VALTO 1&2 nemen twee zwaar bevochten punten mee uit Voorburg

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Met de prachtige overwinningen vorige week in onze eigen Vreeloo hal werd door het publiek al weer uitgekeken naar de wedstrijden van vandaag. De VALTO selectie mocht vandaag afreizen naar Voorburg om daar de degens te kruisen met VEO 1&2. VEO 2 had in de eerste twee speelronden verloren van Albatros en gewonnen van Vriendenschaar. VALTO had dus een puntje meer te pakken uit de wedstrijden tegen Maassluis en IJsselvogels. Alle ingrediënten waren dus aanwezig om het een spannende pot te laten worden. Onder leiding van scheidsrechter Van Putten schoten beide teams uit de startblokken. Het was voor het meegereisde Lierse publiek even wachten voor VALTO het eerste doelpunt zou scoren. Helaas had VEO minder moeite om de korf te vinden, waardoor er na zes minuten 3-1 op het scorebord stond door de treffer van Pieter. Ron zorgde in de volgende aanval voor de aansluiting, maar het zou nog lang duren voor VALTO de gelijkmaker door de korf kreeg. De thuisploeg wist de voorsprong de hele eerste helft vast te houden, maar VALTO bleef in de voetsporen volgen. Het verschil werd niet groter dan twee doelpunten met alleen vlak voor rust een 12-9 en 13-10 tussen stand op het bord. Lisanne en Ron zorgden er echter voor dat we de aansluiting hielden met de 13-11 ruststand.

Zané speelde vandaag sinds haar blessure voor het eerst weer een halve, dus zou vrij snel in de tweede helft gewisseld worden. Hugo had de spelers in de kleedkamer blijkbaar goed toegesproken, want binnen twee minuten na de herstart had VALTO de achterstand weggewerkt door doelpunten van Ron en Ruben. Voor Zané het veld zou ruimen om haar enkel weer wat rust te geven schoot zij VALTO met haar derde doelpunt voor het eerst op voorsprong bij 13-14. Zané werd vervangen door Esmée en ging de jacht op doelpunten verder. VEO bleef echter mee scoren en had na elk doelpunt van VALTO weer snel de gelijkmaker door de korf. Tot 16-16 ging het zo gelijk op, maar toen wisten Ron en Ruben het eerste verschil van twee voor VALTO op het bord te zetten. Toen brak er echter een periode van tien minuten aan, waarin VALTO de korf niet wist te vinden. Hier maakte de thuisploeg dankbaar gebruik van om weer op gelijke hoogte te komen. Het werden dus nog bloedstollende tien minuten voor het publiek en spelers. De roerige laatste tien minuten werden weinig doelpuntrijk en zouden voor VALTO, na twee snelle doelpunten van VEO, geen loon naar werken opleveren. Met nog twee en halve minuut op de klok mocht Pieter vanaf de strafworpstip nog wel de aansluitingstreffer maken, maar hierna zou VEO de wedstrijd met heel lange aanvallen uitspelen. De verder prima leidende scheidsrechter van Putten greep hier mijns inziens hier te laat op in, waardoor VALTO met lege handen achter bleef toen het eindsignaal klonk. VALTO 2 heeft gestreden voor wat het waard was, maat dit bleek vandaag net niet genoeg.

Na deze nipte 20-19 nederlaag van VALTO 2 was het de beurt aan beide vlaggenschepen van VEO en VALTO. VEO 1 was met drie punten de gedeeld koploper met Fortis na het gelijke spel tegen Albatros en de winst vorige week op Vriendenschaar. In de voorbeschouwingen van de tegenstanders wordt VALTO gezien als kampioenskandidaat, maar de spelers willen met lekker korfballen voor de Kerst zoveel mogelijk punten vergaren. Na de feestdagen gaan dan wel zien of er kans is op een feestje in maart. Zover is het nog lang niet. Vandaag eerst de wedstrijd tegen een tegenstander die zichzelf het kampioenschap als doel gesteld heeft. VEO heeft qua voorbereiding het geluk gehad dat zij zich tijdens de Haagse Korfbaldagen mochten meten met HK en OK ploegen en daarmee vijf wedstrijden met de schotklok ervaring op hebben kunnen doen. VALTO heeft op sommige momenten nog wat moeite met de schotklok en neemt dan soms de verkeerde beslissingen. Vandaag werd hen dit bijna fataal toen er in de slotfase te snel het schot werd genomen, terwijl er nog genoeg tijd op de klok stond om een kans uit te stellen. De overwinning werd echter verdiend over de streep getrokken na bijna de hele wedstrijd op voorsprong gestaan te hebben.

