VALTO doet zich te kort in de Wielewaal

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na het uitje van bijna 10 uur vorige week naar Goes was er dinsdagavond de halve finale wedstrijd voor de Zuidholland korfbalbeker. VALTO was zeker in de eerste helft geen schim van wat zij normaal op de vloer kan leggen. De tweede helft weten we gewoon met PKC mee te scoren, maar was het Thom van de Rhee die uiteindelijk vanaf de middenlijn ook deze helft voor PKC weet te redden. Door deze wedstrijd werd er voor het vlaggenschip donderdag vrije avond ingelast. Op deze avond werd wel de opvolger van Marrien Ekelmans bekent gemaakt. Eric Geijtenbeek, nu nog coach bij Sporting Delta, zal volgend seizoen het roer van Marrien overnemen en de ingeslagen weg naar boven proberen door de trekken. De VALTO selectie mocht vandaag naar Hardinxveld/Giessendam om het op te nemen tegen KV Vriendenschaar 1 en 2. In De Lier was geen thuis programma door het feestje dat de Theebukkers daar dit weekend in de Vreeloohal vieren. Dit had wel als voordeel dat VALTO in de Wielewaal kon rekenen op veel support vanaf de tribune. Veel supporters hadden gehoor gegeven aan de oproep om VALTO te komen aanmoedigen.

Valto 2 wist wat hen te doen stond als koploper. Om deze positie vast te houden is het elke week een finalewedstrijd. Vriendenschaar 2 staat dan wel op een gedeelde 7e plek, maar in de thuiswedstrijd werd met de 19-13 overwinning pas in de tweede helft het verschil gemaakt. Vriendenschaar 2 kon de punten van vandaag ook erg goed gebruiken dus zou het wel eens een spannende wedstrijd kunnen worden. VALTO 2 zit echter in een goede flow de laatste weken en dat bleek ook vanmiddag weer in “de Wielewaal”. Hoewel het wel even duurde voor de score geopend werd. In de vierde minuut was daar dan de eerste treffer van Mees. Hij zou even later ook de 0-2 voor zijn rekening nemen, terwijl de thuisploeg het met veel één schots aanvallen moest doen die allen geen doel troffen. Halverwege de eerste helft was het verschil al opgelopen naar 0-8 toen Ruben achter de korf werd vrijgespeeld en raak schoot. De wedstrijd was al twintig minuten oud toen de thuisploeg de nul van het bord schoot. Even later lukte het VALTO toch om het verschil naar tien te tillen toen Pieter vanaf de strafworpstip de 1-11 scoorde. De laatste minuten tot de rust verslapte de concentratie bij VALTO en wist Vriendenschaar de ruststand op 4-11 te zetten. Hugo was hier duidelijk niet blij mee en had wat te bespreken met de ploeg in de kleedkamer.

Na de mandarijnen bleek hij de ploeg weer helemaal op scherp gezet te hebben, want binnen enkele seconden had Ruben de bal al weer door de korf. De vier van Vriendenschaar zou nog wel even op het bord blijven staan, terwijl VALTO steeds verder aan de horizon verdween. Toen Ruben er 4-16 van had gemaakt wist ook Vriendenschaar weer de korf te vinden. Mees werd bedankt voor zijn bewezen diensten en maakte plaats voor Ron die even later ook gelijk zijn visitekaartje maar weer eens af gaf. De laatste tien minuten werden door VALTO gecontroleerd uitgespeeld en kregen de bankzitters uit de A1 ook nog wat speelminuten. Rick en Thijs waren zo enthousiast dat zij beiden voor dezelfde kans wilden gaan, waardoor deze in rook op ging. Mandy schoot twee minuten voor tijd het grootste verschil op het bord toen zij er 6-20 van maakte. De eindstand werd echter door de thuisploeg op het bord gezet door de afgeronde vrije bal in de laatste seconden van de wedstrijd. Voor VALTO 2 zijn er nog twee hobbels te nemen voor de kurk van de fles kan. De hobbel van vandaag bleek minder moeilijk te nemen dan vooraf gedacht, wat vooral door het sterke verdedigen tot stand is gekomen. Slechts zeven tegendoelpunten incasseerde VALTO vandaag. Dit zal volgende week wel wat lastiger worden als Fortis 2 de tegenstander is in de Vreeloohal.

