VALTO pakt de volle buit tegen Excelsior

Sponsor Martin Stolze B.V..

Het lijkt dit najaar niet op te kunnen. Nadat we vorige week onder een lekker najaarszonnetje de wedstrijden tegen VEO 3 en Vitesse 1 hadden afgewerkt, zag het er naar uit dat het dit weekend serieus herfst zou worden. Gelukkig waren de weergoden gunstig gestemd en kon er ook deze week weer onder zonnige omstandigheden gespeeld worden. VALTO 1&2 waren naar Delft gereisd om daar de strijd aan te gaan tegen Excelsior 1&2. Het wil bij de Delftenaren dit seizoen nog niet lukken om in een goede flow te komen. Vorige week was de Delftse selectie voor niets naar het Zeelandse Oost Souburg gereisd en waren er deze week dus op gebrandt om weer eens punten te scoren. Excelsior 2 had tot nu toe wel twee punten meer vergaard als VALTO 2, maar bij onze reserves is de stijgende lijn wel ingezet. Het nipte verlies vorige week van de nummer drie VEO 3 gaf wel vertrouwen voor vandaag.

VALTO 2 ging voortvarend van start na het startsein van scheidsrechter Hooimeijer en had binnen enkele minuten een 0-2 voorsprong dankzij Ron en Pieter. Excelsior wist dit echter weer snel recht te zetten, maar toen ging er even een slot op de VALTO korf. In de volgende tien minuten wist VALTO een voorsprong te nemen naar 2-7 en leek het een monster score te worden voor VALTO 2. De thuisploeg wist zich echter te herpakken en wist langzaam maar zeker het gat weer te dichten. Vijf minuten voor rust kwamen ze bij 8-8 weer langszij en was VALTO weer terug bij af. Gelukkig werd nog voor de rust de psychologische tik uitgedeeld door met een 8-9 voorsprong de kleedkamer op te zoeken.

Na de thee ging VALTO verder waar het gebleven was en vergrootte de voorsprong naar 8-10. Het andere vak wist helaas even niet de korf te vinden, waardoor Excelsior acht minuten later toch weer op gelijke hoogte wist te komen. Nu was het voor de thuisploeg er op en er over, want niet veel later kwam Excelsior voor het eerst op voorsprong en werd het zelfs 12-10. Chris besloot in te grijpen. Om meer rebound te pakken kwam Floris binnen de lijnen voor Steven, wat zich even later uitbetaalde met de aansluitingstreffer van Lisanne. Helaas vergaloppeerde de verdediging zich even later en was het verschil weer twee na de verzilverde strafworp. Floris wist echter ook in de verdediging de nodige ballen te vangen, waardoor de thuisploeg veel één schots aanvallen had. Hierdoor kon VALTO lekker lang aanvallen en wist Ron met twee treffers ons weer op gelijke hoogte te zetten bij 13-13. Michiel had in de tussen tijd een aanvaring gehad met zijn tegenstander in een duel om de bal en had daar een “beetje” hoofdpijn aan over gehouden. Hij moest opgeven en Ruben H kwam voor hem in het veld naast Floris. In dit vak zat het dus nu wel goed met de rebound. Toch wist de thuisploeg nog één keer op voorsprong te komen, maar niet veel later was Ruben trefzeker en was het weer gelijk. De klok stond intussen al stil, maar daar konden we niet van uit gaan omdat hier meerdere keren mee gegoogeld was. Er zat dus niets anders op dan volle bak doorgaan om nog punten aan deze wedstrijd over te houden. Pieter en Ron wisten weer een gaatje van twee te slaan, waarmee de punten binnen leken te zijn. Scheidsrechter Hooimeijer had echter nog steeds niet de laatste minuut aangegeven, dus was het nog even billenknijpen voor het Lierse publiek. Excelsior maakte nog de aansluiting in de dying seconds, maar de scheidsrechter floot voor het laatst bij deze 15-16 eindstand.

