Valto selectie teams trakteren publiek met mooie resultaten

Sponsor: Martin Stolze B.V.

In de veldcompetitie zijn we inmiddels bijna op de helft. Nog twee wedstrijden scheiden ons van de zaal, waarin het vlaggenschip een niveautje lager zal uitkomen. Zover is het gelukkig nog niet en kunnen we hopelijk nog twee keer genieten van mooie duels. De laatste jaren waren we wel een beetje verwend met de mooie nazomers, maar dit jaar hebben we toch al een paar keer met de paraplu in de aanslag gestaan. Ook gister was het weer zo’n dag dat het, volgens de voorspellingen, alleen in de oostelijke helft van het land zou regenen, maar dan blijkt De Lier toch verder naar het oosten te liggen dan we dachten. Valto A1 startte de korfbalmiddag in de druilerige regen en heeft het dit seizoen niet makkelijk. Na een moeizame start met twee gelijke spelen en twee verloren wedstrijden staan we niet waar we gehoopt hadden. Vandaag kwam de rode lantaarndrager KCR A1 op bezoek, waardoor de vijfde competitie wedstrijd eigenlijk al een degradatie leek te worden. Thuis op de live stream meegekeken tot de 9-9 tussenstand, waarna ik vertrok naar De Lier om het staartje live mee te kijken. Bij aankomst had de A1 het verschil inmiddels gemaakt en leidde met 17-13. Na nog twee treffers van Valto werd uiteindelijk de 19-13 eindstand op de formulieren gezet.

Ook het 2e startte nog in de regen met als bezoekers het nog ongeslagen Excelsior 3. In tegenstelling tot andere 3e teams bestaat dit team uit afvallers van de selectie, dus ook een jong gedreven team wat graag een stapje omhoog wil. Valto 2 mocht dus aan de bak en laten zien dat het verlies van vorige week een incident was. Met de nieuwe afspraken binnen de selectie kon Hugo vandaag gewoon over Bart beschikken, die dan ook in de basis startte waar Pieter nog steeds op de bank plaats neemt. Excelsior wist als eerste de korf te vinden na wat aftastende aanvallen. Niet veel later schoot Ron ook de 0 voor Valto van het scorebord. Toen waren de deksels wel van de korf en werd er regelmatig gescoord, wat Valto na vijf minuten het eerste gaatje van 4-2 opleverde. Excelsior bleef echter aangehaakt en kwam even later weer langszij bij 5-5, waarna Ruben, Ron en Lisanne O ons weer op voorsprong zette bij 9-6 halverwege de eerste helft. De gasten wisten helaas toch weer wat gaten in de verdediging te vinden, zodat het verschil steeds maar klein bleef. Twee minuten voor de thee was de voorsprong van Valto weer verdwenen en leek 12-12 de ruststand te worden. Excelsior wilde echter nog voor de rust orde op zaken stellen en ging vol op jacht naar nog een doelpunt. Dit lukte uiteindelijk ook in de dying seconds van de eerste helft, waarmee de kleedkamers werden opgezocht bij 12-13.

