Eerste VALTO zaalwedstrijden met een zinderend einde

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Hoewel het vlaggenschip al zes wedstrijden in de zaal in de benen en één prijs in de kast heeft, begon zaterdag de zaalcompetitie pas echt. VALTO 1&2 zijn dit seizoen weer aan elkaar gekoppeld, dus troffen vanavond beiden dezelfde tegenstander. Dit leverde voor de eerste wedstrijden gelijk een veel belovende affiche op. Tegenstander was Swift uit Middelburg, waarvan het 2e team in de veldcompetitie ook in de 1e klasse uitkomt. Het 1e team van de gasten speelt echter een klasse hoger, maar staat daar op de zesde plaats. VALTO was dus zeker niet kansloos als koploper in de 1e klasse.

VALTO 2 betrad als eerste de arena en ging onder leiding van scheidsrechter Van de Nol op jacht naar punten. Met Niels na lang blessure leed terug in de basis werden de eerste aanvallen nog zonder resultaat gespeeld. Toch was het Niels die in de tweede minuut de score te openen voor VALTO. Het lukte echter niet om hier snel een gevolg aan te geven, waardoor even later toch de gelijkmaker door de korf viel. Michiel wist ons even later weer op voorsprong te zetten, maar ook deze keer werd het weer gelijk. De wedstrijd was tien minuten oud toen VALTO na de gelijkmaker van Steven voor het laatst op voorsprong zou komen door het doelpunt van Lotte. In het vervolg van de wedstrijd zouden de gasten steeds meer het initiatief naar zich toe trekken. Halverwege de eerste helft zou Swift voor het eerst het verschil op twee zetten, maar VALTO kreeg via de strafworp van Pieter weer de aansluiting. Swift was echter los en zette nog even aan voor de rust. Zij wisten tot de rust nog drie maal te scoren, waar VALTO er maar één tegenover zette. De ruststand kwam hiermee op 6-9, maar was er in het tweede deel nog van alles mogelijk.

Swift kwam echter scherp uit de kleedkamer en wist binnen vijf minuten het verschil te vergroten naar 6-13 en leek de wedstrijd al gespeeld. VALTO gaf natuurlijk nog niet op en wist via Michiel en Mandy wat van de achterstand af te knabbelen. De Zeeuwse gasten wisten echter de hele tweede helft het verschil groter dan vijf te houden en hadden op ieder Liers doelpunt een antwoord. Ron werd nog ingebracht voor Steven in de hoop dat hij het tij kon keren, maar ook dit had niet het gewenste resultaat. Ook hij kreeg maar weinig ruimte om aan te leggen voor de broodnodige doelpunten. Tien minuten voor tijd werden er drie wissels aan Swift zijde ingebracht om de wedstrijd binnen te hengelen. Voor VALTO zou het lastig worden om de 10-18 achterstand nog weg te werken, maar toch kroop VALTO met doelpunten van Ron, Lisanne en Pieter weer iets dichterbij bij 13-19. De laatste minuten tikten al weg toen een Zeeuwse heer het laatste doelpunt voor Swift achterover door de korf gooide. Lisanne en Lotte maakte voor VALTO de eindstand wat draaglijker, maar de eerste nederlaag in de zaal was een feit. Scheidsrechter Van de Nol floot af bij 15-20 en konden we ons gaan opmaken voor het sluitstuk van deze zaterdag.

Hierna was het de beurt aan het vlaggenschip van VALTO om te laten zien waar ze staan. Swift speelt zoals gezegd op het veld een klasse hoger, maar staat daar op de zesde plaats. VALTO zou dus als koploper in de 1e klasse prima weerstand moeten kunnen bieden aan deze Zeeuwse ploeg. Na het voorstellen van de spelers begon de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Van der Bie. Net als in de voorgaande wedstrijden wist VALTO weer niet als eerste de korf te vinden. Wel hadden we direct een antwoord en stond het na vijf minuten dankzij Kevin en Laurens 2-2. De gasten zouden in de volgende fase het eerste gaatje van twee realiseren, maar dit werd weer gedicht met treffers Judith en Sanne. Halverwege de eerste helft was de tussenstand 5-5 en stonden er al vijf namen voor VALTO op het score lijstje. Swift beschikt echter over een paar puntspelers die met scherp schieten en zij hebben aan een halve kans genoeg om te scoren. Hoewel de verdediging er boven op zat wisten zij toch weer het verschil te vergroten naar 5-7, maar VALTO bleef aanhaken dankzij Kevin en Laurens. Tot 11-13 bleef VALTO steeds in de schaduw van de Zeeuwse ploeg, maar in de laatste minuten voor de rust wisten de gasten toch een tik uit te delen. De kleedkamers werden uiteindelijk opgezocht bij een 11-15 achterstand voor VALTO.

