VALTO selectie houdt drie punten over aan het bezoek van GKV (G)

Hoe wisselvallig wil je het hebben. Stonden we vorige week nog in korte broek en T-shirts langs de lijn, was het vandaag zaak om je paraplu bij de hand te houden en je warmpjes aan te kleden. Regen en vooral veel wind teisterden de velden, waardoor er niet op monster scores gerekend hoefde te worden. Al tijdens mijn fietstocht naar VALTO kreeg ik de eerste bui op mijn hoofd en dit zou ook niet de laatste zijn. VALTO A1 was nog niet klaar toen ik aan kwam bij de Villa. Met nog een paar minuten op de klok stonden zij met 11-7 voor op Avanti A2 en was het wel zeker dat ook de tweede wedstrijd gewonnen zou worden. Wat het voor wedstrijd geweest is weet ik niet, maar in die paar minuten waar ik getuige van geweest ben ging de bal drie maal op de strip. Gelukkig liet VALTO zich hier niet door van de wijs brengen en speelde de wedstrijd netjes uit en won uiteindelijk met 12-8.

Met nog een kwartier de tijd voor de wedstrijd van VALTO 2 zou starten heb ik me even terug getrokken in de Villa voor een warm kopje koffie en even geen haren in de wind. Het was deze over het veld razende wind die er voor zorgde dat we na het eerste fluitsignaal scheidsrechter Ruitenberg maar liefst acht minuten moesten wachten voor de eerste nul van het bord verdween. VALTO 2 startte met Jasper in de basis op de plaats van de zieke Mark. In allerijl werden er nog meer A1 heren voor de reserve bank opgetrommeld toen Wouter tijdens het inschieten geblesseerd raakte. Na de treffer van de gasten uit Gorinchem waren het Myrte en Vera die de achterstand ombogen naar een kleine voorsprong. De gelijkmaker werd vanaf de strafworpstip gemaakt, waarna Jasper en Pieter ons halverwege de eerste helft op 4-2 wisten te zetten. Vijf minuten later waren we echter weer terug bij af. Na twee gemakkelijk gegeven strafworpen kwamen de gasten bij 5-5 weer op gelijke hoogte. De laatste tien minuten van het eerste bedrijf waren echter voor VALTO, waarin Mandy het voorbeeld gaf, wat gevolgd werd door Jan Pieter, Jasper en Iris. Deze goede fase werd afgesloten door degene die het startsein gegeven had en Mandy bepaalde hiermee de ruststand op 10-5.

Een prima score voor de thuisploeg gezien de wind en ook een lekkere marge op een tegenstander die vorige week nog gehakt maakte van hun tegenstander en hen met een 22-8 nederlaag naar huis te sturen.

Ook de tweede helft was het in het begin weer zoeken naar de juiste plek om het schot te lossen en duurde het weer enige minuten voor Ron onze voorsprong vergrootte. Na de vakwissel zou het echter slechts een minuut duren voor de gasten de voorsprong met twee treffers hadden verkleind. Tijd voor een time out, waarin GKV ook gelijk twee verse spelers inbracht. Ron tekende met zijn tweede treffer voor de 12-7, waarna beide ploegen lang moesten zoeken naar de juiste kansen. In het tweede bedrijf waren de doelpunten erg duur en leken beide ploegen moeite te hebben met de wind. GKV kwam maar moeilijk vrij achter de korf, wat de enige plek was om een goede kans tot scoren te hebben. VALTO liet zich verleiden tot afstandsschoten vanuit het voor veld, maar ook dit bleken niet de juiste kansen om te nemen. Halverwege de tweede helft wisten de gasten terug te komen tot 12-9 en was het zaak dat VALTO de rust zou bewaren en zich niet zou laten opjagen. Vorige week verdween de voorsprong bij SKF 3 na de rust door een mindere fase van VALTO  2 maar dat zou vandaag niet gebeuren. Ons 2e toonde veerkracht en wist de rust te bewaren in het zoeken naar de juiste kansen. Er werden vele lange aanvallen gespeeld met meerdere kansen, waaruit Jasper uiteindelijk de laatste Lierse treffer door de korf wist te krijgen. Er stonden toen nog zeven minuten op de klok en de gasten gingen gedreven op jacht naar doelpunten. Ook zij hadden het lastig met de omstandigheden, waardoor het bleef bij de strafworp die zij verzilverden. Hoewel er nog genoeg kansen waren voor VALTO om de voorsprong te vergroten wilden de  ballen niet meer vallen maar bleven de punten in De Lier. VALTO 2 wist na de meer dan prima 1e helft de voorsprong te behouden en voor de eerste overwinning te tekenen in de reserve hoofdklasse. Volgende week reist VALTO 2 af naar Oegstgeest voor het treffen met FIKS 2, wat vandaag nipt won van AVANTI 2 en net als VALTO nu twee punten heeft in de competitie.

