VALTO krijgt te laat grip op CKV Nieuwerkerk

Dit weekend troffen de ploegen de laatste tegenstander uit de poules voordat de return wedstrijden gaan beginnen. Dit seizoen mogen we van de KNKV lekker lang van de buitenlucht genieten met de eerste returnwedstrijden al voor dat we de zaal in gaan. Gelukkig werkt het weer hierbij ook erg mee met bijna alleen maar zonnige zaterdagen. In de wandelgangen hoorde ik vandaag dat niet alleen VALTO 1 vorig weekend ondermaats presteerde. Ook VALTO 2 schijnt een draak van een wedstrijd gespeeld te hebben in Eindhoven. In de time-out die Leon halverwege de 2e helft nam wist hij gelukkig de ploeg weer op de rails te zetten, zodat er uiteindelijk “gewoon” gewonnen werd. Vandaag wachtte onze selectie op papier weer een pittig weekend. VALTO 2 kreeg bezoek van TOP (A) 3 uit Arnemuiden, wat vorige week de punten deelde met Swift 2. Voor VALTO 1 kwam de nummer 2, CKV Nieuwerkerk uit Nieuwerkerk a.d. IJssel naar De Lier. Vorig seizoen wist VALTO nog tegen deze ploeg te stunten door hen maar één punt te gunnen. Twee spannende wedstrijden waar gelukkig veel publiek op af gekomen was.

VALTO 2 mocht zoals gewoonlijk het spits afbijten. Onder leiding van scheidsrechter Van Roon ging men op zoek naar de openingstreffer. Lang duurde dit niet want binnen enkele seconden had Ron zijn eerste bal al door de korf. TOP zou deze voorsprong te niet doen, maar ook het tweede vak wist ons weer op voorsprong te zetten. Ook deze voorsprong werd nog weggewerkt, maar hierna zou VALTO het eerste gaatje van twee maken door doelpunten van de beide Lisannes. Halverwege de eerste helft zou TOP voor het laatst de aansluiting krijgen bij 4-3, maar toen gaf VALTO even gas. Met vier doelpunten op rij van Bart en Ron stond er met 8-3 ineens een riante voorsprong op het scorebord. Tijd voor een time-out voor TOP om VALTO uit de flow te halen. Dit had een beetje effect, want VALTO zou de laatste vijf minuten tot de rust niet meer scoren. TOP deed dit wel door in de dying seconds van de eerste helft een doorloop af te ronden en een 8-4 ruststand op het bord te zetten.

Het was dus wel zaak voor VALTO om ook bij de start van de tweede helft scherp zijn. Dit pakte prima uit. De eerste aanvallen van TOP werden afgeslagen en het was weer Ron die de score opende. In de volgende drie minuten zouden de TOP dames echter drie maal raak schieten, waarmee het gat bijna gedicht was bij 9-7. Dit bleek ook gelijk de wake-up call voor VALTO, want met vijf doelpunten op rij van Ron en Lotte was de hoop op punten voor TOP in de kiem gesmoord. Pas toen we halverwege de tweede helft waren wist TOP de korf weer te vinden, maar daarna was het weer VALTO wat de klok sloeg. Met vijf doelpunten binnen vier minuten gooide VALTO de wedstrijd definitief in het slot. Het verschil was opgelopen naar 19-8, wat met nog maar tien minuten te gaan niet meer uit handen gegeven zou worden. VALTO werd wat nonchalant in de afronding waardoor de gasten weer wat terug konden komen. Rick en Pieter zorgden er voor dat het verschil niet minder dan tien werd. Het slot akkoord was weer voor de Zeeuwen die wederom in de dying seconds de eindstand op 21-11 zette, waarna de prima leidende scheidsrechter Van Roon het eindsignaal gaf. Met deze overwinning blijft ons tweede gedeeld koploper met Swift 2, wat vandaag ook hun wedstrijd wist te winnen van Rust Roest 2. Volgende week dus de eerste return tegen PKC/SKWgroep 4 wat op de derde plaats staat in de poule. Een prima tegenstander dus die we niet moeten onderschatten, ondanks de 16-9 overwinning die we thuis behaalde. Uw suppoort is dan ook van harte welkom in Papendrecht waar de wedstrijd om 13:30 uur zal starten.

Hierna was het even wachten voor de wedstrijd van het vlaggenschip zou starten. Op verzoek van CKV Nieuwerkerk startte de wedstrijd om 16:30 uur i.p.v. 16:00 uur. Dit om hun reserves wat tijd te geven om terug te keren uit Arnemuiden, waar zij hun wedstrijd speelden bij TOP. Wellicht kunnen we in mei om een wederdienst vragen als ons tweede in Arnemuiden moet aantreden.

