VALTO 1 & 2 pakken maar de halve buit in Tilburg

Sponsor: Martin Stolze B.V.

VALTO heeft na een toch wel een beetje teleurstellend zaalseizoen weer vertrouwen getankt in de oefenwedstrijden. Tegen overgangsklassers Sporting Trigon en Phoenix werden prima wedstrijden op de mat gelegd en dan ook gewoon gewonnen. Dit gaf een goed gevoel voor het vervolg van de veldcompetitie. Eerste tegenstander was, zoals bij de start in augustus, KV Tilburg in Tilburg. Gezien de afstand werd er gekozen voor een bus om alle spelers ter plaatse te krijgen, zodat zij uitgerust aan de wedstrijden konden beginnen. Voor VALTO 2 was het zaak om ook gelijk voor de winst te gaan, om uit het “rechter” rijtje te geraken. In augustus werd de wedstrijd nipt gewonnen, maar er zijn wat mutaties geweest binnen de selectie. Vandaag stond er dus een iets gewijzigd VALTO 2 om KV Tilburg het vuur aan de schenen te leggen. Voor de thuisploeg staat er ook veel op het spel, want na de degradatie naar de reserve 2e klasse in de zaal zullen alle zeilen bijgezet moeten worden om ook op het veld niet te degraderen. Zij begonnen dan ook scherp aan de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter De Grutter. Deze jongeman floot overigens een prima pot, ondanks dat hij het af en toe niet makkelijk had. De thuisploeg schoot als eerste de nul van het bord door een afstandsschot van één van de dames. Zij zouden de thuisploeg gedurende de eerste helft in de wedstrijd weten te houden, want het heren kwartet werd door de VALTO heren Ron, Laurens, Pieter en Bart prima uitgeschakeld. Het handje vol Liers publiek moest wachten tot de zesde minuut voordat Ron voor VALTO hetzelfde deed. Tot de 3-3 tussenstand halverwege de eerste helft bleef het om en om scoren, maar toen wisten Bart en Lotte met twee snelle aanvallen VALTO het eerste gaatje van twee te bezorgen. Het eerste aanval vak liep echter nog niet lekker, waardoor het even later toch weer gelijk werd. Opnieuw wist VALTO een gaatje te slaan. Dit keer door doelpunten van Lisanne en Pieter, maar de thuisploeg wist ook dit gaatje weer te dichten. Toch ging VALTO met een kleine voorsprong richting kleedkamer na het tweede doelpunt van Pieter.

Bij aanvang van de tweede helft was het aantal VALTO supporters intussen verdubbeld en konden we ons gaan opmaken voor een met scherp schietende Lierse ploeg. De 7-8 ruststand werd na de thee in rap tempo uitgebouwd naar een comfortabele 7-14 na een kwartier spelen. Het eerste aanval vak was nu ook scherper en ook Laurens bleek in de rust zijn vizier goed afgesteld te hebben. De Lierse korf bleef nog even op slot, waardoor de thuisploeg nog verder op achterstand gezet zou worden. Pas na twintig minuten wist de thuisploeg hun eerste doelpunt te scoren na de thee. De wedstrijd was toen allang gespeeld en VALTO kon het laatste kwartier lekker uitspelen. Het was natuurlijk wel de bedoeling dat men niet zou verslappen en gewoon goede aanvallen bleef neerzetten. Zo werd er naar het eind van de wedstrijd toe gewerkt, die afgefloten werd bij de stand 12-24. Een prima wedstrijd voor de VALTO reserves, waarmee we naar een gedeelde 2e plaats stijgen. Het gat naar beneden blijft echter slechts drie punten, dus volgende week zal weer alles uit de kast moeten om de punten in De Lier te houden.