Direct na het eerste fluitsignaal van de prima leidende scheidsrechter Klijn nam VALTO het initiatief en opende de scoren uit een doorloopbal van Naomi. Niet veel later zou Bart, vandaag in de basis begonnen naast Frank, de voorsprong verdubbelen. VEO liet het er niet bij zitten en wist nu ook de korf te vinden. Tweemaal was een heer van dichtbij trefzeker, waarmee de stand weer gelijk was en daar volgde direct de 3-2 op van één van de Voorburgse dames. VALTO wist zich gesteund door een grote schare supporters die vanaf het begin achter de ploeg ging staan. Mede door deze support stelden Frank en Laurens gelijk weer orde op zaken en nam VALTO opnieuw de voorsprong. Toch keek VALTO na tien minuten tegen een 6-4 achterstand aan. Deze achterstand werd echter in no time weggewerkt door twee treffers van Mees en Frank zorgde met zijn verzilverde vrije bal weer voor een kleine voorsprong. Het lukte alleen niet om een gaatje te slaan, waardoor de thuisploeg vol geloof en met steeds meer inzet de aansluiting hield. Laurens en Judith zorgden na een kwartier weer voor een verschil van twee bij 7-9. De aansluiting bleef echter bestaan, want VEO had nu weer op elk doelpunt een antwoord. De slotfase van het eerste bedrijf zou wel voor VALTO zijn, wat door doelpunten van Naomi, Judith en Frank naar 9-12 uitliep. VEO nam met nog minder dan vijf minuten te spelen tot de rust een time out om de spelers nog even op scherp te zetten. Het lukte de thuisploeg voor de thee niet meer om de aansluiting te krijgen. In tegenstelling daarop zorgde Bart met zijn onderhandse worp na een foutje van zijn tegenstander door voor de ruststand 9-13.

Een prima uitgangspunt voor het vervolg van de wedstrijd. Vooral toen Mees de eerste aanval na de thee ook gelijk met een doelpunt bezegelde. VEO had besloten om het tweede deel een tandje bij te schakelen en de druk op te voeren op de VALTO aanvallen. VALTO liet zich in het begin van de tweede helft hierdoor even uit hun spel halen, waardoor VEO met vier doelpunten op rij ineens weer de aansluiting had gekregen bij 13-14. Gelukkig was Iris in de volgende aanval bij de les en schoot de 13-15 binnen, waarna Marrien besloot om zijn ploeg tot kalmte te manen met een time out. Na deze time out wist VALTO weer weg te lopen naar 14-18 door treffers van Bart, Mees en Iris, maar waren we pas halverwege de tweede helft. Het publiek van de thuisploeg ging nu ook achter hun ploeg staan en roerde zich luidruchtig. Ook VALTO kon rekenen op de steun van het in grote getale meegereisde publiek, wat de ploeg door de loodzware slotfase heen heeft geholpen. VEO wist weer terug te komen tot 17-18, maar VALTO ging met goed korfbal op zoek naar een nieuwe voorsprong. De thuisploeg nam alle risico’s om de bal te onderscheppen, maar maakte hierbij een overtreding. De hiervoor gekregen vrije bal werd koelbloedig door Judith afgerond. Met nog iets meer dan zes minuten te gaan kwam Ron in het aanval vak op de plaats van Bart en deed gelijk wat er van hem verwacht werd en zorgde voor de 17-20. Met nog vier minuten op de klok ging VEO nu vol gas, wat de wedstrijd er niet mooier op maakte. Ron zijn tegenstander kon bij de volgende aanval zijn bewegingen niet volgen, waardoor hij viel en Ron vrij kon aanleggen voor de 17-21. Deze werd ook gemaakt, maar toen maakte de verder prima leidende heer Klijn toch wel een grote blunder door deze niet toe te kennen, omdat zijn tegenstander op de grond lag. VALTO mocht hierna wel gewoon het spel hervatten, maar nu lukte het niet om de 21e treffer te maken. Dit was koren op de molen voor de thuisploeg die er een nu alles of niets slot offensief uit persten. Het VALTO publiek had het niet meer toen de thuisploeg met nog veertig seconden op de klok weer de aansluiting kreeg bij 19-20.

Deze laatste seconden zou VALTO rustig uit kunnen spelen, maar waren hier echter niet goed bij de les. In plaats van de 25 seconden weg te laten tikken werd er te vroeg een schot genomen die door VEO werd afgevangen. De laatste 6 seconden worstelde VALTO zich door de laatste VEO aanval heen en wist de overwinning over de streep te slepen. Een zwaar bevochten overwinning voor VALTO, wat vandaag wel diep heeft moeten gaan om VEO van zich af te houden. Gezien de andere uitslagen in de poule doet VALTO goede zaken vandaag. Fortis won de derby tegen Tjoba en staat nu alleen bovenaan met vijf punten uit drie wedstrijden. Dan volgt VALTO met vier uit twee en VEO blijft op drie uit drie. Door de winst van Vriendenschaar op Albatros en RWA dat de onderlinge strijd met promovendus Juliana wist te winnen, zijn alle ploegen nu van de nul af. Volgende week zaterdag komt het onbekende Tjoba uit ’s HeerHendrikskinderen naar De Lier. Zowel VALTO 1 als 2 zullen met hen gaan strijden om de punten, waarbij gezien de uitslagen tot nu toe slecht te voorspellen valt wie de punten mag bij schrijven. Op dinsdagavond wacht VALTO 1 eerst nog een wedstrijd tegen Vitesse in Barendrecht voor de 2e ronde van de Zuid-Holland Korfbal Cup. Geen onbekende tegenstander waar VALTO nog een smetje van vorig zaalseizoen mee heeft weg te poetsen. Ook VALTO D1 zal weer aantreden in dit beker toernooi en gaat een pittig avondje tegemoet tegen Vitesse D1, wat in de hoofdklasse uitkomt. Een mooie graadmeter om te kijken waartoe onze D1 in staat is.

We hopen u allemaal dinsdagavond te zien in sporthal “de Bongerd” in Barendrecht, waar de wedstrijd van VALTO D1 om 18:45 uur zal beginnen. Kom gerust ook dit team aanmoedigen om aansluitend het vlaggenschip naar de overwinning te schreeuwen.

Kunnen we met Lierse trots naar de volgende ronde.