Swift (M) een maatje te groot voor Valto

De najaarsveldcompetitie is intussen over de helft bij het bereiken van speelronde 5. VALTO 2 was tot dit weekend nog foutloos maar VALTO 1 heeft het, zoals verwacht, tot nu toe nog lastig in deze sterke poule. Ook vandaag werd er weer onder een heerlijk herfstzonnetje gespeeld en was het weer heerlijk vertoeven langs de lijn. Helaas waren de resultaten niet zo dat deze ook sfeer verhogend waren, maar er waren weer genoeg leer momenten waar we wat zullen gaan doen. VALTO A1 was na de oorwassing van vorige week tegen de hekkensluiter Vitesse A1 gebrand op revanche. De tegenstander van vandaag was KVS A1, wat twee puntjes meer heeft. Het werd echter al snel duidelijk dat de vissen hun zaakjes beter op orde hadden en aan het eind met een duidelijke 11-19 overwinning huiswaarts keerden.

Het nog foutloze VALTO 2 ging vanmiddag proberen hun koppositie te verstevigen tegen de nummer 2 Swift (M) 2, wat vorige week een punt morste in de thuiswedstrijd tegen Merwede 2. Onder het toeziend oog van minder publiek dan ik gehoopt had en scheidsrechter Verschoor wist VALTO 2 in de eerste vijf minuten direct een gaatje te slaan naar 3-0, voordat de gasten de korf wisten te vinden. Even later zou Swift ook hun tweede vrije bal verzilveren en was de voorsprong weer bijna verdampt. Ruben wist de marge voor VALTO weer te vergroten, maar hierna zou VALTO een kwartier verstoken blijven van doelpunten. In de Zeeuwse verdediging werden de duimschroeven aangedraaid en er kwam meer druk op de VALTO defensie te staan. Met een derde doelpunt uit een vrije bal verkreeg Swift weer de aansluiting. VALTO 2 wist niet onder de verdedigende druk uit te komen en het publiek moest toezien hoe de ploeg tien minuten later tegen een 4-5 achterstand aan keek. Thijs wist deze achterstand nog te egaliseren, maar Swift had nu het lek gevonden. Op slag van rust wisten zij een 5-7 voorsprong te nemen, waarmee VALTO zich in een lastige uitgangspositie voor de 2e helft manoeuvreerde. Gelukkig deed Thijs in de dying seconds aan schade beperking door de ruststand op 6-7 te zetten.

Bij aanvang van het tweede deel wist VALTO de eerste aanval van Swift af te slaan en zorgde Mandy er voor dat we weer op gelijke hoogte kwamen. Dit was echter ook gelijk de laatste keer dat we gelijk zouden staan, want Swift nam het initiatief en wist met drie treffers op rij de 7-10 tussenstand op het bord te zetten. De jonge ploeg die VALTO is ging zich in deze fase te veel met randzaken bezig houden en ging meer en meer tegen zich zelf spelen. Helaas liet de verder prima fluitende scheidsrechter Verschoor ook af en toe een steekje vallen. Het verschil zou de hele tweede helft tussen de twee en drie doelpunten blijven tot we met het doelpunt van Romeé bij 12-13 weer de aansluiting kregen. Met nog tien minuten op de klok kreeg het Lierse publiek weer hoop. Zeker toen we een strafworp mee kregen voor de gelijkmaker. Dit had het keerpunt in de wedstrijd kunnen zijn, maar deze werd helaas gemist. In de volgende Swift aanval ging ook de bal op de stip en waar VALTO miste, hield de Zeeuwse strafworpnemer het hoofd koel en zorgde weer voor meer lucht. Met nog negen minuten te gaan was er echter nog van alles mogelijk, mits je de juiste kansen pakt en je de rust bewaard. Daar mankeerde het helaas aan vandaag. VALTO liet zich opjagen en wist geen goede kansen te creëren, waardoor er veel balverlies werd geleden. Ron schoot vijf minuten voor tijd de eindstand op het bord door er 13-14 van te maken, waarna Swift de wedstrijd met rustig opgezette aanvallen en veel schoten ruim over de korf uitspeelde. De eerste nederlaag was een feit voor VALTO 2 en zij zijn ook gelijk hun leidende positie in de poule kwijt aan Swift. Jammer dat deze jonge ploeg vandaag niet de rust heeft kunnen bewaren, waar ze dit in voorgaande wedstrijden juist zo volwassen deden. Volgende week wacht hen de verre uitwedstrijd in Eindhoven tegen Rust Roest 2, wat vandaag hun tweede overwinning pakte op Tilburg 2. Een lastige uitwedstrijd door het tijdstip van spelen. Er zullen een aantal spelers met het vlaggenschip mee moeten voor de belangrijke wedstrijd tegen KV Vriendenschaar in Hardinxveld-Giessendam.

Daar wacht VALTO 1 een belangrijke wedstrijd in de strijd om lijfsbehoud.

