Alle oefenwedstrijden zijn weer gespeeld en de coaches Eric Geijtenbeek en Leon Klop hebben hun keuze gemaakt. Na de Rijk Zwaan Korfbalderby’s zijn VALTO 1,2 en A1 vorig weekend op bezoek gegaan bij Victum/Warchild in Houten om deel te nemen aan het openingstoernooi van deze vereniging. Andere deelnemers waren CKV Kinderdijk en KV Woudenberg. Op dit toernooi bleek VALTO een maatje te groot voor de andere deelnemers, maar het getoonde spel bracht de coaches wel op het punt om hun keuze uit de spelers te maken. Met het oog op de competitie was het zaak om de laatste oefenwedstrijden in de definitieve samenstelling tegen HKV/Ons Eibernest en Die Haghe te spelen. Het was nog wel even afwachten hoe sterk deze tegenstanders voor de dag zouden komen, want beide clubs hebben aan het eind van het vorige seizoen van een groot aantal selectie spelers afscheid genomen.

Donderdagavond kwam de selectie van HKV/Ons Eibernest langs in De Lier en mocht VALTO 2 het spits afbijten. HKV 2 dat in de competitie in ROKA uitkomt, maakte het aanwezige publiek nieuwsgierig wat ons tweede tegen hen zou doen. De openingsfase was voor VALTO, wat toch wel veel kansen nodig had om het eerste gaatje naar 3-0 te slaan. Deze voorsprong zou in de eerste helft stand houden. Bij aanvang van de tweede helft leek HKV 2 weer zich bij 6-5 op te richten. Dit bleek valse hoop voor de Haagse ploeg, want VALTO herstelde het verschil weer snel naar 8-5 en kwam daarna niet meer in gevaar. Na de 9-7 trok VALTO de wedstrijd definitief naar zich toe door weg te lopen naar 15-7 door doelpunten van Pieter, Ruben en Romee ( allen 2x). De laatste tien minuten werd VALTO een beetje nonchalant en konden de gasten het verschil weer wat terug brengen. Het laatste fluitsignaal klonk uiteindelijk met 16-10 op het scorebord.

Bij VALTO 1 leek het even later een heel andere wedstrijd te worden. Daar namen de gasten in de openingsfase het initiatief en sloegen een gaatje naar 0-3, voordat Lotte voor VALTO de score opende. Na de 1-4 van een Haagse dame waren het Frank (2x), Mees en Laurens die de achterstand omzette in een voorsprong van 5-4. HKV zou nog één keer op voorsprong komen door een strafworp en een mooi afgerond kort kansje van een dame, maar toen stelde VALTO orde op zaken. Met vijf treffers op rij van Mees (3x), Frank en Thom was het eerste gaatje geslagen bij 10-6. Voor de rust zouden beide ploegen nog een keer scoren, zodat er met een 11-7 tussenstand gerust werd.

Bij aanvang van de tweede helft wist VALTO de voorsprong nog te vergroten naar 12-7 en schommelde het verschil tot halverwege de tweede helft tussen de vijf en zes. Na de 15-9 was VALTO even in een mindere fase, waarin voornamelijk de verdediging even verslapte. HKV wist terug te komen tot 16-14 en het leek even weer een wedstrijd te worden. Mees en Lisanne O verdubbelde het verschil echter weer en kreeg HKV niet meer de kans om dit gat weer te dichten. Het grootste verschil werd door Kevin op het bord geschoten toen hij met zijn strafworp de stand op 24-16 bracht. In de laatste aanval zette HKV de eindstand op het 24-17 en had ook VALTO 1 met ruim verschil de krachtmeting tegen deze overgangsklasser doorstaan.

De laatste oefenwedstrijden stonden vandaag op het programma. Ook vandaag kwam de tegenstander uit de Hofstad. Die Haghe 1 degradeerde vorig seizoen uit de hoofdklasse en zal dit seizoen in de OKC, na het vertrek van vele spelers, voor lijfsbehoud gaan strijden. Zij treffen daar o.a. VEO, FUTURA en Velocitas die na hun promotie in één poule terecht zijn gekomen. Die Haghe 2 komt net als VALTO 2 in de reserve 1e klasse uit, maar is door de leegloop een kersvers team wat het, gezien de wedstrijd vandaag, wel eens heel lastig kan gaan krijgen op dit niveau.

