VALTO sluit zaalseizoen af met overwinning op IJsselvogels

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Na de vakantie weken heeft iedereen weer zijn carnavalskostuum en/of ski uitrusting opgeborgen en zich klaar gemaakt voor de laatste zaalwedstrijden. Voor beide selectie teams stond er niets meer op het spel, nadat ook Valto 2 zich ten koste van Vitesse 2 had veilig gespeeld voor nog een seizoen 1e klasse korfbal. Valto 2 had echter nog wel een appeltje te schillen met de ploeg uit Moordrecht, want in de heen wedstrijd wist de Lierse ploeg de voorsprong in de slotfase niet vast te houden. Hierdoor werden al zeker lijkende punten toch nog verspeeld. Ook voor het vlaggenschip was het aan het eind van de wedstrijd in januari weer onnodig spannend. Er was de hele wedstrijd een ruime voorsprong van 4 á 6 doelpunten en dit bleek aan het eind de redding toen de thuisploeg een eindspurt inzette en werd er nipt met 25-26 gewonnen.

Voor de verandering werd er vanavond gespeeld in hal 2 van de Vreeloohal, die een stuk kleiner is dan hal 1 en ook minder tribune ruimte heeft. Dit maakte het wel een stuk knusser met alle supporters ineen gepakt op de tribune, maar wel een beetje jammer van de palen in het gezichtsveld van de supporters. Als eerst betraden de reserve teams het veld. De gasten van vanavond waren IJsselvogels 1 &2 uit Moordrecht, waar we dus in januari maar de helft van de punten mee naar De Lier namen. Onder leiding van scheidsrechter van Opstal ging de wedstrijd van start. Beide teams konden vrijuit spelen, want het ging vanavond alleen om de eer en de 4e plaats in de poule. In hoog tempo ging de jacht op doelpunten beginnen. Het was Floris die voor Valto na twee minuten de nul van het bord schoot, maar door een overtreding aan de andere kant mocht IJsselvogels dit vanaf de strafworpstip rechtzetten. Het tweede aanval vak had het wat lastiger met de verdedigende druk, waardoor het wel even duurde voor Pieter de kleine achterstand weer kon rechtzetten. Na deze gelijkmaker zorgden Mandy en Ron voor een 4-2 tussenstand na 10 minuten spelen. De ploegen staan echter niet voor niets met evenveel punten op een gedeelde vijfde plaats en bleken ook vanavond erg aan elkaar gewaagd. De gasten rechtte de rug en wisten deze achterstand weer weg te werken en namen ook weer een kleine voorsprong. Lisanne en Ron zorgden er echter voor dat Valto halverwege de eerste helft weer aan de leiding kwam bij 6-5. Het tweede kwart ging het gelijk op met dan IJsselvogels en dan Valto weer op kleine voorsprong. Het waren toch de gasten die uiteindelijk met een kleine voorsprong van 9-10 de ruststand bepaalden.

Beide verdedigingen waren in de rust duidelijk op scherp gezet, want pas na acht minuten viel het eerste doelpunt na de mandarijnen. Dit was echter aan de verkeerde kant, waardoor Valto weer tegen een twee punten achterstand aan keek. Ron liet het niet bij zitten en werkte eigenhandig deze achterstand weer weg met een afstandsschot en een mooie doorloop. Met om en om scoren stond het halverwege de tweede helft 13-13 toen de Lierse ploeg een tussensprintje inzette. Met vier treffers op rij van Lisanne, Pieter en Ron werd een 17-13 stand bereikt en zou je denken dat de wedstrijd gespeeld is. IJsselvogels wilde blijkbaar ook heel graag als vierde eindigen dit seizoen, want er werd nog wat vers bloed binnen de lijnen gebracht in een poging het tij te keren. Met twee gefikste strafworpen en een afstandsschot was daar weer de aansluiting bij 17-16 en werd het toch nog een spannende slotfase. Ron en Lisanne zorgden er voor dat het Lierse publiek weer kon juichen en leek de wedstrijd wel klaar met nog maar één minuut op mijn klok. Scheidsrechter van Opstal had blijkbaar zijn klok langer stil gezet, waardoor het toch weer spannend werd. Na het eindsignaal van de heer van Opstal klonk dan ook een zucht van opluchting bij het Lierse publiek na de 19-18 overwinning voor Valto 2. Hiermee eindigt Valto 2 als 4e in de poule, waarin het zowel in de top als in de staart lang spannend bleef wie de juiste kaarten in handen had. Excelsior 2 gaat uiteindelijk met de kampioensschaal aan de haal en DES 2 en Vitesse 2 komen volgend seizoen een niveau lager uit.

