VALTO 1 schiet met scherp tegen Excelsior 1

Zo, de Kerstvakanties zitten er nu echt op. Alle ploegen mochten vandaag weer aantreden voor het vervolg van de zaalcompetitie. Voor de VALTO selectie ook gelijk twee belangrijke wedstrijden tegen Excelsior, een tegenstander waarvan de statistieken in het nadeel spreken voor VALTO. Eric Geijtenbeek had niets aan het toeval overgelaten en er voor gezorgd dat VALTO gedurende de winterstop het wedstrijdritme kon vasthouden door twee oefenwedstrijden te regelen. De tegenstanders Tweemaal Zes en Sporting Delta komen beide in de overgangsklasse uit, maar wisten niet te winnen van VALTO. Vandaag waren er weer punten te verdienen en het is al vaker gebleken dat er dan een andere druk op de spelers staat. VALTO 2 mocht het spits afbijten in Delft in een wedstrijd tegen de reserves van Excelsior. Dit moest helaas wel zonder de geschorste Ruben, door zijn 2e gele kaart. Met redelijk gevulde tribunes ging de wedstrijd van start onder leiding van scheidsrechter Hendriks. Al snel had de thuisclub de openingstreffer door de korf en het tweede doelpunt liet niet lang op zich wachten. Het was Ron die voor VALTO de nul van het bord schoot uit een kort kansje, maar hierna trok Excelsior in een keer door naar een 7-1 tussenstand na zeven minuten spelen. Pas toen kreeg VALTO weer wat meer grip op de Delftse aanvallen. Thijs nam zijn ploeg bij de hand en verkleinde de achterstand eigenhandig naar 7-3. Halverwege de eerste helft maakte Thijs er weer een wedstrijd van door weer tweemaal achter elkaar te scoren en een 8-6 tussenstand op het bord te zetten. Excelsior herstelde het verschil echter weer, maar Thijs had het gat van de korf nu goed gevonden en schoot de 10-7 weer binnen. Excelsior bleef echter met scherp schieten en zette met drie doelpunten op rij de nieuwe tussenstand 13-7 op het scorebord. VALTO moest dus weer aanzetten om het gat te verkleinen om er weer een wedstrijd van maken. Het was weer Thijs die met alweer zijn zesde treffer het goede voorbeeld gaf, wat door Lisanne B opgevolgd werd. Met nog vijf minuten op de klok besloot Leon een time-out te nemen om de ploeg weer even bij elkaar te roepen. Ron mocht niet veel later een strafworp nemen en daarna was het wederom Thijs die de 14-11 binnen schoot. Helaas ging even later ook bij VALTO de bal op de stip, maar toch zorgde Ron dat we voor de rust de aansluiting behielden door de ruststand op 15-13 te zetten.

In het begin van het tweede bedrijf had VALTO het verdedigend goed voor elkaar. Rick wist binnen acht seconde de aansluitingstreffer te maken, maar helaas wilde de gelijkmaker niet vallen. Nadat Pieter even later weer voor de aansluiting zorgde bij 16-15 wist de thuisclub weer uit te lopen naar 19-15. De coach van Excelsior besloot een time-out te nemen, want het liep niet zo lekker meer bij Excelsior. Dit bleek zijn uitwerking te hebben, want na deze time-out liep Excelsior weer weg naar de 22-15 tussenstand halverwege de tweede helft. Nog twaalf minuten te gaan, dus nog geen paniek. Er moesten dan wel spijkers met koppen geslagen gaan worden, wilde VALTO nog aanspraak maken op punten. Vier treffers op rij van Lisanne B, Lisa, Ron en (wie anders) Thijs brachten VALTO bij 22-19 weer terug in de wedstrijd. Er stonden nog ruim zeven minuten op de klok om dit gat van drie te dichten. Helaas werd in deze fase niet altijd de bal even goed geplaatst en werd niet altijd op het juiste moment het schot genomen. Hierdoor kon Excelsior het verschil herstellen naar 24-19. VALTO gaf zich echter nog niet gewonnen. Romeé was al een paar keer ingebracht in de aanval om meer dreiging te geven. Zij bleef na de time-out van Leon vijf minuten voor tijd echter staan en wist de laatste twee treffers voor VALTO te maken. Het was echter niet genoeg, want ook Excelsior wist steeds mee te scoren. Hierdoor werd de wedstrijd door de prima leidende scheidsrechter Hendriks afgefloten bij de 27-22 eindstand. VALTO 2 staat helaas weer met lege handen na een prima wedstrijd, maar het gaat toch echt om de punten. Kunnen we afspreken dat we volgende week VALTO 2 in grote getalen zullen steunen in hun strijd om de eerste overwinning in de Vreeloohal tegen KCC/SoNatural 4? Zij hebben uw steun echt hard nodig om net dat laatste stukje energie er uit te persen voor de overwinning.

