VALTO 1 met een overwinning de feestdagen in

Na drie speelronden stond VALTO 1 nog steeds op de hatelijke nul en met de feestdagen in het vooruitzicht zou het wel mooi zijn als vandaag de punten mee naar De Lier genomen konden worden en zo afscheid te nemen van de laatste plaats. Tegenstander was CKV VEO uit Voorburg waar we vandaag te gast waren. Ook VALTO 2 speelde in Voorburg, dus verwachtte ik wel aardig wat Lierse supporters op de banken. Door een extra tussenstop onderweg en wat oponthoud in het verkeer was ik te laat om bij het begin van VALTO 2 aanwezig te zijn. Zij konden vandaag goede zaken doen als er gewonnen zou worden van VEO 2, wat de koploper is in de poule. Een blik op het scorebord bij binnenkomst gaf een kleine voorsprong voor de thuisploeg te zien. Even dacht ik dat de wedstrijd later begonnen was, maar een blik op de klok zei me dat we al zeventien minuten onderweg waren met een 3-1 tussenstand. VALTO had in deze fase wel het betere van het spel, maar wel erg veel kansen nodig om tot scoren te komen. Dankzij twee treffers van Ruben en evenveel van Thijs was het even later 3-5 en waren de rollen omgekeerd.  Het lukte VALTO in de laatste vijf minuten tot de rust niet om de voorsprong verder uit te bouwen. Het tegenovergestelde gebeurde. VEO wist op de valreep de achterstand te halveren, waarna met een magere 4-5 ruststand de gang naar de kleedkamers gemaakt werd.

Na de rust zouden de doelpunten nog steeds erg duur zijn voor beide ploegen. Pieter startte op de plaats van Ron in de hoop de trein aan het rollen te krijgen. Het eerste doelpunt na de thee was echter na vijf minuten  voor de thuisploeg en zij namen ook direct een kleine voorsprong. Een aantal minuten later stond er weer een voorsprong voor VALTO op het bord dankzij treffers van Martijn, Nikki en Pieter. Maar ook nu bleken de ploegen erg aan elkaar gewaagd, waardoor de voorsprong met nog dertien minuten te gaan weer werd weggewerkt. Weer kwam VEO op voorsprong en volgde nog tien lange minuten naar het einde, waarin beide ploegen kans op de overwinning leken te houden. Lisanne, binnen de lijnen gekomen voor Vera, wist de gelijkmaker door de korf te krijgen, maar we hadden nog steeds te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Hierdoor wist VEO drie minuten later weer op een kleine voorsprong te komen. Toen VEO met nog drie minuten op de klok ook nog een erg makkelijke gegeven strafworp mee kreeg leken de kansen voor VALTO  het putje in te lopen. Maar, zoals we gewend zijn van VALTO 2, de ruggen werden gerecht en er werd een slotoffensief ingezet door VALTO. Ruben kreeg ook een strafworp mee die hij koelbloedig binnen gooide en de aansluiting weer een feit was. De klok was al stil gezet en waren we dus afhankelijk van de klok om de pols van de verder prima leidende scheidsrechter Baljeu. Het was Nikki die dus in onze laatste minuut de gelijkmaker door de korf wist te werken en werd het wel heel spannend in de resterende tijd. VALTO wist de bal weer snel te onderscheppen, waarna er een vingertje omhoog ging van de scheidsrechter. Nu nog één minuut dus en VALTO in de aanval. Er werd positie ingenomen en Thijs werd in stelling gebracht. Het eerste schot wat hij loste trof ook gelijk doel en voor mijn gevoel kon het nu niet langer meer zijn dan een halve minuut. De hele wedstrijd vielen de doelpunten nou niet bepaald als rijpe appeltjes, dus ging ik er van uit dat de buit binnen was. Echter ging VEO nog in een alles of niets aanval en wist in de gecreëerde chaos nog de gelijkmaker door de korf te krijgen, waarna niet veel later ook het eindsignaal klonk. Als we naar de hele wedstrijd kijken wel een terechte eindstand, maar toch wel zuur dat net nu dit doelpunt wel viel. Door de andere uitslagen in de poule blijft VALTO 2 nu derde in de poule met twee punten achterstand op koploper VEO 2 met daar tussen Reflex 2, wat vandaag ook van Vriendenschaar 2 wist te winnen. In januari gaan we weer verder met de competitie met een thuiswedstrijd tegen HKV/Ons Eibernest 2.

