Het spelletje

 
Het kan aan mij liggen, maar het lijkt er op dat er meer ouders/verzorgers, andere familie en vrienden langs te lijn te zien zijn bij korfbalwedstrijden. Vooral bij thuiswedstrijden en met name bij de jeugd. Een goed teken, wat vandaag werd bevestigd toen ik op een verjaardag was. Op mijn vraag of er bij het team van zijn kind ook veel ouders langs de kant stonden, antwoordde hij bevestigend. Eigenlijk altijd wel, vooral bij thuiswedstrijden, maar ook bij uitwedstrijden is er regelmatig de vraag of er nog extra plaats is in de auto’s. Het deed me goed dat te horen en ik neem na de vakantie de proef op de som om wat vaker bij thuiswedstrijden te kijken.
 
Het kijken naar wedstrijden heeft een aantal grote voordelen, die elkaar ook nog eens versterken. Ten eerste is het ontzettend leuk om je kind, kleinkind, broer(tje), zus(je), vriend, vriendin of  op een andere manier bekende, te zien spelen. Daarnaast is het voor de speler of speelster ook fijn om bekeken en aangemoedigd te worden. Je kunt laten zien waarvoor je traint, wat je kunt en waar je met jouw team toe in staat bent. Het mooie is dat zowel de supporter als de speler/speelster trots kan zijn. En als het even niet lukt zoals de bedoeling was, dan is de steun vanaf de zijlijn uiteraard welkom, als deze maar positief van toon is.
 
Naast bovenstaande ga je als supporter (als je zelf geen korfbal speelt) ook de spelregels beter begrijpen. Het volgen van een wedstrijd wordt dan nog leuker. Door beslissingen van de scheidsrechter wordt je al wijzer, maar ook door andere ouders die langs de kant staan en uitleg kunnen geven over de regels. Heel moeilijk zijn die niet, maar zoals altijd verdienen ze wel even toelichting. Niet alleen het volgen van de wedstrijden gaat dan beter, je kunt er ook meer over meepraten als de sport bijvoorbeeld thuis ter sprake komt. En als je dan echt enthousiast wordt, kijk je net zo makkelijk een live stream uit de korfballeague of hoofdklasse mee.
 
Mocht je nu al wat meer van de spelregels willen weten, dan is er een update van het spelregelboekje van de korfbalbond verschenen, met illustraties en daarbij eenvoudig de basisregels uitgelegd (via val.to/spelregels). Daarnaast is er een boekje over gedragsregels, die gelden uiteraard voor iedere sport, maar goed om het door de ogen van een korfballer te bekijken (via val.to/gedragscode). Een aanrader voor zowel de jeugd als de volwassenen. Je bent namelijk nooit te jong om te leren of te herhalen!
 
Veel lees- en kijkplezier!
 
Namens het bestuur,
Jan Jaap Elenbaas
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.