Valto 1&2 pakken revanche op Vitesse

Sponsor: Marin Stolze B.V.

In het seizoen dat het in de poules van VALTO 1 en 2 alle kanten op kan, blijft het elke week weer afwachten wie de beste vorm van de dag heeft. Bij het bezoek aan het Delftse DES hielden we maar twee punten over. VALTO 2 moest de punten aan de thuisploeg laten, maar het vlaggenschip behield wel de aansluiting met de kop door de punten mee te nemen. Deze week was Vitesse uit Barendrecht de tegenstander. De uitwedstrijden in september waren beiden een prooi voor Vitesse. VALTO kampte toen wel met een volle blessurebank, dus waren we wel benieuwt wat de fitte VALTO selectie deze week op de mat zou leggen. De junioren hadden alvast het goede voorbeeld gegeven met een klinkende overwinning op Weidevogels A1.

VALTO 2 betrad hierna het veld met de bedoeling om de 17-12 nederlaag in Barendrecht te revancheren. Vitesse 2 bevindt zich echter in een positie dat zij alle punten goed kunnen gebruiken om ook volgend seizoen in de reserve 1e klasse uit te mogen komen. Zij waren dan ook met maar één doel naar De Lier gekomen en dat was punten pakken. Onder leiding van de heer Van Roon ging de wedstrijd van start. Met een straffe wind recht over het veld koos het 2e er voor om eerst voor de wind aan te gaan vallen, waardoor zij de eerste helft voor de Villa hun aanvallen speelden. In tegenstelling tot de uitwedstrijd wist de Lierse verdediging het deze keer goed dicht te houden. De Lierse aanval wist echter ook niet onder de Barendrechtse verdediging uit te komen. Hoewel er toch wel best goede aanvallen werden gespeeld met meerdere kansen, wilde de bal maar niet door de korf. Pas na vijftien minuten wisten de gasten als eerste de korf te vinden. Deze achterstand werd nog in dezelfde minuut door Ron weer weggewerkt en mocht het andere vak het gaan proberen. Het duurde gelukkig aanmerkelijk korter voor zij de korf vonden. Bart zette ons op voorsprong en even later wist Pieter het eerste gaatje voor VALTO op het bord te zetten. Met om en om scoren werd een 5-3 tussenstand bereikt en was het niet heel lang meer naar de warme thee. De laatste vijf minuten tot die thee zou er echter nog lustig op los gescoord worden. Ron vergrootte de voorsprong eigenhandig naar 7-3, maar de ruststand kwam uiteindelijk op 8-5 te staan.

Vitesse gaf zich duidelijk nog niet gewonnen bleek wel in de slotminuten voor de thee, dus werd de thuisploeg flink op scherp gezet voor het tweede deel. De VALTO verdediging wist de eerste Vitesse aanvallen goed af te slaan. Het werd zelfs nog erger voor de gasten toen Ron en Bart de voorsprong vergrootte naar 10-5. Deze voorsprong werd echter snel weer terug gebracht naar 10-7, maar toen zorgde Mariska weer voor wat tegengas. Tot 13-9 ging het gelijk op, maar toen wist Vitesse drie maal op rij te scoren en was het ineens weer spannend. Met nog tien minuten op de klok moesten de aanvallen door VALTO zorgvuldig opgezet worden en de juiste kansen gepakt worden. De verdediging wist het ook heel goed dicht te houden zonder domme dingen te doen, waardoor Vitesse in de kaart gespeeld zou worden. Met nog een kleine vijf minuten op de klok was Mariska weer belangrijk voor het team door de 14-12 binnen te schieten, maar was het toch nog even billenknijpen voor het thuispubliek. Onze aanvallen werden rustig opgezet en met Bart in de korfzone kon er veelvuldig geschoten worden. Toch werd er af en toe nog balverlies geleden, waardoor ook Vitesse nog kansen kreeg. Eén van deze kansen wist in de slotminuut ook nog doel te treffen, maar VALTO zou de laatste minuut geen risico’s meer nemen en de overwinning binnen harken.

