Valto 2 verzuimt het af te maken; Valto 1 blijft ereklasser

Na het vierpunten weekend van vorige week was er vandaag de kans voor onze selectie om het af te maken. Valto 2 kon zich vandaag tot kampioen kronen, maar dan moest er wel gewonnen worden in Gorinchem van GKV/Enomics 2. De thuiswedstrijd werd met 15-10 gewonnen, maar gemakkelijk ging het toen allerminst. Omdat ook V1 een belangrijke wedstrijd moest spelen in Nieuwerkerk a.d. IJssel tegen het plaatselijke ckv voor behoud in de ereklasse, werd er voor gekozen om spelers uit de A1 in Gorinchem op de bank te zetten. Het vlaggenschip kon hierdoor compleet op stap. Door de wegafzettingen was het sowieso niet te doen om iets voor elkaar te kunnen betekenen. Ook ik deed er ruim twintig minuten langer over dan een normale rit naar Gorinchem. Daar aangekomen was de wedstrijd al even onderweg, maar stond Valto op een 1-2 voorsprong. Tot halverwege de 1e helft hielden de ploegen gelijke tred, maar vanaf 3-3 trok Valto het initiatief naar zich toe. Met de doelpunten van Romeo en Martijn werd het eerste gaatje geslagen, maar GKV haakte direct weer aan. Met om en om scoren werd het 5-7 toen er nog zeven minuten op de klok stonden voor de thee. Thijs en Mark verdubbelden onze voorsprong naar 5-9 en toen Vera er even later, in de reeds aangegeven laatste minuut, 5-10 van maakte leek Valto met een riante voorsprong te kunnen gaan rusten. Een minuut duurt helaas soms wel heel erg lang, want de thuisploeg kreeg nog een aanval te spelen waarin zij nog meerdere aanvallen mochten opzetten. Na het doelpunt van de thuisploeg bleek deze lange minuut dan toch ten einde en werd er gerust met 6-10 op het bord.

Het handje vol Lierse supporters wat aanwezig was had kunnen genieten van een gretig V2 wat met prima spel en goed opgezette aanvallen het verschil had weten te maken. Nu was het zaak deze scherpte vast te houden en de voorsprong te behouden. Ik was dan ook vol vertrouwen toen de 2e helft begon dat het allemaal goed zou komen. Bij de start van de 2e helft wist Valto de eerste vijf minuten gelijke tred te houden met de thuisploeg, maar na de 8-12 van Lisette viel de doelpunten machine van Valto droog. GKV bracht wat verse spelers binnen de lijnen en ging op jacht naar doelpunten. Verdedigend voerden zij de druk op, waarmee zij ons tot in de laatste minuut voor tijd van scoren af wisten te houden. Halverwege de tweede helft kwam GKV langszij en was het erop en erover voor de thuisploeg. Het Lierse publiek zag een onmachtig Valto 2 wat niet meer de scherpte had uit de eerste helft en het eigenlijk allemaal liet gebeuren. De ploeg leek als los zand aan elkaar te hangen en werden, volgens mij te laat, spelers van de bank gestuurd om zich te gaan warmlopen. Toen de thuisploeg een 14-12 voorsprong had genomen en er nog maar negen minuten te gaan waren, kwam David binnen de lijnen op de plaats van Martijn. Lieke nam de plaats van Lisette in, maar het mocht allemaal niet baten. De thuisploeg had het onder controle en wist de wedstrijd rustig uit te spelen. Pas in de laatste minuut wist Valto weer de korf te vinden uit een vrije bal en de eindstand op 15-13 te zetten. Een terechte nederlaag voor Valto 2, wat na een prima 1e helft in het 2e bedrijf door de ondergrens zakte. Een wedstrijd met twee gezichten, waar zeker in de 2e helft veel meer in had kunnen zitten. Er is voor het kampioenschap natuurlijk nog geen man overboord, maar dan moeten we volgende week wel zestig minuten scherp zijn. In Dordrecht werd met één verschil gewonnen van DeetosSnel/QLS 2, waar we toen ook diep voor moesten gaan. Voor de Villa hebben we natuurlijk wel het voordeel van veel supporters, maar ook de zenuwen moeten voldoende in bedwang gehouden worden. Ik heb er desondanks wel vertrouwen in dat er volgende week een feestje gevierd kan worden in De Lier.

Hierna heb ik me weer in het drukke verkeer gestort om zo snel als mogelijk in Nieuwerkerk a.d. IJssel te komen. Normaal een ritje van pak’m beet 25 minuten, was het vandaag een dubbele reistijd. Ik dacht dus tien minuten te laat aan te komen, maar nu waren we er nog net op tijd om vanaf de parkeerplaats Thom vanaf de zijlijn de 6-8 binnen te zien schieten vlak voor het rustsignaal klonk. In de auto hadden we wat tussenstanden door gekregen via de app, waardoor ik toch wel een beetje op hete kolen zat. Na een 4-0 achterstand kwam even later een 5-4 tussenstand door en kwam bij mij het vertrouwen in een overwinning weer boven. Voor we bij de Kleine Vink waren aangekomen had Mirthe ons al op voorsprong gezet en de treffer van Thom vanaf de zijlijn hebben we nog meegekregen.

