Razende reporter rapporteert tijdens de RZKD (2)

Valto maakt favorietenrol waar bij de Rijk Zwaan derby’s

Na de voorrondes op woensdagavond in Maassluis en donderdagavond in ’s Gravenzanden werden vandaag de Rijk Zwaan vlaggen bij Valto in De Lier opgehangen voor de finale rondes. De weergoden waren ons gelukkig gunstig gezind, zodat onder zonnige omstandigheden genoten kon worden van de leuke korfbalwedstrijden. Alle deelnemers hadden lekker veel supporters mee, wat voor een gezellige drukte zorgde rond de Villa. Veld 2 was het strijdtoneel voor de verliezende ploegen van de voorrondes en op veld 1 werden de prijzen verdeeld onder de winnaars. Valto was het best door de voorronde gekomen, want al hun deelnemende teams speelden vandaag op veld 1. CKC Maassluis was echter bij aanvang van deze finale dag koploper in de race van de meest scorende club. Valto volgde op zeven doelpunten, dus zou CKC Maassluis vandaag alles op alles zetten om deze voorsprong te behouden.

Het spits werd weer afgebeten door de A2 teams van de deelnemende clubs. Op veld 2 was er wel een flip over bord aanwezig om de score bij te houden, maar bij elke windvlaag veranderde de stand. Deze werd dus al snel aan de kant geschoven en daardoor moet ik u de uitslag van de wedstrijd

ODO A2 – ONDO A2 schuldig blijven. ONDO A2 is hier wel als winnaar het veld afgelopen na een leuke gelijk opgaande wedstrijd. Op veld 1 speelde gelijktijdig Valto A2 tegen CKC Maassluis A2, waar tevens de strijd om de meest scorende vereniging mee speelde. Het initiatief lag in deze wedstrijd bij de Maassluise junioren die gelijk een kleine voorsprong namen. Deze gaven zij ook niet meer uit handen en wonnen uiteindelijk met 7-12, waarmee zij in ieder geval weer wat uitliepen in de totaalscore.

Voor de 2e speelronde betraden ODO A1 en CKC Maassluis A1 veld 2, terwijl op veld 1 de titanen strijd tussen Valto A1 en ONDO A1 werd uitgevochten. De ploegen op veld 2 waren wel aardig aan elkaar gewaagd. De Maassluise ploeg had bij rust wel een kleine voorsprong van 3-6, maar richting het rustsignaal wist ODO A1 steeds meer grip op de Maassluise aanvallen te krijgen. Dit betaalde zich na de thee ook uit in doelpunten. Langzaam maar zeker werd de achterstand weggewerkt en kwam ODO A1 bij 8-8 langszij bij CKC Maassluis A1. Er waren nog een kleine tien minuten te gaan, waarin Maassluis net iets meer geluk had in de afronding dan de Maaslanders. CKC Maassluis wist nog twee maal de korf te vinden en sloten dus af met een 8-10 overwinning.

Op veld 1 was het minder spannend bij het treffen tussen Valto A1 en ONDO A1. Het klasse verschil was al na een kwartier zichtbaar op het scorebord. Valto leidde toen al met 7-3 en het lag vooral aan hun eigen nonchalance dat de ruststand “slechts” 10-4 was. De thee had de Lierse junioren duidelijk goed gesmaakt, want zij lieten er in het tweede deel geen twijfel over bestaan wat hun bedoeling was. Binnen tien minuten was de wedstrijd wel beslist toen Valto A1 was uitgelopen naar een 17-5 tussenstand. De resterende 20 minuten werd er aan het doelsaldo gewerkt. Valto A1 zorgde met de 23-8 overwinning voor dat de achterstand in de totaal score op CKC Maassluis in één klap was weggepoetst.

Intussen hadden de senioren zich warmgelopen voor hun aandeel in dit toernooi. ONDO 2 en CKC Maassluis 2 gingen op veld 2 de strijd aan voor de derde plaats. In deze wedstrijd was CKC Maassluis de bovenliggende partij, hoewel zij ook niet makkelijk tot scoren kwamen wisten zij toch met een 2-6 voorsprong de rust in te gaan. In de eerste tien minuten na de thee wist ONDO 2 al meer te scoren dan in de eerste helft en leek bij 6-8 de aansluiting te krijgen. Dit was blijkbaar de wake up call voor de Maassluise reserves, want met twee snelle doelpunten werd het verschil weer terug gebracht op vier bij 6-10. Toen ging er weer even een slot op de ’s Gravenzandse korf en knokte ONDO 2 zich weer terug in de wedstrijd door er 8-10 van te maken. CKC Maassluis speelde de laatste vijf minuten echter goed uit met lange aanvallen, waarin uiteindelijk ook nog de eindstand op 8-11 werd gezet. Op veld 1 was vooral de eerste helft tussen Valto 2 en ODO 2 weinig doelpuntrijk. Halverwege het eerste deel stond er pas een 2-1 voorsprong voor Valto op het bord. Hier zouden er tot de rust niet veel bijkomen. Hoewel ODO 2 toch met een aantal spelers van het eerste team van vorig seizoen in het veld stond, wilde het maar niet lukken om de grote inzet om te zetten in doelpunten. Verdedigend stond het duidelijk prima, want vier doelpunten tot de rust is voor Valto niet we men gewend is. Na de rust weer de nodige nieuwe gezichten bij beide ploegen, waaruit blijkt dat men nog volop bezig is met de juiste poppetjes op de juiste plaats te krijgen. Bij Valto begon het nu wel wat beter te draaien en liepen ze langzaam maar zeker weg bij hun tegenstander. Halverwege de tweede helft was het verschil opgelopen naar 8-2, wat nog steeds niet heel veel is voor een korfbal wedstrijd. Hoewel de Maaslandse ploeg knokte voor wat het waard was vandaag wisten zij maar moeizaam de korf te vinden en werd de wedstrijd uiteindelijk afgefloten bij de 12-4 eindstand.