Dat was toch wel een tegenvaller om, na dertig minuten op voorsprong gestaan te hebben, met een minimale achterstand de gang naar de kleedkamer te maken. Het zou dus nog een lange tweede helft worden om een overwinning binnen te hengelen. De eerste aanval na de thee was voor de gasten na de tweede pass al weer over, waardoor Ron al snel de gelijkmaker kon scoren. Excelsior zou nog één keer op voorsprong komen, maar ook deze was snel door Bart weer weggewerkt. Toen kwam Valto weer aan de goede kant van de score door het doelpunt van Floris en kreeg Ron de kans om met een strafworp het verschil weer op twee te brengen. Dit buitenkansje liet hij liggen, maar niet veel later schoot hij van afstand toch de 16-14 binnen. Nadat de gasten weer de aansluiting hadden gekregen werd er weer een strafworp door Valto gemist, maar ook deze keer kreeg Ruben een herkansing en werd het toch 17-15 met nog ruim twintig minuten te gaan. De verdediging kreeg nu meer grip op de Delftse aanvallen en kon Valto de voorsprong gaan uitbouwen. Ron bleek vandaag weer eens on fire te zijn en zorgde met zijn twee doelpunten voor de 19-15 tussenstand. Het verschil zou alleen maar oplopen in de volgende fase, waarin Valto steeds twee treffers tegenover de doelpunten van Excelsior zette. Bij 24-17 werd Thijs de dug out uitgestuurd om warm te lopen om even later het veld te betreden voor Bart om deze wedstrijd naar een goed einde te brengen. Lisanne O wist het laatste doelpunt voor Valto te scoren, waarmee we met een 25-18 voorsprong aan de laatste vijf minuten begonnen. Hierin zou Valto niet meer tot scoren komen en de gasten het verschil terug brengen tot 25-20 voor de prima leidende scheidsrechter Poortvliet een einde aan de wedstrijd maakte. Met deze overwinning blijft Valto gedeeld koploper in de poule, waarbij wel moet worden aangetekend dat DES 3 een wedstrijd minder gespeeld heeft. Het is dus even afwachten of ook zij nog punten laten liggen in de laatste wedstrijden voor de zaal. Valto 2 mag volgende week naar Amsterdam voor de confrontatie met Rhoda 3, wat nog puntloos onderaan staat. Valto zal echter moeten waken voor onderschatting en gewoon scherp aan de wedstrijd beginnen. Door de wedstrijd van het vlaggenschip in Middelburg is het nog even afwachten wie er aanwezig zullen/kunnen zijn om de punten binnen te halen.

Het vlaggenschip mocht zoals gewoonlijk deze korfbalmiddag afsluiten. Na de nipte nederlaag van vorige week in Leiden die we in de slotseconden te verwerken kregen tegen het uit de hoofdklasse gedegradeerde Sporting Trigon, stond er vandaag weer een pittige wedstrijd op het programma. Hoewel dit voor elke wedstrijd geldt dit seizoen, was de tegenstander van vandaag er ook een van formaat. Ook terug gevallen uit de hoofdklasse is Unitas/Perspectief met maar één doel aan deze competitie begonnen en dat is terug naar de hoofdklasse. Gezien het doelsaldo is het eigenlijk vreemd dat een ploeg, die gemiddeld 25 doelpunten maakt per wedstrijd, onder Valto terug is te vinden in de poule. Pas in de derde wedstrijd wisten zij hun eerste punten te winnen in Zeeland bij Swift, waar Valto volgende week naar afreist. Na het gelijkspel tegen KVS vorige week was het voor mij even afwachten of ons vlaggenschip in staat zou zijn om deze doelpunten machine te stoppen. In de gebruikelijke opstelling begon het keurkorps van Marrien aan de wedstrijd.

De ploegen gaven elkaar weinig ruimte om aan te leggen, waardoor het vijf minuten duurde voor het eerste doelpunt viel. Dit was helaas voor de gasten, maar nog in dezelfde minuut wist Frank dit te egaliseren. Ook nu waren de deksels van de korf en kwam Valto via een schot van Judith voor het eerst op voorsprong. De doelpunten volgden elkaar nu in rap tempo op en met drie doelpunten op rij stond er na negen minuten een 5-2 voorsprong voor Valto. Unitas beschikt echter over scherp schietende dames ( 17 van de 27 doelpunten kwamen van hen) en zo was er binnen een minuut weer de aansluiting bij 5-4. Valto bleef echter aan de goede kant van de score door na de 6-6 gelijk weer via Sanne, Frank en Laurens uit te lopen naar 9-6. Dat waren dan vijftien doelpunten in evenveel minuten en ook nu bleek wel weer dat Unitas wel wat gewend is. Zij wisten deze achterstand binnen enkele minuten weer te egaliseren bij 9-9, maar ook nu toonde Valto weer aan niet voor niets gepromoveerd te zijn. Met drie treffers op rij van Judith en Frank was daar weer een gaatje, maar lieten de Harderwijkse dames zich weer gelden. Met nog vijf minuten tot de thee was het weer gelijk en werd het spannend of er iemand met voordeel de kleedkamer mocht opzoeken. Met nog minder dan twee minuten op de klok wisten de gasten voor de tweede keer op voorsprong te komen in deze wedstrijd. De ruststand bleek toch in evenwicht te blijven, omdat Judith in de laatste seconden nog een vrije bal verzilverde.

