VALTO keert met een kater terug uit Zeeland

Sponsor: Martin Stolze B. V.

Bij aanvang van het zaalseizoen heeft VALTO 1 het stempel kampioenskandidaat gekregen van de tegenstanders in de poule. Met de goede voorbereiding in de Haagse Korfbaldagen was dat misschien niet onterecht. Ook de goede wedstrijden in de overgangsklasse op het veld waren daar een voedingsbodem voor en als dan de eerste zaalwedstrijd met groot overmacht wordt gewonnen van RWA lijkt iedereen gelijk te krijgen. Inmiddels is echter het blessure spook in De Lier aangekomen en krijgt onze verzorger Danny van Dijk het steeds drukker om de spelers elke week weer binnen de lijnen te houden. Dan is een uitwedstrijd in Vlissingen niet de makkelijkste om voldoende spelers op locatie te krijgen. Met de nodige creatieve invulling van vervoer vertrokken VALTO 1 en 2 per bus naar sporthal “de Baskenburg” en werden de junioren na hun wedstrijd in Delft opgehaald en achter de selectie aangebracht.

Voor VALTO 2 was het vandaag een wedstrijd waar de aansluiting met de top behouden moest worden. De thuisploeg was vorige week nog met 18-26 een maatje te groot voor CKC Maassluis, dus het kon vandaag wel eens een spannende wedstrijd worden. VALTO zou in deze wedstrijd de score openen met het doelpunt van Lisanne. Fortis zou dit echter snel egaliseren en kwam gelijk aan de goede kant van de score. De ploegen waren duidelijk aan elkaar gewaagd, want het lukte niet om het verschil op twee te krijgen. Er werd in heel de eerste helft om en om gescoord door beide ploegen. Helaas voor VALTO moest Ron na zijn tweede doelpunt al het veld halverwege de eerste helft verlaten vanwege een liesblessure. In deze weinig doelpuntrijke wedstrijd stond het toen pas 4-4 en ging VALTO verder met junior Thijs op de plaats van Ron. Dankzij de doelpunten van Sanne, Thijs en Lisanne wist VALTO met een minimale voorsprong van 6-7 de rust te bereiken.

Na de mandarijnen verdween deze voorsprong echter sneller dan de sneeuw van afgelopen maandag. Al snel keek VALTO weer tegen een achterstand aan, maar Ruben wist deze nog te egaliseren. Even later werd voor het eerst een verschil van twee op het scorebord gezet met een mooie tip in van Fortis. Van 10-8 ging het weer om en om tot 12-10, waarna Lisanne, Nikki en Ruben ons met drie treffers op rij weer langszij brachten bij 12-12. Met nog een kwartier te gaan besloot Hugo om Rick naast Thijs te zetten en Ruben naar het andere vak te brengen op de plaats van Floris. Dit veranderde echter niet veel aan het spelbeeld, want de scores bleven om en om vallen. Fortis zou nog één keer een gaatje van twee weten te maken bij 16-14 toen er nog maar vier minuten op de klok stonden. Ruben en Thijs wisten deze achterstand weer weg te werken toen de klok intussen was stil gezet. De resterende tijd werden Ron en Maaike nog binnen de lijnen gebracht in een poging de hele buit nog binnen te hengelen, maar dit mocht helaas niet zo zijn. Met deze punten deling schieten beide ploegen niet veel op en gaat VALTO 2 met een 3e plaats de feestdagen vieren.

