VALTO selectie pakt vier punten op Super Saturday

Na twee vrije weekenden waarin iedereen lekker carnaval kon vieren of er even lekker tussenuit kon gaan om zich op de lange latten te begeven, werden vandaag de korfbalschoenen weer aangetrokken voor het vervolg van de competitie. Er resten ons nog vier wedstrijden tot de ontknoping van deze spannende zaalcompetitie. Het zit allemaal toch een stuk dichter bij elkaar als dat ik bij het begin van het zaalseizoen had verwacht. Verrassend genoeg is het niet de door mij verwachte kampioen KV Swift (M) die de lijst aanvoert, maar zijn het vooralsnog KVS/Maritiem en GKV/Enomics die om de kroon strijden. Zij speelden in deze ronde tegen elkaar, maar er kwam geen winnaar uit deze wedstrijd en blijven zij samen koploper. GKV/Enomics heeft hierdoor wel stiekem, door het onderlinge verschil, een extra kaart te spelen, maar zal dan wel de volgende wedstrijden moeten blijven winnen. In De Lier waren het vandaag wedstrijden met voor VALTO twee verschillende doelen tegen VEO, waar dezelfde belangen op het spel stonden. VALTO 2 is nog volop in de race voor het kampioenschap met VEO 2 en Reflex 2 op het vinkentouw, dus winst was het enige goede resultaat voor de ploeg van Leon. De gasten uit Voorburg zouden er echter alles aan gaan doen om de punten te bemachtigen om zo op gelijke hoogte te komen met VALTO 2. In december waren de ploegen aan het eind van de wedstrijd nog steeds in evenwicht met een 12-12 eindstand, dus voor het onderling verschil in ons voordeel moest er vandaag met minimaal één verschil gewonnen worden. Met goed gevulde tribunes werd de wedstrijd gestart door scheidsrechter Coenraads en nam VALTO direct het initiatief. Binnen vijf minuten was het eerste gaatje geslagen met een 4-1 tussenstand. VEO wist nog een keer aan te haken, maar met treffers van Pieter en Thijs liep VALTO weer uit naar 6-2. Toen de coach van VEO halverwege de eerste helft een time-out aanvroeg hadden Ruben, Pieter en Lisanne al een 9-3 tussenstand op het scorebord gezet. VEO leek nu echter een betere fase te hebben. Met twee snelle doelpunten op rij werd de achterstand verkleind, maar toen ging VALTO weer mee scoren. Hierdoor werden de kleedkamers opgezocht met de 12-7 tussenstand.

VALTO 2 leek op de goede weg en hoefde het in het tweede bedrijf “alleen maar af te maken”. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan. Het scoren zou in het tweede bedrijf een stuk moeizamer gaan, terwijl VEO het gaatje steeds een beetje kleiner maakte. Ook bij hen waren door het strakke verdedigen van ons tweede de doelpunten duur. Pas na bijna vijf minuten viel het eerste doelpunt na de rust voor VEO, maar Martijn en Ruben vergrootte het verschil weer naar 14-8. De heersende verdedigingen zorgden ervoor dat doelpunten schaars bleven. VEO wist net iets vaker door onze verdediging te prikken, waardoor er halverwege de tweede helft een 15-10 tussenstand door Ruben op het bord werd gezet. VEO ging intussen door met het knabbelen aan onze voorsprong, waardoor er vijf minuten voor tijd een 15-12 tussenstand op het bord stond. Het begon nu toch wel een beetje warm te worden onder de Lierse voeten en de Voorburgse ploeg leek bloed te ruiken. Met steeds meer energie gingen zij op jacht naar doelpunten, maar wij hadden Ron nog op de bank. Dit was het moment om hem te brengen in de aanval en hij deed ook vandaag weer wat er van hem verwacht werd. Met zijn eerste schot op de korf zette hij ons vier minuten voor tijd weer op een 16-12 voorsprong. Uitspelen van zulke wedstrijden blijft toch nog wel een dingetje voor VALTO. Juist in deze fase van de wedstrijd zou je verwachten dat men het rustiger aan gaat doen en alleen de goede kansen gaat nemen. VALTO 2 liet zich echter juist opjagen door de gasten en nam toch te veel risico en verkeerde schoten, waardoor de gasten meer kansen kregen dan wenselijk was. Van deze kansen wisten zij er nog twee te benutten, maar de tijd was voor hen te kort om onze overwinning nog in gevaar te brengen. Een dik verdiende overwinning voor VALTO 2 die vooral dankzij een goede eerste helft tot stand kwam. Voor de competitie kwam er later op de avond nog een gunstig bericht uit Hardinxveld-Giessendam dat ook Reflex 2 had verloren. Hierdoor heeft VALTO 2 nu een gaatje van drie naar de nummer twee in de poule KV Vriendenschaar 2. We zijn er echter nog lang niet. Er zijn nog drie finales te gaan, waarin we scherp zullen moeten blijven. Volgende week gaan we op bezoek bij HKV/Ons Eibernest waar we in januari een makkelijke 22-8 overwinning op boekten. Onderschatting van deze reeds gedegradeerde tegenstander ligt wel op de loer, dus aan Leon de taak om de spelers goed op scherp te zetten.

