VALTO 2 verliest koppositie in 1e helft tegen Fortis

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Het zaalseizoen kabbelt langzaam naar zijn einde. In verschillende poules zijn intussen al kampioenschappen gevierd of is bekend wie er volgend seizoen een niveau lager zal uitkomen. In de laatste thuiswedstrijden van de VALTO selectie moesten nog belangrijke punten in De Lier gehouden worden. Ook voor de junioren telde eigenlijk alleen de winst tegen Fortuna A2, maar werd het met 17-17 uiteindelijk een punten deling. Hier schieten beide ploegen niets mee op en blijft het degradatie spook voor VALTO A1 nog even rondwaren in De Lier. Er staan voor hen nog twee wedstrijden op het programma tegen de nummer laatst Abatros A1. Deze zullen beiden gewonnen moeten worden en ook dan zijn we afhankelijk van het resultaat van de laatste wedstrijd van Fortuna tegen Sporting Delta A1.

Voor VALTO 2 gloort nog steeds het kampioenschap, hoewel zij zich gisteren verslikte in Fortis 2. De wedstrijd in Vlissingen eindigde in 16-16 na een gelijk opgaande wedstrijd. In de eigen Vreeloo hal met volgepakte tribunes zou dit alleen maar beter moeten kunnen. Met de walk-over van vorige week op Vriendenschaar 2 nog vers in het geheugen ging het VALTO publiek er eens goed voor zitten. Aan scheidsrechter Laban de eer om deze wedstrijd in banen te leiden. Met deze Zeeuwse tegenstanders die de spreuk “Luctor et Emergo” uit het Zeeuwse provincie wapen wel erg letterlijk nemen, zou het een pittige kluif worden voor hem vanavond. Na het eerste fluitsignaal werd direct duidelijk dat Fortis de reis niet voor niets wilde maken en gaven erg veel druk. Het waren na twee minuten dan ook de gasten die de score openden, maar niet veel later wist Ron ook voor ons de nul van het bord te schieten. Het doelpunt van Sanne bracht VALTO op voorsprong, maar het lukte vandaag niet om deze verder uit te bouwen. De gasten kwamen weer langszij en namen ook weer de voorsprong. Nog één keer zou VALTO op gelijke hoogte komen door het doelpunt van Ron, maar na de 3-3 liep Fortis met drie treffers op rij weg naar 3-6. Dit verschil zou VALTO in de eerste helft niet meer te boven komen, ondanks de tactische wissel van Hugo om Ron naar het andere vak te brengen. Hij kwam daar beter in zijn spel, maar wist toch in de eerste helft slechts één velddoelpunt te maken. De andere vier kwamen tot stand uit vrije ballen en strafworpen.

Met een 7-12 achterstand werd aan het tweede deel begonnen. Fortis kwam scherp uit de kleedkamer en wist binnen 30 seconde weer de korf te vinden. VALTO 2 staat echter intussen wel bekend als de ploeg die nooit opgeeft en zo ook vanavond niet. Met drie treffers op rij van Pieter, Ruben en Ron was de achterstand gehalveerd naar 10-13. Halverwege de tweede helft kreeg VALTO weer de aansluiting bij 13-14, maar wilde de gelijkmaker maar niet vallen. Een Fortis dame zorgde weer voor wat lucht, wat meteen door Nikki werd beantwoord. Toch lukte het de gasten om even later weer uit te lopen naar een marge van vier bij 15-19. VALTO had toen nog acht minuten de tijd om de wedstrijd te kantelen, maar dan moesten de aanvallen wel met meer overleg worden opgezet. Dit lukte wel, maar er werd helaas na de 16-19 van Ron weer een tegendoelpunt geïncasseerd. De laatste vijf minuten waren voor VALTO, waarin er een prima slotoffensief werd uitgeperst. Ruben, Maaike en Ron wisten de korf nog te vinden, maar dit was één doelpunt te weinig om nog tot een punten deling te komen. Dit zou voor de laatste wedstrijd tegen concurrent Albatros 2 een betere uitgangspositie geweest zijn. Door deze 19-20 nederlaag zal de laatste wedstrijd dus een ware kampioenskraker worden in de Develsteinhal in Zwijndrecht, waar voor VALTO alleen bij winst het afscheid van Hugo een gouden randje krijgt. Hoewel het moeilijk wordt door het programma hoop ik wel dat het VALTO publiek in grote getale naar Zwijndrecht zal afreizen om ons tweede naar de overwinning en het kampioenschap te schreeuwen. Deze wedstrijd start om 16:40 uur in de Develsteinhal in Zwijndrecht.

