Herboren VALTO verslaat KV Vriendenschaar

Vorige week deed vooral VALTO 2 goede zaken met een overwinning op Refleks en deed ons vlaggenschip aan vormherstel tegen Swift in Middelburg. Hier viel vooral op dat VALTO 1 prima partij geboden had aan de meest scorende ploeg van Nederland. Hoewel de wedstrijd bij rust al gespeeld leek rechtte de Lierse trots de ruggen voor de tweede helft en wist hierin gelijke tred met de tegenstander te houden. Sterker nog, de tweede helft werd zelfs gewonnen met twee verschil, maar de opgelopen schade uit de eerste helft was groter. Goed dat we tot het eind bleven strijden voor een goed resultaat, wat ook vandaag weer meegenomen kon worden in de kraker tegen KV Vriendenschaar.

VALTO 2 kon vandaag afstand nemen van de concurrentie als er gewonnen werd, want Refleks speelde al vroeg in de middag en had in Maarssen verloren van OVVO 3. Voor VALTO 2 dus zaak om scherp aan de wedstrijd te beginnen. VALTO startte zonder Pieter, die vorige week uitviel met een voetblessure en zonder Nikki (S) die ook vorige week uitviel met een knieblessure en nu ook nog een arm in het gips heeft vanwege haar pols. De gasten waren er op gebrand om deze wedstrijd beter te starten dan de thuiswedstrijd die wij ruim wisten te winnen met 21-28. Toen was VALTO de hele wedstrijd de bovenliggende partij, maar nu namen de gasten in de openingsfase het initiatief. Na 0-1 werd het in de derde minuut door Ron weer gelijk, maar wisten de gasten niet veel later weer een 1-2 voorsprong te nemen. Ruben en Thijs stelden orde op zaken, waarna we bij 3-2 aan de goede kant van de score kwamen. Na de gelijkmaker was het Vera die in de volgende aanval onze voorsprong herstelde, maar ook deze werd weer weggewerkt door de gasten uit Hardinxveld-Giessendam. Ron nam zijn ploeg bij de hand en wist met twee treffers het eerste gaatje te slaan bij 6-4, maar helaas wisten de gasten de aansluiting te behouden door ook gelijk weer te scoren. Gelukkig heeft VALTO dames die ook hun doelpuntjes mee pakken en zo ook nu. Lisanne en Lisa zorgden voor het eerste gaatje van drie verschil en toen Ron even later de 9-5 binnen schoot leek het te gaan lopen. Helaas werd er in de verdediging een overtreding gezien door de leidsman en ging de bal op de stip. Martijn zorgde er al snel weer voor dat het verschil weer hersteld werd, maar met twee afstandsschoten wist Vriendenschaar de achterstand weer te halveren. Het was Vera die in de volgende aanval de ruststand 11-8 op het scorebord schoot en leek VALTO 2 gewoon op koers te zijn voor een overwinning.

VALTO kwam ook het scherpst uit de kleedkamer, want Vera en Ron zorgden voor een marge van vijf verschil na vijf minuten in het tweede bedrijf. Toen stokte de doelpunten bij VALTO en zou het acht minuten lang niet tot scoren komen. Deze doelpuntloze periode wisten de gasten te benutten om het gat te dichten en zelfs op voorsprong te komen bij 13-14. Het was Ruben die de doelpuntloze periode doorbrak en ons weer op gelijke hoogte bracht. Even later mocht Ron een vrije bal nemen, welke door hem ook werd afgerond. De gasten konden even later weer op gelijke hoogte komen door een, al dan niet terechte, strafworp te benutten. Niet veel later namen de gasten een time-out om de ploeg goed geïnformeerd de laatste vijf in te laten gaan. Een ruime overwinning zat er vandaag in ieder geval niet meer in, maar VALTO bleef knokken voor elk doelpunt. Ook de gasten gingen tot het gaatje om de punten mee naar huis te nemen. Ruben zette ons weer op voorsprong, maar de doelpunten bleken duur in deze bloedstollende slotfase. De aanvallen werden rommelig en niet altijd werden de juiste keuzes gemaakt. KV Vriendenschaar staat er om gekend dat zij van ver hun schoten nemen in de hoop dat deze zullen vallen of dat hun ploeggenoten de ballen afvangen. Zo ook vandaag. Van grote afstand viel uiteindelijk de gelijkmaker voor hen weer binnen, maar kon VALTO nog drie minuten voor de overwinning gaan. Terwijl de klok al stilgezet was wist Lisa ons van dichtbij weer op voorsprong te zetten. De laatste minuut duurde echter nog heel lang op het horloge van de scheidsrechter en de gasten wisten in deze lange minuut de gelijkmaker nog door de korf te krijgen. Met de 17-17 eindstand werden de punten dus gedeeld en komt concurrent VEO een puntje dichterbij in de competitie. Zij wisten eenvoudig te winnen van HKV/Ons Eibernest 2, wat nog steeds op de eerste punten wacht. Volgenden week wacht VALTO 2 de lastige uitwedstrijd in Maarssen tegen OVVO 3, wat in een degradatie strijd verwikkeld is en vandaag goede zaken deed door van Refleks 2 te winnen. VALTO 2 is dus gewaarschuwd en zal scherp moeten zijn en als ploeg er weer moeten staan. De thuiswedstrijd tegen deze ploeg ging ook lang gelijk op en werd in de slotfase pas over de streep getrokken. Publiek is dan ook zeer gewenst bij deze wedstrijd om de ploeg weer door de minderen fases te sleuren. Om kwart over twee zal de wedstrijd starten in de OVVO hal in Maarssen.

