Valto start het nieuwe jaar met een vier-punten-weekend

Op een dag dat iedereen blij is dat we in de zaal mogen spelen, stonden er voor de selectie ook gelijk belangrijke wedstrijden op het programma. Bart en Maaike hadden er vandaag al een ritje Zeeland opzitten met de B1 om in Arnemuiden bij Top B1 de punten afhandig te maken. Ook de A1 deed in het voorprogramma goede zaken door Groen Geel/RMcD Huis Emma A1 met 17-14 te verslaan. Zij staan nu met vier ploegen op een gedeelde eerste plaats. Hoe spannend wil je het hebben. Als publieksopwarmer stond Valto A2 haar mannetje in de derby tegen Dijkvogels A1. De slotfase was in ieder geval spannend genoeg. Waar de A2 naar een overwinning leek te gaan, kwamen de gasten nog knap terug in de laatste minuut van 14-10 tot 14-12. Valto A2 wist hierna de wedstrijd wel goed uit te spelen en gaf Dijkvogels het nakijken.

Door dit spannende slot was het publiek in ieder geval goed opgewarmd en was het de beurt aan Valto 2 om het slippertje van de laatste speelronde recht te zetten. Dit moest wel gebeuren tegen de koploper KV Tilburg 2, wat nog zonder puntverlies is dit seizoen. Aan scheidsrechter De Widt om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Na zijn eerste fluitsignaal had Mark maar vijftien seconden nodig om de korf te vinden. Bijna net zo snel ging de bal ook aan de andere kant door de korf en mochten de andere vakken het gaan proberen. Beide ploegen verdedigde strak, waardoor er toch wel door beide ploegen niet de juiste kansen genomen werden.

Pas na tien minuten viel de tweede Valto treffer te vieren door een raak schot van Ruben. Nu trad ook gelijk de wet van Murphy in werking, want ook aan de andere kant was ineens de deksel van de korf. De volgende fase zou Valto het eerste gaatje weten te slaan door treffers van Wouter en Vera. Toen ook Mark en Mandy tot scoren kwamen, was de marge vier en leek het eerste gat geslagen. De Tilburgse coach nam direct een time-out om Valto uit het ritme te halen. Na de time-out wisten zij het gaatje met één treffer te verkleinen, maar hierna zou Valto verder uitlopen naar 11-4 door twee treffers van Vera en een van Myrthe en Mark. Met nog vier minuten tot de thee wist ook Tilburg de korf weer te vinden. Mark en Myrthe dachten de ruststand op 13-5 te zetten, maar de laatste minuut duurde wel heel erg lang en daarin wisten de gasten ook nog een doelpuntje te scoren.

Na de rust kwamen er bij de gasten gelijk twee verse spelers binnen de lijnen. Jan Pieter kreeg een paalworstelaar als tegenstander, die het fysieke duel flink aanging. JP laat zich niet zomaar opzij zetten dus werd het er niet gezelliger op tussen die twee. We waren al drie minuten onderweg toen dan toch de gasten als eerste de korf wisten te vinden. Mark diende dit doelpunt van repliek om het verschil te herstellen. Met om en om scoren stond er na acht minuten een 17-11 tussenstand op het bord. Met weer een verse speler binnen de lijnen aan Tilburgse zijde ging de wedstrijd verder. JP had het zwaar in de paalzone en kreeg de nodige duwen te incasseren. Scheidsrechter De Widt had zijn tegenstander al meerdere malen gewaarschuwd, maar verder dat dat ging hij niet. Bij een volgende aanval had JP de rebound weer in handen, maar kreeg tijdens het landen een flinke duw van zijn tegenstander. Hierdoor raakte hij uit balans en verstuikte zijn enkel bij de landing. Zijn directe tegenstander liep schuldbewust van de situatie af en deed alsof hij niets gedaan had. De leidsman had de overtreding ook volledig gemist en ging het spel door zonder JP.