VALTO 1 mocht aantreden tegen het vlaggenschip uit Voorburg. VEO 1 is de vierde ploeg in de poule die met een interim coach het seizoen gaat afmaken. Het is voor deze ploeg dan ook vijf voor twaalf als zij aan deze wedstrijd beginnen. Er moest vandaag gewonnen worden om de laatste strohalm te pakken voor lijfsbehoud in de overgangsklasse. Echter waren voor ons de punten minimaal net zo belangrijk, want ook wij willen overleven in deze klasse. De wedstrijd kwam dan ook moeizaam op gang na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Zwart, die met zijn assistent Pluister de wedstrijd in banen mocht leiden. We waren al bijna drie minuten onderweg toen Bart de score opende. Er moest echter hard gewerkt worden voor de doelpunten, waardoor VEO weer drie minuten later toch de gelijkmaker door de korf gooide. Het andere VALTO vak had iets minder tijd nodig om de korf te vinden en was het Mees die met twee treffer het eerste gaatje voor ons op het bord zette. VEO kreeg de kans om weer aan te sluiten met een mee gekregen strafworp, maar deze werd gemist. Niet veel later mocht ook Thom gaan staan voor een strafworp en hij faalde niet, waardoor er 4-1 op het scorebord kwam te staan. Met om en om scoren stond er na een kwartier spelen een 6-4 tussenstand op het bord en nam VALTO de eerste time-out. Na de hervatting wist VEO de aansluitingstreffer dan toch te maken en was het even afwachten of het VALTO zou lukken de voorsprong te behouden. Zané en Thom zorgden weer voor wat lucht, maar VEO bleef aan het elastiek hangen. Met nog vier minuten op de klok was het 8-6 en was het voor VALTO wel zaak om dit verschil vast te houden tot de thee. De gasten zouden voor de rust de korf niet meer weten te vinden, maar Zané en Mees deden dit wel. Hierdoor werd de gang naar de kleedkamers gemaakt met een 10-6 voorsprong voor VALTO.

Na de rust weer hetzelfde spelbeeld als bij het begin van de wedstrijd. Twee ploegen naarstig op zoek naar een gaatje in de verdediging, wat door de gasten nu als eerste gevonden werd. De Voorburgers vochten voor wat ze waard waren vandaag en bleven aan het elastiek hangen met steeds een verschil van twee á drie doelpunten. Toch kroop VEO langzaam maar zeker dichterbij en was halverwege de tweede helft de aansluiting weer daar bij 13-12. Het Lierse publiek wist wat hen te doen stond en ging nog eens luidruchtig achter de ploeg staan. VALTO toonde veerkracht en wist dankzij de doelpunten van Maaike en Mees weer een gaatje te slaan. Toen VEO in de volgende aanval voor de tweede keer een strafworp onbenut liet, was de euforie compleet. Hoewel er nog bijna tien minuten te gaan was voelde we dat de volgende overwinning nu erg dichtbij was. Met drie doelpunten op rij van Thom en Nikki werd de genade klap uitgedeeld door VALTO. VEO nam nog een time-out en hoopte blijkbaar nog op een wonder, maar op de tribunes was het Lierse feestje al losgebarsten. Er waren nog slechts drie minuten te spelen en we hadden er alle vertrouwen in dat VALTO dit niet meer zou weggeven. Met in de slotfase nog twee doelpunten van Zané en Romee werd de wedstrijd definitief beslist door een 20-13 voorsprong op het bord te zetten. De gasten hadden echter het slotakkoord met een kort kansje onder de korf werd de eindstand 20-14 op het bord gezet. Met deze overwinning stijgt VALTO een plekje in de competitie, omdat KV Vriendenschaar thuis niet wist te winnen van CKV Swift. Helaas voor VALTO en VEO ging ook Sporting Trigon ook onderuit in eigen huis tegen HKV/Ons Eibernest. Voor VEO rest nu slechts nog een theoretische kans om te overleven in de overgangsklasse. Het verschil tussen VALTO en HKV blijft dus drie punten en zullen zij volgende week met het mes tussen de tanden het veld betreden als VALTO 1 hun tegenstander is in de Eibernesthal. Zij zijn nu nog één puntje verwijderd van de veilige zesde plaats en willen dus maar wat graag de punten in eigen huis houden. VALTO liet zich in de heen wedstrijd in de tweede helft te veel ontregelen. De 17-12 voorsprong werd langzaam maar zeker ingelopen en aan het eind van de wedstrijd werden de punten gedeeld met een 25-25 gelijkspel. We zullen ons dus moeten wapenen tegen de Haagse bluf en gewoon ons eigen spel op de mat leggen. Ook in deze wedstrijd zijn de belangen van beide ploegen even groot en zal het er dus waarschijnlijk weer warm aan toe gaan binnen de lijnen. Publiek is natuurlijk weer zeer gewenst bij deze titanen strijd die om 19:30 uur gaat beginnen. Ook VALTO 2 kan uw steun overigens hard gebruiken, dus kom gerust al om 18:10 uur naar de Eibernest hal.

Tot volgende week iedereen, Arno van Leeuwen.