VALTO 1&2 spelen oefenwedstrijden tegen Pernix 1&2

De knallen van het vuurwerk klinken nog na in onze oren en de smaak van oliebollen zit nog vers in ons geheugen, maar in de lange competitie pauze is het nu tijd voor een oefenwedstrijd. Langs de lijn hebben de nodige mensen elkaar nog even al het goede voor het nieuwe jaar toegewenst en, voor wie ik gemist heb wil ik via deze weg iedereen een goed en gezond 2020 toewensen. De winterstop zit er weer op voor de VALTO selectie en na één training speelden zij vanavond dus tegen Pernix uit Leiden, wat met zowel het 1e  als 2e  in de overgangsklasse uitkomt. Na vier wedstrijden staan zij daar op de tweede plaats en doen dus nog volop mee voor de prijzen. VALTO 1 vindt zich na vier wedstrijd op een zesde plaats terug en VALTO 2 moet nog vol aan de bak in de reserve eerste klasse om boven VEO 2 en Refleks 2 te eindigen en de champagne te ontkurken. Vanavond ging het dus niet om de knikkers, maar was het zaak om het wedstrijdritme weer op te pakken. VALTO 2 speelde vandaag ook met schotklok, zodat er vlotte aanvallen gespeeld werden. De eerste vier minuten ging de wedstrijd gelijk op, maar na de 3-3 tussenstand wist VALTO 2 een gaatje te slaan. Door de treffers van Pieter en Martijn stond het 5-3 en zou het verschil in de rest van de eerste helft steeds op één of twee verschil blijven. Hoewel in de begin fase de doelpunten redelijk snel achter elkaar vielen, kwam daar in de loop van de wedstrijd wel verandering. De gang naar de kleedkamers werd gemaakt bij een 9-8 tussenstand.

Na de thee wist Pernix 2 in de eerste aanval de gelijkmaker te scoren, maar VALTO bleef dankzij Martijn aan de goede kant van de score. Nadat wederom de gelijkmaker door de korf was gevallen was het Ruben die ons weer op voorsprong zette. Het was echter uitstel van executie want even later was het voor Pernix erop en erover. Na de gelijkmaker wisten de gasten een gaatje te slaan naar 11-13, maar aan de hand van Ron wisten we weer op gelijke hoogte te komen. Pernix zou nog een paar keer tegen stribbelen, maar dankzij de doelpunten van Ruben, de fade away van Ron en wederom Ruben bleven we in het spoor. Bij een 17-17 tussenstand en nog minder dan vijf minuten op de klok kon de wedstrijd nog alle kanten op. Martijn en Ruben zorgden weer voor een voorsprong voor VALTO, maar de gasten hadden nog voldoende tijd en gingen ook zij dus nog even voor een eindsprintje. Dit leverden hen echter nog geen doelpunten op en toen Ron vijftig seconden voor het einde de 20-17  binnenschoot, was de wedstrijd wel gespeeld. Het slot akkoord was voor Pernix wat in hun laatste aanval nog hun 18e doelpunt maakte, maar de overwinning was voor VALTO.

VALTO 1 en Pernix 1 kennen elkaar van de veldcompetitie waar VALTO op 12 oktober met 14-21 door Pernix werd verslagen.  Het eerste kwart was vandaag echter voor VALTO wat uit de startblokken schoot. Het openingsdoelpunt van Zané werd nog van repliek gediend, maar na de 1-1 wist VALTO een gaatje te slaan naar 4-1 door de doelpunten van Bart, Thom en Laurens. In deze fase kon Pernix alleen wat terug doen dankzij de meegekregen strafworpen en een vrije bal. Na de 7-4 tussenstand kreeg Pernix de aansluiting door VALTO in de schoot geworpen door onnodige overtredingen in de verdediging. De twee strafworpen waren wel aan Pernix besteed en de aansluiting was daar. Zané zou ons nog één keer een marge van twee bezorgen, maar na het eerste kwartier stond het dan toch weer gelijk bij 8-8. Laurens zou VALTO voor de laatste keer op voorsprong zetten, waarna de gasten met hun vijfde strafworp, al dan niet terecht, weer op gelijke hoogte wisten te komen en ook gelijk een kleine voorsprong namen. Daar was zowaar de eerste strafworp voor VALTO en deze wist Thom ook te verzilveren, maar Pernix had de smaak nu te pakken. Zané, die vandaag weer lekker op dreef was, zou ons nog een keer op gelijke hoogte brengen, maar daarna werd door de gasten het eerste gaatje van twee gemaakt. Het verschil liep niet veel later op tot 11-14, maar de ruststand werd door Zané op het bord gezet en konden de coaches hun teams gaan toespreken bij een 12-14 tussenstand.

Na de rust wist Pernix binnen tien seconden al weer te scoren, maar dankzij Romee en Zané werd het gaatje weer gedicht. De gasten wisten echter de voorsprong te behouden en vergrootte de marge even later weer naar twee. Dit werd langzaam maar zeker uitgebouwd naar vier bij 14-18  voordat Zané, met alweer haar zesde, weer wat terug deed voor VALTO. VALTO wist in deze fase geen goede aanvallen neer te zetten in deze  wedstrijd. Er werd veel onnodig balverlies geleden door plaats fouten en er waren veel één schots aanvallen.  Hier maakte de gasten, hoewel zij ook niet groots speelden, dankbaar gebruik van en liepen langzaam weg naar een 17-24 tussenstand. Zij zouden in de laatste tien minuten gas terug nemen, waardoor VALTO nog wat van de achterstand kon afknabbelen. Met nog tien minuten op de klok ging VALTO weer betere aanvallen spelen en wist met de doelpunten van Bart (2x), Thom en Laurens het verschil terug te brengen tot 21-25, maar ook Pernix wist weer de korf te vinden. Met minder dan vier minuten op de klok leek het een verloren race voor VALTO, maar de ploeg wist er nog een kleine tussenspint uit te persen en met drie treffer op rij terug te komen tot 24-26. Dit bleek de wake up call voor Pernix, want ook zij gingen nu nog even serieus spelen in de laatste twee minuten. Met goed opgezette aanvallen wisten zij weer het verschil te maken en de eindstand op 24-28 te zetten. We mogen van geluk spreken dat het vandaag een oefenwedstijd was, want goed was het niet wat we te zien kregen van het vlaggenschip. Volgende week zal er uit een heel ander vaatje getapt moeten worden, wil het vlaggenschip voor een overwinning kunnen strijden. Er wacht VALTO 1 nu al een heel belangrijke wedstrijd in de strijd voor behoud in de overgangsklasse tegen HKV/Ons Eibernest 1, wat nu de rode lantaarndrager is met nog maar 1 punt. Aan Erik de schone taak om de ploeg volgende week op de rails te hebben en hen naar de overwinning te leiden om zo een flinke stap in de goede richting te zetten. Ook de steun van het publiek mag hierbij natuurlijk niet ontbreken, want het kampioenschap hebben we vorig seizoen met z’n allen binnen gehaald, dus laten we ook nu met z’n allen gaan voor lijfsbehoud van het keurkorps.

Graag tot volgende week dus iedereen bij de wedstrijden van VALTO 1&2 tegen HKV/Ons Eigernest 1&2.