Op deze heerlijke nazomer dag schoot VALTO 2 uit de startblokken na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Korteland en stond er in no time een 10-0 voorsprong op het scorebord. Pas na een kwartier spelen wist Die Haghe voor het eerst de korf te vinden met een verdiende strafworp. Bij de Haagse ploeg ontbrak het, mede door de lengte bij de VALTO heren, aan rebound kracht, waar VALTO dan weer dankbaar gebruik van maakte. Er werd door VALTO lustig op los gescoord, wat de ruststand op een 19-4 tussenstand bracht.

Na de thee kwam Die Haghe goed uit de kleedkamer en wist in de eerste aanvallen gelijk tweemaal te scoren. VALTO zette hier weer drie treffers tegenover, waarna er een fase aanbrak waarin de ploegen om en om zouden scoren tot 26-11. Hoewel het na vijf minuten al duidelijk werd dat het geen echt spannende wedstrijd zou worden, bleef VALTO wel lang goede aanvallen spelen en de gecreëerde kansen afmaken. Toch sloeg halverwege de tweede helft de nonchalance toe, wat voornamelijk in deze fase van om en om scoren tot uiting kwam. In de slotfase herpakte VALTO zich weer en wist met vier doelpunten op rij van Pieter, Ruben, Thijs en Bart de eindstand op 30-11 te zetten. Het lijkt erop dat VALTO 2 volgende week de eerste competitie wedstrijd met vertrouwen tegemoet kan zien na deze prima oefenwedstrijden. De tegenstander van volgende week is PKC/SKWGroep 4 uit Papendrecht. Dan zal blijken of VALTO 2 er klaar voor is om gelijk de eerste punten in De Lier te houden.

Dan was het de beurt aan de beide vlaggenschepen om hun kunnen te tonen. Het keurcorps van Eric, bestaande uit de dames Nikki, Zané, Lotte ( voor de geblesseerde Maaike) en Naomi en bij de heren Frank, Thom, Laurens en Mees, stond klaar voor de confrontatie met een bijna geheel nieuw Die Haghe 1. Na de degradatie uit de hoofdklasse hebben wel heel veel spelers bij de club de korfbalschoenen aan de wilgen gehangen. De nieuwe trainer zal dus met een nieuw team de plaats in de overgangsklasse gaan proberen veilig te stellen aan het eind van het seizoen.

VALTO 1 moest duidelijk meer aan de bak dan het tweede team en stuitte direct op flinke weerstand. Het kwam zelfs tweemaal op achterstand bij 0-1 en 1-2, maar Frank en Laurens wisten deze weer weg te poetsen. Hierna nam VALTO een kleine voorsprong naar 4-2.Bij 5-5 kwamen de gasten weer op gelijke hoogte. Tot de rust zouden de ploegen in evenwicht blijven en werden de kleedkamers opgezocht bij de 9-9 tussenstand.

De thee had de Lierse ploeg goed gedaan, want ze kwamen erg scherp uit de kleedkamer. Met twee treffers op rij was het eerste gaatje weer geslagen. Die Haghe zou nog één keer aanhaken, maar toen werd met vijf doelpunten op rij van Thom (3x), Mees en Laurens een definitief gat geslagen. Het verschil zou in het vervolg van de wedstrijd niet meer kleiner worden en Ron zette bij 22-14 het grootste verschil op het bord. Omdat bij VALTO de concentratie wat verslapte in de slotfase werden de aanvallen rommelig en vielen er gaten in de verdediging. Hier maakte Die Haghe dan weer dankbaar gebruik van om nog wat terug te doen. Het waren dan ook de gasten die de eindstand op 22-16 zette door een vrije bal en een doorloop te benutten. Hiermee werd ook voor VALTO 1 een succesvolle oefen periode afgesloten. Volgende week zal het er om gaan spannen of we er echt klaar voor zijn om ons te gaan handhaven in de poule des doods. De eerste tegenstander is er gelijk eentje waarvan ik denk dat zij mee gaan doen in de bovenste regionen. Het uit de hoofdklasse gedegradeerde Oranje Wit komt uit Dordrecht op bezoek in De Lier. Laten we ze een warm onthaal geven en allemaal achter ons vlaggenschip gaan staan om de eerste punten in De Lier te houden.