Teruggefloten door het KNKV

Het is een treurig gezicht, nog zonder dat er dit seizoen een officiële bal gegooid is, staan Valto 2 t/m 5 al een punt achter op de koploper. Waar we een aantal jaren alleen een geldboete hebben gekregen, is het afgelopen seizoen helaas ook tot een sportieve sanctie vanuit het KNKV gekomen. Voor de mensen die niet van het hoe en waarom weten, het zit zo.

Het KNKV verwacht van alle verenigingen dat zij een tegenprestatie leveren voor het aantal scheidsrechters dat vanuit de bond wordt ingedeeld op wedstrijden bij Valto, de rompregeling. Deze tegenprestatie dient geleverd te worden door een aantal wedstrijden bij andere verenigingen te fluiten, of wedstrijden te leiden die bij Valto gespeeld worden waar de bond geen scheidsrechter voor heeft kunnen vinden. Dit geldt alleen voor wedstrijden in de wedstrijdsport. Bij Valto zijn dit op dit moment het 1e, 2e, 3e, 4e, 5e, A1, A2, B1 en C1.

De rekensom is als volgt:

Het aantal thuiswedstrijden in de wedstrijdsport
 +
Het aantal thuiswedstrijden met grensrechter of tweede scheidsrechter (vaak alleen het 1e)
x
1,3

Voor Valto lag dit totaal afgelopen veldseizoen op 102 wedstrijden te fluiten. Haalt een vereniging dit aantal niet, dan wordt er in eerste instantie een geldboete geïncasseerd door de bond. Deze begroten we al een aantal jaar. Als er echter niet wordt voldaan aan minimum van 75% van de som van het aantal thuiswedstrijden + het aantal thuiswedstrijden met grensrechter, dan volgt er ook een sportieve sanctie. Voor Valto lag deze verplichting vorig jaar op 63 wedstrijden. We hebben er echter ‘slechts’ 58 gefloten vorig veldseizoen, hetgeen geleid heeft tot een sportieve sanctie van 4 punten. Deze worden bij de seniorenwedstrijdsportteams in mindering gebracht, beginnend bij het 2e team. Vandaar dat het 2e, 3e, 4e en 5e dit veldseizoen beginnen met een punt in mindering.

Uiteraard doen we er alles aan om dit te voorkomen, maar helaas zitten we al een aantal jaren op het randje. Nu sloeg de balans dus ook daadwerkelijk uit naar punten in mindering.
We hebben een aantal maatregelen genomen om dit in de toekomst te kunnen voorkomen. Zo is er niet alleen een actueel overzicht van alle wedstrijden die we moeten fluiten en al gefloten hebben, ook kijken we proactief naar welke wedstrijden in de regio we kunnen fluiten.

De druk wordt echter steeds hoger op een helaas steeds kleiner wordende groep enthousiaste scheidsrechters. Hulde aan de mannen en vrouwen die week in week uit voor Valto het (West)land in gaan om wedstrijden te leiden, de één wat verder dan de ander, maar allemaal even belangrijk.

Feit is wel dat we er flink aan moeten trekken, ieder jaar weer. Dat dit lastig is, merken nu dus meerdere teams aan hun puntenaantal. Uiteraard is een boete vervelend, maar een sportieve sanctie zouden we met z’n allen altijd moeten willen voorkomen.

Aan de inzet van onze scheidsrechters ligt het zeker niet, maar we komen simpelweg te kort. Mocht je dit verhaal nu lezen en denken dat je hier iets in zou kunnen betekenen, dan kan je mij altijd even aanschieten als ik rondloop op de korfbal of er even een appje of belletje aan wagen. Dan kunnen we samen kijken wat je kunt betekenen voor de club. Dit hoeft niet per se als scheidsrechter te zijn, we zijn ook op zoek naar mensen die juryvoorzitter kunnen zijn in de zaal en naar beoordelaars.

Met zijn allen kunnen we er zeker voor zorgen dat de bond dit jaar naar de centen en punten kan fluiten!

Met sportieve groet,

Thom Voskamp
Coördinator Arbitrage CKV Valto
thom.voskamp@ckv-valto.nl
06 13 23 51 55

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.