Hierna was het tijd voor het klapstuk van deze middag met alle eerste teams op de velden. Veld 2 werd het domein van ODO 1 en ONDO 1 die onderling gingen uitmaken wie de derde plaats mocht opeisen, terwijl op veld 1 CKC Maassluis het op ging nemen tegen de kersverse overgangsklasser Valto 1. Op veld 2 waren de doelpunten weer schaars bij ONDO en ODO. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat voor ODO trainer Rob Berreboom dit toernooi een mooie gelegenheid was om met allerlei spelers samenstellingen te spelen. Zo werd deze wedstrijd gestart met een aantal kersverse senioren die eigenlijk nog junior zijn. Het was dan ook niet vreemd dat ONDO na enige tijd een minimale voorsprong nam met 3-4. Toen stokte echter de doelpunten productie bij ODO en wist ONDO voor de rust toch een gaatje te slaan. Bij de 4-8 ruststand was er even tijd voor de coaches om hun spelers wat bagage mee te geven voor het tweede deel. De ploegen bleken elkaar geen duimbreed te willen geven. Er werd door beide ploegen strak verdedigd, waardoor de doelpunten in de tweede helft nog schaarser werden. Beide ploegen scoorden de helft van hun doelpunten uit de eerste helft, waardoor het laatste fluitsignaal klonk bij 6-12. Voor beide ploegen geldt hierbij dat het getoonde spel in contrast staat tot de uitslag, want met de getoonde inzet en het aantal kansen had er zeker veel meer ingezeten.

De meeste aandacht ging toch wel uit naar de ploegen op veld 1. Valto 1, als favoriet aan dit toernooi begonnen, wilde maar wat graag hun titel van vorig jaar prolongeren. Ook Marrien Ekelmans heeft dit jaar wat spelers om uit te kiezen met de terugkeer van Vera van Fortuna, waar Zané met mee gekomen is en Mees Koole die terugkeert op het oude nest van zijn avontuur bij Fortuna en drie seizoenen Top Sassenheim. Bij CKC Maassluis 1 was ook weer oude bekende te zien. Malou Abbas is terug van haar avontuur bij KVS en wil maar wat graag weer tot het Maassluise keurkorps behoren. Er werd dus ook op veld 1 in steeds wisselende samenstellingen gespeeld, maar Valto wist na een moeizaam eerste kwartier, waarin beide ploegen bij 5-5 nog in evenwicht waren, hun tegenstander voor de rust al van zich af te schudden. In het tweede kwartier dubbelde de Lierse ploeg hun voorsprong op CKC Maassluis naar 13-6 bij de rust. De thee smaakt thuis altijd het best en zeker voor een theebukker. Bij de start van de tweede helft ging Valto door waar het voor de thee gebleven was. De voorsprong werd langzaam uit gebouwd van 13-6 naar 16-7 om even later het grootste verschil 18-7 op het scorebord te zetten. De tweede helft was toen pas tien minuten onderweg, dus dat beloofde nog wat voor de rest van de wedstrijd. Na de 20-9 halverwege de tweede helft nam de Lierse ploeg gas terug. De verminderde druk gaf CKC Maassluis de kans om nog wat terug te doen. Zij wisten het verschil uiteindelijk terug te brengen tot negen toen het arbitrale duo Rick Voskamp en Alex den Hartog bij de stand 24-15 een eind aan de wedstrijd maakte. Dat je als scheidsrechter over een goede conditie moet beschikken als je net als Rick en Alex op hoog niveau wilt fluiten is wel duidelijk. Rick liep in deze wedstrijd bijna 7 km heen en weer voor de Villa. Voor Valto betekende deze overwinning dat zij hun titel prolongeerde als winnaar van de Rijk Zwaan korfbalderby’s. De prijsuitreiking bij de junioren was al eerder gedaan, maar er stonden nog 3 bokalen te wachten om afgehaald te worden. Twee waren er voor Valto 1 en 2 voor het winnen van hun wedstrijd, maar nu was het de vraag of Valto voldoende gescoord had om ook weer de bokaal voor de meest scorende club in ontvangst te mogen nemen. Aan het eind van deze finale dag bleek de ploeg uit De Lier een inhaalslag gemaakt te hebben op Maassluis, wat als koploper aan deze dag begon. De monsterscores van Valto A1 en 1 hebben hier een groot aandeel in gehad. Dit aangevuld met de doelpunten van Valto A2 en 2 bleek voldoende om ook de laatste bokaal voor meest scorende club weer op te halen. Hiermee kwam er een einde aan een mooie korfbalmiddag, waar we het getroffen hebben met het weer. Onder de heerlijke zonnestralen heeft het in grote getale aanwezige publiek kunnen genieten van leuke wedstrijden, waarin veel mooie akties te zien waren.

Scheidsrechters en andere vrijwilligers weer bedankt voor jullie inzet en we kijken nu al uit naar de volgende editie van 2018. Dan zal de finale dag op de vernieuwde accommodatie van ODO gespeeld gaan worden.

Ik wil als razende reporter alle ploegen veel succes wensen in de competitie en wellicht tot volgend jaar.