VALTO selectie start het seizoen goed

Na alle oefenwedstrijden zijn we dit weekend dan weer echt begonnen. De eerste competitie wedstrijden zitten er op. VALTO 1 startte net als vorig seizoen tegen Oranje Wit uit Dordrecht. Ook VALTO 2 , dit jaar uitkomend in de reserve overgangsklasse, had als tegenstander de reserves van Oranje Wit. Op verzoek van Oranje Wit vingen al hun wedstrijden aan met een eerbetoon aan Arend van Geffen jeugdlid van Oranje Wit, die op vakantie in Spanje is verongelukt. Vanmorgen was het eerste eerbetoon bij de wedstrijd VALTO B1 – Oranje Wit B1. Ook vanmiddag bij de wedstrijden van de selectie dus vooraf een kippenvel moment tijdens een minuut lang applaus voor Arend van Geffen. Daarna over tot de orde van de dag. Bij VALTO 2 waren wat veranderingen zichtbaar bij aanvang van de wedstrijd. Rick en Lisanne O ontbraken en nieuwe gezichten waren Martijn Dijkstra, Vera Lagerwerf en Nikki van Spronsen.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van der Plicht waren het de gasten die als eerste de korf wisten te vinden. Via een strafworp van Thijs en een  benutte vrije bal van Vera kwam VALTO aan de goede kant van de score. Oranje Wit wist weer gelijk te maken, maar direct daarna liep VALTO uit naar 5-2 door twee treffers van Thijs (2x) en wederom Vera. Halverwege de eerste helft was het verschil opgelopen tot 8-4, maar het lukte VALTO niet om echt los te komen van de tegenstander. Via een strafworp en een afstandsschot leken de gasten weer aan te haken. Daar stak Pieter eigenhandig een stokje voor door met twee doelpunten de tussenstand op 10-6 te zetten. Een mooie marge om de kleedkamers mee op te zoeken, maar daar moesten nog wel acht minuten voor gespeeld worden. Oranje Wit wist nog wat terug te doen door een meegekregen strafworp te benutten, maar het slotakkoord voor de rust was voor de thuisploeg.  Ron en Martijn zorgden er voor dat we met een marge van vijf de gang naar de kleedkamer maakte.

De eerste acht minuten na de rust wist VALTO deze marge vast te houden door met de gasten mee te scoren. Daarna slopen er foutjes in het spel bij VALTO en kropen de gasten langzaam maar zeker dichterbij. Door drie meegekregen strafworpen en een benutte vrije bal wisten de gasten het gat halverwege de tweede helft terug te brengen naar 16-13. Thijs herstelde het verschil terug naar vier door zijn strafworp af te ronden, maar de laatste dertien minuten zou VALTO niet goed uitspelen. In de aanvallen werden er verkeerde keuzes gemaakt en waren ook de passes niet zuiver genoeg. De gasten trokken nog eens alle registers open voor een slotoffensief en wisten vier minuten voor tijd de aansluiting weer te krijgen bij 17-16. Oranje Wit ging in de alles of niets modus, waardoor het er niet gezelliger op werd binnen de lijnen. Met nog minder dan twee minuten op de klok floot de heer van der Plicht voor tijdrekken door de verdediging van VALTO bij het opbrengen van de bal naar het andere vak. Bij de vijfde keer overspelen vond de heer van der Plicht het teveel worden, terwijl alle bewegingen richting middenlijn waren. Nog maar eens de spelregels gaan bestuderen denk ik. Dit bleek echter koren op de molen bij de gasten en zij pakte dit buitenkansje met beide handen aan. Na de gelijkmaker kregen beide ploegen nog een aantal kansen, waarvan Oranje Wit een grote kans op de overwinning liet liggen. Bij de toegekende strafworp in de slot minuut kon de strafworpnemer de druk niet aan en gooide de bal in een mooie boog over de korf. Niet veel later klonk het eindsignaal en werd het een puntendeling voor de ploegen. Gezien de wedstrijd heeft VALTO zich te kort gedaan door een punt te laten liggen in een wedstrijd waarin zij 56 minuten op voorsprong hebben gestaan. Van de andere kant mogen zij de handen dichtknijpen met het punt, daar zij het de laatste vijftien minuten zelf verzuimde af te maken.