Dan was het de beurt aan de beide vlaggenschepen die om des keizers baard strijden. Alleen bij winst van VALTO kon het feestje in Voorburg worden uitgesteld. Met de 2e helft tegen PKC/SWKgroep in het achterhoofd had ik er alle vertrouwen in dat er wat te halen viel vandaag. Er zou dan wel scherp aan de wedstrijd begonnen moeten worden die vandaag onder leiding stond van de heer van Heijningen. Het begin was voor VALTO, wat binnen dertig seconden de score opende. Vriendenschaar verzuimde om de gelijkmaker uit de toegekende strafworp te maken, waardoor VALTO even later door Naomi op 0-2 werd gezet. Deze voorsprong werd echter niet goed verdedigd, waardoor de thuisploeg al snel weer op gelijke hoogte kwam. Zané zette ons weer op voorsprong, maar de heren van Vriendenschaar schoten weer net als vorige week tegen RWA met scherp. Na de gelijkmaker kwam VALTO nog eenmaal op voorsprong door een doelpunt van Judith, maar ook deze werd weer door één van de heren weggewerkt. Na zeven minuten kwam Vriendenschaar bij 5-4 voor het eerst op voorsprong, maar nu was het Zané die met haar doorloop weer egaliseerde. De doelpuntrijke start van deze wedstrijd was nog niet voorbij, want in deze zevende minuut zou Vriendenschaar nog twee keer de korf weten te vinden. Frank wist deze achterstand weer weg te poetsen door ook tweemaal te scoren, zodat we al veertien treffer hadden gezien na negen minuten spelen. Met om en om scoren werd het 9-8 en brak er een minder goede fase aan van VALTO. Er werd verdedigend te veel ruimte gegeven, waar we dinsdagavond toch tegen PKC hebben kunnen zien dat we het wel degelijk flink druk kunnen geven. Door deze ruimte wist de thuisploeg het eerste gaatje van drie verschil op het bord te zetten bij 11-8. VALTO haakte echter al snel weer aan door de doelpunten van Judith en Frank, maar door gebrek aan scherpte in de afronding bij VALTO wist de thuisploeg in drie minuten het verschil te vergroten naar 14-10. Tot de rust zou dit verschil van vier á vijf steeds op het scorebord staan, waar bij VALTO Judith erg belangrijk was voor de ploeg. Zij en Zané hielden het verschil nog een beetje binnen de perken, maar konden niet voorkomen dat er bij rust 20-15 op het bord stond.

Er was dus wat te doen voor VALTO in het tweede deel wilde het de aansluiting met VEO houden. Ook vandaag zou VALTO weer een sterke tweede helft spelen, maar toch werd het verschil lang niet kleiner dan drie. Marrien probeerde nog het één en ander met tactische wissels, maar het bleef allemaal zonder resultaat. Vriendenschaar had steeds een antwoord klaar als het verschil op drie kwam te staan. Halverwege de tweede helft leek het er even op dat Vriendenschaar een definitief gat wist te slaan bij 28-23, maar dit bleek tien minuten voor tijd hun laatste treffer te zijn geweest. VALTO wist zich terug te vechten in de wedstrijd, maar vandaag was de klok, net als vorige week, weer in het nadeel van VALTO. Hadden we vorige week graag gezien dat de wedstrijd een minuutje korter had geduurd, vandaag was deze voor het mooie een minuutje te kort. Met nog 58 seconden op de klok zorgde Laurens voor de aansluitingstreffer, waarna Vriendenschaar de wedstrijd degelijk uitspeelde. Bij het klinken van de zoemer stond de 28-27 eindstand op het bord en staan er voor VALTO toch nog twee belangrijke wedstrijden op het programma. Door het verlies van vandaag vinden we VALTO op de vierde plaats met 13 punten met in het kielzog Tjoba en Albatros met 12 en 11 punten. Volgende week staat er dus ook voor VALTO 1 weer een belangrijke wedstrijd op het programma voor lijfsbehoud in deze sterke 1e klasse poule. Tegenstander is dan het Zeeuwse Fortis uit Oost-Souburg, waar in de uitwedstrijd in de laatste minuut een 14-16 voorsprong door de thuisploeg werd omgebogen naar een 17-16 verlies voor VALTO.

Kom dus allemaal naar de Vreeloohal om de ploegen weer naar de laatste thuiszege te schreeuwen.