Lange adem

talent

In deze tijd lijkt alles snel te gaan. Zowel technische, als sociale, als ook politieke ontwikkelingen. Het is een tijd van reageren of de boot missen. Innoveren of achterlopen. Snel snel snel, haast haast haast. En eenmaal in het ritme, kan het best lastig zijn er even uit te stappen.

Maar soms heeft iets gewoon tijd nodig, kan het niet ala minuut en moeten we accepteren dat het niet sneller gaat als we zouden willen. Een voorbeeld daarvan is het speeltoestel en de ruimte waar die moet komen te staan. Een leuk stuk extra grond dat we mogen gebruiken, ligt er nu nog wat kaal en verloren bij. Het speeltoestel heeft een bepaalde levertijd, waar wij weinig aan kunnen veranderen. Maar het komt er en het wordt mooi, dat weet ik zeker!

Een ander voorbeeld van iets dat tijd nodig heeft is beleid. Een richting bepalen kan relatief snel, het ten uitvoer brengen lukt ook nog wel, maar de resultaten komen vaak pas later. Veel later. Het heet dan ook niet voor niets een langetermijnvisie. En het proces naar het doel gaat niet altijd in een rechte lijn, maar dat hoeft ook niet. Als je ieder jaar een stap zet in de juiste richting en je zorgt dat je daarop kunt bijsturen, kom je uiteindelijk waar je wilt zijn.

Zoals de meeste van jullie onderhand wel weten is het doel van VALTO om dé sportvereniging van het Westland te worden. Dat doel bestaat uit verschillende componenten en we zijn er volgens mij nog niet, maar wel lekker op weg. Eén component is de gezelligheid, niet geheel onbelangrijk. Op het veld, langs het veld, maar in november ook weer in de hal van onze hoofdsponsor Martin Stolze, waar er weer een geweldig feest op ons wacht. Een ander component is prestatie, eigenlijk nét zo belangrijk. Als je de prestaties en het niveau van VALTO in een grafiek zet, dan zie je vanaf een jaar of 12 geleden een geleidelijk stijgende lijn. We zijn figuurlijk, maar ook letterlijk een paar klassen hoger gaan spelen. Niet alleen de selectie, maar ook de wedstrijdsportteams daaronder en niet te vergeten de jeugd.

En misschien is dat laatste nog wel het mooiste voorbeeld van een lange adem. Zo’n 12 jaar (of zelfs langer) geleden werd dat beleid gemaakt, om de jeugd naar een hoger plan te tillen en daarmee de doorstroom van kwaliteit te bevorderen. De juiste mensen werden gevonden, de trainingen werden verbeterd en achter dat alles zat een centrale gedachte. Maar ook enthousiaste en doorzettingsvermogen van vele vrijwilligers. Het resultaat wordt steeds duidelijker zichtbaar, met als nieuwe mijlpaal maar liefst 5 talenten uit onze jeugd die mogen meetrainen met de districtteams van Noord-West in de verschillende leeftijdscategorieën. Ik kan alleen maar trots zijn en wens al deze talenten een super gave ervaring. Doe je best!

Wil je weten wie het zijn? Lees dan snel door, verderop staan de namen genoemd.

Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.