Marrien had dus wel wat te bespreken om het tij te keren. Ook het eerste team van Swift wist echter wat het te doen stond om de punten veilig te stellen en schoot in het begin van de tweede helft het verschil naar 11-17. Dit zou de grootste achterstand zijn voor VALTO vanavond en ging vol op jacht naar doelpunten. Met de doelpunten van Kevin en Frank werd de jacht op Swift geopend. Enkele minuten later wisten Judith en Frank het verschil terug te brengen tot 15-18, maar de Zeeuwse ploeg wist ook direct weer te scoren. Halverwege de tweede helft was het Bart die met twee treffers op rij het verschil weer terug bracht op 17-19 en begon het in grote getale aanwezige Lierse publiek er weer in te geloven. Als één man ging het publiek achter het team staan, maar helaas werd de hoop al in de kiem gesmoord door twee Zeeuwse doelpunten. VALTO rook echter bloed en ging vol het slotoffensief in. Bart en Judith zorgden er weer voor dat we in de wedstrijd bleven, maar weer wisten de Zeeuwen het verschil te vergroten. Met drie doelpunten op rij stond het 19-24 en leek het voor VALTO niet meer mogelijk om dit in zes minuten nog te dichten.

In een alles of niets offensief ging ons vlaggenschip echter weer vol energie op jacht. Sanne kreeg als eerste het Lierse publiek op de banken en toen even later haar zusje Iris ook de korf trof ging iedereen er weer in geloven. Drie doelpunten in vier minuten moest te doen zijn, mits je het verdedigend ook goed doet. Dat bleek in de slotfase goed voor elkaar te zijn, maar nu de doelpunten nog. Tekenend voor dit vernieuwde VALTO is dat ook de dames elke wedstrijd hun aandeel in de scoren opeisen en laten zij nu net vandaag in de slotfase het verschil gemaakt hebben. Naomi schoot VALTO naar 22-24 en wisten we dat het met nog twee minuten op de klok nog mogelijk was. Gedragen door het enthousiaste publiek kwam de bal na een onderschepping weer in de handen van VALTO. De ogen waren allemaal gericht op Bart die vandaag aardig op schot was en door prima rebound werk van Laurens meerdere keren kon aanleggen. Het was echter Judith die hierdoor iets meer vrijheid kreeg en voor de aansluiting zorgde. De klok stond intussen al stil en alleen de scheidsrechter wist nog hoelang we nog te gaan hadden. Door een bewuste overtreding wist Kevin er voor te zorgen dat Swift een vrije bal mee kreeg en was het alleen duimen dat deze er niet in zou vallen. Swift was zo zelfverzekerd dat dit wel zou gebeuren en koos er voor om de vrije bal gewoon te nemen.

Tot groot genoegen van het Lierse publiek werd deze gemist en ging iedereen op de banken voor de laatste aanval van VALTO. Weer was het Bart die de aandacht naar zich toe trok en was daar weer Judith die onder luid gejuich de gelijkmaker binnen schoot. Nu was het nog even nagelbijten, want ook Swift mocht nog een aanval starten en wisten ook nog een schot te lossen. Toen maakte de prima leidende heer Van der Bie een eind aan deze enerverende wedstrijd en kon het feest losbarsten. Het Lierse vlaggenschip vierde het gewonnen punt als een overwinning en Swift droop af alsof ze verloren hadden. Het is natuurlijk wel zuur als je 59 minuten aan de goede kant van de score staat en dan binnen een paar minuten je tegenstander een achterstand van vijf doelpunten ziet wegpoetsen. Grootste winnaar vanavond was natuurlijk het publiek, wat zich beloond zag met de eindsprint van het vlaggenschip. Dankzij uw steun wisten zij deze er nog uit te persen en nog een punt aan deze topper over te houden. We zien u dus graag terug bij de volgende wedstrijden, want een volle tribune is zeker een stimulans om er een schepje bovenop te doen. Volgende week spelen VALTO 1&2 een bijna thuis wedstrijd in Den Hoorn tegen DES (D) 1&2. Vooral DES 1 zal zich willen wreken op het uitschakelen in het bekertoernooi.

Uw steun is dus weer van harte welkom, Arno van Leeuwen.