Marrien Ekelmans schrijft met VALTO 1 geschiedenis!

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Eindelijk was het dan zo ver. Na de poulewedstrijden en de vrij eenvoudig gewonnen halve finale donderdagavond mocht het vlaggenschip van VALTO zich voor het eerst in de geschiedenis opmaken voor de finale in de Haagse Korfbaldagen. In de hal van de club van oud VALTO trainer Marco Swikker, HKV/Ons Eibernest, moest het zaterdagmiddag gaan gebeuren. Tegenstander in deze finale was Futura uit Den Haag. Deze ploeg was een oude bekende uit de zaalcompetitie van vorig seizoen. Het was ook de enige tegenstander waar VALTO toen niet van wist te winnen. Hoewel het keurkorps van Marrien gedurende het toernooi uitstekend presteerde, was het dus even afwachten hoe goed Futura hun huiswerk gedaan had. Na het voorstellen begon de wedstrijd onder kundige leiding van scheidsrechter Arhur den Ouden.

Futura schoot als thuisspelende ploeg uit de startblokken en wist binnen vijftien seconden de score te openen. Dit zou ook de enige keer in de wedstrijd zijn dat zij op voorsprong zouden staan vanmiddag. Frank opende even later voor VALTO de score, waar het andere vak een goed gevolg aan gaf. Door doelpunten van Bart, Laurens en Iris was het eerste gaatje geslagen. Vijf minuten later stond er al een 2-6 voorsprong op het scorebord en wist VALTO met hun dynamische spel Futura hun wil op te leggen. Na de 3-6 zou VALTO de voorsprong door doelpunten van Judith, Laurens en Frank verder uitbouwen naar 3-12. De Hagenaars wisten na tien minuten strak verdedigen van VALTO ook weer de korf te vinden, maar deze opleving werd in de kiem gesmoord door weer vier doelpunten op rij van Kevin, Bart en Frank. De kleedkamers werden opgezocht toen de aanvoerder van Futura het verschil had terug gebracht op tien bij 6-16.

Het ging tot zover allemaal makkelijker dan verwacht, maar er volgde nog een lange tweede helft. Met de thuiswedstrijd van vorig seizoen nog in mijn achterhoofd, waarin VALTO in een kwartier tijd een voorsprong van zes doelpunten weg gaf, durfde ik me nog niet rijk te rekenen. Marrien had echter zijn ploeg weer op scherp gezet en de eerste aanval werd weer gewoon op tempo opgezet en Sanne pakte de juiste kans. Futura wilde echter nog niet opgeven en bleef er vol voor gaan. Er werd strakker verdedigd, wat VALTO eigenlijk alleen maar in de kaart speelde. Zij lieten zich niet opjagen en bleven zoeken naar de juiste kansen. Futura pakte ook wel hun doelpunten mee, maar VALTO wist steeds het verschil op tien doelpunten te houden. Het lukte Futura maar niet om VALTO aan het wankelen te brengen.

Ook de verse spelers die er in gebracht werden konden het tij niet keren en bleef VALTO in hoog tempo goede aanvallen neerzetten en goed afronden. Toen er nog minder dan tien minuten te spelen waren nam VALTO iets gas terug en werd de wedstrijd vakkundig uitgespeeld. Vijf minuten voor het einde hield het mee gereisde Liers publiek nog wel even de adem in. Frank verstapte zich en leek zijn knie hierbij te blesseren, wat niet handig zou zijn zo vlak voor de competitiestart. Hij liet zich gelijk vervangen door Ron, maar na de wedstrijd lijkt het bij Frank mee te vallen. Futura zette nog een slotoffensief in, maar dit leidde alleen tot een draaglijker eindstand voor hen. Zij hebben gestreden voor elk doelpunt, maar hadden vandaag geen schijn van kans tegen het ontketende VALTO. In de vijf wedstrijden tijdens de Haagse Korfbaldagen wist dit jonge team maar liefst 123 doelpunten te scoren. Laten we hopen dat deze goede reeks zich voortzet in de komende competitie, waarin we ook weer bovenin willen meedraaien met misschien wel een feestje in maart.

De druk is er echter nog niet af bij het vlaggenschip, want nog voor de competitie van start gaat moet al de eerste wedstrijd in het beker toernooi om de Zuid Holland Korfbal Cup gespeeld worden. Deze staat voor dinsdagavond op het programma. Plaats van handelen is sporthal “de Buitenhof” in Delft en zal al om 18:50 uur beginnen tegen DES (D) 1. Als verliezend finalist van de vorige editie zijn de verwachtingen hoog gespannen, maar dit kan natuurlijk niet zonder publiek. Vandaag wist VALTO zich gesteund door een grote schare supporters, wat zeker zijn invloed heeft gehad op deze ruime overwinning. Dinsdag is uw steun ook weer nodig, want DES (D) is in het verleden een lastige tegenstander gebleken voor het Lierse vlaggenschip. Helaas kan ik er niet bij zijn door andere verplichtingen, maar reken erop dat het allemaal goed komt.