VALTO speelt eerste oefenwedstrijden in de wind

Sponsor Martin Stolze B.V.

Na de laatste wedstrijden in de warme zaal stonden de teams vandaag, na het inspannende trainingsweekend van vorige week, weer buiten voor de Villa met de haren in de wind. Het derde speelde tegen de buren uit Maasland. In tegenstelling tot VALTO 3 bestaat ODO 3 voornamelijk uit oud eerste spelers die dan ook hun ervaring goed wisten te gebruiken op het winderige veld. Bij VALTO 3 was Ruben K weer terug van zijn langdurige voetblessure. De wedstrijd werd uiteindelijk door de Maaslanders binnen gehengeld.

Tegenstander van VALTO 1 & 2 was Sporting Tringon 1 & 2 uit Leiden. Van deze Leidse ploeg speelt het 2e op hetzelfde niveau als VALTO 2, maar Sporting Tringon 1 doet dat op een tree hoger als VALTO 1. Onder leiding van de kersverse gecertificeerde scheidsrechter Thom gingen de reserves aan hun wedstrijd beginnen. Ondanks dat er gestart werd met de nodige spelers die niet helemaal fit waren, wist VALTO 2 in het eerste kwartier een 6-0 voorsprong te nemen. Pas daarna ging bij Sporting Trigon de deksel van de korf en wisten zij met drie doelpunten op rij de voorsprong te halveren. Laurens maakte het verschil weer vier, maar toen deden de Trigon dames een duid in het zakje en zorgden bij 7-6 voor de aansluiting. Na de voortvarende start van VALTO werden de doelpunten naar het eind van de eerste helft schaarser. De wind had regelmatig te veel grip op de schoten, waardoor er mooie afzwaaiers te zien waren. Het lukte de Leidenaren drie minuten voor tijd langszij te komen bij 8-8. Met het doelpunt van Ron leek VALTO nog met voorsprong de kleedkamer op te mogen zoeken, maar op slag van rust viel toch weer de gelijkmaker door de korf.

De tweede helft zou Bart aan de kant blijven, omdat hij op de plaats van de zieke Niels K zou starten in VALTO 1. Door de blessures in de 1-2 selectie was er een beroep gedaan op Ruben H om zijn plaats in te nemen. Aan dames kant bleven Lisanne en Nikki aan de kant en hun plaatsen werden ingenomen door Lotte en Mariska. Ook de scheidsrechter werd vervangen, want Thom moest tenslotte nog even mee doen met VALTO 1. In deze nieuwe samenstelling moest geprobeerd worden om een overwinning uit het vuur te slepen. Beide ploegen hadden het duidelijk lastig met de extra handicap ten opzichte van de zaal. Door de flinke wind over het veld kwamen er veel passes niet aan en waaiden er de nodige schoten langs de korf. De doelpunten waren dan ook erg schaars in het tweede deel. Na zeven minuten wist Ruben de korf weer eens te vinden, maar deze voorsprong werd weer weggewerkt door de gasten. Halverwege de tweede helft zette Ron VALTO opnieuw op voorsprong, maar ook deze keer werd de voorsprong niet groter. Met de tweede treffer van de gasten werd de wedstrijd even later afgefloten bij de 11-11 eindstand. Geen doelpunten regen, maar een mooie oefenwedstrijd met de invloed van de elementen.

VALTO 1 startte zoals gezegd zonder Niels K, die thuis ziek in bed lag, maar met Thom naast Rob en Bart weer naast Frank. De dameskoppels bleven ongewijzigd met Judith en Manon in de eerste aanval en Ellen en Naomi in de verdediging. Sporting Trigon 1, wat in de overgangsklasse D met Nieuwerkerk op de 3e plaats staat, moest duidelijk ook wennen aan de omstandigheden. Het duurde dan ook wel even voor er een doelpunt viel. Het was Thom die na een minuut of vier voor het eerst de korf wist te vinden. Even later besloot Rob eens een onderhandse doelpoging te doen, want er waren al veel schoten van hem over of naast de korf gewaaid. Deze keer was het dan ook voor hem raak. Het Leidse vlaggenschip wilde het niet zo ver laten komen als hun reserves en wisten nu ook de korf te vinden. Na ruim tien minuten was er met om en om scoren een 4-2 tussenstand bereikt, waarna Frank met twee doelpunten de voorsprong verdubbelde. Na de 7-3 van Thom halverwege de eerste helft wisten de gasten met drie treffers op rij weer aansluiting te krijgen. Het bleef dus nog even spannend of VALTO met een voorsprong de rust zouden halen. Vijf minuten voor rust viel de gelijkmaker door de korf bij 8-8, maar nog voor de thee wisten de vier heren van VALTO allen nog een keer te scoren. Hierdoor kwam de ruststand op 12-8 te staan.

Het tweede deel verhuisde het publiek naar de Villa zijde van het veld, nadat de zon achter de wolken verdwenen was wilde men liever uit de wind staan. In het vervolg van de wedstrijd zou VALTO deze voorsprong niet meer uit handen geven. De gasten wisten wel het eerst te scoren na de rust, maar daarna ging VALTO beginnen met het uitbouwen van de voorsprong. Thom en Bart maakte het verschil vijf, waarna de gasten weer wat terug deden. Vijf minuten later was VALTO weggelopen van 14-10 naar 18-10 door doelpunten van Rob, Thom en tweemaal Ellen. Zo leek de wedstrijd na tien minuten al weer gespeeld en moest de coach van Sporting Trigon ingrijpen. Met de nodige wissels werd geprobeerd het tij te keren, maar dit had niet het gewenste effect. VALTO wist uit te lopen naar 23-11 toen er nog ruim tien minuten te spelen was en ging Marco over tot het wisselen van een aantal spelers. Judith en Manon waren afgelopen week ziek geweest en waren nog niet helemaal fit aan de wedstrijd begonnen. Zij mochten naar de kant en in hun plaats kwamen Lotte en Nikki binnen de lijnen. Even later mocht ook Bart naar de kant, want na negentig minuten duelleren in de korfzone was zijn accuutje wel een beetje leeg. Laurens zou de laatste tien minuten voor hem spelen. Door de ruime voorsprong verslapte de concentratie wel een beetje bij VALTO en vielen er geen doelpunten meer aan Lierse zijde. Sporting Trigon zou de eindstand uit eindelijk op 23-15 zetten, waarna we allemaal de warme kantine konden opzoeken. Dit was alvast een nuttige oefenwedstrijd met de eerste kennismaking met de wind en gelukkig het zonnetje. Er staat op dinsdagavond nog een oefenwedstrijd voor VALTO 1 & 2 op het programma tegen Phoenix in Zoetermeer. Deze ploeg wist zich niet te handhaven in de overgangsklasse in de zaal, maar staat op het veld gewoon in de middenmoot in overgangsklasse A. Om 19:30 uur start de wedstrijd tussen de 2e teams aan het Van Doornenplansoen in Zoetermeer. Kwart voor negen is het de beurt aan de 1e teams om zich in het zweet te werken.

Volgend weekend start het vervolg van de competitie weer met als eerste tegenstander K.V. Tilburg in Tilburg. Dit is de eerste van de 7 finales die er wachten tot 28 mei in deze poule die wel erg dicht bij elkaar ligt met 4 ploegen op de 2e plaats.