Van de arbitragecommissie …

scheidsrechterWellicht staat het niet bij iedereen nog op het netvlies maar sinds het begin van deze competitie heeft Valto op zaterdag 23 april jl. als eerste vereniging van Nederland het certificaat ‘Arbitrageproof’ ontvangen vanuit het KNKV. Dit houdt in dat scheidsrechters worden opgeleid en zij geven hun enthousiasme en kennis door aan toekomstige scheidsrechters, maar ook aan de vereniging. Wij doen aan fair play, zodat het korfbal zichtbaar sportief en veiliger wordt en koppelen hieraan het ‘KorfbalMasterz’. Korfbalmasterz is door het KNKV in samen werking met het NOC*NSF geïntroduceerd en geeft eenieder de mogelijkheid de spelregels van het korfbal te beheersen en dit door middel van een certificaat aan te tonen, zie ook de site van Valto.
In de gedachte van ‘Gastheerschap is Meesterschap’ heeft Valto tien gouden regels voor de ontvangst en begeleiding van scheidsrechters omarmd en zorgen onze gastdame en gastheren dat deze wekelijks worden nageleefd.

In de week van 3 tot 9 oktober 2016 is het weer de week van de scheidsrechter. En eenieder weet ‘zonder scheidsrechter’ geen wedstrijd!

Om alle ploegen van Valto te kunnen laten spelen, zowel op eigen veld maar ook voor de uitspelende wedstrijden zijn er dus scheidrechters nodig. Voor alle breedtesport wedstrijden wordt dit geregeld door de ontvangende vereniging, dus de thuisspelende ploeg. Voor alle wedstrijdkorfbal wedstrijden wordt dit geregeld vanuit het KNKV. Om wedstrijdkorfbal te kunnen/mogen spelen moet er dus ‘gediplomeerde’ scheidsrechters worden geleverd aan het KNKV, zodat in de wedstrijdkorfbalcompetitie kan worden gekorfbald.
CKV-VALTO levert zes gediplomeerde scheidsrechters aan het KNKV en hierdoor kan Valto deelnemen aan wedstrijdkorfbal competitie. Deze zes scheidsrechters fluiten veelal buiten de vereniging ergens in Nederland.

De zogenoemde breedtekorfbal wedstrijden moeten door de ontvangende vereniging van een scheidsrechter worden voorzien. Op het complex van Valto wordt bijna elke zaterdag breedtekorfbal wedstrijden gespeeld. Van de F-ploegen tot de D-ploegen, van de C-ploegen tot de A-ploegen en dan ook nog de overige senioren ploegen. Ook hier geldt ‘geen scheidsrechter’ géén wedstrijd.
Toch wil iedereen een wedstrijd korfbal spelen… En terecht!

Valto heeft vanuit de TC verplicht gesteld dat alle spelende leden, de zogenoemde ‘echte korfballers’ moeten kunnen worden ingezet om alle thuiswedstrijden in de Breedtesport van een scheidsrechter te voorzien. Ook dit is gekoppeld aan KorfbalMasterz, zie ook op de site van Valto…
Dit kan inhouden dat een spelend lid vanaf ongeveer 15-16 jaar een enkele wedstrijd moet fluiten op eigen veld om deze breedtekorfbal wedstrijden in goede banen te leiden. Nogmaals geen scheidsrechter, geen wedstrijd! Belangrijk hierbij is het moment dat je bent aangewezen (hiervan ontvang je een mail, het staat op de site en in de Bijblijver) en je bent verhinderd, dan moet jezelf voor een vervanger zorgen of door een wedstrijd onderling te ruilen zodat wedstrijden altijd kunnen worden gespeeld.

Ook hoop ik op begrip en vooral acceptatie. Wij zijn allemaal lid van Valto geworden om ook een potje te kunnen korfballen, toch…? En een wedstrijd fluiten draagt bij om met elkaar een sportiever speelklimaat af te dwingen, tenslotte “echte korfballers beheersen de korfbalregels”…

Wie heeft nog een idee? Laat het even weten:
cock.matthijsse@ckv-valto.nl

week-van-de-scheidsrechter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.