VALTO met een goed gevoel de zaal in

Na het zien van de EK finale tussen Team NL en de Belgische Rode Duivels, waar Team NL voor de achtste keer de titel pakte, weer even terug naar De Lier. Vanmiddag werden daar de laatste wedstrijden afgewerkt, voordat de we aan de zaalcompetitie gaan beginnen. Tot nu toe hadden we qua weer geen klagen en was het steeds prima toeven langs de velden. Hoe anders was het vandaag. In echt herfstweer werd de laatste wedstrijd afgewerkt met alles wat er bij hoort. Wind, regen en slechts 13 graden, waardoor het langs de lijn in ieder geval echt waterkoud aan voelde. Binnen de lijnen ging het er echter soms heet aan toe. VALTO 2 wist uit de hete strijd nog een puntje te slepen, waarmee zij als Herbstmeister de zaal in zullen gaan. VALTO 1 zou vandaag de volle buit pakken tegen ckc Excelsior, wat doorgaans een lastige tegenstander blijkt. Na een gelijk opgaande eerste helft werd in het tweede deel al vrij snel duidelijk dat er niets te halen viel in De Lier voor de Delftse ploeg.

De wedstrijd van VALTO 2 tegen rode lantaarndrager Deetossnel 3 werd aangevangen onder leiding van de heer Pelikaan, terwijl donkere wolken zich samen pakten boven De Lier. Was dit een voorteken of puur toeval. In ieder geval werd het niet de wedstrijd waar het Lierse publiek op hoopte. Er stond na vijf minuten wel een 2-0 voorsprong op het bord, maar makkelijk ging het allerminst. Vijf minuten later waren de ploegen dan ook weer in evenwicht. Thijs zou ons nog een keer op voorsprong schieten door de 3-2 te scoren, maar daarna zou de Dordtse ploeg driemaal op rij scoren en moest VALTO in de achtervolging. De gasten zouden het tweede kwart tot de rust steeds een kleine voorsprong genieten en werden de warme kleedkamers bij een 7-9 tussenstand opgezocht.

Deetossnel kwam scherp uit de kleedkamer, althans zo leek het toen zij binnen een paar seconden hun voorsprong weer vergrootte. Daarna gingen zij toch ook weer verder zoals het voor de rust ging. Beide ploegen hadden moeite om de korf te vinden. Door twee treffers van Vera L en Myrthe sloot VALTO weer aan bij 9-10, maar kregen we toch te makkelijk weer een doelpunt tegen. Mark kwam binnen de lijnen voor Wouter en niet veel later ging Koert op herhaling op de plaats van Pieter. De tweede helft was elf minuten onderweg toen VALTO weer op gelijke hoogte kwam door treffers van Vera L en Thijs. Dit vak had het echter verdedigend lastig en hield het ook nu weer niet dicht. Binnen enkele minuten keken we weer tegen een 11-13 achterstand aan en waren we weer terug bij af. De tijd begon echter te dringen, want er waren nog iets meer dan tien minuten te spelen. Koert zorgde voor de aansluiting en het was Thijs die ons met zijn zesde weer op gelijke hoogte bracht bij 13-13. VALTO zou in de slotfase nog één keer een voorsprong nemen door het doelpunt van Myrthe, maar dit zou negen minuten voor het einde het laatste VALTO doelpunt blijken te zijn. Hoewel er nog genoeg aanvallen gespeeld werden, wilde het niet meer lukken om de wedstrijd te doen kantelen. Ook bij de gasten werden er veel kansen om zeep geholpen, maar zij wisten zichzelf nog wel te belonen door vier minuten voor tijd nog een keer te scoren. De jacht op de winnende treffer werd door beide ploegen ingezet, waardoor de aanvallen erg rommelig werden. Het was dus nog even erg spannend of er nog iemand de deksel op zijn neus zou krijgen, maar we mogen uiteindelijk onze handen dicht knijpen met het behaalde punt. Dankzij dit zwaar bevochten punt gaat VALTO 2 als koploper straks in april weer verder aan de competitie. Voorlopig gaan we wedstrijden spelen zonder de invloed van regen en wind.