Ook in de volgende wedstrijd was het lastig om van te voren te zeggen wie de meeste aanspraak op een overwinning zou maken. VALTO wist uiteindelijk vrij gemakkelijk te winnen van promovendus ONDO uit ’s Gravenzande, terwijl GKV niet verder wist te komen dan een gelijkspel tegen een andere promovendus KOAG. Uit het verleden weten we dat VALTO het vaak moeilijk heeft tegen GKV. Het was dus even afwachten hoe deze wedstrijd zich zou ontvouwen onder de leiding van oude bekende Alex den Hartog, voorheen vaste maat van Rick Voskamp, met zijn huidige compagnon S. Bentum. Ook in deze wedstrijd was het even zoeken naar de juiste plek om het schot te lossen, maar de spelers hadden duidelijk goed naar de voorgaande wedstrijd gekeken. Er werd door VALTO direct naar de kansen achter de korf gezocht, waar met de wind in de rug geprobeerd moest worden te scoren. De gasten hadden veel meer ruimte om hun kansen te nemen en wisten dan ook als eerste de korf te vinden. Het waren Mirthe en Bart die onze achterstand ombogen naar een minimale voorsprong. Er ontspon zich een verbeten strijd en de doelpunten bleven schaars deze wedstrijd. Beide ploegen zouden niet bij machten zijn om in een goede fase het verschil te maken. Tot 4-4 ging het om en om, maar na twintig minuten waren het toch de gasten die een gaatje van twee wisten te creëren bij 4-6. VALTO wist dit in de laatste tien minuten tot de rust weer recht te zetten en kwam door treffers van Thom, Mirthe en Thijs tot de 7-7 ruststand.

In het tweede bedrijf bleken de doelpunten nog duurder te zijn. We waren al ruim acht minuten en een time out met twee Gorinchemse wissels verder toen Bart ons weer op voorsprong zette. Helaas wist ook GKV hierna snel weer de gelijkmaker te scoren. Er werd veel strijd op de mat gelegd en de gasten maakten het lastig voor VALTO om de juiste kansen te nemen. Er werden genoeg kansen gecreëerd, maar de ballen wilden gewoonweg niet vallen vandaag. Laurens kwam halverwege de tweede helft binnen de lijnen voor Frank, maar ook hij wist nog niet direct een lans te breken. Na een doelpuntloze fase van acht minuten wist GKV helaas weer als eerste de korf te vinden. De coach van GKV nam direct een time-out om zijn ploeg op scherp te zetten, want het was vanmiddag wel zo dat wie er nu een gaatje van twee zou weten te slaan wel eens spekkoper zou kunnen zijn. Met de nodige verse spelers aan Gorinchems kant en Sheila op de plaats van Laura werd de wedstrijd voortgezet. Mirte was het die ons weer op gelijke hoogte wist te zetten, maar met nog zeven minuten op de klok wisten de gasten hun voorsprong weer te herstellen. De slotfase was wel duidelijk voor VALTO, maar zij verzuimde om dit in doelpunten uit te drukken. De gasten verspeelden veel ballen in de aanval, maar VALTO kwam, ondanks de lange aanvallen met meerder pogingen, maar niet tot scoren. Tot grote opluchting van het aanwezige Lierse publiek wist Romee na veel pogingen dan toch de korf te vinden voor de gelijkmaker. Er waren echter nog drie minuten op de klok en wie weet hoeveel nog op de klok van Alex. De bloedstollende laatste minuten tikte weg zonder dat er nog een ploeg tot scoren kwam en werd het voor GKV wederom een punten deling. Het was zeker geen wedstrijd die de schoonheidsprijs zal krijgen, maar gelukkig hebben we er nog één puntje aan over gehouden.

Volgende week gaat VALTO 1 richting Ridderkerk om hun krachten te meten met de tweede van de drie promovendi in de poule. KCR 1 wist vorig seizoen op het veld het kampioenschap binnen te halen, waar het in de zaal degradeerde. De ploeg wist de eerste wedstrijd tegen het vernieuwde ckv Nieuwekerk te winnen, maar moest vandaag hun meerdere erkennen in het Zeeuwse Swift. De competitie is nog te jong om een voorspelling te doen, maar ik denk dat VALTO wel wat steun kan gebruiken om deze wedstrijd tot een goed einde te brengen.

U wordt dus om 16:30 uur aan de Kastanjelaan 40 in Ridderkerk verwacht om ons vlaggenschip te steunen in de strijd. Hopelijk hebben we dan weer zonnebrillen nodig in plaats van een paraplu.