Het publiek kon alvast terugzien op een heerlijke 1e helft met 28 doelpunten en ons vlaggenschip wat niets onder deed voor deze ex-hoofdklasser. Nu was het afwachten hoelang Valto bij deze ervaren ploeg in het spoor kon blijven. Voor de rust was Bart al binnen de lijnen gekomen op de plaats van Mees. De combi met Frank is vorig seizoen vaak succesvol gebleken, waar vandaag ook dus de kaarten op werden gezet. Unitas kwam scherp uit de kleedkamer en wist binnen enkele seconden te scoren. Hier had Frank dan nog een gepast antwoord op, maar de gasten gaven even gas en liepen in een twee minuten weg naar een 15-19 voorsprong. Tijd voor een time out vond Marrien en dit had ook effect, want de Harderwijkse storm ging even liggen. Valto rechtte de ruggen en ging in de achtervolging. Met de doelpunten van Kevin, Bart en Frank was de achterstand bij 18-20 weer gehalveerd. Met het inbrengen van Mees naast Laurens en Maaike naast Iris probeerde Marrien de Unitas verdediging weer stof tot nadenken te geven. Met om en om scoren bleef Valto in het spoor van Unitas, waarbij Bart met zijn derde treffer bij 22-23 weer voor de aansluiting zorgde.

Marrien besloot Ron, in zijn eigen wedstrijd goed voor 12 doelpunten, te brengen voor Laurens om in de aanval het verschil te maken. Hij deed wat er van hem verwacht werd en zorgde voor de 23-24, maar de gelijkmaker kwam er nog niet doordat er in de verdediging aan de noodrem getrokken werd. De strafworp die hier op werd gegeven was wel aan Unitas besteed en werd het verschil weer twee. Wederom was het Bart die het verschil tot één terug bracht, maar bleek er weer een Unitas dame trefzeker. Het Lierse publiek had zich al de hele tweede helft aardig laten horen, maar wist dat de ploeg hen de laatste acht minuten nog harder nodig had. Onder luide aanmoedigingen werd er een eindsprint uitgeperst door Valto. Ron en Judith wisten Valto vijf minuten voor tijd weer langszij te brengen bij 26-26, waarna Frank ons met een goed opgezette aanval weer op voorsprong zette. Een spannende slotfase was weer in volle gang met als grote vraag wie er aan het langste eind zou trekken vandaag. Natuurlijk was het weer een dame die Unitas weer langszij bracht en gingen beide ploegen op jacht naar de winnende treffer.

Met het vak van Frank in de verdediging werd het goed dicht gehouden. Aan de andere kant was Ron weer op de plaats van Laurens gekomen om samen met Judith te proberen de winnende te maken. Alle pogingen ten spijt mocht het niet lukken, maar gelukkig kregen we, net als vorige week, ook geen tegendoelpunt meer te verwerken. Het eindsignaal klonk bij 27-27, wat een terechte uitslag is gezien de verhoudingen in het veld. Door deze uitslag nestelt Valto zich met vijf punten in het midden van ranglijst met drie ploegen op vier punten onder ons en drie ploegen boven ons. Volgende week reist het vlaggenschip zoals gezegd af naar Zeeland om in Middelburg met Swift om de punten te strijden. Een tegenstander die we kennen van het zaalseizoen ‘16-’17 en waar twee keer nipt van verloren werd. Zou het Valto nu wel lukken om de punten mee naar De Lier te nemen? Hopelijk weten een aantal supporters tijd vrij te maken om hen na te reizen om hen te steunen in deze strijd. De wedstrijd start om 16:00 uur op sportpark “de Sprong” in Middelburg.

Wellicht tot volgende week, Arno van Leeuwen.