VALTO selectie luidt met winst het nieuwe jaar in

Een mooie kop om het nieuwe jaar mee te beginnen. Het zijn weliswaar maar oefenwedstrijden, maar wel weer een ploeg die uitkomt in de overgangsklasse die, net als AVO en KVA, het onderspit delft in de Vreeloo hal. Het leek Eric wel een goed idee om alvast een wedstrijd in de benen te hebben na alle oliebollen en appelflappen voordat de competitie weer verder gaat. Voor zowel VALTO 1 als 2 zijn het volgende week belangrijke wedstrijden in Delft, waar we dan ook hopen op een grote opkomst van de Lierse trots aanhang. Het was weer gelukt een tegenstander te vinden die op het veld en in de zaal een klasse hoger uitkomt dan VALTO 1. Tweemaal Zes uit Maartensdijk degradeerde vorig zaalseizoen uit de Hoofdklasse en staat na vier wedstrijden met twee punten op de 7e plaats in de OKC poule. Het tweede team van Tweemaal Zes speelt al enkele jaren op hetzelfde niveau als VALTO 2 nu doet. Voor VALTO dus een mooie gelegenheid om te kijken waar we staan. Bij VALTO 2 was op Romeé na iedereen weer fit na de winterstop. Voor deze wedstrijden waren er geen eigen scheidsrechters ingezet, maar waren er twee externe scheidsrechters bereid gevonden deze oefenwedstrijden in banen te leiden. Namen zijn mij helaas niet bekend maar mijn dank aan beide heren is hier niet minder om. Was voor hen natuurlijk ook een gelegenheid om na de feestdagen weer lekker in beweging te komen. VALTO 2 leek zich in de begin fase te verslikken in de tegenstander uit Maartensdijk. Na drie minuten spelen wist Thijs voor VALTO de score te openen, maar toen hadden de gasten er al drie inliggen. Via tussenstanden van 2-4 en 4-6 wist VALTO na een kwartier bij 6-6 weer langszij te komen. VALTO 2 heeft echter te veel kansen nodig om tot scoren te komen, waardoor er wel veel en goede aanvallen gespeeld worden maar de doelpunten niet willen vallen. Dit brak hen ook nu weer op en wisten de gasten in negen minuten het verschil weer te vergroten naar 6-9. Met nog iets meer dan een minuut op de klok wisten Thijs en Ruben het verschil voor de rust nog te herstellen naar 8-9, waarna de ploegen de gang naar de kleedkamer maakten.

Met deze minimale achterstand werd aan het tweede bedrijf begonnen. Tweemaal Zes verspeelden hun eerste aanval, wat Ron de gelegenheid gaf om de gelijkmaker te scoren. de volgende vijf minuten zouden beide ploegen om en om scoren met Tweemaal Zes steeds op een kleine voorsprong. Na acht minuten spelen zette Lotte ons voor het eerst op voorsprong bij 12-11 en niet veel later zou Pieter deze voorsprong verdubbelen. Halverwege de tweede helft werd het verschil vergroot naar 14-11 door een doelpunt van Lisanne O. Het initiatief lag nu bij VALTO 2, maar de gasten wisten toch ook de korf weer te vinden en werd er weer van vak gewisseld bij 14-12. Pieter zou in stijl het verschil herstellen. Zijn 15-12 was een fraai afgeronde doorloop ik die mannen als Richard Kunst, Menno van de Neut en Leander Zwolle in de League ook heb zien maken. Eigenlijk de korf al voorbij en dan de bal met gestrekte arm omhoog lepelen. Hij was mooi Pieter, maar helaas geen camera’s deze week. De laatste tien minuten waren ingegaan en VALTO wist hierin steeds met de tegenstander mee te scoren. Het was Ruben die zich in de slotfase onderscheidde door drie van de vier Lierse doelpunten voor zijn rekening nam. Met nog drie minuten op de klok leek Tweemaal Zes nog een eindsprint in te zetten door terug te komen van 17-13 naar 17-15, maar het was Rick die VALTO weer wat lucht gaf. Hij leek de eindstand op het scorebord gezet te hebben totdat Ruben, met nog maar twee seconden op de klok, onder de  korf besloot de bal blind achterover omhoog te gooien. Dit resulteerde in een 19-15 eindstand, waarmee we met vertrouwen uit kunnen kijken naar de wedstrijd van volgende week in Delft.

De wedstrijd tussen beide vlaggenschepen startte heel anders als die van de reserves. In deze wedstrijd was het VALTO wat na het eerste fluitsignaal het initiatief naar zich toe trok. Al na drie minuten nam de coach van de Maartendijkse formatie na de 3-1 van Thom een time-out. Het was wel te horen dat hij niet naar De Lier gekomen was voor zomaar een oefen potje. VALTO zou de voorsprong bijna acht minuten weten vast  te houden. Bij 5-5 kwamen de gasten langszij, maar wist Mees nog te pareren. In de volgende aanvallen was het bij Tweemaal Zes erop en erover naar 6-7, maar Frank en Thom deden het tij weer keren naar 8-7. Bart schoot de 9-7 van afstand binnen, maar het kan snel gaan in een wedstrijd met zuivere speeltijd. Binnen een minuut was het weer gelijk, maar behield VALTO in de volgende zeven minuten wel steeds een kleine voorsprong. Met nog vijf minuten te gaan tot de rust wist Tweemaal Zes het eerste gaatje te slaan naar 13-15 en moest VALTO in de achtervolging. Met een slim uitgespeelde vrije bal wist Zané de aansluiting te behouden, maar toch keek VALTO bij de gang naar de kleedkamer tegen een 15-17 achterstand aan.

In de slotseconden van de eerste helft leek Bart zich te verstappen en zich daarbij te blesseren. Hij begon nog wel aan het tweede deel, maar liet zich al snel vervangen door Mees met het oog op volgende week als het weer om de punten gaat. In het begin van de tweede helft zouden de ploegen om en om scoren, waarbij Laurens, Thom en Frank steeds voor de aansluitingstreffer zorgden. Het was Zané die VALTO bij 19-19 met haar doorloop weer op gelijke hoogte bracht. Nog één keer zouden de gasten op voorsprong komen, maar na de gelijkmaker van Mees wisten Maaike, Laurens en Zané weer een gaatje te slaan naar 23-20. Met nog elf minuten te gaan nog lang geen gelopen race, dus koppie erbij houden. De volgende vijf minuten waren weinig inspirerend voor VALTO met de nodige foutjes, waardoor de gasten bij 23-23 weer helemaal terug in de wedstrijd waren. Thom wist uit een vrije bal en een door Maaike meegekregen strafworp ons weer op voorsprong te zetten. De laatste minuten zouden de ploegen weer om en om scoren en speelde VALTO de wedstrijd goed uit naar de 27-26 eindstand. Een prima oefenwedstrijd van ons vlaggenschip in de aanloop naar de wedstrijd van zaterdag in Delft tegen de nummer 2 uit de poule Excelsior 1. Al vroeg in het seizoen dus een vier punten wedstrijd, waar we in maart bij winst een hoop plezier van zouden kunnen hebben. Hopelijk valt de blessure bij Bart mee en hoeft hij geen wedstrijden te missen.

Rest mij nog om al mijn trouwe lezers de aller beste wensen voor het nieuwe jaar toe te wensen. Laten we er met z’n allen een mooi en sportief jaar van maken met hopelijk meer hoogte dan diepte punten.

We zien elkaar vast weer langs de lijn, Arno van Leeuwen.