VALTO verslaat VEO en blijft in de overgangsklasse!

Na de overwinning in de laatste competitiewedstrijd op CKV Nieuwerkerk restte ons vlaggenschip nog één wedstrijd in de strijd voor een plaats in de overgangsklasse. Deze wedstrijd zou normaal gesproken op zaterdag 22 juni gespeeld moeten worden, maar omdat wij het NK Veldkorfbal organiseren was dit niet mogelijk. Naar een weekend later verplaatsen was niet ideaal, dus werd voor de optie van donderdagavond gekozen. De bouw van de catacombe voor zaterdag werd even stil gelegd om zoveel mogelijk supporters langs de lijn te krijgen in Delft, waar op het terrein van Fortuna de beslissingswedstrijd gespeeld ging worden. Deze alles of niets wedstrijd tegen het Voorburgse CKV VEO stond onder leiding van het arbitrale duo Opering en van Putten. VALTO speelde vanavond een “thuiswedstrijd” en moest dus voor de bal e.d. zorgen en mocht de eerste aanval spelen. Na het eerste fluitsignaal moesten wij vooral nog even zoeken naar de juiste kansen. VEO werd daarbij een handje geholpen door het arbitrale duo, wat het over het algemeen alles goed onder controle had, via een makkelijk gegeven strafworp. Binnen zeven minuten had VEO het eerste gaatje geslagen naar 0-4 door nog een strafworp en twee doelpunten van hun scherp schietende dames. Dit deed mij gelijk terug denken aan zaterdag in Nieuwerkerk, waar we ook snel tegen een achterstand aan keken. De ploeg bleef ook nu kalm en bleef hun eigen spel spelen op zoek naar de eerste treffer. Zané wist voor ons de nul van het bord te schieten, wat ook gelijk het startsein was voor het VALTO publiek dat de wedstrijd begonnen was. Frank tekende voor ons tweede doelpunt en leek de achtervolging ingezet te zijn. VEO beschikt zoals bekend over dames die gemakkelijk de korf weten te vinden en zo werd ook nu de marge weer vergroot door een dame. VALTO kwam echter beter in de wedstrijd en wist verdedigend de lijntjes steeds beter in handen te krijgen. Frank en Zané zorgden ervoor dat we halverwege de eerste helft weer de aansluiting kregen bij 4-5. VEO wist echter hun strohalm nog steeds vast te houden en scoorden in deze fase met ons mee, waardoor het verschil klein bleef tot de 6-7 tussenstand. Na de aansluitingstreffer van Naomi wist Frank ons weer op gelijke hoogte te brengen en bleek het voor VALTO er op en erover. Thom en Mees zorgden gelijk voor een gaatje van twee bij 9-7, maar VEO mocht voor de derde keer een cadeautje uitpakken vanaf de strafworpstip, wat weer voor de aansluiting zorgde voor de Voorburgers. Terwijl de klok al stil stond was het wederom een Voorburgse dame die de gelijkmaker binnenschoot, maar het was Mees die de ruststand op het scorebord zette. Na zijn 10-9 floot de heer Opering voor de rust en konden de coaches aan de slag om nu teams klaar te stomen voor het tweede deel.