Hierna betraden de eerste teams van beide verenigingen de arena. Ook hier werd een minuut lang geapplaudisseerd voor Arend van Geffen. VALTO 1 was in ieder geval gewaarschuwd dat de gasten tot de laatste minuut door zullen gaan. Bij VALTO 1 ook wat wijzigingen binnen de basis acht. Met het vertrek van Frank zijn de overige vier heren die vorig seizoen tot het keurkorps behoorde blijven staan. Bij de dames is de plaats van de vertrokken Naomi ingevuld door Romeé. Een ander nieuw gezicht bij VALTO is Nikki van der Hak, over gekomen van ODO Maasland. Zij treedt in de voetsporen van Sanne en Iris de Raadt en Judith Goedendorp door ook gelijk het vertrouwen te winnen van de trainer en een basisplaats te bemachtigen. In tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd zou deze wedstrijd lang gelijk opgaan. Romeé opende de score, maar niet veel later was het weer gelijk. Met om en om scoren zou dit doorgaan tot de 5-5 tussenstand was bereikt met VALTO steeds aan de goede kant van de score. In het tweede kwart leken de rollen omgedraaid te zijn. De VALTO aanvallen liepen even niet lekker, waardoor de gasten zeven minuten later een voorsprong van 5-7 op het bord zette. Mees en Zané poetsten deze achterstand binnen twee minuten weer  weg, waarna ook het ander vak de korf weer snel wist te vinden. Thom en Maaike zette de ruststand op 9-7, zodat we toch met een kleine voorsprong konden gaan rusten.

Oranje Wit kwam echter scherp uit de kleedkamer en wist deze achterstand binnen een minuut weer weg te werken. VALTO raakte niet in paniek en bleef rustig zoeken naar de juiste kansen. Die kwamen er voor Thom, Bart en Zané, zodat we bij 12-9 weer een klein gaatje hadden geslagen. Oranje Wit bleef echter aangehaakt en kreeg bij 12-11 weer de aansluiting. Met nog twintig lange minuten te gaan wist Bart de marge weer te verdubbelen en zorgde Laurens voor wat meer lucht door er 14-11 van te maken. Halverwege de tweede helft wisselde Erik Nikki H voor Nikki S om het de langere tegenstander van Nikki in de rebound lastiger te maken. VALTO zou de voorsprong nog verder uitbouwen naar 16-11 door doelpunten van Bart en Mees. Met nog tien minuten op de klok trokken de gasten ook nu weer alle registers open. Hoewel we al de nodige forse akties gezien hadden vanmiddag, werd het er ook nu niet gezelliger op binnen de lijnen. Veel bracht het de gasten niet, want VALTO 1 deed wel wat in de voorgaande wedstrijd vergeten werd. De aanvallen werden bijna allemaal gedegen opgezet en werd op de juiste momenten de schoten gepakt. Toch kregen de  gasten nog flink wat kansen, waar zij er nog twee van wisten te benutten. Het slotakkoord was voor VALTO wat in de laatste minuut nog een vrije bal mocht nemen. Zané kreeg, ondanks dat ze al een paar keer gemist had, van haar vakgenoten alle vertrouwen om ook deze vrije bal te nemen. Zij was het dan ook die de eindstand op het scorebord zette door de vrije bal gewoon raak te schieten. Hierna klonk direct het eindsignaal, waarmee in de eerste wedstrijd deze keer werd gewonnen van Oranje Wit. Een dik verdiende overwinning van ons vlaggenschip en daarmee voor de eerste punten kan bijschrijven. De andere wedstrijden leverden Pernix 1, KVA 1 en Excelsior 1 op als winnaar. Volgende week gaan VALTO 1 & 2 samen op stap naar Kamerik om de strijd aan te gaan tegen SDO/Blij Werkt 1 &2. Voor VALTO 2 is dit een weerzien met een tegenstander uit de zaalcompetitie van vorig seizoen, maar voor VALTO 1 een treffen met een nieuwe tegenstander die uit de hoofdklasse is gedegradeerd. Zij worden getraind, in tegenstelling tot wat ik in het glazenbol stukje schreef, door Edwin Visser, nadat Jesper Oele vertrokken is naar Dalto uit Driebergen. Zij wisten niet te winnen van Pernix in Leiden en zullen dus gebrand zijn op een overwinning om ook van die gehate nul af te komen. Een beetje extra steun kunnen de spelers dus wel gebruiken. Ik hoop dan ook dat velen van u een klein uurtje achter de selectie aan willen reizen om hen te steunen bij de tweede wedstrijd. Zelf kan ik er helaas niet bij zijn door een korte vakantie between two jobs en hoop dat er mensen zijn die via social media de afwezigen op de hoogte willen houden van onze prestaties.

Succes in Kamerik en tot over twee weken bij de Villa voor de wedstrijden tegen DVO 3 en VEO 1