VALTO 1 kansloos tegen een getergd HKC 1

Na de mooie zaterdag van vorige week met louter overwinningen voor de selectie teams, werden er vandaag een paar wedstrijden op voorhand al als lastig bestempeld. VALTO B1 tegen koploper Deetos/Snel B1 was er zo een. Scoorden VALTO vorige week 29 keer tegen de rode lantaarndrager, vandaag bleef de teller op 6 staan. Net als in de uitwedstrijd moesten zij hun meerdere herkennen in de koploper, maar het was net als vorige keer weer spannend tot het einde. Deze keer werd er met 6-7 verloren en kunnen ze zich in Dordrecht gaan opmaken voor nog drie spannende wedstrijden voor het kampioenschap. VALTO A1 speelde uit in Zoetermeer op bezoek bij De Meervogels gezien de uitslag geen heel moeilijke wedstrijd. Na vorige week de rode lantaarndrager met ruime cijfers aan de kant gezet te hebben, werd er ook deze week weer ruim gewonnen van de nummer zeven uit de  poule. Met deze 12 – 22 overwinning blijft VALTO A1 samen met HKV A1 nummer twee, maar lijkt dat het hoogst haalbare dit seizoen met ONDO A1 met vier punten voorsprong stevig op kop.

VALTO 2 daarentegen ligt ook na vandaag nog helemaal op kampioenskoers. Zij speelden vandaag tegen de ploeg die hen in de zaalcompetitie uit de overgangsklasse heeft geduwd. KCR 2 blijkt wel een ploeg vol verrassingen, want je weer nooit wie er in het veld staan. Ook nu weer de nodige nieuwe gezichten binnen de lijnen. In tegenstelling tot VALTO 2 staan zij, net als in de zaal, ook in de veldcompetitie onderaan in de competitie en moesten zij als nummer zeven gaan proberen om VALTO punten afhandig te gaan maken. In de eerste helft leek dit ook echt te lukken. Al in hun tweede aanval opende zij de score vanaf de strafworpstip. Pieter maakte direct de gelijkmaker, maar KCR maakte handig gebruik van de scheidsrechter die in de begin fase de lijntjes kort hield. Na een lichte overtreding wees hij resoluut weer naar de stip en wist KCR weer op voorsprong te komen. Wederom konden zij daar niet lang van genieten, want al snel kreeg ook Laura een strafworp mee en zette ons weer op gelijke hoogte. Vera E. zorgde voor de eerste voorsprong voor ons en even later mocht ook Pieter een strafworp nemen, waarmee hij de stand op 4-2 bracht. Via de vijfde strafworp in tien minuten wisten de gasten weer de aansluiting te krijgen, maar Martijn wist te scoren met een velddoelpunt, waarna het verschil hersteld was. Hierna stak echter een doelpuntloze periode van ons van acht minuten een stok in de spaken en wisten de gasten in deze periode wel drie maal te scoren en een kleine voorsprong te nemen. Wouter doorbrak de doelpuntloze fase en schoot de gelijkmaker binnen, waarna Pieter ons even later weer op voorsprong zetten. De kans om de voorsprong te verdubbelen liet hij even later liggen door zijn strafworp iets te nonchalant te nemen. De slotfase tot de thee werd daardoor wel spannend en kregen de gasten de kans om nog voor de rust op gelijke hoogte te komen. Dit lukte hen op de valreep, waardoor zij met de 7-7 ruststand een prima begin voor het tweede bedrijf in handen hadden.

De tweede helft deed VALTO er echter een schepje bovenop en zou direct het initiatief naar zich toetrekken. Vera L. en Wouter waren al snel trefzeker en na een tegentreffer was Pieter deze keer bij zijn strafworp weer wel trefzeker. KCR bleef echter nog aan het elastiek hangen door steeds mee te blijven scoren en ook nu werd de aansluitingstreffer weer gescoord. Laura pareerde echter direct in de volgende aanval en toen VALTO in de volgende aanval een vrije bal leek mee te krijgen, greep Richard weer naar het geheime wapen. Thom zat ook deze week reserve bij V2 en is in voorgaande wedstrijden vaker ingevallen om de vrije ballen te nemen. Het bleek echter gewoon een spelhervatting te worden, maar wist Thom zijn tegenstander goed aan zich te binden zodat Pieter vrij kwam om de voorsprong uit te breiden. KCR kreeg wederom de kans om weer wat terug te doen vanaf de strafworpstip. VALTO schakelde hierna weer even een tandje bij en nog voor het laatste kwartier in ging zat de wedstrijd eigenlijk al in het slot. Met drie doelpunten op rij wisten Laura, Thijs en Thom een 15-10 tussenstand op het bord te zetten. Richard bracht, net als de tegenstander, nog de nodige wissels binnen de lijnen om de verse tegenstanders geen voordeel te gunnen. Ook Thom wist een toegekende strafworp, nummer tien, te verzilveren, waarna Mark vijf minuten voor tijd alle hoop voor KCR om zeep hielp door de 17-10 tussenstand op het bord te zetten. De verdediging van VALTO liet de touwtjes in de laatste minuten een beetje vieren, maar toch wisten de gasten nog twee strafworpen te versieren. Hiermee leken zij wat van de achterstand af te knabbelen, maar Vera E. en Mark herstelde het verschil naar zeven nog voor de wedstrijd was afgelopen. Met deze 19-12 overwinning behoud VALTO 2 de koppositie in de poule met een marge van drie punten naar de nummer twee KCC 3. Volgende week wacht in Leiden de rode lantaarndrager Pernix 2, waar we moeten waken voor onderschatting en gewoon weer op scherp moeten staan om op koers te blijven voor een feestje.