Dan het klapstuk van de avond. De confrontatie van ons vlaggenschip, wat onder leiding van Thorwald de Roo vorige week prima partij geboden had aan Swift 1 en vertrouwen getankt had voor vanavond, tegen de voor VALTO altijd lastige tegenstander KV Vriendenschaar 1 uit Hardinxveld-Giessendam. In een bomvolle Vreeloohal werden de ploegen voorgesteld aan het publiek en kon de wedstrijd beginnen onder leiding van het arbitrale duo Den Dekker en Boogaard. VALTO startte in de normale opstelling zoals we de laatste weken gewend zijn. Bij de gasten ontbrak Daan Brouwer, die blijkbaar een serieuze blessure heeft want hij was vorige week ook al niet present in de derby tegen GKV/Enomics. Zijn plaats werd, net als vorige week, ingenomen door Peter Visscher. De score werd vandaag geopend door Mees die in de derde aanval doel wist te treffen. In de volgende aanval zouden de gasten de gelijkmaker weten te scoren, maar toen zij in de volgende VALTO aanval aan de noodrem trokken wist Thom ons met de verkregen strafworp weer op voorsprong te zetten. Met de doelpunten van Bart en Zané was even later het eerste gaatje geslagen bij 4-1. In de negende minuut viel de tweede Vriendenschaar treffer door de korf, maar hierna zou VALTO de lijntjes verdedigend nog strakker aanhalen. In iets meer dan twee minuten wist VALTO de voorsprong uit de bouwen naar 7-2 en nam de Vriendenschaar coach Jorrit Ekelmans een time out. De boodschap die hij had was blijkbaar aangekomen, want binnen een minuut hadden de gasten de achterstand gehalveerd naar 7-4. VALTO leek het even lastig te hebben met hun tegenstander en werd er onnodig balverlies geleden. De voorsprong bleef echter behouden door de doelpunten van Thom, Mees en Nikki, die steeds antwoordden op de doelpunten van de gasten. Met nog minder dan vijf minuten te gaan tot de thee gaf VALTO weer even gas en wist nog voor de rust de tegenstander te dubbelen en met 14-7 de kleedkamer op te zoeken.

Het was duidelijk te merken dat er een frisse wind door de selectie heeft gewaaid en dat er nu een team stond met een plan, wat ook goed werd uitgevoerd. De stemming zat er ook op de tribunes goed in, op het gasten vak na natuurlijk. De VALTO aanhang ging nog maar eens goed zitten voor het tweede bedrijf en de kelen werden gesmeerd om de ploeg te steunen om de wedstrijd over de streep te trekken.

VALTO ging in de tweede helft verder waar het gebleven was. Vriendenschaar wist nog wel in de eerste aanval  gelijk te scoren, maar daar zette Thom en Maaike er twee voor VALTO tegenover. In de volgende drie minuten leek het er even op dat Vriendenschaar zich oprichtte. Zij scoorden drie maal op rij en wisten terug te komen tot 16-11 voordat Thom weer wat terug kon doen. Ook de volgende tegentreffer van Vriendenschaar werd weer beantwoord. Deze keer was Mees weer zuiver in de afronding, maar deze keer wisten de gasten hier twee treffers tegenover te zetten. Na acht minuten in het tweede bedrijf stond het nu 18-14 en leek het weer spannend te worden. In de volgende fase zou VALTO de voorsprong echter consolideren door steeds met de tegenstander mee te scoren. Zo werd met de doelpunten van Nikki, Thom en Mees halverwege de tweede helft een 21-16 tussenstand bereikt.

