Valto selectie stuurt Zeeuwse tegenstanders met lege handen terug

Na de mooie start van de zaalcompetitie vorige week bij HKV/Ons Eibernest, stond deze week de eerste thuiswedstrijd op de rol. In het voorprogramma speelde vandaag onze A2 tegen Avanti A3. Toen ik binnen kwam stond er een 12-8 voorsprong op het bord. Na een time-out van Avanti wisten zij daar twee doelpunten van af te snoepen, maar Valto A2 toonde veerkracht en liep weer uit. De wedstrijd werd uiteindelijk afgefloten bij een 18-11 eindstand. Het goede voorbeeld was alvast gegeven.

Nu was het de beurt aan Valto 2, wat toch wel een beetje gehavend aan het zaalseizoen is begonnen. Pieter zien we voorlopig nog niet terug en ook Vera heeft de ziekenboeg nog niet verlaten. Esmee startte dan ook weer in de basis, omdat Laura later op de avond aan de bak mocht. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter van Vreeswijk schoot Valto uit de startblokken en wist via Mark ook gelijk de scoren te openen. Na de gelijkmaker van het Zeeuwse TOP 3 uit Arnemuiden stoomden zij gelijk door naar een 1-4 voorsprong. In de tiende minuut wist Mark weer wat terug te doen, maar het geroutineerde TOP bouwde hierna hun voorsprong uit naar de 2-6 tussenstand. Valto moest het in deze fase vooral van Mark hebben en hij was het dan ook die ook de derde Lierse treffer voor zijn rekening nam. TOP herstelde het verschil naar vier, maar nu had ook Ron zijn vizier op scherp staan en scoorde zijn eerste van de avond. Helaas zou het scoren voor Valto hierna weer even stil vallen en die periode gebruikten de gasten om hun voorsprong verder uit te bouwen. Met nog twee minuten op de klok leken de gasten de ruststand op het bord te schieten, maar zij hadden geen rekening gehouden met Iris. Zij werd in de slotseconden vrij gespeeld en kon vrij aanleggen en zette de ruststand op 5-10.

Een achterstand waar we nog wel wat mee zouden moeten kunnen forceren lijkt mij. De klok ging weer op dertig minuten en het tweede bedrijf ging van start. De Valto verdediging was scherp en onderschepte direct de eerste bal, waarna Ron aan de andere kant doel wist te treffen. Het verschil zou echter nog even tussen de vier á vijf schommelen. Met om en om scoren wisten Mark en Iris ervoor te zorgen dat we aangehaakt bleven en toen Myrte in de vijfde minuut een strafworp kreeg toegekend werd het verschil voor het eerst weer drie. Valto voerde de druk nog verder op en wist via Wouter de aansluiting weer te krijgen bij 10-12. De gasten kwamen steeds meer onder druk te staan en werden slordig in hun passing en namen verkeerde kansen. Jan Pieter kreeg het Lierse publiek op de banken door er 11-12 van te maken en leek de gelijkmaker in de maak. Toch wist TOP hierna weer als eerste de korf te vinden, maar met nog twintig minuten te gaan kreeg Valto steeds meer grip op de tegenstander. Mark zorgde weer voor de aansluiting en het was Myrte die ons halverwege de tweede helft weer op gelijke hoogte bracht bij 13-13. Nog één maal zou TOP op voorsprong komen, maar Valto had de tegenstander nu in hun greep en liet die niet meer los. Ron maakte weer gelijk en even later zou Mark ons weer op voorsprong zetten. In het Zeeuwse wapen staat niet voor niets “luctor et emergo” en dus gaf TOP zich nog niet gewonnen. Nog één keer werd de gelijkmaker gescoord, maar hierna zou Valto aan de hand van Iris weglopen naar 17-15. Er waren nog ruim zeven minuten te gaan, dus scherpte was vanaf nu gewenst. Er werd met hand en tand verdedigd, waar het geroutineerde TOP maar geen gaatje in kon vinden. Toen er nog een kleine drie minuten op de klok stonden wisten zij dan toch weer de aansluitingstreffer te maken. Dat werd dus nog even de adem inhouden voor het Lierse publiek met de vingers gekruist. Mark zorgde met zijn zevende van de avond weer voor wat lucht. De gasten gingen er nu helemaal voor om nog een puntje uit deze strijd te slepen. De strafworp die zij minder dan een minuut voor tijd kregen toegekend wekte nogal verbazing op de tribunes op, maar werd wel afgerond en was het weer spannend. Hoeveel tijd had scheidsrechter van Vreeswijk nog op de klok en kon Valto het hoofd koel houden en de wedstrijd uitspelen aan de goede kant van de score. Allemaal vragen waar Ron een antwoord op gaf door vanaf de zijlijn de wedstrijd in het slot te gooien en de eindstand op 19-17 bepaalde. Een heerlijke wedstrijd van Valto 2, waarin zij hun veerkracht toonden en een 4-10 achterstand langzaam maar zeker om wisten te draaien in deze mooie overwinning.

