VALTO neemt met monsterscore afscheid van de 1e klasse

In de laatste speelronde in de zaalcompetitie stond er in De Lier niets meer op het spel. VALTO 1 had vorige week in Zaandam de kroon op het werk gezet en bij VALTO 2 was twee weken geleden de strohalm al geknakt in de thuiswedstrijd tegen Excelsior 2. Ook voor de junioren stond voor de wedstrijd al vast dat zij veilig zijn voor nog een seizoen in de junioren overgangsklasse. Het vlaggenschip zou dit weekend tegen Ten Donck 1 spelen wat dit zaalseizoen al voor de nodige verrassingen gezorgd heeft. Met twee gestaakte wedstijden en twee punten in mindering voor het niet komen opdagen bij een wedstrijd werd er gevreesd of deze ploeg wel op zaterdag wilde spelen. Na wat heen en weer bellen werd duidelijk dat het hen niet zo goed uitkwam op zaterdag. De regelmachine van VALTO schakelde direct en wist een jury tafel en een scheidsrechter te regelen, zodat de wedstrijd op donderdagavond gespeeld kon worden. Het werd dus donderdagavond een avondje prijsschieten voor VALTO 1 tegen Ten Donck.1. Zonder oud Deetos speler Witvliet door zijn rode kaart afgelopen zaterdag begonnen zij aan de wedstrijd die binnen tien minuten bij 12-4 al geen wedstrijd meer was. VALTO 1 startte de wedstrijd met een missie om vanavond te gaan proberen 45 keer te scoren, waarmee dan het gemiddelde op dertig per wedstrijd zou komen. In een razend tempo gingen de Lierenaars van start en binnen 10 seconden had Frank de eerste bal door de korf. Ten Donck wist deze nog te pareren wat zij ook na de 2-1 van Nikki nog eens zouden doen. Hierna zou VALTO uitlopen naar 5-2 voor de gasten weer de korf wisten te vinden. Dit was de laatste keer dat zij zouden aanhaken, want na de 5-3 tussenstand zou VALTO gas geven en weg lopen naar 9-3. Het tiende doelpunt voor VALTO kwam van de handen van Laurens toen de wedstrijd pas zesenhalve minuut oud was. Na de 12-4 van Romeé viel even later het derde dames doelpunt voor de gasten. De “Lierse trots” ging onverstoorbaar door met doelpunten maken. Na vijftien minuten zuivere speeltijd stond de teller voor VALTO al op 20, waar Ten Donck er slechts vijf tegenover zette. De scoringsdrift bij VALTO was nog niet geblust en ook de laatste minuten tot de rust scoorden zij er lustig op los. Bij de gang naar de kleedkamer stond de 28-7 tussenstand op het scorebord.

Dat kon wel weer eens een historische uitslag gaan worden, mits het keurkorps van Eric het getoonde spel ook in de 2e helft op de mat zou leggen. Het begin van het tweede deel was weer voor de thuisploeg. Romeé en Frank zette binnen twee minuten de stand op 30-7, waarna de gasten tweemaal wisten te scoren. Zij zouden in het tweede bedrijf dit maar liefst elf keer doen en daarmee veel beter mee komen met VALTO dan in de eerste helft. VALTO liet in de verdediging wat meer ruimte, waar de gasten dankbaar gebruik van maakte. Het veertigste doelpunt viel tien minuten voor het einde voor VALTO door de korf uit de handen van Bart en maakten de spelers van VALTO 2 zich intussen klaar om het keurkorps af te lossen. Na de 41-16 van Naomi werd het hele team gewisseld en mochten de reserves het afmaken. Helaas werd in de laatste negen minuten net niet voldoende gescoord om het vooraf gestelde doel te halen. VALTO 1 komt één doelpunt te kort in de totaalscore om het gemiddelde op dertig treffers te zetten, maar daar kunnen we wel mee leven. Met deze simpele overwinning neemt VALTO 1 afscheid van de 1e klasse en zal volgend seizoen een niveautje hoger spelen. Een nieuw hoofdstuk in de clubgeschiedenis wordt gestart.