Dan was het de beurt aan beide vlaggenschepen om het veld te betreden. Valto 1 had nog wat recht te zetten ten overstaan van het Lierse publiek, wat een wel heel matige wedstrijd kreeg te verteren in Barendrecht tegen het reeds gedegradeerde Vitesse 1. Met de basis acht werd aan de wedstrijd begonnen. Iedereen was heelhuids door de vakantie en carnaval gekomen, hoewel Bart wel de hele week last van een buikgriep had gehad, en leken klaar voor de strijd. Voor IJsselvogels gloorde er nog een beetje hoop aan de horizon in de stand om de degradatie plaatsen. Zij hadden hun hoop gevestigd op de nummer twee Excelsior 1 wat bij winst DES 1 op 10 punten zou houden. Het was voor de Moordrechtse formatie dan wel zaak om zelf te winnen van Valto 1 om op gelijke hoogte te komen met DES en een beslissingswedstrijd af te dwingen voor plaats zeven in de poule. Het zou dus wel eens een pittig duel kunnen worden tussen twee ploegen die om verschillende redenen graag voor de winst wilden gaan. De ploegen schoten dan ook uit de startblokken na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Fuchs. De eerste voorsprong was er voor de gasten die in de eerste minuut de korf al wisten te vinden. Het Valto publiek moest langer wachten voor ze op konden springen van de banken, maar toen was ook gelijk de deksel van de korf. Na de gelijk maker van Frank, die vanavond weer lekker op dreef bleek, werd er gelijk een gaatje geslagen naar 4-1 door Judith, Bart en Frank. Toch wisten de gasten aan te haken en bij 5-4 weer de aansluiting te krijgen. De gelijkmaker zou echter niet meer gemaakt worden vanavond, want daar stak Kevin een stokje voor door het verschil weer terug op twee te brengen. Halverwege de eerste helft was daar weer de aansluiting, maar door een tussensprintje wist Valto vlak voor rust het verschil naar een verschil van vijf te schieten. Tot de rust zouden de ploegen om en om scoren en zorgde Judith met haar afgeronde vrije bal voor een 12-8 ruststand.

In het tweede deel kwam Valto scherp uit de kleedkamer en door twee doelpunten van Frank het verschil naar zes te vergroten. De gasten wisten echter niet van opgeven, want voor hen waren de belangen groot. Zij moesten de punten zien te pakken om die strohalm te kunnen pakken. Zij schakelde een tandje bij in een poging het gat te dichten. Dit leek te lukken toen zij na de 15-9 van Laurens ook vier maal op rij de korf wisten te vinden. De 15-13 werd door de tegenstander van Sanne gemaakt, terwijl Sanne gevloerd was door kramp en niet kon verdedigen. Kun je van denken wat je wilt, maar een logische keuze van de dame als je de punten hard nodig hebt en zou Valto ook gedaan hebben in haar situatie. Sanne werd vervangen door Lisanne die in Valto 2 prima stond te ballen en nu dus ook nog even twintig minuten mocht vlammen. Daar waar het IJsselvogel publiek dacht dat er nog wat moois stond te gebeuren, wist Valto dit weer in de kiem te smoren. Frank, met alweer zijn achtste, en Lisanne brachten het verschil terug op vier, wat Valto wist vast te houden tot de 19-15 tussenstand halverwege de tweede helft. Met de inbreng van verse spelers probeerde ook de coach van IJsselvogels 1 het tij te keren. Ook nu leek het te lukken, maar Valto had hier toch weer een passend antwoord op. Na de 19-17 stoomde Valto in één keer door naar een 24-18 tussenstand door doelpunten van Laurens, Bart, Frank en Naomi en was het wel gedaan met nog minder dan vijf minuten op de klok. Valto speelde de wedstrijd vakkundig uit en kon met 24-20 ook deze laatste zaalwedstrijd al overwinning bij schrijven. Voor IJsselvogels staat er nog een P/D wedstrijd op het programma tegen de nummer zeven uit de 1D poule. Deze is echter nog niet bekend, want zowel Rapit en Weidevogels staan op een gedeelde laatste plaats. Voor Valto was het toch wel een ander zaalseizoen als dat we als publiek hadden verwacht na de uitstekende voorbereiding. Helaas werden de eerste drie wedstrijden de punten gedeeld en na twee verlies partijen stonden we na vijf wedstrijden met drie punten bijna onderaan. Na de overwinning op Vitesse in december speelde het vlaggenschip een goede reeks, waar abrupt een einde aan kwam tegen dat zelfde Vitesse in Barendrecht. Gelukkig hebben de spelers zich na deze zwakke wedstrijd goed herpakt en tegen IJsselvogels weer een prima wedstrijd neergezet. Ook het vlaggenschip eindigt hiermee op de vierde plaats in de poule met totaal maar liefst 301 doelpunten, wat de hoogste score is in de poule. Pijnlijk is alleen dat met 292 doelpunten ook het aantal tegentreffers het hoogst is van de poule. Hier is dus nog wel wat te halen voor Valto met het vervolg van de veldcompetitie voor ogen. Hier staan we met zes ploegen binnen twee punten met Valto wel bij de drie koplopers, maar de competitie zal zeker nog wel een poosje spannend blijven. Ben benieuwd hoe de andere ploegen de zaal uit zullen komen en kijk ik nu al uit naar de eerste wedstrijd in Rotterdam tegen rode lantaarndrager WION. Zij degraderen in de zaal naar de 3e klasse en zullen er op het veld vast alles aan gaan doen om punten te gaan pakken. Eerst echter nog het trainingsweekend en op 25 maart de oefenwedstrijden in het teken van “Summer here we come” met hopelijk een lekker voorjaarszonnetje op ons hoofd.

Tot ziens op het veld iedereen, Arno van Leeuwen.