De eerste buit was binnen en nu was het de beurt aan het vlaggenschip om hetzelfde te doen. Om aansluiting met de kop te houden moest er gewonnen worden door VALTO, maar voor het Barendrechtse vlaggenschip geldt het zelfde als voor hun reserves. Ook zij staan in op een degradatie plaats in de poule en kwamen met de bedoeling om net als in september de punten te pakken tegen VALTO. Ook in deze wedstrijd wisten de gasten als eerste de korf te vinden, waardoor VALTO na drie minuten tegen een 0-2 achterstand aan keek. Niels en Frank wisten dit echter weer te egaliseren en was het een gevalletje erop en erover met ook gelijk doelpunten van Rob en Thom. VALTO had nu de smaak te pakken en liep met twee treffers van Frank uit te lopen naar 6-2 en hadden de gasten niet veel in te brengen. Na de 7-2 van Rob werd het echter even stil rond de Lierse korf en wisten de gasten met drie treffers op rij weer terug te komen tot 7-5 en was de wedstrijd weer open. De Barendrechtse hoop werd echter in de kiem gesmoord door de doelpunten van Rob, Manon en Frank. De ruststand 10-7 werd door de gasten op het bord geschoten.

Marco hield zijn ploeg zo lang mogelijk bij de warme kachel en zette de ploeg nog even op scherp, want de wedstrijd leek nog lang niet gespeeld. Vitesse zou de huid zo duur mogelijk verkopen en er alles aan doen om de wedstrijd hun kant op te doen kantelen. De eerste aanvallen na de thee hadden helaas voor de gasten niet het gewenste resultaat. Het was de thuisploeg die na de rust de voorsprong eerst uitbouwde, voor de gasten de korf wisten te vinden. Door om en om scoren stond er na tien minuten spelen een 13-10 tussenstand op het bord en deed Vitesse er een schepje bovenop. De verdedigende druk werd verhoogd, maar VALTO bleek niet erg onder de indruk. Op de juiste momenten werden er doelpunten mee gescoord met de gasten en bij 14-12 had de thuisploeg weer even een goede fase waarin Ellen, Frank en Thom de marge weer naar vijf brachten. Met nog iets meer dan tien minuten te gaan lijkt het dan gespeeld, maar Vitesse ging er nog even vol tegen aan. Zij schakelden er een tandje bij, maar de VALTO verdediging stond als een huis. Met nog vijf minuten op de klok schoot Thom de 19-14 binnen en leek de buit binnen. In een alles of niets poging gingen de gasten echter voor een slotoffensief en wisten nog drie maal de korf te vinden. VALTO liet hen echter niet dichterbij komen en speelde de wedstrijd vakkundig uit met strak verdedigen en goed opgezette aanvallen. De prima leidende heer Evertsen floot voor het einde bij de 19-17 eindstand. Met deze tweede overwinning na de zaal behoudt VALTO 1 de aansluiting net de kop van de poule. Daarin is Pernix na vandaag de nieuwe koploper door de winst op Tilburg en het verlies van TELSTAR van Victum. In de volgende speelronde kan ons vlaggenschip een gooi doen naar de koppositie als zij op bezoek gaan bij Pernix in Leiden. Voor VALTO 2 is er weinig eer meer te behalen in de poule, nadat Pernix 2 dit weekend het kampioenschap heeft binnen gehaald. Zij moeten echter nog flink aan de bak om zich veilig te spelen, want de drie ploegen op de laatste plaats zijn met vier punten achterstand nog niet kansloos. Volgende week hebben we dus een weekje vrij, maar op 7 mei worden we weer allemaal in Leiden verwacht om onze helden aan te moedigen voor de overwinning. Hopelijk kunnen we dan eindelijk de winterjas thuis laten.