VALTO begint het nieuwe jaar met dubbele winst op Albatros

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de gewonnen inhaal wedstrijd van VALTO 1 in Oud Gastel tegen Juliana op de drempel van Kerst, konden we allemaal genieten van een “vrij” weekend. Hopelijk is iedereen de feestdagen goed doorgekomen en op gepaste wijze gevierd. Vanaf deze plaats wil ik iedereen nog de aller beste wensen doen voor het nieuwe jaar. In het eerste weekend van het nieuwe jaar stonden ook gelijk weer de eerste wedstrijden gepland. Als tegenstander kwam de selectie van Albatros uit Zwijndrecht naar De Lier. Het werd nog wel even spannend of er vandaag wel gespeeld kon worden, want de vloer in hal 1 is na het nieuwjaarsfeest een beetje geruïneerd. Het scorebord in hal 2 is al een tijdje stuk, dus wordt spelen met schotklok erg lastig. Gelukkig is het gelukt om dit te verhelpen, al kwam het wel te laat om de wedstrijd van de A1 nog te kunnen spelen. Zij zullen deze dus nog op een later tijdstip in moeten halen.

VALTO 2 mocht de spits afbijten tegen de ongeslagen koploper Albatros 2. Om de aansluiting met de top te houden moest er gewonnen worden. Gezien de resultaten van de laatste wedstrijden zou het wel eens een spannend potje kunnen worden. Dit bleek ook al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van Bentum. Het was Ron die VALTO met een vrije bal al in de eerste minuut op voorsprong zette. Albatros is echter niet voor niets koploper in de poule en egaliseerde even later ook uit een vrije bal. De ploegen bleken in de eerste helft erg aan elkaar gewaagt, want het zou beide teams niet lukken om een gaatje te slaan. Er werd om en om gescoord met dan VALTO en dan Albatros op een kleine voorsprong. Pas aan het eind van de eerste helft lukte het VALTO om met het afstandsschot van Ron het eerste gaatje te maken bij 10-8. De laatste minuten zouden de ploegen weer om en om scoren, waardoor de kleedkamers werden opgezocht bij 11-10.

Bij het begin van de tweede helft bleek VALTO het verdedigend weer goed voor elkaar te hebben. De eerste aanvallen werden afgeslagen en het was uiteindelijk VALTO die weer als eerste scoorde na de mandarijnen. Albatros zou nog één keer de aansluiting krijgen, maar toen zette VALTO met zes treffers op rij een mooie 18-11 tussenstand op het nog af en toe haperende scorebord. Bij Albatros waren al de nodige verse spelers binnen de lijnen gebracht in de hoop het tij te keren, maar VALTO zou deze voorsprong niet meer weggeven. Het verschil bleef steeds 6 á 7 doelpunten totdat VALTO in de slotfase de touwtjes wat liet vieren. Met nog twee minuten op de klok schoot Ron met zijn tiende treffer de laatste VALTO treffer op het bord. Albatros leek nog het geloof te hebben dit verschil van zeven binnen de twee minuten te kunnen dichten, maar door hun gehaaste spel werden niet altijd de juiste kansen gepakt. Het lukte hen nog wel om de eindstand wat draaglijker te maken, voordat scheidsrechter Van Bentum het laatste fluitsignaal liet horen. Met deze 22-17 overwinning is VALTO 2 de koplopers Albatros en Fortis tot één punt genaderd. Dat worden dus spannende returnwedstrijden te beginnen volgende week tegen CKC Maassluis 2.

