Mooie korfbalmiddag met mooie resultaten voor A1 en VALTO 2

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Met nog twee wedstrijden op het programma hebben de meeste ploegen en de verschillende poules niets meer te winnen of verliezen. Vanmiddag stond voor de VALTO selectie teams nog wel van alles op het spel. Was het bij de vorige wedstrijden twee weken geleden al lekker zomers om te spelen, dit weekend stegen de temperaturen naar een tropisch niveau. Op veld 1 stonden deze middag drie wedstrijden geprogrammeerd waarin de VALTO teams de punten moesten pakken om op koers te blijven. VALTO A1 en 1 strijden voor lijfsbehoud en zouden bij winst een flinke stap in de goede richting zetten. De A1 zou bij winst zelfs het verblijf in de junioren overgangsklasse met een seizoen verlengen, maar dan moest wel het op gelijke hoogte geklasseerde Die Haghe A1 verslagen moeten worden.

Of het de spanning bij de spelers was weet ik niet, maar VALTO A1 had een wel erg moeizame start aan deze belangrijke wedstrijd. Via de live stream heb ik de eerste helft een beetje gevolgd, waarin onze A1 aan het eind van de eerste helft pas tweemaal de korf had gevonden. Zij konden nog wel wat support gebruiken, dus op de fiets gesprongen om hen in de tweede helft te steunen in de strijd. Na de 3-5 ruststand was VALTO A1 blijkbaar met de juiste bagage weer het veld ingestuurd. Na een kwartier spelen kwam VALTO A1 bij 8-8 weer langszij en was het ook gelijk erop en erover. Mirte bracht de A1 voor het eerst op voorsprong en nog in dezelfde minuut verdubbelde Thijs de voorsprong naar 10-8. De gasten wisten echter dat ook zij de punten keihard nodig hadden, dus zette ook zij nog een keer aan. Die Haghe A1 had vandaag een paar dames die met scherp schoten, waardoor zij even later weer op gelijke hoogte kwamen bij 10-10. In de volgende fase scoorden de ploegen om en om en zorgden Thijs, Martijn, Simon en Tessa dat we gelijke tred hielden met de tegenstander. Er waren toen nog zeven minuten te gaan en VALTO A1 zette hun slotoffensief in. Met drie doelpunten op rij van Vera, Thijs en Sheila stond er even later een 17-14 voorsprong op het bord en leek de wedstrijd gespeeld. Die Haghe wilde echter nog niet van opgeven weten en wisten twee minuten voor het einde ook de korf nog te vinden. Geen tijd dus om achterover te leunen voor het Lierse publiek, wat de junioren aanspoorden om door te blijven gaan. De verdediging hield het goed dicht en de Haagse aanvallen waren dan ook na één schot weer voorbij. VALTO A1 speelde de wedstrijd gedisciplineerd uit en het was uiteindelijk Thijs die de wedstrijd definitief in het slot gooide toen hij er 18-15 van maakte. Met de winst in de laatste drie wedstrijden tegen de Meervogels, KCR en vandaag Die Haghe heeft onze A1 op tijd de eindsprint ingezet en zich verzekerd van een volgend seizoen in de AOK. Volgende week tegen TEMPO A1 staat er voor beide ploegen dus niets meer op het spel en kan er zonder druk gespeeld worden. Dit levert meestal de leukste wedstrijden op, dus wie deze youngsters wil zien spelen moet zorgen dat ie om 12:30 uur in Alphen aan de Rijn langs de lijn staat.

Dan was het tijd voor, toch wel een beetje, de hoofd act van vanmiddag. VALTO 2 was dit veldseizoen met maar één doel gestart en dat was de degradatie van vorig seizoen weer ongedaan maken. De eerste wedstrijden werden met overmacht gewonnen, maar op bezoek in Delft bij DES 3 ging het mis. Ons tweede liet zich de kaas van het brood eten door het geroutineerde team van DES en er werd terecht met 17-14 verloren. In het vervolg van het seizoen werden geen fouten gemaakt, maar ook DES 3 bleef winnen. Het onderlinge duel tussen deze ploegen werd dus de sleutelwedstrijd in deze competitie. VALTO 2 deed in de thuiswedstrijd tegen DES goede zaken door met vier verschil te winnen en nam daarmee de koppositie over van DES 3. In de volgende wedstrijd maakte DES weer een misstap tegen de tegenstander van VALTO vandaag, Rohda 3 wat intussen al is gedegradeerd. VALTO 2 is duidelijk een maatje te groot voor deze reserve tweede klasse poule en blijft met grote cijfers winnen.

Onder leiding van scheidsrechter Brouwer begon VALTO 2 vandaag aan hun kampioenswedstrijd. Bij winst zullen zij niet meer te achterhalen zijn voor de enig overgebleven concurrent DES en is de promotie een feit. Ron bleef vandaag weer aan de kant, omdat hij, net als in de vorige wedstrijd, bij het vlaggenschip zou spelen. Het begin was lastig met veel schoten die hun doel niet troffen. VALTO wist pas na zeven minuten voor het eerst de korf te vinden en, zoals dan wel vaker gebeurt, zag het even later aan de andere kant de gelijkmaker door de korf vallen. Het andere vak had minder moeite om de korf te vinden. Pieter en Lisanne zetten binnen een minuut voor VALTO een verschil van twee op het bord. Na een kwartier spelen was het verschil door twee treffers van Ruben al opgelopen naar 6-2 en leek VALTO los te zijn. Rohda wist echter met twee toegekende strafworpen het verschil weer te halveren en kwam het bij 7-6 toch weer erg dichtbij. Er moest dus weer even aangezet worden door VALTO en dat had Hugo niet tegen dovemansoren gezegd. Nikki, Pieter en Ruben herstelden het verschil weer, waarna Rohda met hun derde strafworp nog even in het spoor konden blijven. Thijs, die in het veld was gekomen op de plaats van Mees, zorgde met een van zijn eerste schoten weer voor een marge van vier, waarna Lisanne even later de ruststand op het bord zou schieten. Deze 12-7 ruststand was natuurlijk leuk, maar we weten allemaal dat VALTO ook erg veel opgelegde kansen al had gemist.

