Valto 1&2 leiden onnodig punten verlies

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de goede resultaten van vorige week in de regen werd er vandaag weer gespeeld onder een heerlijk najaarszonnetje, waardoor het heerlijk toeven was langs de lijn. Het tijdschema van de wedstrijden voor V1 en V2 kwam gunstig uit voor wat betreft de bankzitters. Valto 2 mocht al om 10:15 uur aantreden in Delft tegen DES 3. Ik was al vergeten hoe het voelde om al langs de lijn te staan, terwijl de dauw nog op het gras staat, maar vandaag was toch weer zover. Door het vroege tijdstip moesten er een aantal jeugdteams zonder hun coach op stap, maar dat schijn allemaal opgelost te zijn, waarvoor dank. Of het aan het tijdstip lag of het zonnetje wat nog laag aan de hemel stond zullen we niet weten, maar feit is wel dat Valto 2 geen moment hun normale niveau haalde vandaag. Hierdoor hebben we eigenlijk de hele wedstrijd achter de feiten aangelopen. Zonder Vera en Pieter, maar met Mandy die intussen weer een halve mag meedoen met haar herstellende blessure, ging de wedstrijd van start onder leiding van scheidsrechter Loendersloot.

Na vier minuten wist DES als eerste de korf te vinden, maar gelukkig deed Ruben dat snel hierna ook voor Valto. Hierna schoten Ron en Mandy ons naar een 1-3 voorsprong, maar even later was het toch weer gelijk. Met om en om scoren stond er na dertien minuten een 4-4 tussenstand op het bord, maar toen ging het een beetje mis bij Valto. Acht minuten lang wist Valto geen kansen af te ronden, waarvan DES profiteerde door weg te lopen naar 8-4. Mandy d’r tijd zat er al weer op na twintig minuten en werd vervangen door Lisanne B. Even later maakt Michiel plaats voor Bart, waarna Valto de achtervolging inzette. Met twee treffers van Ruben werd de achterstand gehalveerd en Ron volgde zijn voorbeeld in de volgende aanvallen, waarmee we bij 8-8 weer op gelijke hoogte kwamen. De laatste minuut was al even aangegeven door de scheidsrechter toen Lisanne B een 8-9 ruststand op het bord leek te zetten, maar er is er maar één in het veld die precies weet hoe lang er nog te gaan is. DES kreeg ook nog een aanval te spelen en, waar iedereen dacht dat het allang tijd was, wist DES na enkele schoten uiteindelijk uit een vrije bal de ruststand op 9-9 te zetten.

De tweede helft startte we niet scherp. De eerste aanval ging direct verloren door dom balverlies en ook in de volgende aanvallen wilde de ballen niet vallen. Hiervan wist de thuisploeg weer te profiteren, waardoor er tien minuten later weer een 12-9 achterstand op het bord stond. Dit gat zou Valto niet meer gedicht krijgen in de rest van de wedstrijd. Steeds als Valto het gaatje leek te dichten wist de thuisploeg weer mee te scoren en het verschil op 2 á 3 te houden. Voor Valto werd het aan schade beperking werken en de achterstand niet te groot laten worden. Helaas werd het steeds duidelijker dat Valto vooral tegen zichzelf aan het korfballen was en daardoor de scherpte in de afronding ver onder de maat was. De worsteling eindigde uiteindelijk nadat Bart de 17-14 gemaakt had en DES de laatste minuten van de matig leidende leidsman alle tijd kreeg om geen echte aanvallen meer te spelen. Nadat we dit nog vier minuten hadden mogen aanschouwen maakte de scheidsrechter een einde aan de wedstrijd en was het eerste punten verlies een feit. Ik ga er van uit dat Valto 2 volgende week de draad weer zal oppakken tegen Excelsior 3 en de punten weer in De Lier blijven. Dit kan natuurlijk niet zonder de steun van publiek. Wij zien u dan ook graag volgende week ook bij deze wedstrijd langs de lijn.

