VALTO legt sterk HKC het vuur aan de schenen

In een weekend dat ik er even niet was, was het wel fijn om te horen dat VALTO 1 de eerste punten had binnen gehaald tegen GKV. Gelukkig hadden we de beelden nog, dus heb ik het nog maar eens terug gekeken. Met elkaar en voor elkaar werd deze tegenstander bestreden en bleven de punten terecht in De Lier. Deze week gingen VALTO 1 & 2 samen op stap naar Boven Hardinxveld om daar de degens te kruisen met het plaatselijke HKC. VALTO 2 is aan een mooie reeks bezig en staat nog foutloos bovenaan. Deze plaats wordt gedeeld met de reserves van Swift (M), dus dat kan nog wel eens een spannend seizoen gaan worden. HKC 2 wacht nog op de eerste punten, maar lijkt een moeilijk seizoen te hebben. Met een gemiddelde van minder dan 10 doelpunten per wedstrijd zijn zij de minst scorende ploeg, terwijl VALTO 2 met gemiddeld 19 doelpunten de meest scorende ploeg is. Onderschatting lag dus op de loer bij VALTO. De ploegen begonnen echter geconcentreerd aan de wedstrijd na het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Van Zoggel-Foolen. Met veel verdedigende druk van beide ploegen duurde het ruim vier minuten voor het eerste doelpunt werd gescoord. Het was de thuisploeg die als eerste de korf wist te vinden, maar nog binnen dezelfde minuut nivelleerde Lisanne O de stand. De tweede VALTO treffer liet te lang op zich wachten, waardoor HKC nog één keer op voorsprong zou komen. Lotte tekende deze keer voor de gelijkmaker, waarna VALTO ook gelijk het eerste gaatje zou slaan naar 2-6 door doelpunten van Lisanne B, Pieter (2x) en Ron. Met om en om scoren werd twee minuten voor de thee het gaatje toch nog even twee en leek HKC weer aan te haken. Een eindsprintje in de laatste twee minuten zorgde ervoor dat VALTO toch met een ruime voorsprong ging rusten. Met drie treffers op rij van Lisanne O, Lisanne B en Bart werd bij 5-10 de gang naar de kleedkamers gemaakt.

Ook na de thee zou het weer even duurde voor het eerste doelpunt viel, maar deze keer was het Bart die onze voorsprong vergrootte naar 5-11. Het verschil met HKC werd meer en meer duidelijk, want na een tegen doelpunt wist VALTO de voorsprong weer met vier doelpunten op rij te vergroten naar 6-15 en was de wedstrijd, met nog twintig minuten te gaan, eigenlijk wel gespeeld. HKC spartelde nog even tegen door de achterstand te verkleinen naar 8-15, maar Ruben, binnen de lijnen voor Pieter, scoorde zijn eerste doelpunt vanmiddag. Na de 9-16 ging VALTO weer even los en bouwde het verschil met drie treffers op rij uit naar tien. Met nog vier minuten op de klok ging VALTO 2 freewheelend de  slotfase in, waarin zij nog vier keer zouden scoren. Het laatste fluitsignaal klonk toen Ron de 11-23 door de korf liet vallen. Weer een prima wedstrijd voor VALTO 2 wat nu alleen koploper is in de poule. Swift 2 verslikte zich vandaag in Merwede 2 en deelde met een 15-15 eindstand de punten. Volgende week komt deze ploeg op bezoek in De Lier en zal alles uit de kast trekken om VALTO 2 de punten afhandig te maken. VALTO 2 rekent op uw steun in deze vier punten wedstrijd.

