Valto selectie teams beleven een nuttige middag

Er is deze week in veel Lierse korfbal gezinnen vast nog wel nagepraat over de 10e speelronde. Zowel VALTO 1 als A1 lieten belangrijke punten tegen directe concurrenten liggen. De junioren gingen in Zoetermeer onderuit tegen de nummer 7 De Meervogels A1. In Gorinchem liep het vlaggenschip tegen een wel heel zure nederlaag op. Tegen de nummer laatst moest er eigenlijk gewonnen worden, maar in een gelijk opgaande wedstrijd wist de thuisploeg in de laatste seconden de winnende treffer door de korf te gooien. Dit weekend was het geluk eens aan Lierse zijde en werd ook de wedstrijd van vandaag in de laatste seconden beslist, maar deze keer in Liers voordeel. Valto 2 had het vandaag erg lastig met de rode lantaarndrager en keek bijna de hele wedstrijd tegen een achterstand aan en leek tegen hun tweede nederlaag aan te lopen. Het bleef door het doelpunt van Thijs in de dying-seconds gelukkig bij een puntendeling, wat aan het eind van de middag een kostbaar punt bleek te zijn.

VALTO 2, wat HKC (H) uit Hardinxveld-Giesendam als tegenstander had, kwam moeizaam uit de startblokken. De wedstrijd was al drie minuten onderweg toen Ron de score opende met een doorloop. Het was inmiddels al duidelijk dat de doelpunten vanmiddag spaarzaam zouden worden. Door om en om scoren van beide ploegen werd halverwege de eerste helft een 5-5 tussenstand bereikt. Met nog tien minuten tot de rust waren de ploegen nog steeds in evenwicht. VALTO zou in deze laatste fase de korf niet meer weten te vinden, wat de gasten helaas wel deden. Zij zette de ruststand op 6-8 en gingen dus met een lekker gevoel de kleedkamers in.

Het tweede deel werd er ook door beide ploegen vooral goed verdedigd en zouden de doelpunten nog minder talrijk zijn. Thijs kreeg het Lierse publiek na een minuut of vier op de banken want hij leek de aansluitingstreffer te maken. Tot ieders verbazing had de leidsman ergens een overtreding gezien en keurde de treffer af. Het bleef door beide ploegen weer lang zoeken naar de juiste kans. Het waren uiteindelijk de gasten die na negen minuten de marge vergrootte naar drie, maar in de volgende drie minuten wisten Thijs en Ron toch voor de aansluiting te zorgen. De gelijkmaker wilde echter maar niet vallen. De gasten uit Hardinxveld wisten het verschil weer te herstellen naar 8-10 en gingen met nog een kwartier te gaan steeds zuiniger met hun kansen om. Zij speelden lange aanvallen met vaak meerdere kansen, maar toch wist VALTO via twee doelpunten van Thijs weer langszij te komen bij 10-10. Met nog tien minuten op de klok werd het nu zaak voor VALTO om op voorsprong te komen om niet de koppositie te verliezen. Het tegenovergestelde gebeurde. VALTO creëerde kansen genoeg, maar de ballen wilde niet vallen. Dit deden ze bij de tegenstander helaas wel, waardoor we met nog vier minuten op de klok weer tegen een achterstand van 10-12 aankeken. VALTO knokte voor wat het waard was en stond in de verdediging goed hun “mannetje”. Toen Thijs de aansluitingstreffer maakte waren de meesten van mening dat het helaas gedaan was, want met minder dan een minuut te spelen zouden de gasten dit normaal gesproken uitspelen. Dit deden zij echter niet slim genoeg en wist VALTO de bal weer te bemachtigen. Met nog maar een paar seconden op de klok werd Thijs weer in stelling gebracht en hij kroonde zich tot “man of the match” door de gelijkmaker door de korf te gooien. Hij was trouwens sowieso de meest trefzekere vandaag en nam in de tweede helft vijf van de zes doelpunten voor zijn rekening. Later kwam het goede nieuws uit Sliedrecht dat Swift 2 de punten aan Merwede 2 had moeten laten en VALTO nu met één puntje verschil alleen koploper is in de poule. Dat wordt volgende week dus een belangrijke wedstrijd in Middelburg waar de spelers uitkijken naar een bomvol “VakkieV” om hen naar de overwinning te schreeuwen.

