de hele eerste helft op voorsprong en ging het aan het begin van de tweede helft mis. Nu wist VALTO voor de thee nog de voorsprong verder uit te bouwen door doelpunten van Romee en Zané en gingen we de kleedkamer in met een 8-13 voorsprong.

De thee had de Lierse ploeg goed gedaan, want we kwamen scherp uit de kleedkamer. Zané en Thom wisten de voorsprong verder uit te bouwen naar 8-15 en was er een serieus gat geslagen met de tegenstander. Nu had ik uit wedstrijdverslagen op sites van andere ploegen uit de poule al begrepen dat de Van Rappardhal een lastig te nemen hindernis is. Zo ook bleek dit vandaag weer. Onder luide aanmoedigingen van het thuispubliek ging de thuisploeg op jacht naar doelpunten. Het wedstrijdbeeld werd grimmiger en de duels harder. Men was duidelijk op zoek naar de grenzen van de scheidsrechter en deze werden vandaag weer aardig opgerekt moet ik zeggen. Met twee strafworpen en een afstandsschot wist GKV zich terug te vechten naar 11-15 en was alleen de treffer van Romee aan Lierse kant het antwoord. Langzaam maar zeker wist de thuisploeg de achterstand te verkleinen en werd het nog een heet laatste kwart in de Van Rappardhal. Het arbitrale duo, eigenlijk heeft de scheidrechter het alleen gedaan, waren in deze fase niet te benijden, maar namen bij de doorbraken van de thuisploeg wel erg makkelijk de veilige beslissing door maar weer naar de stip te wijzen. VALTO zou er in de tweede helft vijf tegen krijgen, waarmee de thuisploeg in het zadel geholpen werd. Met nog tien minuten op de klok kreeg GKV voor het eerst weer de aansluiting dankzij de van hoofdklasser HKC (H) overgekomen Kelly de Bruin. Zij is duidelijk een versterking van de Gorinchemse ploeg die zomaar halverwege het seizoen mag worden toegevoegd aan de ploeg. Nu kreeg eindelijk VALTO een strafworp mee en nam de thuisploeg de geijkte time-out om Thom uit zijn concentratie te halen. Dit deerde Thom echter niet en hij gaf VALTO weer wat lucht. Even later zou Nikki ons weer op een voorsprong van 15-18 zetten, maar de thuisploeg had bloed geroken en ging nu letterlijk tot het gaatje om deze achterstand weg te werken. Met nog iets meer dan drie minuten op de klok kwamen zij bij 18-18 langszij en gingen we een bloedstollende slotfasen in. Voor de Lierse supporters die ook in Maarssen geweest waren wederom een aanslag op hun hartconditie. Als je de wedstrijdverslagen van KVS en KV Vriendenschaar er op na leest weet je dat de thuisploeg in deze fase en bij deze stand alle registers open trekt. Zo ook vandaag geschiede. Aangemoedigd door het thuispubliek werden de confrontaties opgezocht en werd, nadat Zané ons weer op voorsprong gezet had, met de volgende alles of niets poging de zevende strafworp gescoord door de thuisploeg. Met nog tachtig seconden op de klok wist VALTO weer op voorsprong te komen dankzij het afstandsschot van Thom. De thuisploeg gaf zich uiteraard nog niet gewonnen, want er leek voor hen toch nog wat te halen na vijftig minuten achter gestaan te hebben. De gelijkmaker viel uiteindelijk zo’n vijftig seconden voor tijd en mocht VALTO nog voor een laatste kans gaan. Deze werd op een lompe manier door de tegenstander onderbroken, maar dit lag geheel in de lijn van de tweede helft. Hierdoor kreeg juist de thuisploeg de kans op de volle buit. Onze verdediging maakte nu echter geen fout en wist de thuisploeg tot een schotklok overschrijding te dwingen. De klokbediener zat al de hele tweede helft iets te veel in de wedstrijd, want het gebeurde meerdere keren dat men, helaas niet in ons voordeel, vergat de schotklok te starten. Ook nu vergat hij de klok te stoppen. Dit werd nu wel, na appelleren van de VALTO aanhang en spelers, rechtgezet en mocht VALTO proberen om in de laatste 20 seconden de bal nog in de aanval te krijgen. Wij kozen er echter voor om dit punt te koesteren en geen risico te nemen de bal nog te verliezen. Hierdoor tikte de tijd dus weg en werden de punten gedeeld met de koploper, die nu weer gedeeld koploper is geworden. Ik had vorige week wel heel stoer gezegd dat we KV Swift  wel weer in het zadel wilde helpen, maar had eerlijk gezegd van te voren al getekend voor een gelijkspel. Gezien de thuiswedstrijd waren we in staat om hen het vuur aan de schenen te leggen, maar om dit een hele wedstrijd vol te houden vergt wel wat van de concentratie van de spelers. Vandaag zat dat wel goed en wisten we tot drie minuten voor het einde de bovenliggende partij te blijven. Helaas werd de chaos die de thuisploeg creëerde het arbitrale duo te veel en werden er enkele discutabele beslissingen genomen. Neemt niet weg dat je jezelf ook niet in zo’n situatie moet laten dwingen. Zelf ben ik er alleen nog niet uit of we nu een punt gewonnen of juist een punt verloren hebben. In Gorinchem zijn ze in ieder geval wel zeker dat er een punt gewonnen is, gezien de blijdschap na de wedstrijd. Gelukkig voor hen zijn er in de ander wedstrijden ook verrassende uitslagen te zien. KVS wist als enige “gewoon”te winnen op bezoek bij VEO, wat inmiddels als vierde ploeg afscheid genomen heeft van hun trainer. KV Swift wist thuis in “de Sprong” niet verder te komen dan een 23-23 gelijkspel tegen Sporting Trigon, wat met een bus vol supporters naar Zeeland was afgereisd. KV Vriendenschaar lijkt ook het spoor een beetje bijster te zijn en speelde ook gelijk tegen HKV/Ons Eibernest. Vooral door deze laatste uitslag moeten we blij zijn met het vandaag behaalde punt, zodat het verschil met HKV in de competitie nu op drie blijft.

We gaan nu weer twee korfballoze weekenden tegemoet om dan op 7 maart weer de accu’s opgeladen te hebben voor de eindsprint in de competitie. VALTO 2 wacht nog vier finales tegen achtereenvolgens VEO 2, HKV 2, SDO 2 en KZ/Thermo4U 4. Voor het vlaggenschip staan de wedstrijden tegen VEO 1, HKV 1, KVS 1 en Sporting Trigon 1 nog op het programma, waarbij vooral de wedstrijden tegen VEO en HKV belangrijk zijn voor lijfsbehoud. Uw steun is hierbij natuurlijk meer dan nodig. Gisteravond hebben we weer kunnen zien wat publiek met een team kan doen. Wij hebben ook ons best gedaan, maar werden overstemd door de GKV aanhang. Ondanks dat zijn de spelers enorm blij met uw aanwezigheid en zien u graag terug bij de volgende wedstijden. Laten we er vooral bij de thuiswedstrijden weer een kolkende Vreeloohal van maken en onze energie laten overslaan op de spelers die in deze wedstrijden weer tot het uiterste zullen moeten gaan om de wedstrijden over de streep te trekken.