VALTO 2 speelt zich veilig; VALTO 1 haakt af.

Sponsor: Martin Stolze B. V..

In de vorige speelronde hadden VALTO 1 en 2 afgerekend met Vitesse onder winterse omstandigheden. Hoe anders was het vandaag op bezoek bij de koploper Pernix in Leiden. Onder zomerse omstandigheden mocht VALTO 2 aantreden tegen de kersverse kampioen Pernix 2. Bij winst van VALTO werden er goede zaken gedaan en zou een verblijf in de 1e klasse veilig gesteld worden. Door omstandigheden was ik wat verlaat en was bij aankomst de wedstrijd al bijna vijftien minuten onderweg. Er stond een voor mij verrassende 2-5 voorsprong voor VALTO op het bord. Er werd dus al hard gewerkt om de 14-20 nederlaag uit september te revancheren. VALTO zou de hele eerste helft een kleine voorsprong houden en bij 6-8 de kleedkamers opzoeken.

De coach van Pernix had wel wat bij te sturen voor het tweede deel, want het lijkt me sterk dat zij op deze manier het kampioenschap hadden binnen gehaald. VALTO kon dus rekenen op een getergd Pernix voor de rest van de wedstrijd met als inzet de punten aan het eind van de wedstrijd. Dit bleek ook direct na aanvang van de tweede helft. VALTO werd veel strakker verdedigd en binnen vier minuten lag de gelijkmaker door de korf. Niet veel later wist de thuisploeg bij 9-8 voor het eerst op voorsprong te komen. VALTO toonde hun veerkracht en via Laurens en Pieter kwam VALTO weer op voorsprong. Met om en om scoren stond er na zestien minuten een 13-13 tussenstand op het bord. Beide ploegen gaven geen duimbreed toe en waar VALTO korfballend naar oplossingen zocht, ging de thuisploeg meer en meer de confrontatie opzoeken. VALTO trok echter aan het langste eind en wist weer een gaatje te slaan door de doelpunten van Pieter en Lisanne. Even later leek VALTO met drie treffers op rij bij 14-18 de wedstrijd in het slot te gooien. Niets bleek minder waar, want ook de thuisploeg bleek over veerkracht te beschikken. Aangemoedigd door het thuispubliek deed de ploeg er nog een schepje bovenop. Het spel werd er in ieder geval niet mooier op, maar gelukkig wist VALTO de rust te bewaren. Pernix wist vlak voor tijd nog wel de aansluiting te maken bij 17-18, maar het slotakkoord was voor VALTO. Lisanne mocht zich in de slot minuut nog opmaken voor een vrije bal, waarmee zij de eindstand op 17-19 zette. Met deze overwinning is VALTO 2 zeker van nog een jaar 1e klasse en staat netjes op een 2e plaats. In de resterende twee wedstrijden zal er nog een verbeten strijd los barsten welke ploegen er gaan degraderen. De nummer 3 DES heeft 11 punten, maar de rode lantaarndrager Vitesse heeft er negen. Voor deze ploegen zullen er dus nog een paar cruciale wedstrijden volgen, waarin alleen een overwinning telt.

Dat gold ook voor het vlaggenschip van VALTO. Er moest vandaag weer gewonnen worden van Pernix om mee te blijven doen voor de hoofdprijs. Pernix had in de vorige competitie ronde de koppositie overgenomen van Telstar, wat onverwacht punten liet liggen tegen VICTUM. De thuisploeg zou vandaag dus alles uit de kast halen om VALTO niet langszij te laten komen in de competitie. Met een grote scharen Leidse supporters, die zo hun eigen manier hebben van aanmoedigen, en wat Lierenaars die achter hun ploeg waren aan gereisd werd er aan de wedstrijd begonnen. De openingsfase was duidelijk voor de thuisploeg. VALTO gaf in de verdediging veel te veel ruimte, waardoor men rustig op twee benen kon aanleggen. Binnen enkele seconden was daar de 1-0 voor de thuisploeg en na de gelijkmaker van Rob nam de thuisploeg met vier afstandsschoten een 5-1 voorsprong. Dat waren zes doelpunten in evenveel minuten en leek het kwaad alweer geschiedt. VALTO herstelde zich iets, maar kon niet voorkomen dat het verschil vier doelpunten bleef. Pas na vijfentwintig minuten kreeg VALTO grip op de Leidse aanvallen en wist de achterstand terug te brengen tot 11-10 bij rust.