Voor VALTO 1 wachtte de koploper in de poule HKC 1, wat in de zaal in de hoofdklasse finale verzuimde om de klus af te maken voor promotie naar de Korfbal League. Zij hadden toen de zenuwen niet onder controle en waren niet scherp genoeg voor die laatste stap. De vele wedstrijden die zij in die laatste weken moesten spelen brak hen op in de Play-down wedstrijden tegen Groen Geel/ IJskoud de beste, wat rustig naar deze wedstrijden toe had kunnen werken. De eerste wedstrijd in het “Dok” werd nog gewonnen, maar in de volgende twee wedstrijden bleek de energie toch op bij HKC en spelen zij volgend zaalseizoen in de nieuwe Korfbal League 2. Na een welverdiende vakantie speelden zij vorige week pas hun eerste wedstrijd in het vervolg van de veldcompetitie en kregen daar direct een nederlaag om de oren. Voor zover ik Marrien ken heeft hij zijn ploeg deze onnodige nederlaag flink aangerekend en was de ploeg goed op scherp gezet voor het treffen in De Lier. Voor ons zou het een bonuspunt zijn als er überhaupt gewonnen of gelijk gespeeld zou worden, want met mij wisten alle VALTO supporters dat HKC dit zich geen tweede keer zou laten gebeuren. Vanaf het eerste fluitsignaal werd duidelijk dat mijn verwachting werd ingelost. HKC gaf veel druk op onze aanvallen en ging zelf gedisciplineerd zoek naar doelpunten. Het eerste kwart hield ons vlaggenschip stand tegen het gedreven HKC en was het halverwege de eerste helft pas 3-3 door doelpunten van Frank, Nikki en Maaike. Met nog zeven minuten tot de rust was het eerste gaatje echter al geslagen en stond er een 3-8 tussenstand op het bord. Met om en om scoren werd het vijf minuten voor tijd dankzij Mees en Laurens 5-10, waarna het fout ging voor Bart. Hij kwam in een rebound duel in de sandwich met Danny, Corné en Fenna en moest daarna helaas geblesseerd naar de kant. Thijs werd zijn vervanger en mocht gaan proberen om Corné Troost aan de ketting te leggen. De laatste minuten tot de rust werd de wedstrijd eigenlijk al beslist, want de kleedkamers werden bij 5-12 opgezocht.

Ook in de tweede helft zou VALTO verdedigend nog best aardig hun mannetje staan, maar aanvallend kwamen we gewoon niet onder de Hardinxveldse druk uit. Toch wist Frank voor ons als eerste te scoren na de thee en duurde het tot de achtste minuut voor het eerste Hardinxveldse juich moment er was. Mark had intussen de eerste wissels in gebracht. Thom nam de plek van Laurens in en Nikki werd vervangen door Laura, die in de voorgaande wedstrijd weer goed gepresteerd had tegen KCR. Thom wist een 7-14 tussenstand op het bord te zetten en halverwege tweede helft kwam Nikki weer binnen de lijnen op de plaats van Elise, die vandaag weer in de basis stond op de plaats van de geblesseerde Romee. HKC zou na deze wissel pas voor de tweede keer scoren na de thee en leek VALTO hen toch goed in bedwang te hebben. De heren van HKC bleken echter nu pas warm te worden en na het inbrengen van Sven van Baggum op de plaats van Eliza Roest bleek dat er nog genoeg energie in de ploeg zat. In de laatste minuten lieten de gasten de touwtjes pas vieren en kon VALTO nog aan schade beperking doen door nog driemaal te scoren en de stand op 10-20 te zetten. Met nog enkele seconden op de klok waren het echter de gasten die het laatste doelpunt voor hun rekening namen. Corné ging er even goed voor staan en schoot deze binnen vanaf de middenlijn voor de eigen spelersbank en kreeg de handen weer op elkaar. Een wedstrijd om snel achter ons te laten en om ons te gaan richten op de wedstrijd van volgende week in Leiden tegen Pernix 1, wat samen met VALTO de derde plaats inneemt in de ranglijst. Thuis werd de wedstrijd tegen deze tegenstander in mijn ogen onnodig verloren met 11-17, dus verwacht ik dat het vlaggenschip gebrand is op revanche. Lijkt me een prima reden voor VALTO supporters om af te reizen naar het Joop Vervoornpad 7 in Leiden om onze selectie aan te moedigen. VALTO 2 speelt daar om 14:00 uur en hoopt op uw steun in de strijd voor het kampioenschap en het vlaggenschip start om 15:30 op dezelfde locatie voor het behoud van de derde plaats.

Graag tot volgende week, Arno van Leeuwen.