Hierna begon de wedstrijd waar de tribunes voor volgelopen waren. Helaas was het thuis publiek veruit in de meerderheid, maar gelukkig was er ook een leuk aantal VALTO supporters achter de ploeg aan gereisd. Dit aantal bleek aan het eind van de wedstrijd genoeg van zich te hebben laten horen om de wedstrijd over de streep te trekken, want makkelijk ging het ook vandaag weer niet. Ons vlaggenschip steekt nog steeds niet in de vorm die we van hen gewend zijn, maar na vorige week zou je zeggen dat het vandaag toch zou moeten lukken als de stijgende lijn werd doorgetrokken. VALTO had tenslotte nog een appeltje met VEO te schillen na de verloren veld wedstrijd in september. In dezelfde opstelling als vorige week werd aan de wedstrijd begonnen met Romee, Maaike, Bart en Thom in de verdediging. Thom nam de verdediging van scherpschutter Daan de Groot op zich, waar hij aan het eind van de wedstrijd toch zijn meerdere  in moest erkennen. De eerste aanval wist VALTO te stoppen, waarna Mees al binnen de eerste minuut de openingstreffer door de korf had liggen. In de volgende Voorburgse aanval was Daan wel scherp en bracht de stand weer in evenwicht.  Zo zou het de hele eerste helft wel een beetje door gaan. VEO nam nu een kleine voorsprong die door Thom werd weggepoetst. Het verschil zou dan ook steeds tussen de één of twee doelpunten blijven hangen tot de rust. Na de 3-4 van Thom volgden de doelpunten zich in hoog tempo op en zou VALTO door de doelpunten van Laurens en Maaike een gaatje slaan naar 4-7. Na een tegentreffer herstelde Mees het verschil nog wel, maar toch was de stand na vier minuten weer gelijk en wist VEO direct weer een kleine voorsprong te nemen. Met deze 9-8 tussenstand begonnen we aan de laatste acht minuten tot de rust. Laurens herstelde het evenwicht weer, maar dankzij een afstandsschot en een strafworp wist VEO hun eerste gaatje van twee te slaan. Met om en om scoren werd een 15-13 tussenstand gereikt, waarbij Romee, Nikki (H), Mees en Thom er voor zorgden dat we de aansluiting niet verloren. Het was Laurens die ons met twee doelpunten weer op gelijke hoogte bracht toen er nog een minuut te gaan was. Met een geforceerde strafworp dacht VEO met een kleine voorsprong te kunnen gaan rusten, maar daar stak Bart een stokje voor door in de dying seconds de gelijkmaker weer binnen te schieten.

Tot zover een leuke wedstrijd met twee ploegen die aanspraak maakten op een overwinning. Vijfentwintig minuten van hard werken had in ieder geval al tweeëndertig doelpunten opgeleverd, maar het bleef nog spannend wie er als winnaar boven zou komen drijven. VALTO kwam scherp uit de kleedkamer en had met het doelpunt van Nikki (H) binnen enkele seconden weer een kleine voorsprong. Helaas werd deze binnen dezelfde minuut al weer ongedaan gemaakt, waarna VEO ook gelijk weer aan de goede kant van de score wist te komen. Dankzij Bart en Mees was dit echter binnen twee minuten weer omgedraaid en bleef het nog steeds ongekend spannend tussen deze ploegen. Nadat VEO ook deze voorsprong had weggepoetst gaf VALTO een paar minuten gas, waarin zij met vijf doelpunten op rij een 19-24 tussenstand op het bord zetten. Hoewel nog lang niet alles even goed was wat VALTO op de mat legde, zagen we wel dat hun inzet vandaag zijn vruchten afwierp. Met nog zeven minuten op de klok wist VEO eindelijk ook weer de korf te vinden, maar Laurens was vandaag on fire en herstelde het verschil gelijk weer. VALTO zou de laatste vijf minuten zonder al te veel risico uitspelen, hoewel er soms toch in mijn ogen veel te snel het schot werd gepakt. Tegenstanders van VALTO heb ik dit in voorgaande wedstrijden anders zien aanpakken, maar dit neemt niet weg dat de verdediging gewoon deed wat er van hen verwacht werd en dat was de zaak dichthouden. Met twee afstandsschoten wist VEO onze marge te verkleinen tot drie, maar Maaike en Laurens zouden beiden in de laatste minuut nog tot scoren komen waarmee de eindstand op 22-27 kwam te staan. Een mooie overwinning van ons vlaggenschip, wat hiermee afscheid neemt van de laatste plaats en nu VEO en HKV onder zich weet in de poule. De volgende wedstrijd in het nieuwe jaar is ook direct een vierpunten wedstrijd tegen HKV/Ons Eibernest, wat net als VEO, tot nu toe één punt heeft weten te vergaren. Zaak dus voor het keurkorps om de feestdagen te benutten om zich op te laden voor het vervolg van de competitie op 11 januari. Hiermee bedoel ik natuurlijk niet vol proppen met het ene feestmaal na het andere, maar gewoon tijd voor ontspanning en de focus na de festiviteiten weer op scherp. Supporters weer bedankt voor jullie aanwezigheid en steun. Mede dankzij jullie zijn de eerste punten binnen gehaald en zien we u graag weer terug in het nieuwe jaar.

Voor nu allemaal fijne feestdagen gewenst en al het goede voor het nieuwe jaar.