Een sterke come back van ons vlaggenschip, wat dit seizoen wel vaker zijn veerkracht heeft getoond.

Bij aanvang van het tweede bedrijf wist Laurens onze voorsprong verder te vergroten, maar de thuisploeg wist nog niet van opgeven. Zij vochten tenslotte voor hun laatste kans om te overleven in de ereklasse en moesten vandaag minimaal winnen om deze droom levend te houden. Na vier minuten kregen zij weer de aansluiting bij 8-9 en zouden de ploegen hierna om en om scoren. Door de doelpunten van Mirthe en Maaike stond er na tien minuten een 9-11 tussenstand op het bord en kwamen er bij de thuisploeg verse spelers binnen de lijnen. Bas Stuurstra verving Nathan Marcks, die een lastige middag had tegen Thom, maar ook Bas zou vanmiddag niet veel tot scoren komen. Ook Mark ging tot wisselen over en bracht Bart op de plaats van Laurens die het mocht opnemen tegen zijn naamgenoot in de korfzone. Thom tekende na vier doelpuntloze minuten voor de 9-12 en zou er nog een pittig laatste kwart te spelen zijn. Zoals we van deze tegenstander gewend zijn schromen zij

de fysieke duels niet. Er werd dan ook meer en meer de confrontatie opgezocht door de thuisploeg, waarbij alles uit de kast getrokken werd om onze spelers uit hun spel te halen. Na elk gescoord doelpunt van de thuisploeg werd de confrontatie met onze verdediger gezocht om te laten horen hoe geweldig men zichzelf vond. Ondanks al deze intimidatie bleef Valto gewoon doen waar het goed in is en dat is korfballen. De aanvallen werden zorgvuldig opgezet, waardoor de overwinning geen moment meer in gevaar kwam. Jasper was heer en meester in de korfzone en wist na de 11-13 van Frank de wedstrijd even later in het slot te gooien door er 11-14 van te maken. Met nog minder dan drie minuten op de klok kon dit niet meer mis gaan. Het slot akkoord was voor de thuisploeg die de eindstand op 12-14 zetten in de laatste seconden van de wedstrijd. Een mooie overwinning van ons vlaggenschip wat zich hiermee verzekerd van een verlenging van hun verblijf in de ereklasse. Op het andere veld in Dordrecht deed DeetosSnel/QLS 1 wat er van hen verwacht werd. Zij maakten niet een tweede fout op rij, maar beleefden geen supermiddag tegen KOAG. Ook zij wisten maar met slechts vier verschil te winnen van de rode lantaarndrager.

Volgende week de laatste speelronde voor de meeste ploegen. De selectie speelt thuis zomaar twee kampioenswedstrijden en met de loterij erbij wordt er een overvol terras verwacht met allemaal mensen die achter onze ploegen gaan staan. Valto 2 gaat op voor een klinkende overwinning om daarmee hun kampioenschap binnen te harken en de promotie naar de reserve ereklasse. Hiermee vergroten we de kans op meer gezamenlijke tegenstanders met ons vlaggenschip, wat dit weekend de ereklasse veilig stelde. Ons vlaggenschip kan na de overwinning van gisteren ook nog kampioen worden tegen DeetosSnel/QLS, maar dan moet er wel gewonnen worden van deze ploeg. Wij staan op gelijke hoogte, maar speelden in Dordrecht wel een heel slechte 2e helft, waardoor er met 22-12 werd verloren. DeetosSnel heeft dus genoeg aan een gelijk spel, maar Valto heeft in de zaal laten zien dat het ook van deze ploeg kan winnen. Een mooie kans om de afzwaaiende spelers hun laatste wedstrijd een gouden randje te geven. In deze wedstrijd nemen we afscheid van Laurens die zijn tijd meer aan zijn toekomstige vaderschap wil besteden naast het coachen van Fortuna A1. Aan alle mooie dingen komt een eind, maar ik ga er van uit dat we Laurens nog wel als supporter gaan zien bij de Villa, al dan niet met kinderwagen. Ook Jasper zien we na deze wedstrijd niet meer binnen de lijnen voor Valto. Hij gaat het avontuur aan in 020 waar hij door Barry Schep gevraagd is om de selectie van korfbal league club akc Blauw-Wit te komen versterken. Ik gun hem alles en wens hem veel succes bij dit avontuur, maar jammer vind ik het wel.

Na de wedstrijden ongetwijfeld weer een mooi afsluitingsfeest, waar ik helaas niet bij kan zijn. Volgende week geen razende reporter langs de lijn, maar hopelijk kan ik ergens de life stream bekijken. Het seizoen zit er bijna op dus voor diegene die ik niet meer zie of spreek, alvast een fijne vakantie allemaal.

Arno van Leeuwen.

Foto: Mieke van Leeuwen.
Alle foto’s van GKV/Enomics 2 – Valto 2
Alle foto’s van Nieuwerkerk 1 – Valto 1