In het tweede bedrijf speelde VALTO betere aanvallen en leken de zenuwen van zich afgeschud te hebben. Tegenstanders werden goed uitgeschakeld, waardoor de voorsprong langzaam maar zeker groter werd. Het eerste doelpunt na rust was nog wel voor de Amsterdammers, maar daar had Thijs direct weer een antwoord op. Het verschil zou nog één keer op vier komen door een afstandsschot van Rohda, maar daarna ging VALTO helemaal los. Met zes doelpunten in tien minuten was halverwege de tweede helft de wedstrijd wel gespeeld bij de 19-9 tussenstand. Niet veel later vond Hugo het tijd om zijn reserves uit de A1 hun speelminuten te gunnen. Sheila, Simon en Rick kwamen binnen de lijnen. Zij mochten de overwinning naar een goed einde brengen en zouden ook alle drie hun doelpunten mee pikken. Het laatste fluitsignaal klonk na de 26-13 van Ruben, waarmee Rohda met dubbele cijfers aan de kant werd gezet. Het kampioenschap is dus binnen en promotie een feit voor VALTO 2. Een mooie prestatie voor dit team en een mooi afscheid voor Hugo, die na dit succes jaar weer meer tijd voor zijn gezin neemt. Veel tijd om bij dit feit stil te staan was er niet, want ook het vlaggenschip moest nog om belangrijke punten gaan strijden.

Hun tegenstander kwam uit Middelburg en is de runner up Swift, wat na de zaal versterking heeft gekregen van oud KZ/Hiltex speelster Naomi Zuidweg. Sinds haar komst heeft Swift de weg naar boven ingeslagen en had tot vandaag zelfs nog een kleine kans op het kampioenschap. Dan moesten Fiks en SKF vandaag wel tot een puntendeling komen, wat helaas voor Swift niet gebeurde. Zij waren dus ook, net als VALTO, alleen gebaat bij een overwinning en dat straalden zij ook vanaf minuut één uit. De arbitrage was vandaag in handen van het prima leidende duo de Groot en Rombouts. Ron begon vandaag weer net als in Harderwijk in de basis voor de licht geblesseerde Kevin. Hij begon naast Bart, Judith en Iris in de verdediging. De aanvallen liepen niet lekker bij ons en na twee minuten waren het dan ook de Zeeuwen die de score openden. Met de treffer van Ron in de vierde minuut zou VALTO voor de laatste keer op gelijke hoogte komen, waarna Swift met drie treffer zou weglopen naar 2-5. Met de 3-5 van Bart even later leek er nog niets aan de hand, maar toch raakte VALTO bij 3-7 de aansluiting al een beetje kwijt. Na de time out leek VALTO weer even de aansluiting te krijgen toen Laurens de 6-8 binnen schoot, maar Swift stelde direct orde op zaken door er weer 6-10 van te maken. In het vervolg van de eerste helft zou VALTO nog één keer terug komen tot een verschil van twee door doelpunten van Laurens en Frank, maar weer kwam Swift te snel weer terug op een verschil van vier. Tot de rust wist VALTO nog tweemaal te scoren via Frank en Iris, maar daar stonden vijf Swift doelpunten tegenover, waardoor we met 10-17 de kleedkamers opzochten.

Het aanwezige publiek besefte dat er een wonder nodig was om deze Zeeuwse ploeg op de knieën te krijgen. Het begin van de tweede helft was dan ook weer voor de gasten die binnen enkele minuten de voorsprong vergrootte naar 10-19, voordat Frank voor ons weer eens scoorde. Hierna werden Bart en Frank vervangen door Mees en Kevin in de hoop het tij nog te keren. Dit bleek echter valse hoop, want na de 12-19 van Ron ging Swift weer los. Met vier treffers op rij wisten zij het verschil te vergroten naar 12-23 en was de wedstrijd met nog een kwartier op de klok wel gespeeld. Swift ging wat losser spelen wat ons de kans gaf om nog wat terug te doen, maar een wedstrijd zou het nooit meer worden. Na de 13-26 leek het er op dat VALTO een fikse oorwassing zou krijgen, maar gelukkig wisten Ron, Zané (2x) en Mees nog wat aan schade beperking te doen door het verschil terug te brengen tot negen. Het slotakkoord was echter voor Swift, wat in de gezusters Zuidweg twee prima scorende dames heeft. Zij namen samen één derde van de Swift doelpunten voor hun rekening, maar ook Gijs Gillissen en Stephan den Boer bleken vandaag weer loepzuiver. Voor VALTO 1 is het volgende week de laatste kans om nog een plaatsje te stijgen in de poule, maar dan zal er wel gewonnen moeten worden bij Nieuwerkerk. Daarnaast zal Swift in hun laatste thuiswedstrijd ook KVS aan de zege kar moeten spannen. Ik ga er van uit de we volgende week een strijdvaardig VALTO te zien krijgen dat alles uit de kast gaat halen om deze laatste strohalm te pakken. Om deze strohalm te pakken zal er ook zeker een negende man langs de lijn moeten staan in Nieuwerkerk, dus kom volgende week allemaal naar de Kleine Vink om onze ploeg naar die brood nodige overwinning te schreeuwen.

Tot volgende week dus allemaal, Arno van Leeuwen.