Voor het vlaggenschip van VALTO zijn het wel een beetje de donkere dagen voor Kerst. In de laatste wedstrijden tegen Tjoba en Vriendenschaar werden punten gemorst, waar we toch een beetje de hand in eigen boezem moeten steken. Met name de wedstrijd tegen Tjoba waren we bij aanvang niet scherp genoeg, maar ook tegen Vriendenschaar keken we al snel tegen een 0-3 achterstand aan. Fortis is in het verleden altijd al een lastige tegenstander gebleken voor VALTO, maar in mei werden zij in de strijd om het kampioenschap met 13-26 aan de kant gezet. Daar moet wel bij aangetekend worden dat VALTO toen, gezien de hoeveelheid Liers publiek, voor hun gevoel thuis speelden. Hoe anders was het vandaag met slecht drie ouderparen van Nikki, Zané en Bart op de tribune. Het moest dus van de spelers zelf komen vandaag. Frank beleefde de wedstrijd vandaag vanaf de bank vanwege een blessure. Ook de andere spits Judith was niet fit, maar begon wel aan de wedstrijd. Onder leiding van scheidsrechter van Heijningen werd aan de wedstrijd begonnen. VALTO begon nu wel scherp aan de wedstrijd door met twee doelpunten van Laurens na vijf minuten een 0-2 voorsprong te pakken. Het tweede aanval vak kreeg echter veel minder kansen te nemen, want binnen een minuut was de stand weer gelijk. Laurens wist de voorsprong na vijfminuten aanvallen weer terug te brengen, maar ook nu was er na de vak wisseling weer heel snel de aansluitingstreffer. Bart schoot echter al snel hierna de 3-5 binnen, zodat VALTO de voorsprong behield. Er volgde echter weer een lange periode waarin het eerste aanvalvak de korf niet wist te vinden. De aansluiting werd gemaakt uit een strafworp en met nog zeven minuten op de klok werd de 5-5 binnen geschoten. Tot de rust zouden nu de doelpunten wat makkelijker vallen en werd er om en om gescoord tot 8-8 vijf minuten voor tijd. Met de derde strafworp voor Fortis kwam de thuisploeg weer op voorsprong, maar Laurens, Bart en Naomi zorgden weer voor een voorsprong van 9-11 met nog twintig seconden op de klok. Deze laatste seconden was VALTO niet bij de les en wist de thuisploeg nog voor de rust met een snelle doorbraak de aansluiting weer te maken, zodat er met 10-11 gerust ging worden.

De tweede helft zou VALTO een voorsprong tussen de één en drie doelpunten houden. Judith was als gezegd niet fit en verliet het veld om plaats te maken voor Maaike. Met de doelpunten van Laurens en Bart werd de 11-13 tussenstand bereikt en vroeg Fortis de eerste time out aan. Beide ploegen hadden in deze fase moeite om de korf te vinden, maar in de vijftiende minuut wist Kevin de 11-14 binnen te schieten. Na weer een doelpunt van Fortis wist Bart het verschil weer te herstellen bij 12-15 en was in de volgende aanval de zestiende voor VALTO in de maak. Met nog drie seconde op de schotklok stonden er twee VALTO spelers klaar om aan te leggen, maar floot scheidsrechter van Heijningen om een Fortis speler de kans te geven op te staan, wat al raar was. Hierna maakte hij zijn volgende blunder door de klok niet op 25 te laten zetten, omdat hij tenslotte de wedstrijd had stil gelegd. Deze aanval was dus verloren en dan wordt het in plaats van 12-16 even later 13-15. De thuisploeg deed er een tandje bij om de aansluiting de forceren.

