VALTO pakt maar halve buit tegen RODA

Sponsor: Martin Stolze b.v..

In de laatste competitive ronde van dit jaar mochten Valto 1&2 naar Krommenie afreizen om daar de strijd om de punten aan te gaan met RODA uit West Zaan. Het was voor beide ploegen zaak om dit weekend de punten te pakken om afstand te nemen van de degradatie zone. Als eerste betraden de reserves het veld en was het kijken wie er de beste papieren had, Recht Op Doel Af of was het Vlotte Aanval Leidt Tot Overwinning. Scheidsrechter Patitst gaf het startsein voor deze wedstrijd en na een minuut of drie mocht Lisanne met een verzilverde vrije bal de score openen. Niet veel later lag aan de andere kant de gelijkmaker ook door de korf, waarna Pieter ons opnieuw op voorsprong zetten. Ook deze voorsprong was maar van korte duur, want nu mocht de thuisploeg een vrije bal nemen. De volgende vier minuten zouden voor Valto zijn, waarin zij met vijf doelpunten op rij werd een flink gat sloegen. Waar het aan lag zullen we moeten achterhalen, want het viel ineens stil bij de Lierse ploeg. De thuisploeg besloot te gaan achter verdedigen, ja het bestaat nog in de 1e klasse, en wist het spel goed te vertragen. De Lierse aanvallen werden wat slordig en waren vaak na één schot al voorbij. De thuisploeg maakte hier dankbaar gebruik van en wist bij 8-8 weer langszij te komen. Gelukkig was Bart voor de rust nog tweemaal scherp en zorgde voor een 8-10 voorsprong op slag van rust.

Na de thee zorgde Nikki nog wel voor wat meer lucht, maar de verdediging wist geen stand te houden. Met drie doelpunten op rij wist RODA wederom langszij te komen. Er zou nu een fase aanbreken dat de ploegen om en om scoorden met Valto wel steeds op een kleine voorsprong en RODA wat gelijk maakte. Na de 13-13 halverwege de 2e helft waren het Laura en Laurens die weer voor een gaatje van twee zorgde, maar met twee makkelijk gegeven strafworpen wist RODA dit weer recht te zetten. Bart, die in de ogen van scheidsrechter Patist niets meer goed kon doen, werd vervangen door Thom die het samen met Ron en de dames moesten gaan doen. Dit wilde in eerste instantie nog niet lukken, maar na de vak wissel werd ook Frank ingezet en hij wist wel direct de korf te vinden. Na de gelijkmaker wist Thom in zijn volgende aanvallen wel de korf te vinden en was er weer wat lucht. De slotfase werd er door beide ploegen om en om gescoord om uit eindelijk uit te komen op de 18-21 eindstand. Twee belangrijke punten konden worden bij geschreven, waarmee Valto 2 voorlopig afstand neemt van de degradatie zone.

Voor het Lierse vlaggenschip was het vandaag ook er op of eronder. Na de klinkende overwinning dinsdagavond tegen 1e klasser WION, waren de verwachtingen bij het achtkoppige Lierse publiek hooggespannen. Valto 1 had het vandaag vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Bloemendaal niet makkelijk. Het vizier was duidelijk niet als dinsdagavond blijven staan, want het duurde tot de vijfde minuut voordat Rob voor Valto de score opende. Dit was gelukkig de gelijkmaker, zodat het andere vak het kon gaan proberen. Dit lukte via Frank, maar daar was in dezelfde minuut ook weer de gelijkmaker. Dit zou zo doorgaan tot halverwege de eerste helft. Toen nam Valto een kleine voorsprong door Judith en Niels en even later werd het verschil nog verder uitgebouwd tot 6-10 met nog vier minuten te gaan naar de rust. Valto speelde deze vier minuten niet goed uit en liet de thuisploeg tot één punt naderen voor de rust.

Dit had natuurlijk nooit mogen gebeuren, dus was het zaak om dit in het tweede deel recht te zetten. Valto kwam echter niet scherp uit de kleedkamer en verspeelde knullig de eerste aanval. Dit werd door de thuisploeg genadeloos afgestraft door direct de gelijkmaker te scoren. Frank zou Valto, naar later bleek, voor de laatste keer op voorsprong zetten. RODA 1 weet het ook niet korfballend op te lossen en koos ervoor om te gaan achterverdedigen, lees antikorfballen. Hiermee wisten zij wel hun doel te bereiken, want zoals gezegd stonden de vizieren niet echt scherp vanavond bij Valto. Veel van de Lierse aanvallen werden na het eerste schot afgebroken en RODA wist een gaatje te slaan van drie verschil, voordat Frank weer voor ons de korf vond. Dit verschil zou de hele tweede helft blijven met zelfs een uitschieter naar 20-15 vijf minuten voor tijd. Intussen waren Pieter en Bart al binnen de lijnen gebracht voor Rob en Frank, maar ook zij konden het tij niet meer keren. Bart zorgde wel voor meer rebound in zijn vak, zodat de aanvallen wat langer duurde maar de doelpunten bleven uit. Opvallend was wel dat de scheidsrechter het toe liet dat de thuisploeg al geruime tijd ellen lange aanvallen mocht spelen met af en toe een schot mijlen ver over de korf heen. RODA heeft in de slotfase zo op het gemak aanvallen van meerdere minuten mogen spelen, zodat Valto de eindsprint pas in de 27e minuut kon inzetten. Thom werd bij zijn doorloop tegen de grond gewerkt, waarna hij een strafworp mocht nemen. Even later wist ook Niels weer de korf te vinden, nadat ook de thuisploeg weer had gescoord. De eindstand werd door Thom op het bord geschoten, waarna de matig leidende scheidsrechter voor het laatst floot. Wederom een matige competitiewedstrijd van ons vlaggenschip na een uitstekende bekerwedstrijd. Door dit verlies is ons vlaggenschip op de één na laatste plaats terecht gekomen en zal het alle zeilen moeten bijzetten om uit de degradatie zone te komen. Gezien het niveau wat dit team kan halen heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt, maar dan moeten we ons meer op ons eigen spel gaan concentreren en alle kwaliteiten die we in huis hebben ook gebruiken.

We gaan nu eerst allemaal genieten van twee weken rust om met familie en vrienden de feestdagen op gepaste wijze te vieren. Daarna wacht de laatste tegenstander DES uit Delft die op 9 januari op bezoek komt in de Vreeloohal in De Lier. De selectie hoopt op een volgepakte tribune, zodat zij kunnen laten zien dat zij ook in de competitie wel degelijk een goede wedstrijd kunnen neerzetten.

Fijne dagen allemaal en tot 9 januari, Arno van Leeuwen.