Hoewel het eerste doelpunt na de rust de gelijkmaker betekende voor VEO, was het toch VALTO dat nu duidelijk de bovenliggende partij was. Door twee slim uitgespeelde kansen van onze afscheidnemende Frank en niet veel later een afstandsschot van Thom stond er na 7 minuten een 13-10 voorsprong op het bord. De Voorburgse formatie liet het er echter niet bij zitten en bleef knokken voor een goed resultaat. VALTO kwam dan ook nog niet los van deze ploeg, die weer terug kwam tot 13-12. Frank en Maaike wisten op tijd te scoren om deze minimale voorsprong te behouden, maar VEO bleef aangehaakt tot 15-14. Met nog twaalf minuten op de klok wist VALTO weer een marge van drie op het bord te zetten door doelpunten van Maaike en Laurens en hadden de wissels die door VEO toegepast waren nog niet het gewenste effect. Time outs werden genomen door beide coaches om nog extra de puntjes op de i te zetten, maar ook deze leken voor VALTO beter uit te pakken dan voor VEO. Na de 17-15 kwam VALTO in een sterke fase en wist in vijf minuten tijd door de doelpunten van Zané, Frank, Maaike en Thom de wedstrijd naar ons toe te trekken door de 21-15 tussenstand op het bord te zetten en leek de Voorburgse strohalm geknakt. Met nog vijf minuten te gaan begon onder het Lierse publiek het feestje al los te barsten, want dit zou VALTO toch niet meer weggeven? Niets bleek minder waar, want wedstrijden uitspelen lijkt nog steeds niet onze sterkste kant van het korfballen. De opdracht van Eric was natuurlijk lange aanvallen spelen, maar toch werd er soms te snel en op de verkeerde momenten geschoten. Dit was koren op de molen van de Voorburgers die in een alles of niets offensief alle registers, zowel verdedigend als aanvallend, open trokken. Direct na de 21-16 riep Eric zijn team weer naar de kant om nog eens te hameren op de lange aanvallen. VEO ging er echter nog vol in en wist door hun manier van spelen VALTO aan het wankelen te krijgen. Er werd een scherpschutter binnen de lijnen gebracht die alle geluk van de wereld had met zijn afstandsschoten die als rijpe appeltjes door de korf vielen. In de gecreëerde chaos werden ook weer wat discutabele beslissingen genomen, waar VALTO niet altijd als gelukkige uitkwam. Dit is echter de heer Opering niet aan te rekenen, want ga er maar eens aanstaan in zo’n belangrijke pot met twee kemphanen die op het scherpst van de snede de duels aangaan. Het laatste fluitsignaal klonk toen VEO het gat weer gedicht had bij 21-20 en klonk er een zucht van opluchting over het veld vanaf de Lierse kant. Aan de Voorburgse kant van het veld werd het angstvallig stil. Voor VEO zit het avontuur waar het dit seizoen aan begon in de overgangsklasse er al weer op en VALTO mag zich gaan opmaken voor het derde seizoen op dit niveau. Dat wordt dan wel zonder Frank die komend jaar zijn droom gaat najagen in Zuid Afrika, waarbij ik hem veel succes toe wens. Er zal dus iemand anders op moeten staan die zijn doelpunten overneemt, want ook vanavond was hij met zes treffers weer topscoorder bij VALTO. Gelukkig weten wij wel over veel schijven tot scoren te komen, want ook vanavond waren er weer zeven doelpuntenmakers waarvan er zeven van drie dames komen. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat het volgend seizoen wel goed komt en we nog genoeg mooie wedstrijden voorgeschoteld zullen krijgen.

Veel dank gaat er nog uit naar het aanwezige publiek uit De Lier wat zo nadrukkelijk aanwezig was en hun ploeg door goede en mindere fases heen heeft geholpen. Hopelijk zijn jullie er volgend seizoen ook allemaal weer bij om het vlaggenschip te steunen in de strijd om de punten. Er waren ook nog aardig wat neutrale supporters aanwezig die weer een mooie pot korfbal voorgeschoteld hebben gekregen, waar VALTO als winnaar van het veld kwam lopen.

Voor nu zit het seizoen er op en is het tijd voor ontspanning wat zaterdag aanstaande gelijk kan beginnen met het NK Veldkorfbal op het veld van VALTO met als afsluiter een gezellige after party. Hierna wacht nog de VALTO slotdag op 29 juni en dan kan de vakantie echt beginnen tot de selecties in augustus weer de trainingen gaan hervatten.
Fijne vakantie allemaal en wellicht tot in augustus bij de eerste oefenwedstrijden.