Na het goede voorbeeld van VALTO 2 was het de beurt aan het vlaggenschip om het feestje voor de terugweg in de bus compleet te maken. Deze wedstrijd stond onder leiding van de heer Bond die duidelijk al wat jaartjes meeloopt. Hij deed het ook prima, al had hij hier en daar van mij wel wat strenger mogen optreden. KV Tilburg heeft, in tegenstelling tot hun 2e team, een prima zaalseizoen achter de rug, waarin zij kampioen werden in de 1e klasse poule met daarin ook Vriendenschaar(H) en Swift (M). Niet de minste tegenstanders, dus VALTO was gewaarschuwd. Zonder het beloofde zonnetje en zonder wind leek het wel een zaalwedstrijd, maar dan op een heel groot veld. Toch een handicapje voor de Lierse ploeg, want er werd door de Tilburgse heren van afstanden geschoten die in De Lier nooit genomen kunnen worden omdat ze dan buiten de lijnen zouden staan. Door de afwezige wind vielen deze afstandsschoten ook regelmatig door de korf. De openingstreffer was zo’n afstandsschot, maar Judith wist even later ook voor VALTO te scoren. De thuisploeg bleek echter scherper aan de wedstrijd te beginnen, om een herhaling van de wedstrijd in augustus te voorkomen. Toen bleef het de hele wedstrijd stuivertje wisselen met dan VALTO en dan KV Tilburg op een kleine voorsprong. Pas in de slotfase wist VALTO toen de punten uit het vuur te slepen, waarbij er regelmatig over de scheef gegaan werd wat ook de nodige blessures opleverden. De inzet van de thuisploeg resulteerde vandaag in een 5-1 voorsprong na acht minuutjes spelen. Toen begon ook bij VALTO de aanval beter te lopen en werden zorgvuldiger opgezet. Met drie doelpunten op rij van Frank, Niels en Thom was daar gewoon weer de aansluiting bij 5-4. Het lukte echter niet om langszij te komen, doordat er te weinig druk werd gegeven in de verdediging en de Tilburgse heren steeds hun afstand schoten mochten nemen. Deze vielen te vaak door de korf, waardoor VALTO achter de feiten aan bleef lopen. Het verschil werd weer vier bij 11-7, maar toen schakelde VALTO even een tandje bij. In deze fase werden de aanvallen goed neergezet en strakker verdedigd, waardoor het vijf minuten later gewoon 11-11 stond door de doelpunten van 2x Frank, Thom en Judith. Nu hoop je dat de ploeg zal doordrukken, maar helaas was daar weer zo’n afstandsschot vanaf de zijlijn. Deze werd nog wel gepareerd door Frank, maar er kon niet worden voorkomen dat de thuisploeg met een 14-12 voorsprong de kleedkamer inging.

Het moest dus in het tweede deel gebeuren, want de winnaar van vandaag houdt zicht op de koppositie in de poule en de verliezer blijft naar beneden kijken. VALTO kwam echter niet scherp uit de kleedkamer. Nadat de eerste aanval op niets uitdraaide voor VALTO ging de thuisploeg weer even los. In een paar minuten tijd was het verschil weer opgelopen naar 17-12, voordat Rob wat terug kon doen. Na tien minuten vond Marco het tijd om in te grijpen en wisselde Niels voor Bart, die in zijn eigen wedstrijd een prima pot speelde. Helaas kreeg de thuisploeg een vrije bal mee, die ook werd afgerond en het verschil weer op vijf stond. De volgende tien minuten ging de Lierse korf echter op slot. Er werd stakker verdedigd tot aan de zijlijn en langzaam maar zeker wist VALTO zich terug te knokken in de wedstrijd. Na de doelpunten van Frank en 2x Judith leek de aansluiting weer in de maak bij 18-16, maar toen was er na de vak wisseling even een momentje van onoplettendheid. Hier maakte de thuisploeg dankbaar gebruik van en scoorde, naar later bleek, de belangrijke 19e treffer. Bart zorgde met zijn doelpunt dat er tien minuten voor tijd nog steeds hoop was voor het meegereisde publiek. De verdediging trok de lijntjes nog strakker aan, waardoor de thuisploeg bijna wanhopig moest toezien hoe de ene na de andere aanval op niets uitdraaide. Het eerste aanval vak van VALTO had echter ook moeite om onder de druk van de Tilburgse verdediging uit te komen. Toen Thom uiteindelijk in de dertigste minuut voor de aansluiting zorgde begon het Lierse publiek er weer in te geloven. Helaas verharde de wedstrijd nu wel door de fysieke inzet van de thuisploeg. In augustus resulteerde dit erin dat we Rob en Niels in de volgende wedstrijden moesten missen, maar dat is ons vandaag gelukkig gespaard gebleven. Het strakke verdedigen van Lisanne, Lotte, Frank en Bart zorgde ervoor dat VALTO steeds zicht hield op een mogelijk punt of misschien wel meer. De schoten wilde echter maar niet vallen en in chaos onder de korf was ook moeilijk te beoordelen wie er een overtreding maakte. In de laatste seconden van de wedstrijd kreeg VALTO dan eindelijk hun eerste strafworp toegekend. De druk op deze strafworp, die VALTO een zwaarbevochten punt zou opleveren, kwam op de schouders van Rob te liggen. Ook hij blijkt ook gewoon een man van vlees en bloed. Hij wist deze kans op een gestolen punt niet te benutten, waarmee de wedstrijd eindigde in een terechte overwinning van 19-18 voor KV Tilburg. VALTO kan het zichzelf aanrekenen dat hier de punten zijn blijven liggen, want er zal in de komende wedstrijden meer energie in de verdediging gestoken moeten worden. Als meest scorende ploeg in de poule staat het wel een beetje raar dat het toch een negatief doelsaldo blijkt te zijn. Volgende week dus maar scherper aan de wedstrijd beginnen op ons eigen veld aan de Veilingweg. Tegenstander is dan Victum/War Child uit Houten. Met deze tegenstander hebben we nog een appeltje te schillen. Zij konden profiteren van de gehavende VALTO selectie die zij in september troffen na het slagveld van de week ervoor. Supporters bedankt dat u de reis naar Tilburg hebt willen maken en we zien u graag in grote getale volgende week bij de Villa.