Ook in Delft viel het op dat de tribunes pas echt volliepen met VALTO aanhangers voor de wedstrijd van het keurkorps van Eric Geijtenbeek. Hopelijk zien we deze mensen volgende week een uurtje eerder op de tribune om ook het tweede aan te moedigen. Helaas konden niet alle supporters blijven. VALTO 9 had van zich laten horen, maar het mocht helaas niet baten voor VALTO 2. Zij moesten snel vertrekken voor hun eigen wedstrijd in Krimpen aan de IJssel tegen KOAG 5 die zij overigens wonnen met 14-18. Gelukkig werd hun afwezigheid ruimschoots opgevuld door anderen en was de verhouding tussen beide supportersscharen bijna in evenwicht.

De beide vlaggenschepen maakten zich op voor de titanenstrijd om de koppositie in de 1e klasse E. VALTO 1 is tot nu toe nog foutloos, wat Excelsior na het onverwachte verlies van voor de kerst niet meer kan zeggen. Vandaag konden er dus door beide ploegen goede zaken gedaan worden. De druk lag door de achterstand toch wel een beetje bij Excelsior, maar ook VALTO was er alles aan gelegen om de punten binnen te halen. Dit zou immers betekenen dat er weer een concurrent op achterstand gezet kon worden. Het was aan scheidsrechter Hagoort om deze wedstrijd in goede banen te leiden. De openingstreffer liet wat langer op zich wachten dan in de voorgaande wedstrijd, maar na anderhalve minuut wist Excelsior de score te openen. Het zou al snel duidelijk worden dat dit de enige keer zou zijn dat Excelsior op voorsprong stond. Zané zorgde even later voor de gelijkmaker, waarna VALTO met vier doelpunten op rij direct een 1-5 voorsprong nam. Excelsior deed met twee treffers op rij nog wat terug, maar VALTO stoomde hierna in één keer door naar een onoverbrugbaar verschil van 3-12. De eerste helft zat er toen al bijna op en Excelsior vocht voor wat het waard was vandaag. Het waren vooral de heren van VALTO die vandaag niet te stoppen waren. Zij wisten allen gemakkelijk de korf te vinden, waardoor de Excelsior heren zich geen raad meer wisten. Bij de gang naar de kleedkamers was het verschil terug gebracht tot 7-15 en kon VALTO met deze comfortabele voorsprong aan het tweede bedrijf beginnen.

Het begin van de tweede helft was weer voor VALTO. Hoewel het even duurde voor er weer gescoord werd, wat het Thom die met twee treffers liet weten dat er voor Excelsior vanavond niets te halen viel. Na de 9-18 van Mees nam de coach van Excelsior al na vijf minuten weer een time-out om zijn ploeg toe te spreken. Dit had niet het verwachtte effect want het waren Thom en Bart die juist de voorsprong voor VALTO verder uitbouwden naar 9-20. Dit verschil zou even zo  blijven door het om en om scoren van de ploegen. Bij de tussenstand 12-22 was er nog tien minuten te spelen. VALTO zette nog eens aan voor een eindsprintje en wist met vijf doelpunten op rij de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Met een tussenstand van 12-27 en nog zeven minuten op de klok kon VALTO de overwinning niet meer ontgaan. Toch brak er toen een slordige fase aan bij de Lierse ploeg, waar Eric niet tevreden over kan zijn. Ruim zes minuten lang wist VALTO de korf niet te vinden en werden er veel aanvallen zonder ook maar een schot te lossen verspeeld. Een mooie gelegenheid voor Excelsior om aan wat schadebeperking te doen. Zij wisten het verschil terug te brengen tot 16-27, wat toch al een stuk beter staat op het wedstrijdformulier. Helaas voor hen was het echter Thom die de eindstand bepaalde toen hij een minuut voor tijd de 16-28 binnen schoot. Het is wel duidelijk dat VALTO vanavond beter met de wedstrijd druk om wist te gaan dan Excelsior. Excelsior zal zich na vanavond nog eens achter de oren krabben en hun kampioensaspiraties bij moeten stellen. Gezien de andere uitslagen in de poule blijft ZKV met drie punten achterstand nog in het spoor bij VALTO. Van de andere door mij gedachte kampioenskandidaten is ONDO (M) een beetje afgehaakt. Zij verloren vandaag van RODA 1 en vindt zich intussen met vier punten terug op de zesde plaats in de competitie. Dit zelfde RODA komt volgende week naar De Lier om ons vlaggenschip het vuur aan de schenen te leggen. De statistieken spreken in hun voordeel, dus een niet te onderschatten tegenstander. Hoe mooi zou het zijn als het vlaggenschip de ongeslagen reeks doortrekt op de verjaardag van de fotografe die hen zo mooi op de banners heeft gezet. Een volle tribune is daarbij natuurlijk onontbeerlijk. Laten we er met z’n allen dus weer een mooi feestje van maken in de Vreeloohal zaterdag.