Passie voor tradities

Het afgelopen jaar was eigenlijk in vele opzichten hetzelfde als de jaren er voor. Heel veel gaat namelijk op de automatische piloot en de indeling van een week is voor veel mensen hetzelfde. Natuurlijk verandert er wel iets, gelukkig maar. Waar zouden we zijn zonder vernieuwing? Maar we zijn tegelijkertijd ook van de tradities. Iets dat een succes is en blijft, houden we er graag in en maken dat zo mogelijk, nog beter.

Neem de Valto-a-gogo pubquiz. We lopen inmiddels tegen de grenzen van onze accommodatie aan, want de limiet van 18 teams werd licht overschreden naar 19 en het paste nét. Nieuwbouw wordt ook op deze manier weer relevanter. De gewoonte is dat het winnende team van het ene jaar, de quiz bedenkt voor het jaar er op. Vorig jaar waren de ISW docenten de nummer één en dus aan hen de opdracht om een nóg betere versie te maken dan de afgelopen jaren. Het blijft natuurlijk altijd lastig vergelijken, maar ik durf wel te zeggen dat ze er heel dicht bij in de buurt zijn gekomen. Een leuke afwisseling van genres, tijdvakken en opdrachten geënt op het thema ’school’, dus met rekenen, talen en scheikunde. Een hele fijne traditie die we graag in stand houden, dit jaar gemaakt door mensen met passie voor studie en muziek. En met winnaars uit de Ardennen. Volgend jaar de eer aan Peter, Michiel, Emiel en Pieter om weer een topquiz neer te zetten. Van harte!

Een andere traditie binnen onze sport is de jaarafsluiting in de vorm van de Korfbal Challenge. Een evenement in de Topsporthallen naast de Rotterdamse Kuip, waar verschillende activiteiten plaatsvinden en als hoofdinvulling het toernooi met de topploegen uit de Korfbal League, samen met de internationale top qua landen. Helaas kon ik er alsnog niet bij zijn, dus ik heb Tim, Sanne, Renske, Mieke (U13) en Romeo (U15) in hun talententeams moeten missen. RTC U15 Den Haag met Romeo heeft in poule A de 2e plaats behaald en op het moment van schrijven is RTC U13 Den Haag met Tim, Sanne, Renske en Mieke nog bezig. De afgelopen jaren zijn we met Valto al vaker actief geweest in RTC teams en zo’n toernooi is een leuke afsluiter van het jaar. Op het hoofdtoernooi waren er een aantal verrassingen. Zo speelt TOP/SolarCompleet in de finale tegen Fortuna/Delta Logistiek en dus niet TeamNL oftewel het Nederlands team. Dat speelt tegen de eigen beloften in de troostfinale om plaats 3.

Tenslotte is ook Rick als scheidsrechter actief geweest. Hij floot, samen met een andere scheidsrechter, de wedstrijd tussen de Diamonds (het Belgische nationale team) tegen de talenten van TeamNL. Twee scheidsrechters dus in plaats van een duo scheidsrechter en assistent-scheidsrechter. En zo zijn er wel meer vernieuwingen tijdens de Korfbal Challenge. Ook de led-palen, de 4 x 10 minuten, de gele kaart met als consequentie 5 minuten bankzitten en het zelf nemen van de vrije balk of strafworp zijn vernieuwingen die worden uitgeprobeerd. Sommige uitprobeersels worden uiteindelijk in het echte korfbal geïntroduceerd en daarmee nemen we dan weer afscheid van tradities. Meestal maken ze het spel beter, neem het voorbeeld van de schotklok. Overigens is vernieuwen natuurlijk heel vaak goed om te doen. Neem de 3-vakken opzet waar we inmiddels al tientallen jaren vanaf zijn (en lastig voor te stellen is voor de huidige jeugd en jong volwassenen) of de grootte van de vakken die tot een aantal jaren terug nog 30×30 meter bedroeg (per 2026 zijn ze er helemaal uit). Eén van de mooiste voorbeelden vind ik nog de gele korf die de plaats heeft ingenomen van de rieten mand. En op die manier wordt korfbal ook voor de buitenwereld minder suf en stoffig. Iets dat wij natuurlijk al lang weten.

Vernieuwen is dus goed. Nieuwe dingen doen is dat ook. En met passie voor de sport en voor de club kom je dan een heel eind. Ik heb het dan over het NK veldkorfbal. Volgende week zitten we daarvoor weer bij elkaar met het kernteam. Vanaf dat moment zijn de plannen concreet en gaan we echt steeds meer zien en merken van wat er in juni gaat gebeuren. Het kan zelfs zo concreet worden dat je wordt gevraagd om op die dag te helpen. Ik hoop dat iedereen zijn of haar steentje wil bijdragen. Het zou geweldig zijn als ook de ouders van onze (jeugd)leden iets willen doen. Vaak gaat het maar om een paar uurtjes op die ene dag. Of in de opbouw, dan wel het opruimen. Het mooie is dat je meteen ziet hoe de vereniging bergen werk kan verzetten, dat het leuk en gezellig is en dat we er met elkaar een topdag van kunnen maken. Voor Valto, voor De Lier, voor het Westland en voor heel korfballend Nederland. Zet 22 juni dus vast in je agenda, 2019 wordt een mooi jaar!

Tradities zijn mooi, vernieuwingen zijn dat ook. Een goede mix, de juiste balans, dat zorgt voor een optimale beleving. Laten we daarmee het nieuwe jaar inluiden morgen, op 1 januari om 19.00 uur. Een mooie traditie om te behouden.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.