Voor het Lierse vlaggenschip is het na de nipte nederlaag van vorige week nu echt vijf voor twaalf. Het worden nog allemaal finales de wedstrijden die nog gespeeld gaan worden. Het programma liegt er niet om voor VALTO 1 met tegenstanders als de kampioen in spé Swift, CKV Nieuwerkerk, HKC (H) en KV Vriendenschaar zal het zeker niet makkelijk worden. Het is echter wel vaker gebleken dat VALTO tegen de betere ploegen boven zichzelf uit kan stijgen, dus heb ik er nog wel vertrouwen in dat het nog niet verloren is. Vandaag dan dus HKC (H) 1, wat in de zaal promoveerde naar de hoofdklasse, en eigenlijk in de veldcompetitie voor de zaal een paar steken heeft laten vallen, waardoor zij nu uitgespeeld zijn voor de titel. Zij hebben wel uitgesproken dat zij de rest van het seizoen hun sportieve plicht te blijven doen en de nodige punten te pakken. Zo traden zij vandaag weer in volle oorlogssterkte aan tegen ons vlaggenschip, wat hen in september toch op een hete middag wist te trakteren. Toen wist VALTO meerdere keren op voorsprong te komen, maar moest in de slotfase toch buigen voor sterke HKC maar met opgeheven hoofd na de 24-20 nederlaag het veld kon verlaten. Vandaag was er weer een nieuwe kans voor ons vlaggenschip en zij grepen deze met beide handen vast. Frank had vandaag zijn reserve beurt, wat gelijk al wat verbaasde gezichte gaf bij de tegenstander. Laurens, Mees, Naomi en Nikki begonnen in de aanval en wisten ook al snel gevaarlijk dicht bij de openingstreffer te zijn. Helaas gooide Laurens net te kort, maar twee minuten later was hij wel trefzeker. In de volgende aanval zorgde één van de HKC dames voor de gelijkmaker, maar VALTO was vandaag gretig en wist dat alles gegeven moest worden vandaag om een kans te maken. Bart en Thom wisten VALTO een marge van twee te bezorgen bij 3-1, maar nu moest het andere vak toch even wat langer zoeken naar de juiste kansen. Alle pogingen ten spijt was het vijf minuten later toch weer gelijk, maar was Maaike niet veel later weer trefzeker en besloot de coach van HKC een time-out te nemen om zijn ploeg op de rails te zetten. Dit leek zijn vruchten af te werpen, want met nog tien minuten tot de rust wisten de gasten bij 4-5 voor het eerst op voorsprong te komen. Later zou dit de enige voorsprong voor de gasten blijken te zijn, want met vier doelpunten op rij van Nikki, 2x Zané en een doorloop van Laurens was 8-5 de nieuwe tussenstand. De gasten schakelden een tandje bij om te proberen de achterstand nog voor de rust weg te werken. Hier hadden zij nog zeven minuten de tijd voor en die leken zij goed te gaan benutten, want binnen twee minuten viel de aansluitingstreffer al door de korf en moest Eric een time-out nemen om deze flow te doorbreken. Dit pakte goed uit voor het Lierse octet, want de gasten zouden niet meer scoren tot de thee. Thom en Laurens wisten voor de rust het verschil van drie weer te herstellen, wat de ruststand op 10-7 zette.

Eerste deel van de missie was geslaagd, maar er waren nog dertig lange minuten te gaan. Bij de gasten werd bij aanvang van de tweede helft al vers bloed ingebracht. Oud PKC-er Corné Troost maakte plaats voor John den Dunnen, die ook gelijk trefzeker was met een one-hander in de eerste seconden na de hervatting. Niet veel later viel ook de aansluitingstreffer door de korf en was de wedstrijd weer open gebroken. Maaike en Mees herstelde het verschil voor VALTO, maar weer wisten de gasten terug te komen tot één puntje verschil bij 12-11. VALTO wist echter steeds op tijd mee te scoren, zodat de gelijkmaker uit bleef. Met nog tien minuten op de klok zette Mees ons op 14-12 en bleef de hoop bij het thuispubliek nog leven. HKC kreeg een strafworp mee op de overtreding op een doorgebroken heer. Gelukkig voor ons had de heer het vizier niet scherp staan en miste deze opgelegde kans. In plaats van de aansluiting te krijgen keken de gasten niet veel later weer tegen een verschil van drie aan door het doelpunt van Thom. Met nog acht minuten op de klok en de voorgaande wedstrijd nog vers in het geheugen wist iedereen dat het nog niet gedaan was. De gasten hadden intussen al de nodige wissels gebruikt en de duels werden feller. Vooral verdedigend gaven de gasten nu geen centimeter ruimte meer, waardoor VALTO maar moeizaam tot schot kwam en die ook nog geen doel troffen. De HKC spelers namen bij elk schot veel risico op de afvallende bal, maar wisten hierdoor wel veel aanvallen te onderbreken. De ervaren heren lieten zich in deze fase gelden bij de gasten. Zij wisten met drie afstandsschoten de stand weer gelijk te trekken bij 15-15 met nog iets meer dan een minuut op de klok leek ook deze wedstrijd door onze vingers te glippen. De volgende VALTO aanval werd opgezet en een ieder wist zijn taak. De bal werd helaas verspeeld en het Lierse publiek hield de adem in. Het zou toch niet weer in de laatste seconden mis gaan? De Lierse verdediging gaf echter ook vol gas en wist de tegenstander tot een fout te dwingen, waardoor de bal nog een keer in onze aanval kwam. De scheidsrechter had al een tijdje geleden de laatste minuut aangegeven, dus werden snel de posities ingenomen met Thom en Zané in het voorveld. Zij zouden het moeten doen met Bart en Maaike die de afvallende bal moesten pakken. Zané bedacht zich geen moment toen zij een seconde of tien voor het einde het goede gevoel had om het schot te pakken. Zij stelde met haar derde treffer vanmiddag de overwinning veilig, want na het uitnemen van de bal floot de leidsman ook direct voor het einde van de wedstrijd. Met deze zeer verdiende overwinning wist VALTO te stunten tegen het geroutineerde HKC. Ook de andere uitslagen in de poule waren gunstig voor VALTO, want Merwede wist niet te winnen van Swift en GKV ging 25-19 onderuit tegen Oranje Wit. Hoewel de marge erg klein is staat VALTO nu op de veilige zesde plaats en zijn er nog drie finales te gaan. Volgende week gaan VALTO 1 en 2 op bezoek bij Swift in Middelburg, waar uw steun meer dan gewenst is. VALTO 2 kan daar een belangrijke slag slaan in de race naar het kampioenschap en na vandaag heeft het vlaggenschip misschien nog wel meer verrassingen in petto voor hun tegenstander. Kan VALTO het Zeeuwse Swift de eerste punten afhandig maken? Zorg dat je erbij bent om hier getuige van te zijn en laat de spelers vooral horen dat je er bent! Om 13:45 uur zal VALTO 2 als eerste het veld betreden met aansluitend de wedstrijd tussen VALTO 1 en de aanstaande kampioen Swift 1. Dit alles op sportterrein Voorborch in Middelburg.