Hierna was het de beurt aan beide vlaggenschepen om het veld te betreden. VALTO 1 zit in een winning flow en wil deze zo lang mogelijk vasthouden. Excelsior 1 had echter wat recht te zetten na de vernedering van vorige week in Oost Souburg. Twee verschillende belangen, maar beiden met hetzelfde doel; twee broodnodige punten. VALTO wil de gedeelde koppositie niet opgeven en Excelsior heeft zich tot doel gesteld om in de top 3 mee te draaien dit seizoen. Hiervoor moet er dus vandaag door beide ploegen gewonnen worden. De score werd geopend door de thuisploeg, maar nog in dezelfde minuut deed Bart hetzelfde voor VALTO. Weer was het de thuisploeg die op voorsprong kwam, maar ook deze werd weer weggepoetst door Frank. Toch trok Excelsior het initiatief naar zich toe door tweemaal op rij te scoren. Dit gaatje van twee bleef staan totdat Judith ons halverwege de eerste helft bij 7-7 weer op gelijke hoogte bracht met haar verzilverde vrije bal. VALTO kreeg steeds meer grip op de Delftse aanvallen, waardoor Frank ons voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong zetten. Helaas wist een Delftse dame deze weg te poetsen en was de Lierse verdediging iets te gretig in de ogen van scheidsrechter van Vreeswijk. Met de strafworp die hierop volgde wist de thuisploeg weer even op voorsprong te komen. Bart liet het er niet bij zitten en maakt binnen enkele seconden weer gelijk, waarna VALTO met doelpunten van Kevin, Iris en Sanne gelijk een gaatje wist te slaan naar 9-12. VALTO kwam nu lekker op stoom en wist deze voorsprong vast te houden tot de rust. De kleedkamers werden na om en om scoren opgezocht bij 11-14.

Marrien had het begin van de tweede helft vast anders willen zien, maar helaas ging de eerste aanval na de thee verloren door een plaats fout. Excelsior strafte dit ook direct af door in hun eerste aanval wel te scoren. Excelsior heeft in de competitie al laten zien dat het een ijzersterke verdediging heeft. Hierdoor duurde het even voor Frank zich weer eens vrij kon spelen om de eerste VALTO treffer in het tweede deel te maken. De thuisploeg wist echter dat er nog een lange tweede helft te gaan was en bleef in het spoor door het verschil weer terug te brengen naar twee. Met nog wat handvaten van Marrien wist het vak met Judith, Sanne, Bart en Laurens met een paar prima opgezette aanvallen Bart in stelling te brengen. Met twee treffer op rij nam hij zijn ploeg op sleeptouw door het verschil naar vier te tillen. Excelsior heeft echter een paar prima dames binnen de ploeg, die als het moet ook hun aandeel in de score voor hun rekening nemen. Eén van deze dames wist de achterstand met twee snelle doelpunten te halveren, maar weer had VALTO daar een antwoord op. Bart bracht het verschil weer terug op vier door zijn gefikste strafworp en een afstandsschot. Frank deed er nog een schepje bovenop en maakte er 15-20 van en dacht het Lierse publiek dat het achterover kon leunen. Een blik op de klok leerde hen dat er in iets meer dan een kwartier gewoon heel veel gebeurd was, maar dat de wedstrijd nog lang niet gespeeld was. De thuisploeg liet het er ook nog niet bij zitten en bracht in een alles of niets poging nog wat verse spelers binnen de lijnen. Nadat de thuisploeg iets terug gedaan had kreeg Bart na de vak wissel een nieuwe tegenstander in de hoop het tij te keren. Deze was echter voor korte duur, want bij de eerste actie die Bart naar binnen maakte ging hij door zijn enkel en kon hij het veld weer verlaten. De laatste tien minuten waren ingegaan toen Excelsior bij 21-23 weer aansluiting dreigde te krijgen. Met wat tactische wijzigingen wist VALTO nu lange aanvallen te spelen en met drie doelpunten op rij van Laurens, Judith en Frank was het verschil weer vijf bij 21-26. Nikki kwam binnen de lijnen voor de moe gestreden Judith en kon het VALTO publiek zich opmaken voor de laatste minuten. Hierin zou VALTO vooral gecontroleerd spelen met lange aanvallen, maar liet verdedigend toch nog wat steekjes vallen. Hierdoor kon de thuisploeg de stand nog wat draaglijker maken en werd de wedstrijd af gefloten bij 24-26. Een dik verdiende overwinning voor het hard werkende VALTO en hiermee behouden we de gedeelde koppositie. Het meegereisde VALTO publiek heeft weer kunnen smullen van een spannende wedstrijd, waarin hun ploeg weer aan het langste eind trok. Na het bekend worden van de andere uitslagen bleek dat ONDO verrassend nipt verloren had in Barendrecht van Vitesse en zijn er nog twee koplopers over. Dit maakt het nog leuker en is des te meer een reden om volgende week onze selectie aan te komen moedigen in de laatste wedstrijden voordat we de zaal in gaan. VALTO krijgt dan Fortis op bezoek, wat vandaag een makkie had aan WION en inmiddels is opgeklommen naar een gedeelde vierde plaats. Het worden dus weer twee spannende wedstrijden voor VALTO 1&2, waarin beiden de punten hard kunnen gebruiken. Het tweede kan afstand nemen van de laatste plek en het vlaggenschip zou zomaar alleen als koploper de zaal in gaan als ONDO hun thuiswedstrijdwedstrijd tegen Albatros in hun voordeel weten te beslissen. Kom dus allemaal de VALTO selectie aanmoedigen in deze belangrijke wedstrijden met hopelijk een winners party na afloop.