Voor VALTO 1 wordt het tijd dat er punten gepakt gaan worden. De ploeg speelt echter erg wisselvallig en piekt vaak tegen de ploegen die om het kampioenschap strijden, maar weet daar geen punten te pakken. De wedstrijden tegen Swift en HKC stond VALTO prima hun mannetje, maar in de wedstrijden waar op voorhand de punten gepakt moesten worden gaf men niet thuis. Hierdoor staat VALTO er niet best voor en het was de vraag of zij de stunt van vorig seizoen tegen CKV Nieuwerkerk konden herhalen. Onder leiding van het arbitrale duo Fuchs en Huijsman gingen de ploegen van start. Er stak meteen een Nieuwerkerkse storm op. Na vier minuten hadden de gasten vijf maal geschoten en gescoord. Hier kon VALTO slechts één treffer van Nikki tegenover zetten. Na de 1-6 begon VALTO meer grip op de Nieuwerkerkse aanvallen te krijgen, waardoor het schot percentage wat zakte. Mees, Zané en Thom zorgden ervoor dat we bij 4-7 weer in de buurt kwamen. Kleiner zou het verschil nog niet worden, want Babette Blok en Niels Stuurstraat haalden vandaag een erg hoog percentage. Zij zouden samen voor de helft van de Nieuwerkerkse doelpunten tekenen en een luis in de pels voor VALTO zijn vandaag. Het verschil werd door hen weer hersteld naar 4-10 halverwege de eerste helft en leek VALTO weer naar de slachtbank geleidt te worden. Het verschil bleef zes tot de 6-12 tussenstand toen Thom met twee doelpunten ons weer terug in de wedstrijd bracht. Met om en om scoren werd de 10-14 ruststand bereikt en was er nog hoop bij het in grote getalen aanwezige Lierse publiek.

Het begin van de tweede helft begon VALTO scherp in de verdediging en sloeg de eerste aanvallen van de gasten af. Nieuwerkerk maakte weer een overtreding in de verdediging en kon Frank ons via een strafworp weer op een verschil van drie zetten bij 11-14. Nieuwerkerk schoot echter te vaak met scherp, waardoor ook nu het verschil in no-time weer terug op vijf werd gezet. VALTO gaf zich echter niet gewonnen en bleef knokken voor wat het waard is. Thom en Zané deden wat terug, maar weer waren het de gasten die de marge herstelden. Het publiek liet nog eens extra van zich horen, wat de spelers duidelijk een impuls gaf. Door een doelpunt van de prima spelende Naomi en twee treffers van een ontketende Thom leek het bij 17-19 weer een wedstrijd te worden. Met nog tien minuten op de klok kon het nog, maar dan mocht VALTO niet te veel meer weggeven. Waar VALTO de hele wedstrijd netjes verdedigd had zonder een strafworp tegen te hebben gekregen, werd deze nu wel erg gemakkelijk gegeven en kon Nieuwerkerk weer wat aan herstel gaan werken. Niet veel later was het weer 17-21 en leek de wedstrijd met nog vijf minuten te gaan wel gespeeld. VALTO rechtte echter onder luide aanmoedigingen nog één keer de rug en ging vol in de aanval. Thom en Ron, in het veld gekomen op de plaats van Mees, halveerden het verschil naar 19-21. Met nog twee minuten op de klok zou CKV Nieuwerkerk het echter gedisciplineerd uitspelen. VALTO probeerde het nog door een vrije bal te forceren, maar deze werd niet genomen door de gasten. De bal werd gewoon uitgespeeld op zoek naar een laatste kans terwijl de tijd weg tikte. Wie anders dan Niels Stuurstraat loste het laatste schot om de eindstand op het bord te zetten. Bij deze 19-22 stand floot scheidsrechter Fuchs voor het laatst vandaag en was de stunt uitgebleven. Wel een goede wedstrijd van ons vlaggenschip wat weer hoop geeft voor volgende week in de eerste return tegen Oranje Wit in Dordrecht. Helaas voor ons heeft GKV/Enomics vandaag een puntje weten te pakken in de derby tegen Merwede en is VALTO nu alleen de rode lantaarndrager geworden. Het zou mooi zijn als er volgende week een schare supporters richting Dordrecht afreist om VALTO 1 te steunen in de strijd om de broodnodige punten. Er zijn al de nodige teams vrij, dus zorg dat je deze wedstrijd niet mist. Om 15:30 uur zal deze wedstrijd van start gaan aan de Middelweg 8 in Dordrecht. Wist u dat dit op een steenworp afstand is van de wedstrijd van VALTO 2 bij PKC/SKWgroep? Die wordt namelijk om 13:30 uur gespeeld aan de Andoornlaan in Papendrecht. Een mooie gelegenheid dus om de twee wedstrijden te combineren en de spelers een hart onder de riem te steken.