Dan de wedstrijd van VALTO 1 die vooral in het teken stond van revanche op de verloren wedstrijd in Vlissingen. In deze wedstrijd werd een zeker lijkende overwinning in de laatste minuten door arbitrale dwalingen om zeep geholpen. Met deze wedstrijd nog in mijn achterhoofd had ik me op het ergste voorbereid, wat betreft het spel van de Zeeuwse tegenstander. VALTO was nog niet veilig voor behoud in de 1e klasse, maar voor aanvang van de wedstrijd druppelde de uitslag van RWA-Albatros binnen. Omdat zij gelijk speelden kan VALTO, door onderling resultaat, niet meer op de 7e plaats eindigen. Die druk was dus van de ketel. Na het voorstellen ging de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter W. Watermulder van start. VALTO liet gelijk zien dat er vandaag niets te halen viel voor Fortis. Binnen 15 seconden had Bart de eerste treffer door de korf. Een minuut later stond er al een 3-0 voorsprong op het bord, maar toen schoot ook Fortis de nul van het bord. Een later kregen de gasten bij 3-2 ook weer de aansluiting, maar dit zou, na later bleek, de laatste keer zijn dat zij zo dicht in de buurt van de thuisploeg kwamen. Door de mee gekregen strafworp en de twee treffers van Judith stond er even later een 6-2 tussenstand op het bord. Nadat Zané en Laurens er in de achtste minuut 8-3 van gemaakt hadden besloot Fortis de eerste time-out te nemen. Dit had VALTO blijkbaar uit hun ritme gehaald, want er viel gelijk een doelpuntloze periode bij de thuisploeg. In deze zes minuten wisten de gasten de achterstand terug te brengen naar 8-6, maar toen herstelde VALTO zich weer. Iris en Judith maakte het gaatje weer vier met nog zes minuten naar de mandarijnen. Fortis wist in deze fase ook regelmatig de korf te vinden, zodat met om en om scoren de ruststand op 13-9 kwam te staan.

Er moest dus nog flink gestreden worden door het vlaggenschip om deze wedstrijd binnen te harken. Dit was blijkbaar ook goed duidelijk gemaakt in de kleedkamer, want ook na de mandarijnen was het VALTO wat de score opende met mooi afstandsschot van Judith. Fortis zou in de beginfase nog wel in het spoor blijven bij VALTO, maar toen Judith er in de achtste minuut met haar zesde treffer 16-12 van maakte leek de weerstand gebroken. Zeker toen Frank en Zané het gat vergrootte naar 18-12 gingen de Zeeuwse koppies toch wel hangen. Ondanks dat er nog 15 minuten te spelen waren zag je dat VALTO meer ruimte kreeg in de aanvallen en de Zeeuwse aanvallen gehaast werden opgezet. Sanne kwam binnen de lijnen voor haar zus Iris en werd bij het nemen van de toegekende vrije bal helemaal vrij gelaten door haar tegenstander, omdat zij met twee dames Judith moesten stoppen. Deze kans was natuurlijk voor Sanne en als die vrij mag aanleggen schrijf ik hem alvast op. Fortis had nog een laatste stuiptrekking met drie doelpunten op rij en kwam weer tot 19-15 terug, maar VALTO zou de laatste tien minuten de wedstrijd controleren. Maaike in het veld gekomen voor de nog steeds niet fitte Judith pikte ook haar doelpuntje mee en zorgde voor de 20-15. VALTO gooide hierna de wedstrijd definitief in het slot door doelpunten van Bart, Zané, Kevin, Sanne en Frank, waarmee de stand op 25-16 kwam te staan. Fortis wist ook nog een keer de korf te vinden, maar de eindstand werd door Sanne, vandaag weer met een prima invalbeurt, op het bord geschoten. Hierna klonk al snel de zoemer en floot scheidsrechter Watermulder, die het vandaag niet gemakkelijk had, einde wedstrijd. Met deze 26-17 overwinning klimt VALTO, mede door het verrassende 27-18 verlies van Vriendenschaar op Juliana, weer naar de tweede plaats. Ook voor het vlaggenschip staat er nog één wedstrijd op het programma, welke ook in Zwijndrecht gespeeld gaat worden. Albatros 1 zal er alles aan gaan doen om deze wedstrijd winnend af te sluiten om daarmee een p/d wedstrijd af te wenden. Zij staan één puntje boven RWA wat op bezoek mag bij Fortis en ook graag deze p/d wedstrijd zal willen ontlopen. Er wordt vanuit Rhoon dus wel wat verwacht van VALTO wat thuis met 28-24 van Albatros wist te winnen. Zij kunnen gerust zijn, want VALTO heeft zijn zinnen gezet op die tweede plek en daarvoor zullen ook gewoon de punten mee naar De Lier genomen moeten worden. Als het goed is is er al een grote schare supporters aanwezig van de wedstrijden van VALTO A1 en 2, dus kan het zomaar een Liers feestje worden en Zwijndrecht. Schrijf 10 maart dus in uw agenda’s om onze A1, 2 en het vlaggenschip naar de overwinningen te schreeuwen. Voor het zover is speelt VALTO A1 eerst nog een inhaal wedstrijd thuis tegen Albatros A1. Ook in deze belangrijke wedstrijd zullen we er met z’n allen moeten zijn om hen te steunen in de strijd voor lijfsbehoud. Deze wedstrijd wordt op 3 maart gespeeld in De Lier en begint om 17:30 uur.