AVG, wat moet je er mee?

Het is een hele mond vol, dat Algemene Verordening Gegevensbescherming, maar het zorgt er wel voor dat organisaties beter met onze gegevens omgaan. Of het nu bedrijven zijn, goede doelen, scholen of sportverenigingen, alle partijen die gegevens verzamelen en dus verwerken, dienen zich er aan te houden. Dat moet al twee jaar, maar nu gaat het dan toch echt gebeuren. Het handhaven dan. Althans, waarschijnlijk in het begin bij de grote bedrijven. Het heeft er echter wel voor gezorgd dat zo’n beetje alle organisaties er mee aan de slag zijn gegaan, met als resultaat dat zij goed beseffen waarom ze voorzichtig met de gegevens omgaan en waarom dat zo belangrijk is.

Maar, wat moet je er nu mee? Ten eerste een hoop e-mails lezen van allerlei partijen die graag willen dat je bevestigd dat ze je e-mails mogen blijven sturen. Daarnaast zul je meer en uitgebreidere meldingen op websites zien waarin ze je vragen waar ze een cookie voor mogen zetten. En er zijn veel partijen die hun privacyvoorwaarden hebben aangepast, met soms aan jou de vraag of je die wil lezen en goedkeuren.

En wat doet Valto er nu mee? Wij kunnen en willen hier niet mee achterblijven, dus ook wij zijn aan de slag gegaan. We hebben eens gekeken naar wie er bij ons toegang heeft tot de gegevens van de leden, of mensen die iets besteld hebben of lid zijn van onze nieuwsbrief. Dat is allemaal gelukkig prima geregeld en dat houden we dan ook zo. We hebben ook gekeken naar hoe de gegevens verwerkt worden en daar kunnen we nog wel wat aanpassingen doen, zodat de gegevens zoveel mogelijk op één plaats bewaard worden. En we bekijken hoe de gegevens bewaard worden, gelukkig allemaal op een veilige plaats. Tenslotte hoe lang we de gegevens bewaren en daarbij maken we een verschil tussen tijdelijke gegevens (zoals bijzonderheden voor een jeugdkamp) en permanente gegevens, zoals je naam, adres, telefoonnummer, etc (voor de administratie).

Best een hele opgave, maar je komt er ook achter dat het goed is om te doen, want onze gegevens en de privacy die daarmee gemoeid gaat is ons allen veel waard. En dat wordt alleen maar meer, naarmate we ons bewust worden van de gevolgen, als de zaken wat minder goed geregeld zijn.

Vanaf vrijdag 25 mei dus ook bij ons wél goed geregeld.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.