Als laatste trad vandaag VALTO 1 aan voor de wedstrijd tegen een altijd lastige tegenstander ckc Excelsior 1 uit Delft. De geschiedenis leert ons dat dit vaak heel spannende wedstrijden zijn. De uitwedstrijd in Delft werd in september wel is waar met 10-16 gewonnen, maar dat kwam vooral door een goede tweede helft van VALTO. Vandaag begonnen de ploegen weer op 0-0 en was het weer afwachten wie er aan het langste eind zou trekken. Scheidsrechter Terlouw met assistent Van der Padt mochten deze wedstrijd in goede banen gaan leiden. Een erg lastige middag is hen bespaard gebleven, want de duels waren soms wel pittig maar wel met onderling respect. Een prima pot dus waarin VALTO de eerste tien minuten tegen een achterstand aan keek. Na de 0-1 wist Frank de gelijkmaker te scoren. Bij de vakwisseling wisselden Frank en Laurens ook van plek om zo tegen de door Mark bedachte tegenstander te komen staan. In de tiende minuut zette Laurens ons voor het eerst op voorsprong, maar al snel viel weer de gelijkmaker door de korf. Tot de 6-6 tussenstand werd er om en om gescoord met VALTO steeds aan de goede kant van de score. In de laatste tien minuten tot de rust lag het initiatief weer bij de gasten uit Delft en hadden zij tweemaal een stapje voor, maar VALTO trok weer het beentje bij. Niet veel later na dat Frank de 8-8 binnen schoot klonk het signaal om de warme kleedkamers op te zoeken. Tot zover een wedstrijd zoals we het gewend zijn tussen deze twee kemphanen en verwachtte het publiek nog een erg spannende tweede helft.

Mark had in de rust duidelijk de puntjes op de spreekwoordelijke “i” gezet, want in no time wist VALTO door de doelpunten van Bart, Zané en Frank een 11-8 voorsprong op het bord te zetten. Pas in de tiende minuut wist Excelsior weer doel te treffen, maar in de tussentijd hadden Bart en Frank onze voorsprong eerst nog vergroot. De gasten leken zich weer  terug in de wedstrijd te knokken door direct nogmaals te scoren, maar hun hoop werd in de kiem gesmoord door het doelpunt van Sheila. Na een laatste stuiptrekking van Excelsior liep VALTO weg van een 14-11 tussenstand naar een comfortabele 18-11 voorsprong. Er stonden toen nog een achttal minuten op de klok, dus konden we er wel van uit gaan dat de punten in De Lier zouden blijven. Romee was intussen binnen de lijnen gekomen op de plaats van Nikki en ook Thom, die deze week op de bank was begonnen, mocht nog even op de plaats van Laurens zijn opwachting maken. Na de treffers van Maaike en Frank zette Thom de eindstand op 21-12 en werd het uiteindelijk een ruime overwinning door een meer dan prima tweede helft.

Door direct na de thee met scherp te schieten bleek het gaatje van drie wat daar geslagen werd de eerste stap naar de winst te zijn. VALTO eindigt hiermee op twaalf punten en staat daarmee op een keurige tweede plaats achter het nog ongeslagen HKC uit Hardinxveld. Ook SDO uit Kamerik kan nog op twaalf punten komen als zij volgende week de inhaalwedstrijd tegen Oranje Wit weten te winnen. Zij zullen ongetwijfeld hun verrassende overwinning op Pernix van vandaag een vervolg willen geven om zo afscheid te nemen van de laatste plaats. VALTO kan tevreden terug kijken op de eerste helft van de veldcompetitie en met een goed gevoel naar de zaalcompetitie toe te werken. Deze week beginnen deze voorbereidingen met de nodige trainingen en oefenwedstrijden. Het weekend van 12 november gaat de selectie naar Friesland om daar oefenwedstrijden te spelen tegen Mid Fryslân, wat in de hoofdklasse uitkomt. Voor de eerste competitie wedstrijd in de zaal moeten we nog even wachten, want die staat pas op 27 november geplant. Op onze site kun je bekijken of er oefenwedstrijden gespeeld worden waar je bij wilt zijn, hoewel we deze week ook weer een persconferentie krijgen over de mogelijk te nemen maatregelen om de oplopende corona besmettingscijfers in te dammen. Het is dus even de vraag of en hoe het zaalseizoen gespeeld gaat worden. Laten we van het goede uit gaan en kijken we allemaal uit om weer aanwezig te zijn bij de wedstrijden in de altijd sfeervolle Vreeloo hal.

Arno van Leeuwen.