Vandaag was het een heel andere tegenstander. Swift 1 is een complete ploeg die tot nu toe nog foutloos is en de koppositie deelt met CKV Nieuwerkerk. Op voorhand waren zij vandaag al de favoriet voor de overwinning, want vorig seizoen troffen de ploegen elkaar ook in de competitie en toen moest VALTO twee keer hun meerdere herkennen in deze ploeg. Verstrekt met de van TOP Arnemuiden terug gekeerde Dylan Gillissen, staan er nu drie heren met dezelfde achternaam in de ploeg. Naast deze heren een sterk dames kwartet, waardoor je moet hopen op een slechte dag van deze ploeg om aanspraak te kunnen maken op punten. Deze slechte dag hadden zij vorige week al tegen Merwede toen zij pas aan het eind van de eerste helft op voorsprong kwamen en de wedstrijd uiteindelijk ook gewoon wisten te winnen. Vandaag waren ze dus weer op scherp gezet door hun coach Dennis Plantinga, wat al snel duidelijk werd na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wolfgang. Hij had zowaar wel een assistent meegenomen in de persoon van de heer van Mourik. Bart speelde vandaag op de plaats van Mees die vorige week een schouderblessure had opgelopen tegen HKC. Maaike haar oog was gelukkig weer open gegaan na de botsing van vorige week, maar ze liep er nog wel met een bont gekleurd gezicht bij. Beide ploegen begonnen strak verdedigend en het was na vier minuten voor het eerst raak voor Swift. Toen was de deksel van de korf, want binnen twee minuten stond VALTO op een 0-3 achterstand. In de volgende Swift aanval ging er een schok door de Swift gelederen toen Joren Gillissen gillend ter aarde stortte. Na het intapen van zijn enkel kon hij weer, zij het met duidelijk de nodige pijn, verder met de wedstrijd. Nadat Swift ook nog het vierde doelpunt had gescoord, mocht Frank voor VALTO de eerste treffer laten noteren. We waren toen echter al tien minuten onderweg en de volgende treffer zou weer een aantal minuten op zich laten wachten. Tien minuten later zou het VALTO publiek de adem inhouden toen Thom gillend ter aarde stortte en naar zijn enkel greep. Ook hij werd opgelapt, maar zou even later toch het veld verlaten en vervangen worden door Ruben. Swift had intussen de voorsprong uitgebouwd naar 1-8 toen met wat wissels Bart naast Frank was gekomen en Ruben en Laurens het in het andere vak moesten gaan klaren. Na de 2-8 van Zané leek ook voor VALTO het scoren dan toch te beginnen. Het verschil werd er echter niet kleiner op, want ook Swift scoorden gewoon door. De kleedkamers werden opgezocht bij een 5-13 tussenstand, die tot stand kwam door Maaike (2x) en Frank.

Het zou voor VALTO in het tweede deel eigenlijk alleen maar gaan om schade beperking en proberen gewoon een goede wedstrijd neer te zetten. Net als bij aanvang van de eerste helft duurde het ook nu weer een vijftal minuten voor de korf gevonden werd. Swift vergrootte de voorsprong naar 5-15 toen Frank weer een meegekregen strafworp verzilverde. VALTO vocht voor wat het waard was, maar kreeg geen grip op de Swift aanvallen. Na tien minuten in de tweede helft was het verschil opgelopen naar 6-17 en was de wedstrijd wel gespeeld. Swift zou de wedstrijd verder controleren en ook de punten in deze wedstrijd, wat eigenlijk nooit een echter wedstrijd was, mee naar Middelburg nemen. Het eindsignaal klonk uiteindelijk met 11-23 als eindstand op het scorebord. Swift blijft hiermee samen met CKV Nieuwerkerk koploper in de OKD poule. Zij gaan volgende week de strijd aan met deze ploeg om te bepalen wie er als koploper straks de zaal in gaat. Voor VALTO wacht volgende week ook een belangrijke wedstrijd in Hardinxveld-Giessendam. KV Vriendenschaar is geen onbekende ploeg voor VALTO en is altijd een lastige tegenstander gebleken. Met het oog op lijfsbehoud in de OK zou het mooi zijn als daar weer eens de puntjes worden gepakt. Hopelijk kan Eric weer over een fitte selectie beschikken om deze klus te klaren, waarbij uw steun meer dan welkom is.

Als toetje van deze korfbalmiddag stond er na het vlaggenschip een wedstrijd van VALTO C1 op het programma. Ook zeker een wedstrijd van het bekijken waard. In een pittige hoofdklasse poule proberen deze talentjes punten te vergaren, wat nog niet eenvoudig gebleken is. Tegenstander was vandaag Groen Geel C1 uit Wormer de nummer 3 uit de poule. Na de moeilijke wedstrijd vorige week in Koog aan de Zaan tegen KZ was de C1 er op gebrand om er vandaag weer een mooie wedstrijd van te maken. Dit bleek al snel uit de inzet die er op het veld gelegd werd door de spelertjes. De hele eerste helft bleef VALTO gelijke tred houden met Groen Geel en nam ook een paar keer een kleine voorsprong. Het lengte verschil in de ploegen brak VALTO uiteindelijk op. Groen Geel had een paar heren die twee koppen groter waren dan hun tegenstander en dan win je niet snel een reboundduel. Hierdoor konden de Wormers meer herhalen in de aanval, wat hen op voorsprong bracht. Bij 10-13 leek de wedstrijd gespeeld, maar door wat tactische wissels van de coaches Bart en Simon wist VALTO toch weer terug te komen in de wedstrijd. Helaas was er niet genoeg tijd meer om de gelijkmaker nog door de korf te krijgen en werd de wedstrijd afgefloten bij 12-13. Weer net verloren, maar er is zeker vooruitgang te zien in het spel van de C1. Gewoon lekker door blijven gaan dan komen de punten vanzelf wel toppers. Voor wie deze talentjes meer aan het werk wil zien is er volgende week weer een thuiswedstrijd. Om 10:15 uur zullen zij weer gaan proberen om van die hatelijke nul af te komen in een wedstrijd tegen Die Haghe C1.

De supporters van het vlaggenschip worden om 16:00 uur aan de Sluisweg 135 in Hardinxveld-Giessendam verwacht.