Dan was het de beurt aan beide vlaggenschepen. VALTO 1 was het kerstreces ingegaan met twee overwinningen uit twee minder goede wedstrijden. Zowel tegen KCR als op bezoek bij Juliana werd er alleen in de eerste helft een bevredigend niveau gehaald. In beide wedstrijden stokte de score in het tweede deel, maar zat het verdedigend wel goed zodat beide wedstijden werden binnen gehengeld. Vandaag ging het in groten getale aanwezige publiek er van uit dat de korte pauze de ploeg weer op scherp gezet zou hebben en gewoon weer twee helften zou gaan knallen. De thuisploeg begon in ieder geval scherp met binnen 12 seconden de openingstreffer van Zané al door de korf. De verdediging was even later iets te enthousiast, waardoor de gasten deze achterstand met een strafworp konden rechttrekken. VALTO vatte de koe, net als bij Juliana, direct bij de horens en maakte met de doelpunten van Judith en Laurens het eerste gaatje bij 3-1. Enkele minuten later was deze achterstand helaas weer geëgaliseerd en stond het bij 4-4 weer gelijk. Het was te merken dat de gasten toch wel de domper van de laatste verloren wedstrijd tegen RWA vandaag wilden rechtzetten. Zij waren net iets feller in de duels en gretiger op de afvallende ballen. Hierdoor bleef het een gelijk opgaande eerste helft, waar beide ploegen om beurten scoorden tot de 6-6 van Kevin. Halverwege het eerste bedrijf stond het na drie treffers van Bart, Frank en Iris ineens 9-6 en was er een serieuzer gaatje geslagen. Het lukte VALTO echter niet om deze voorsprong vast te houden. Albatros bleef aan het elastiek hangen tot 11-9, waarna zij het gaatje dichtte en bij 11-11 weer langszij kwamen. Nu zou ook gelijk Albatros tweemaal als eerste scoren, waardoor het leek dat zij met 12-13 een gunstige startpositie voor de tweede helft zouden hebben. Door een overtreding mocht Frank echter met nog twintig seconden op de klok een strafworp nemen en zette hij de ruststand op 13-13.

Net als in de voorgaande wedstrijd zou VALTO bij aanvang van de tweede helft de eerste aanvallen van Albatros afslaan. Laurens zette zijn ploeg weer op voorsprong, maar we moesten nog even geduld hebben voor het verschil gemaakt zou worden. Er werd weer om en om gescoord en dankzij Iris en Zané hield VALTO gelijke tred met Albatros. Na de 17-16 van Zané wisten Frank en Laurens het verschil weer op drie te zetten, maar bleef Albatros toch nog mee scoren. Halverwege de tweede helft kreeg Albatros weer de aansluiting bij 21-20 en begon het Lierse publiek zich wat meer te roeren. De ploeg had duidelijk een steuntje in de rug nodig en het bleek ook vandaag weer zijn vruchten af te werpen. In twee minuten tijd wisten Zané, met haar vierde, Laurens en Bart het verschil te vergroten naar 25-20. Nu moest de ploeg het koppie erbij houden en de laatste negen minuten deze voorsprong zien vast te houden. Albatros wisselde de nodige spelers om het tij te keren en Marrien bracht Mees voor Frank in de verdediging om hem te sparen voor later. Hij heeft nog wat last van naweeën van zijn blessure die toch iets hardnekkiger is dan gehoopt. Hoewel het niet helemaal foutloos ging, bracht VALTO de overwinning naar veilige haven. Op elk doelpunt van Albatros had VALTO een antwoord en toen Maaike, die vandaag weer een prima invalbeurt speelde op de plaats van Naomi, de 27-22 binnen schoot met nog maar één minuut op de klok was de wedstrijd wel gespeeld. Er werd echter ook in de slot minuut nog lustig op los geschoten, waaruit ook nog twee doelpunten vielen. Bij 28-24 was de tijd op en floot scheidsrechter Van Beek het eindsignaal. Door deze overwinning blijft VALTO in de sporen van de koplopers. Door het verrassende overwinning van RWA op de nummer twee Fortis is VEO nu alleen koploper geworden met Vriendenschaar op het vinkentouw. Volgende week beginnen de returnwedstrijden van het zaalseizoen en speelt VALTO weer een “thuiswedstrijd” tegen Juliana uit Oud Gastel. Deze vindt echter plaats in “de Hoekstee” in Hoek van Holland, omdat de Vreeloo hal niet beschikbaar is voor VALTO. We zullen dus met z’n allen naar Hoek van Holland moeten om de ploegen naar de overwinningen te schreeuwen. Vanaf 16:15 uur spelen achtereenvolgens VALTO A1, 2 en 1, waarbij vooral ook de A1 uw steun heel hard nodig heeft in hun wedstrijd tegen PKC/SKWgroep A2.