Marco had de ploeg bij de ingelaste drinkpauze al stevig toegesproken, maar ik denk dat het in de kleedkamer nog even nagedonderd heeft. VALTO kwam een stuk scherper uit de kleedkamer en ging goed van start. Binnen een paar seconden was de gelijkmaker gescoord, maar Pernix beantwoorde dit met twee doelpunten op rij en moest de inhaalrace weer opnieuw beginnen. Het zou tot de 24e minuut duren voor VALTO weer langszij wist te komen nadat Frank er met twee treffers op rij 16-16 van maakte. VALTO had echter geen antwoord op het fysieke spel van de thuisploeg en de scheidsrechter liet het allemaal ook toe. Voor de zesde keer werd er in de tweede helft naar de stip gewezen na een vermeende overtreding van VALTO en deze werd helaas voor VALTO nu wel benut, waardoor we weer tegen een achterstand aankeken. Wederom wist de thuisploeg een gaatje van drie te slaan en werd het voor VALTO steeds moeilijker om nog punten aan deze wedstrijd over te houden. Toch wist VALTO nog erg dichtbij een punt te komen. Frank kreeg een vrije bal mee, wat eigenlijk een stip had moeten zijn. Na appelleren van Marco werd er bij het nemen van de vrije bal door de leidsman een overtreding gezien en mocht Frank het afmaken vanaf de strafworpstip. Met nog ruim twee minuten op de klok ging VALTO voor een slotoffensief. Er werd snaar strak verdedigd en zonder overtredingen werden er veel ballen onderschept. Hierdoor kon VALTO nog een paar aanvallen spelen en wist Thom weer voor de aansluiting te zorgen. Ook deze laatste minuut speelde de thuisploeg niet goed uit en wist VALTO de bal weer te onderscheppen. In deze laatste aanval wist VALTO nog meerdere schoten te pakken, maar de gelijkmaker viel helaas niet. Thom was er met zijn laatste schot nog het dichts bij, maar ik weet niet of de leidsman deze nog had mee geteld. Er werd afgefloten voor de wedstrijd terwijl de bal al in de lucht was, maar de scheidsrechter zwaaide einde wedstrijd. Gelukkig voor hem stuiterde het schot van de rand en hoefde hij deze beslissing niet te nemen en bleef de stand 19-18. Met dit verlies haakt VALTO af voor het kampioenschap in deze sterke poule en zal nog wel even aan deze wedstrijd terug denken. Helaas werd de wedstrijd in de beginfase al uit handen gegeven, waardoor het een lastige middag is geworden. VALTO speelt nog wel een belangrijke rol in het kampioenschap, want de nog resterende wedstrijden speelt ons vlaggenschip tegen Telstar en Rapid die beiden op een gedeelde 2e plaats staan. Zij spelen beiden ook nog tegen de koploper Pernix, dus zou VALTO zomaar een sleutelrol kunnen spelen in de ontknoping in de 1e klasse F. Volgende week is er weer geen wedstrijd in verband met het Pinksterweekend, waarin veel verenigingen hun kampen plannen. VALTO zal dus op 21 mei richting Hoevelaken reizen om de confrontatie met Telstar aan te gaan. Ook een ploeg die het hard speelt, wat vooral Judith zich nog wel zal herinneren. Tijdens deze wedstrijd brak zij haar pols en was voor acht weken uitgeschakeld. De bikkelharde wedstrijd werd op 3 oktober met 21-24 verloren, dus hebben we nog een appeltje te schillen met deze tegenstander. Voor de spelers hoop ik dat er weer net zo veel supporters als vandaag de reis naar Hoevelaken willen maken om jullie te steunen in deze ongetwijfeld pittige pot.