Na euforie door winst van A1 en VALTO 2 toch een katergevoel

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Vorige week speelde de selectie in het verre Nijkerk tegen het plaatselijke Sparta, waar VALTO 2 de thuisoverwinning niet kon herhalen en het vlaggenschip over de thuisploeg heen walste. Dit alles met héél weinig VALTO publiek op de tribune en helaas heeft niet elke vereniging een live stream. We moesten het dus doen met de verhalen die de spelers thuis vertelde, want helaas werd mijn “pen” ook door niemand opgepakt. Deze week dus maar weer plaats genomen op de tribune met de pen in de hand. VALTO A1 wist eerder op de dag in Alphen a.d. Rijn de punten te pakken tegen TEMPO A1, waarmee zij nu gedeeld 2e staan. Dat blijft dus nog spannend tot de laatste wedstrijd in de junioren overgangsklasse C. Voor VALTO 2 zijn de punten om een heel andere reden zeer belangrijk. Doordat de ploegen erg aan elkaar gewaagd zijn wil het maar niet lukken om een gaatje te slaan met de degradatie streep. Het was dus zaak om alles uit de kast te trekken om vandaag voor een stunt te gaan tegen de koploper Excelsior 2 uit Delft. Scheidsrechter Watermulder was naar De Lier gekomen om deze wedstrijd in banen te leiden. VALTO 2 liet er geen gras over groeien en wist met twee treffers van Lotte direct het eerste gaatje te slaan. De gasten bleven echter in het spoor en wisten bij 3-3 weer langszij te komen. In het vervolg van de eerste helft bleef VALTO 2 wel steeds aan de goede kant van de score, maar kreeg het maar niet voor elkaar om een gaatje te slaan. Excelsior wist elke voorsprong van VALTO steeds te egaliseren, zodat we met 7-7 de kleedkamers opzochten.

VALTO 2 begon de tweede helft met strak verdedigen om te voorkomen dat Excelsior hun eerste voorsprong kon nemen. Dit lukte vier minuten lang, waarin we eigenlijk zelf hadden moeten scoren. De verdediging bezweek uiteindelijk onder de druk, zodat de gasten met de 7-8 voor het eerst op voorsprong kwamen. Lang konden zij hier echter niet van genieten, want VALTO stelde weer snel orde op zaken via de doelpunten van Michiel en Niels. Het bleef echter een gelijk opgaande wedstrijd, waardoor er halverwege de tweede helft 11-11 op het bord stond. Met Ron en Lisanne binnen de lijnen werd een slotoffensief ingezet. VALTO trok het initiatief naar zich toe door drie doelpunten op rij van Ron, Lisanne en Pieter. Met nog minder dan drie minuten op de klok mocht het niet meer fout gaan. De verdediging wist het knap dicht te houden en er werden lange aanvallen gespeeld, waardoor de tijd lekker weg tikte. In de laatste minuut wist Excelsior nog een strafworp te fiksen, maar deze was alleen nog om de eindstand op 14-12 te zetten. De prima leidende scheidsrechter Watermulder maakte hierna al snel een eind aan de wedstrijd, waarmee VALTO 2 twee heel belangrijke punten in De Lier wist te houden.

Hierna was het de beurt aan de beide hoofdmachten. Op voorhand was ik er van uit gegaan dat het een harde wedstrijd zou worden, want Excelsior is een ploeg die graag de grenzen van de scheidsrechter opzoekt. Het was dus aan VALTO 1 om hier korfballend een oplossing voor te zoeken. Direct na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Alphen werd duidelijk dat het de gasten menens was. Verdedigend zat Excelsior er letterlijk bovenop waarmee het erg lastig was de ballen goed te plaatsen. In de tweede aanval leverde dit echter al een stafworp op en leek de leidsman het strak te gaan houden. Ook deze wedstrijd zou lang gelijk opgaan, maar dan wel met de gasten steeds op een kleine voorsprong en VALTO wat gelijk maakte. Na twintig minuten stond er 8-8 op het scorebord, waarbij opgemerkt mag worden dat hier voor beide ploegen al de nodige vrije ballen en strafworpen bij zaten. De laatste tien minuten tot de rust raakte VALTO de aansluiting even kwijt en wisten de gasten twee minuten voor rust een 9-13 voorsprong te pakken. Gelukkig wisten Laurens en Iris dit nog te halveren, zodat we de kleedkamers ingingen bij 11-13.

Het keurkorps van Marrien moest er in de het tweede deel dus nog even vol tegenaan om deze vier punten wedstrijd naar zich toe te trekken. Met drie doelpunten op rij wist VALTO weer aan de goede kant van de score te komen. Dit was ook het moment in de wedstrijd dat de Delftse ploeg besloot er nog een schepje bovenop te doen, want de grenzen van de leidsman bleken heel ver te gaan. Op appelleren werden de gasten in de wedstrijd gehouden door vrijwel alle overtredingen van VALTO te bestraffen met een strafworp. Voor VALTO zat er vaak niet meer in dan een spelhervatting, waardoor er halverwege de tweede helft 16-16 op het bord stond. Bij deze stand was er een moment waarbij het hele VALTO publiek de adem inhield. Laurens werd door een Delftse heer in een rebound duel hardhandig tegen de grond gegooid, waarbij het een wonder mag heten dat hij weer opstond. De leidsman sloeg hier de plank helemaal mis en gaf ondanks deze zware overtreding een spelhervatting aan Excelsior. Het was nog een extra zuur dat zij juist uit deze aanval weer op voorsprong kwamen. VALTO toonde echter hun veerkracht en wisten uit een paar mooie acties weer op een kleine voorsprong te komen bij 19-18. Helaas was de verdediging toen even niet alert genoeg en moest twee doorbraken slikken. Laurens had blijkbaar geen last meer van zijn smakker op de grond en wist zich met een mooie actie vrij te spelen om de 20-20 te scoren. Helaas moest het VALTO publiek hierna toe kijken hoe hun ploeg vijf minuten niet tot scoren kwam, waarin de Delftse puntspeler helaas uiteindelijk wel tweemaal doel wist te treffen vanaf de zijlijn. Met nog vijf minuten op de klok mocht Bart dan eindelijk ook eens op de strafworpstip gaan staan en weer voor aansluiting zorgde bij 21-22. Er werd echter richting het eindsignaal door beide ploegen om en om gescoord tot VALTO via Judith in de laatste minuut nog tot 23-24 wist te komen. In de dying seconds kreeg VALTO nog een kans op de gelijkmaker, maar dit bleek te veel druk op de schouders van Judith. Uitgerekend deze vrije bal wilde niet vallen, waarna de matig leidende scheidsrechter van Alphen een eind aan de wedstrijd maakte. Het Lierse publiek was voorbereid op een pittig potje korfbal, maar dit ging alle verwachtingen te boven. Excelsior komt weer als meest gelukkige uit de strijd, waarin het fysieke spel het wint van korfbal. Voor VALTO zit er niets anders op dan de wonden te likken en er in de volgende wedstrijd tegen Vriendenschaar er gewoon weer te staan. Dit is wel een korfballende ploeg, dus zie ik daar zeker kansen op punten. Het is wel te hopen dat Laurens niet te veel last van zijn rug krijgt na de aanslag die hij te verwerken kreeg. Laten we dus volgende week in grote getale naar Hardinxveld/Giesendam reizen om onze ploegen naar de overwinningen te schreeuwen. Om 16:30 uur start de wedstrijd van VALTO 2 in sporthal De Wielewaal in Hardinxveld en daarna zullen beide hoofdmachten de degens kruisen.