VALTO wist de voorsprong te behouden door het doelpunt van Laurens die de 14-16 binnen schoot. Met nog vier minuten op de klok nam Fortis wederom een time out en werd de wedstrijd nog grimmiger. Waar het spel rond de korf al regelmatig op een flipperkast leek werden nu ook spelers tegen de grond gegooid. Er stond nog 100 seconden op de klok toen de thuisploeg na zo’n situatie het eerste cadeautje mocht uitpakken. Een Fortis dame kwam voor een doorbraak en werkte bij deze actie Maaike en Zané tegen de grond, waarbij zij tegen de paal vielen. In plaats van te fluiten voor doordringen kreeg Fortis een strafworp mee omdat de paal werd bewogen. Nu bleek wel dat VALTO nog wel wat te leren heeft om een wedstrijd uit te spelen met schotklok. Het ontbrak echter ook aan een beetje geluk, want meerdere schoten draaiden in deze hectische fase uit de korf. Aan de andere kant wees de scheidsrechter wederom naar de stip door een vermeende overtreding van Laurens. Blijkbaar loont het om als dame in de aangeef op de handen van de verdediger te mikken in plaats van je mede aanvaller te bereiken. Ook dit cadeautje werd door Fortis uitgepakt, maar had VALTO nog 37 seconden om een aanval op te zetten. Het lukte echter niet om de tijd uit te spelen. Met nog zeven seconden op de klok ging de bal in de hoek van het veld buiten de lijnen. Waar de heer van Heijningen de hele wedstrijd heel punctueel de spelhervatting op de juiste plaats liet nemen. Deze keer bleek dit minder belangrijk blijkbaar, want Fortis nam dood leuk op twee derde van het vak de bal weer in. Deze werd in één worp naar de paal gegooid, waar Bart met een Fortis dame tegelijk bij de bal waren. Als verdediger delf je dan altijd het onderspit, waardoor Fortis nu wel terecht op de strafworpstip mocht gaan staan. In alle commotie was de heer van Heijningen helemaal het overzicht kwijt en liep Bart nog tegen een gele kaart op, terwijl zijn tegenstander degene was met agressief gedrag. Al met al een wedstrijd die eigenlijk al in de pocket zat, maar in de laatste seconden door arbitrale dwalingen bij de tegenstander op een presenteer blaadje in de schoot wordt geworpen. Daarnaast is het ook jammer dat de thuisploeg en hun aanhang zich na de wedstrijd zo provocerend opstelden. Je zou verwachten dat men bij winst deze met je team viert in plaats van de tegenstander op te zoeken om deze uit te dagen.

De volgende wedstrijd is dinsdagavond al weer voor de Zuid Holland korfbalcup tegen overgangsklasser KCR uit Ridderkerk. Er zal dan ook weer een creatieve opstelling binnen de lijnen staan gezien het aantal blessures. Laten we de Vreeloohal maar weer eens flink volproppen met supporters en laten zien dat het vertrouwen in de ploeg er wel degelijk is. Ouders van Nikki en Zané geweldig dat jullie de lange reis hebben willen maken en getuige waren van dit debacle. Helaas maar één puntje en een paar blessures erbij, maar we hopen jullie ook bij de volgende wedstrijden te verwelkomen.

Volgende week speelt ons vlaggenschip de inhaalwedstrijd tegen Juliana in Oud Gastel. Deze wedstrijd begint om 16:10 uur in het “Veerhuis” en ik ga er van uit deze de hal bol zal staan van de Lierse aanhang.

Arno van Leeuwen.

1 antwoord
  1. Peter Crucq
    Peter Crucq zegt:

Beste Arno, Wat een slechte verliezer ben jij. Naast allerlei feitelijke onjuistheden -zie de beelden van deze wedstrijd in de slotfase- ga je er ook aan voorbij wat Valto doet richting de persoon die in het veld komt om de laatste strafworp te nemen (hij was die provocerende speler, de anderen deden niets). Naast allerlei vervelende opmerkingen, door het haar wrijven, etc. mag hij ook nog een knietje in ontvangst nemen (door jullie speler na de wedstrijd ook toegegeven). Dat hij dan reageert zoals hij reageert lijkt me niet echt onbegrijpelijk al vind ik het niet goed dat hij dat doet. In jouw verslag zie ik echter niets terug van het wangedrag van een aantal mensen van Valto. Ik snap dat de frustratie groot is aan het eind van zo’n pot, maar als je het verslag maakt heb je ook tijd gehad om over de zaken na te denken en,indien nodig nog even de verschillende momenten nader via beelden te bestuderen. Ik heb je hierop ook al eerder “betrapt” richting andere wedstrijden en ik kan niet anders zeggen dan dat je jezelf niet als betrouwbaar verslaggever neerzet, maar als emotioneel supporter, Dat gaat helaas nooit samen.
    Ik wens Valto – en dat meen ik 100 %- het allerbeste omdat ik jullie een fijne club vind, maar ik kon dit keer niet aan jouw “kijk op wedstrijden” voorbij gaan.