Jasper ging op zijn plaats verder en hij heeft de laatste tijd al laten zien dat hij prima mee kan in de senioren. Om zijn entree in het veld kleur te geven scoorde ook gelijk maar de 18-11. Via een makkelijk gegeven strafworp en een vrije bal wisten de gasten terug te komen, maar Thijs, in het veld gekomen voor Wouter, werd met een overtreding van scoren afgehouden. Na de Tilburgse time-out maakte hij deze gewoon koelbloedig af. Na een tegentreffer herstelde Mark even later het verschil weer met een mooie one-hander, maar toen kreeg een Tilburgse heer het ineens even op zijn heupen. De klok stond al weer een poosje stil op 55 seconden, dus was het aan de heer De Widt hoe lang de wedstrijd nog zou duren. Na de 21-16 van Myrthe dacht iedereen dat het wel gebeurd zou zijn, maar pas twee aanvallen verder ging volgens de leidsman de laatste minuut in. De gasten wisten in deze minuut nog tweemaal de korf te vinden, zodat dit duel eindigde in een 21-18 overwinning voor Valto 2. Hiermee zijn zij weer terug op de eerste plaats, maar staan daar niet alleen. Ook Die Haghe 2, tegenstander van volgende week, en KV Tilburg 2 hebben acht punten uit vijf wedstrijden. Volgende week dus weer een belangrijke wedstrijd voor Valto 2, waarbij uw steun weer zeer gewenst is.

Valto 1 was getuige geweest van deze wedstrijd en had ook gezien dat de Brabantse ploeg zeer gedreven en met veel inzet de strijd aanging. Het Tilburgse vlaggenschip is inmiddels niet meer dezelfde ploeg als een aantal jaar geleden toen er nog vrij eenvoudig van hen gewonnen werd in de 1e klasse. Mede dankzij het bijzondere seizoen vorig jaar en het tussenvoegen van de Korfbal League 2 komen zij nu ook uit in de overgangsklasse. Tot nu toe niet onverdienstelijk, want zij hadden toch al twee van de vier wedstrijd weten te winnen. In het laatste wedstrijdverslag op hun site stond ook te lezen dat zij naar De Lier kwamen om Valto pootje te lichten en ons de eerste punten afhandig gingen maken. De score werd geopend door Thom, die daar wel anderhalve minuut voor nodig had. Het antwoord kwam snel, waarna Tilburg ook gelijk een kleine voorsprong wist te pakken met twee rake afstandsschoten. Thom liet dit er niet bij zitten en zette dit eigenhandig binnen een minuut weer recht door ons weer op gelijke hoogte te brengen met twee treffers.

Met om en om scoren stond er na ruim tien minuten een 7-7 tussenstand op het bord. Via de doelpunten van Romee en de verzilverde strafworp van Frank was het eerste gaatje een feit. Ook Bart kreeg een strafworp mee en vergrootte onze voorsprong, maar niet veel later wist ook Tilburg weer te scoren. Na de doelpunten van Laurens en Laura waren er nog tien minuten te gaan tot de rust en leek Valto dan toch afstand te nemen van hun tegenstander. De gasten wisten echter weer een strafworp te forceren door naar binnen te stormen en deze werd verzilverd. Even later viel ook weer een afstandsschot door de korf en was Tilburg weer terug in de wedstrijd. Laura, vandaag lekker op schot, gaf ons weer wat lucht, maar haar doelpunt werd door de gasten van repliek gediend. De laatste minuut ging in met 13-11 en een jagend Tilburg, wat alles uit de kast trok om nog een doelpuntje er bij te prikken. Hierin gingen zij in de verdediging weer te ver, waardoor Bart weer vanaf 2,5 m mocht aanleggen. De eindfase tot de rust werd in mijn ogen toch niet helemaal goed uitgespeeld. Dat Tilburg één kans krijgt is logisch, maar een tweede had ik niet verwacht. Helaas wisten zij beide kansen te benutten, waardoor de ruststand op 14-13 kwam te staan. Niet de ruststand waar je op hoopt gezien het verloop van de wedstrijd.

De tweede helft moest de Valto verdediging dus goed op scherp staan om de gelijkmaker te voorkomen. Dit was niet tegen dovemans oren gezegd, want de bal werd bij de eerste pass al onderschept, waarna Frank voor ons trefzeker was en weer wat lucht gaf. Tilburg had echter nog steeds het gevoel dat er iets te halen viel in De Lier en wist ook weer de korf te vinden. Sheila herstelde het verschil, maar wederom kregen de gasten een strafworp toegekend. In de volgende fase zouden de Lierse dames zich weer doen gelden. Laura, Sheila en Romee zorgden ervoor dat er na krap tien minuten een 19-16 tussenstand op het bord stond en nam Tilburg weer een time-out. Na de time-out kwam Jasper weer binnen de lijnen op de plaats van Frank om in de rebound de strijd aan te gaan met de lange tegenstander van Frank. In een duel om een afvallende bal blesseerde Romee zich en ging zitten. Alle spelers vielen stil in afwachting wat er ging gebeuren, maar de leidsman hield de fluit stil. Dit betekend dus dat, volgens de nieuwe regels kan dit, het spel doorgaat en dit had Laurens gelukkig als eerste door. Hij kon op twee benen rustig het vizier scherp stellen en de 20-16 binnen schieten.