VALTO 2 mocht het wel gewoon op zaterdag opnemen tegen de laatste tegenstander van dit seizoen. TOP 2 uit Arnemuiden was deze tegenstander. Ook zij waren vooraf al uitgespeeld, waardoor ik er van uit was gegaan dat het een leuke wedstrijd zou gaan worden. Dit liep even wat anders, want direct na het eerste fluitsignaal werd wel duidelijk dat TOP niet voor niets zo lang in de auto’s was gaan zitten. Zij wilden ook het zaalseizoen met een overwinning afsluiten en wilde VALTO als rode lantaarndrager niets cadeau doen. Ron had razend snel de score geopend. Binnen vijf seconden was het raak, waarna het vier minuten zou duren voor het Lierse publiek weer kon juichen. Ook deze kwam van de handen van Ron. Het andere vak kon dit kunstje niet nadoen, waardoor TOP even later weer op gelijke hoogte kwam en niet veel later zelfs bij 2-3 de voorsprong nam. In de jacht op de gelijkmaker zou Ron zich blesseren en kon niet meer verder. Hij werd tijdelijk vervangen door Bart, terwijl Thijs op hetzelfde moment in het andere vak werd ingebracht op de plaats van Rick. Bij het volgende dode spel moment zou Bart weer plaats maken voor Rick en ging de jacht op de gelijkmaker weer onverminderd door. Ruben kreeg dit uiteindelijk voor elkaar en toen Thijs even later een meegekregen strafworp benutte was daar weer een kleine voorsprong voor VALTO. De ploegen gaven elkaar geen duimbreedte de ruimte en waren erg aan elkaar gewaagd. Met om en om scoren werd naar de 11-10 ruststand toegewerkt met dan VALTO en dan weer TOP op een kleine voorsprong.

Het kon in het tweede deel dus nog alle kanten op. VALTO startte de tweede helft met Lotte op de plaats van Mandy en ook TOP zou al gaan wisselen voor het eerste doelpunt in de tweede helft een feit zou zijn. De tweede helft was al zes minuten oud toen de eerste treffer door de korf viel, waarmee Ruben de stand op 12-10 bracht. Lang konden we niet van deze voorsprong genieten, want drie minuten later stond het weer gelijk na een stip en een afgeronde doorloopbal van één van de TOP dames. Na de 13-13 van Ruben zou TOP een gaatje slaan naar 13-15 en kwam Bart weer binnen de lijnen voor Rick. TOP kwam nu in een flow en wist in deze fase beter op de warrig fluitende leidsman in te spelen. Via een verkregen vrije bal en weer een doorgebroken dame werd het verschil vergroot naar vier en moest VALTO in de laatste acht minuten in de achtervolging. Het verschil bleef de rest van de wedstrijd steeds drie punten, want TOP had steeds een antwoord op de doelpunten van Thijs en Bart. Met nog een kleine vier minuten op de klok kwam Mandy nog weer binnen de lijnen, maar het mocht niet meer baten. Het was Thijs die de eindstand op 16-19 zette, waarmee VALTO 2 wederom een wedstrijd in de laatste fase uit handen laat glippen. Helaas gebeurde dit gedurende het seizoen een paar keer te veel, waardoor het avontuur in de reserve overgangsklasse al weer na één seizoen voorbij is. Volgend seizoen weer een nieuwe ronde in de 1e klasse en wie weet zit er dan met meer ervaring wel weer wat in het verschiet voor deze jonge ploeg. Nu de focus op het vervolg van het veldseizoen waar voor zowel VALTO 1 als 2 geldt dat alles op alles gezet moet worden om het gestelde doel te bereiken. VALTO 1 zal vol aan de bak moeten om zo snel mogelijk van die laatste plaats af te komen. Ook VALTO 2 wil graag een plaatsje stijgen, maar dan in de race voor het kampioenschap in de reserve 1e klasse. Zij zijn daar in een spannende strijd verwikkeld met Swift 2 uit Middelburg, waarmee de koppositie nu gedeeld wordt. We zullen dus scherp moeten zijn als op 20 april de veld competitie zijn vervolg krijgt. De VALTO selectie speelt dan tegen Merwede/Multiplaat 1 en 2, wat ook gelijk een belangrijke wedstrijd is voor VALTO 1. Zover is het echter nog niet, want er volgen eerst nog wat vrije weekenden, waarin de zaalfinale van de korfballeague en hoofdklasse gespeeld worden en volgende week natuurlijk het trainingsweekend. Na de geplande oefenwedstrijden zal ook “Vakkie V’ zich weer van hun beste kant moeten laten zien om de Lierse trots te steunen in de strijd om de punten.

Graag tot ziens langs de lijn voor de Villa, Arno van Leeuwen.