Hoewel VALTO nu geen moment verslapte wisten de gasten toch weer tweemaal achter elkaar te scoren en wisten zij een strafworp te forceren om weer wat dichterbij te komen. Voor deze genomen kon worden nam interimcoach Thorwald, scherp als hij is, een time out. Dit bleek de strafworp nemer van Vriendenschaar uit de concentratie gebracht te hebben, want de bal ging mooi over de korf heen en werd door Bart afgevangen. De laatste vijf minuten zou VALTO volwassen uitspelen. Waar we vroeger nog wel eens vergaten om de schotklok in ons voordeel te gebruiken, werd dat nu gedisciplineerd uitgevoerd. Na de gemiste strafworp nam VALTO ook gelijk de tegenstander bij de strot en wist met de doelpunten van Thom en Zané de wedstrijd definitief in het slot te gooien. De gasten gingen nog gestrest op zoek naar doelpunten, maar in minder dan drie minuten een achterstand van acht goedmaken zou toch wel erg lastig worden. Het gehaaste spel was koren op de molen voor VALTO wat nu rustig de posities innam in de aanval en maximaal gebruik maakte van de schotklok. Zo tikte de tijd rustig weg en kon de overwinning ons niet meer ontgaan. Met nog dertig seconden op de klok zette Thom de eindstand op het bord met zijn afgeronde vrije bal en was de buit binnen.

In een kolkende Vreeloohal wist het herboren VALTO 1 een overtuigende overwinning te pakken op KV Vriendenschaar waar in november nog met 27-14 van werd verloren. Dankzij het goede voorverdedigen van onze dames konden de heren hun tegenstanders uitschakelen en werd het voor de ploeg uit Hardinxveld-Giessendam een lastige avond. Zij moeten het juist van hun heren hebben. Hun dames nemen vaak slechts een klein percentage van de doelpunten voor hun rekening als je hun wedstrijd verslagen er op na slaat. Ook vandaag waren zij niet erg scherp in de afronding en wisten zij, ondanks toch best aardig wat pogingen, slechts drie ballen door de korf te krijgen. Ter vergelijking wisten de VALTO dames vandaag het drievoudige aantal ballen door de korf te gooien. Ook de aanmoedigingen van de volle tribunes met VALTO aanhang hebben duidelijk hun uitwerking op de spelers. Vandaag was duidelijk zichtbaar dat alle spelers er tot het laatste fluitsignaal voor bleven gaan, terwijl er al lang een onoverbrugbaar verschil op het scorebord stond. Blij om te zien dat de spelers een nieuwe impuls hebben gekregen van de achterliggende rumoerige weken en nu weer met elkaar en voor elkaar door het vuur gaan. Natuurlijk doet het coachende werk langs de lijn van Thorwald ook een flinke duit in het zakje en zijn er verschillende spelers die hierdoor met meer vertrouwen in het veld staan.

Al met al een mooie oppepper voor ons vlaggenschip deze overwinning en hij komt ook nog eens heel goed uit. In de ander wedstrijden in de poule wist HKV/Ons Eibernest namelijk te winnen van VEO en komt hierdoor op vier punten, nog steeds drie punten achterstand op VALTO dankzij de overwinning. In de andere wedstrijden liep het allemaal anders dan vooraf gedacht werd door de meeste mensen. KVS ging in eigen huis onderuit tegen Sporting Trigon en ook in Gorinchem was een verrassende uitslag te zien. Swift was de laatste weken lekker op schot, maar GKV/Enomics, de tegenstander van VALTO volgende week, wist Gijs Gillissen en Stephan den Boer blijkbaar aan de ketting te leggen. Swift kwam deze keer niet verder dan 23 treffers en verloor dan ook van GKV. Zij zullen dus nu moeten afwachten wie er de nieuwe koploper nog punten afhandig gaat maken om hen in het zadel te helpen voor het kampioenschap. Zij hebben dit nu niet meer in eigen hand en mogen zo wie zo nu geen misstappen meer maken tot 28 maart.

Zoals gezegd is GKV/Enomics 1 de tegenstander van VALTO 1 volgende week, waar we op 7 december slecht één helft konden bij blijven en uiteindelijk met 19-25 het onderspit dolven. Na de laatste twee wedstrijden ben ik wel benieuwd of VALTO in staat is om Swift in dat zadel te helpen tegen deze ploeg en ik hoop veel VALTO supporters met mij. Laten we met velen achter het vlaggenschip aan reizen naar Gorinchem, waar in de “van Rappardhal”, die te vinden is aan de Wijnkoperstraat 5a in Gorinchem, de wedstrijd om 19:30 uur zal beginnen.