Hierna nam Mark direct een time-out om de puntjes op de i te zetten, want er was nog bijna een kwartier te spelen en het ging alles behalve makkelijk vandaag. De gasten wisten weer wat terug te doen, maar Valto wist ook nu de rust te bewaren en naar de juiste kansen te zoeken. Het rebound overwicht zorgde ervoor dat er meerdere keren herhaald kon worden, waaruit Bart uiteindelijk uit een wegtrekballetje de 21-17 binnenschoot. Met nog iets meer dan tien minuten op de klok vergrootte Laurens weer onze voorsprong, maar de gasten bleven aan het elastiek. Enkele minuten later was de voorsprong weer geslonken tot twee door twee schoten en een makkelijk gegeven strafworp. Gelukkig voor ons waren lang niet alle strafworpen verzilverd door de gasten, want dan was het een stuk spannender geweest in de slotfase. Jasper deed ook in deze invalbeurt mee op het scoreformulier en niet veel later wist Laurens in een chaotische aanval met meerdere pogingen toch nog een buzzer beater te scoren, wat de stand op 24-20 bracht. Met nog een kleine vier minuten mocht het nu niet meer mis gaan voor ons vlaggenschip. De aanvallen werden nu met meer zorg opgezet, terwijl de Tilburgse verdediging zich het snot voor de ogen liep in een poging alle gaten de dichten. Dit was het moment dat Bart zijn vizier op scherp had staan. Hij wist de wedstrijd definitief in het slot te gooien door met twee afstandsschoten ons op 26-20 te zetten.

Toch zou Tilburg in de laatste anderhalve minuut nog een keer gas geven om het verschil zo klein mogelijk te laten zijn. Je weet nooit of dit nog in je voordeel kan uitpakken aan het eind van het seizoen. Vooral door chaos te scheppen in de korfzone wisten zij nog een bal door de korf te krijgen. De laatste aanval van Valto werd om onverklaarbare reden door de scheidsrechter afgebroken na een vermeende overtreding. Nu raakte het arbitrale duo in de slotfase toch wel een beetje het overzicht kwijt met steeds meer warrige beslissingen. In een alles of niets poging werd Thom weer tegen de grond gelopen door zijn tegenstander, maar zag de arbitrage het als een verdedigende fout. Met nog een paar seconden dus nog een strafworp te nemen voor Tilburg. Eerst moest echter de vloer gedroogd worden na de valpartij van Thom en dat is aan Mark wel besteed. Echt alle natte plekje werden vakkundig gedroogd, waarna de strafworp genomen mocht worden. Bart was er als eerste bij om deze af te vangen en bleef het dus bij 26-21 en schrijft Valto weer twee punten bij. Een zwaar bevochten overwinning, waarbij de oefenwedstrijd van vorige week zeer nuttig is gebleken. KV Tilburg heeft gevochten voor wat het waard was en hebben ons vlaggenschip zeker het vuur aan de schenen gelegd.

Valto blijft door deze overwinning nog steeds zonder puntenverlies. Dit geldt ook voor de tegenstander van volgende week. Die Haghe wist ook in hun thuis wedstrijd vandaag te winnen van HKV/Ons Eibernest met 22-19 en wordt het dus volgende week een wedstrijd van erop of eronder. Maak dus allemaal je agenda’s leeg zaterdagmiddag voor een middagje Valto vs. Die Haghe. Vanaf 15:30 uur spelen achtereenvolgens Valto A1, V2 en V1 tegen Die Haghe. Er zal dus ook wel het nodige Haagse publiek achter deze ploegen aan reizen. Kom dus vooral op tijd om een plekje op de tribune te veroveren.

Voor vandaag weer bedankt voor uw support en graag tot volgende week.

Arno van Leeuwen

De foto’s van beide wedstrijden zijn hier te vinden, met dank aan Mieke van Leeuwen

Foto: Mieke van Leeuwen