Ook de tegenstander van Valto 1 kwam uit Zeeland. KV ONDO uit St. Laurens komen we de afgelopen jaren steeds tegen en kent weinig geheimen meer voor ons. Zij delven steeds het onderspit, hoewel dit de ene keer minder makkelijk gebeurd dan de andere keer. Dit seizoen hebben zij een nieuwe trainer en wat mutaties binnen de selectie en staan na de degradatie vorig seizoen nu toch mooi bovenaan in de veldcompetitie. Dit is wel is waar 1e klasse, maar zeker niet te onderschatten lijkt mij. Het scheidsrechters duo wat ingedeeld was, was blijkbaar verhinderd. Voor hen in de plaats was scheidsrechter van Marsbergen in de plaats gekomen, die geen moeilijke avond had gelukkig. Het was Frank die al na vijftien seconden de score opende en niet veel later ook voor de 2-0 zorgde. Het Zeeuwse ONDO deed er alles aan om ons van het scoren te houden en bleven in het eerste kwart nog prima in het spoor. Valto verzuimde om opgelegde kansen af te ronden, waardoor er halverwege de eerste helft een geflatteerde 4-2 tussenstand op het bord stond. De coach van ONDO riep zijn spelers bij zich voor een time-out om hen nog wat handvaten te geven om Valto te bestrijden. Bart en Thom vergrootte echter na de hervatting de voorsprong naar 6-2, waarna een scherp schietende dame van ONDO weer wat terug deed. Valto zou in de resterende tijd van het eerste bedrijf de tegenstander van zich af schudden. Met het doelpunt van Romee en daarna twee maal Bart was het verschil al opgelopen naar zes. Vijf minuten voor de rust zou ONDO hun laatste scoren voor de thee, maar Laurens en Maaike prikten er voor ons nog twee in, waarmee de ruststand op 11-4 kwam te staan.

Een lekkere voorsprong, waar we in het tweede deel op verder konden bouwen.

De eerste vijf minuten na de thee wisten de gasten dit verschil nog vast te houden door om en om te scoren, maar daarna verdween ons vlaggenschip definitief aan de horizon. De Zeeuwse coach nam na tien minuten nog wel een time out, maar ook hij wist toen al dat het dweilen was met de kraan open. Twee minuten later was het verschil opgelopen naar tien door de doelpunten van Romee, Maaike en Thom. Mark wilde toch nog de puntjes op de i zetten, dus nam ook hij een time-out. Hierna ging Valto gewoon door met waar zij mee bezig waren en maakten via de doelpunten van Laura en Frank het gat 19-7. De gasten brachten verse spelers binnen de lijnen om te redden wat er te redden viel, maar het was weer Valto wat als eerste scoorde via Sheila. Na deze mooi afgemaakte doorloop mocht zij onder applaus het veld verruilen voor de bank om ook Mirthe nog was minuten te laten spelen. Later zou zij nog terug komen in het ander vak op de plaats van Romee, die niet helemaal fit aan de wedstrijd was begonnen. Laurens en Frank hadden intussen wel onze voorsprong vergroot naar 22-8 en waren er nog ruim zes minuten te gaan in deze wedstrijd. De tegenstander wist het intussen niet meer en in hun wanhoop maakten zij te veel fouten om nog boven de tien treffers uit te kunnen komen. Valto bleef onverminderd strak verdedigen en met snelle combinaties de aanvallen opzetten, waarin steeds meerdere schoten genomen konden worden en de voorsprong verder opliep naar een 26-9 overwinning. Weer een makkelijke overwinning voor ons vlaggenschip, wat in de beginfase toch nog wel wat moeite had om de korf te vinden. Een dingetje waar we deze week misschien even naar moeten kijken, zodat het volgende week in de thuiswedstrijd tegen Fortis wellicht beter gaat. Ook deze tegenstander kennen we nog van vorig seizoen, waar we toen ook beide wedstrijden ruim hebben gewonnen. De uitwedstrijd in Middelburg kende toen nog wel een sterke eerste helft van Fortis, maar dat werd door Valto in het tweede bedrijf toen vakkundig rechtgezet.

Ook Valto 2 speelt tegen Fortis 2 en kan uw steun weer prima gebruiken nu zij niet op volle strekte kunnen aantreden.

Voor nu allemaal bedankt voor uw aandacht en support ondanks het WK wat tegelijker tijd gespeeld werd.