Om de tijd naar de wedstrijd van Valto 1 te doden maar even Delft in gefietst om wat te winkelen, om later via De Lier, om de auto op te halen, naar Leiden te gaan om het vlaggenschip aan te moedigen. Daar wachtte Sporting Trigon, wat vorig seizoen degradeerde uit de hoofdklasse. Zij zijn de competitie niet lekker begonnen door te verliezen van Swift en Nieuwerkerk, maar hadden vorige week vertrouwen getankt uit de gewonnen wedstrijd tegen KVS/Maritiem. Bij winst zou Valto vandaag afstand kunnen nemen van de laatste plaatsen, maar Sporting Trigon zou er alles aan gaan doen om te winnen en op gelijke hoogte te komen met Valto in de competitie. Wat later dan gepland werd het startsein gegeven door het arbitrale duo Evertsen en Versloot. Sporting Trigon begon scherp aan de wedstrijd en wist binnen twee minuten een 2-0 voorsprong te pakken. Hierna was het Sanne, die weer op de plaats van de geblesseerde Naomi speelde, die voor Valto de nul van het bord te schoot. Met om en om scoren werd het 4-2 binnen vier minuten spelen, waarmee het publiek in ieder geval een leuke openingsfase voorgeschoteld kreeg. Twee minuten later kwam Valto bij 4-4 weer op gelijke hoogte door twee treffers van Iris. Valto was echter niet altijd even scherp in de verdediging, zodat de thuisploeg weer uit kon lopen naar een 9-4 tussenstand. Na een doelpuntloze periode van tien minuten van Valto wisten Judith en Frank het verschil terug te brengen naar drie, maar dat werd in de volgende aanval weer vergroot door Sporting. Met nog een kwartier tot de rust ging Valto op jacht naar doelpunten. Aangemoedigd door het in grote getale meegereisde publiek werd de achtervolging ingezet. Weer maakte de negende man het verschil, want met drie treffers op rij was daar weer de aansluiting bij 10-9. Er restte nog zes minuten tot de thee en in deze slotfase werd er door beide teams weer om en om gescoord. Frank en Sanne waren het die er voor zorgden dat we vlak voor het rust signaal bij 12-12 de gang naar de kleedkamer konden maken.

Het begin van de tweede helft was voor Valto echter niet wat we gehoopt hadden. In plaats van de score te openen in het tweede bedrijf wist de thuisploeg via drie afstand schoten en een strafworp het verschil weer terug te brengen naar 16-12. Marrien vond het tijd om in te grijpen en Frank over te hevelen naar het andere vak, wat even moeilijk tot scoren kwam. Bart nam zijn plaats in naast Mees, waardoor de verdediging een mooi rebound overwicht had en Valto meer aanvallen kon spelen. Door de treffers van Zané en Frank haakte Valto weer aan en een paar minuten later kwam Valto bij 17-17 weer langszij. Het meegereisde publiek had intussen de kelen al aardig schor geschreeuwd, maar deden er nog een schepje boven op. Frank werd met twee wissels weer terug gebracht naar zijn vertrouwde van naast Bart en de gezusters de Raadt. Helaas gingen we in de verdediging weer in de fout en mocht Sporting vanaf de strafworpstip weer op voorsprong komen. Frank poetste deze echter in de volgende aanval weer weg, waarna Judith ons met twee doelpunten op rij voor het eerst op voorsprong zette. Deze 18-20 voorsprong was helaas van korte duur. Door verkeerde keuzes in de verdediging wist de thuisploeg twee minuten later al weer op gelijke hoogte te komen.

Het Lierse publiek ging zich intussen flink roeren, want het leek er op dat hier toch nog wat te halen viel. Judith zorgde weer voor de voorsprong en de verdediging stond nu als een huis. Judith’s tegenstander raakte nogal gefrustreerd en ging met hand en tand de strijd aan met Judith. Bij een doorbraak werd Judith wederom met harde hand tegen de grond gewerkt door haar tegenstander en hield het Lierse publiek even de adem in. Na enig oplapwerk van onze nieuwe verzorger de heer van Dijk stond Judith weer op en kon verder met de wedstrijd. Deze charge leverde de Sporting dame een gele kaart op en Valto een stafworp. Dit buitenkansje werd helaas weer gemist en werd het even later, in plaats van 20-22, met een afstandsschot weer gelijk en werd het de rest van de wedstrijd alles of niets. Meerdere opgelegde kansen werden gemist en, waar je misschien tevreden moet zijn met puntendeling, werden er in deze hectische fase niet altijd de juiste keuzes gemaakt door Valto. De beslissing viel uiteindelijk twintig seconde voor tijd uit een discutabel gescoorde doorloop van één van de dames. Het is maar net door welke bril je kijkt, maar door een Valto bril leek het toch wel erg op snijden. Het verder prima leidende duo vond van niet en hiermee viel eigenlijk wel het doek voor Valto deze week. Er mocht nog een aanval gespeeld worden, maar de enige kans die daarin genomen kon worden ketste af op de rand van de korf en viel in handen van de thuisploeg. De scheidsrechter floot voor de laatste keer vandaag bij de 22-21 eindstand en bleek de thuisploeg vandaag de meest gelukkige in de slotfase. Een wel erg zure nederlaag, waar we de winst toch eigenlijk al met twee handen vast hadden. Het heeft niet zo mogen zijn en zullen we de blik weer op volgende week moeten richten. Dan komt Unitas/Perspectief op bezoek in De Lier. Ook zij zijn vorig seizoen uit de hoofdklasse gedegradeerd en niet met een droom start aan het seizoen begonnen. Door verlies van SKF en Nieuwerkerk staan zij met drie punten, door een gelijk spel vandaag tegen KVS, onder Valto in de competitie en zullen dus gebrand zijn op een overwinning. Wij hebben echter de negende man achter de hand, wat ons vlaggenschip door dik en dun zal steunen. Het wordt vast weer een mooie wedstrijd op sportpark “de Zweth” aan de Veilingweg. Voor de thuisblijvers is er weer de live stream, maar we zien u veel liever langs de lijn om Valto naar een overwinning te schreeuwen.