Voor het vlaggenschip van VALTO wachtte een tegenstander van formaat. Hoewel zij ook pas twee punten hebben vergaard tot nu toe. HKC heeft echter al wel de twee koplopers Swift en CKV Nieuwerkerk gehad en heeft na de winst van vorige week de smaak te pakken. Met oud korfballeague spelers binnen de gelederen wordt HKC toch tot de top van de OKD poule gerekend. Wederom moest de scheidsrechter het vandaag in zijn eentje doen, wat ik toch wel een gemis vind op dit niveau. Scheidsrechter De Boer heeft er echter weer het beste van gemaakt en floot een prima pot. De start van de wedstrijd was duidelijk voor de thuisploeg. Al in de eerste minuut werd duidelijk dat HKC over een prima dames kwartet beschikt en werd een doorloop netjes door één van deze dame afgerond. Even later zette Mees ons op gelijke hoogte, maar na de 1-1 ging HKC even helemaal los. Vijf minuten later stond er een 6-1 tussenstand op het bord voordat VALTO de korf weer wist te vinden. Het meegereisde publiek hield de adem in en vreesde voor een walk-over. Frank was na een aantal pogingen dan ook trefzeker, maar daar zette zijn tegenstander twee treffers tegenover. Na deze doelpunten leek VALTO dan toch meer grip op de HKC aanvallen te krijgen en wisten zelf terug te komen tot 8-5 door doelpunten van Frank, Naomi en Thom. HKC herstelde het verschil naar vier, maar de Hardinxveldse storm was intussen wel een beetje gaan liggen. Met twee treffers van Frank kreeg VALTO bij 9-7 toch weer de aansluiting en zou deze tot de rust behouden toen bij 12-10 de gang naar de kleedkamers gemaakt werd.

De coaches Spek en Nieuwenhuizen hadden duidelijk het één en ander te bespreken met hun ploeg, want zij lieten erg lang op zich wachten. De eerste aanval van VALTO na de thee leverde gelijk een strafworp op, omdat Zané met een overtreding werd gestopt bij haar doorbraak. Deze strafworp werd door Frank koelbloedig afgerond en was de aansluiting daar. Lang duurde dit echter niet, want even later ging ook aan de andere kant de bal op de stip en ook deze werd gescoord. In de volgende VALTO aanval ging het mis voor Maaike. Zij kwam in botsing met een HKC heer die dwars door haar heen liep om in het spoor van Mees te blijven. Voor Maaike betekende dit einde wedstrijd en betrad Lotte op haar plaats het veld. Dit was natuurlijk even schrikken voor de ploeg en zij leken hierdoor ook even uit het veld geslagen. Het ging direct mis in de aanval en in het andere vak loste weer één van de dames een schot op de korf, wat een 14-11 tussenstand opleverde. Toch zorgden Mees en Frank ervoor dat we na zeven minuten in de tweede helft bij 15-15 weer op gelijke hoogte kwamen. HKC vond dit het juiste moment om een time-out te nemen om VALTO uit de flow te halen. Dit had echter niet het gewenste resultaat, want met twee treffers van Naomi en Frank nam VALTO brutaal de leiding bij 15-17. Er waren echter nog twintig minuten te gaan dus rekenden wij ons nog niet rijk. HKC herstelde deze achterstand in no-time door twee doelpunten van de oud league spelers Roest en Troost. Halverwege de tweede helft zat VALTO nog steeds op de nek van HKC toen Thom er 19-18 van maakte. Enkele minuten later was de achterstand weer opgelopen naar 21-18 toen Eric de spelers bij zich riep voor een time-out. Wat hij gezegd heeft weet ik niet, maar effect had het wel. Met twee doelpunten van Mees en Frank was daar bij 21-20 de aansluiting weer en begon het Hardinxveldse publiek zich flink te roeren richting de arbitrage. Dit verstomde weer snel toen zij via een makkelijk gegeven strafworp de voorsprong weer vergrootte naar 22-20. Met nog maar vijf minuten op de klok gingen we een spannende slotfase tegemoet, waarin VALTO de druk er wel op had maar niet meer tot scoren kwam. Door de risico’s die we verdedigend namen en de halve kansen die er in de aanval genomen werden, wist HKC in deze fase nog tweemaal de korf te vinden. De eindstand van 24-20 was hier van resultaat, waarmee HKC de weg naar boven dus heeft ingezet. De andere uitslagen waren vanmiddag gelukkig gunstig voor VALTO. Oranje Wit en CKV Nieuwerkerk deden wat er van het verwacht werd en versloegen GKV en KV Vriendenschaar, zodat VALTO nog op de 6e plaats staat in de poule. Volgende week wacht VALTO 1 een zware klus in de thuiswedstrijd tegen koploper Swift. Ook deze ploeg heeft zich flink versterkt ten opzichte van vorig seizoen. VALTO moest toen beide keren de punten aan de Zeeuwse ploeg laten. Het wordt dus hopen op een stuntje volgende week op ons eigen veld met hopelijk rijen dik publiek langs de lijn.

Graag tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.