VALTO stuurt VEO met lege handen naar huis

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Het zijn roerige tijden in De Lier met de toch wel een beetje onverwacht vertrekkende coaches Marrien en Hugo. Na de bekend making deze week ging er toch wel een schok door de aanhang van VALTO. Hugo heeft het dit jaar voor elkaar gekregen om VALTO 2 gewoon degelijk aan het korfballen te krijgen en kreeg drie weken geleden ineens de koppositie in de schoot geworpen door Albatros 2 te verslaan. Voor de ploeg van Marrien is deze positie voorlopig buiten beeld geraakt na de off day van vorige week in Rhoon.

Na de nipte overwinning, die in de slotfase weer onnodig spannend werd, van VALTO A1 op Die Haghe A1 was het de beurt aan VALTO 2.

Zij gingen vandaag de strijd aan met VEO 2, wat op het vinkentouw zit in de competitie. Bij winst zou er vandaag goede zaken gedaan worden door af te rekenen met deze concurrent om de koppositie. Op voorhand niet zo gemakkelijk als het uiteindelijk werd, want in Voorburg werd er nog met minimaal verschil verloren van deze ploeg. Na het eerste fluitsignaal werd al snel duidelijk dat beide ploegen elkaar weinig wilde toegeven. Het eerste aanvalvak van VALTO kwam niet onder de verdedigende druk vandaan. De wedstrijd was al acht minuten oud toen VEO voor het eerste de korf vond. De verdediging deed alles wat zij konden om een vervolg treffer te voorkomen en het was uiteindelijk toch Ron die in de dertiende minuut zijn tweede strafworp wel verzilverde. Het andere vak deed het een stuk beter en had blijkbaar veel zin om weer te gaan verdedigen. Binnen twee minuten hadden Lisanne en Sanne een 3-1 tussenstand op het bord staan. Het eerste aanvalvak moest dus weer aan de bak, maar het wilde nog niet erg lukken bij hen. Na tweeëntwintig minuten kwam VEO weer langszij bij 3-3, maar Lisanne en Ruben zorgden met twee snelle treffer weer voor een voorsprong. VEO zou nog één keer aanhaken bij 5-4, maar VALTO zou voor rust het verschil nog naar 7-4 tillen met twee doorlopen van Ron en Ruben.

Ook bij aanvang van het tweede bedrijf waren beide ploegen weer scherp in de verdediging. VALTO wist direct na het uitnemen de bal te onderscheppen, maar benutte deze kans niet. De bal werd te gehaast naar de aanval gebracht, waardoor de pass niet aan kwam. VEO mocht even later vanaf 2,5 m de score openen in de tweede helft. Ook zij stopten de volgende aanval van VALTO met een overtreding, zodat Ron het verschil ook vanaf 2,5 m mocht herstellen. Na de 8-6 gaf VALTO een paar minuten gas en liep met vijf treffers op rij uit naar de 13-6 tussenstand. Hierbij zaten ook twee treffers van Thijs die binnen de lijnen was gekomen voor de geblesseerd uitgevallen Ron. De tweede helft was toen pas tien minuten oud. De mandarijnen hadden de spelers duidelijk goed gedaan, want VALTO zou deze voorsprong niet meer uit handen geven. De VALTO dames deden ook weer een flinke duit in het zakje door vandaag de helft van de doelpunten voor hun rekening te nemen. De klok was al stil gezet toen Ruben met 21-13 het grootste verschil op het scorebord zette, waarna VALTO de teugels liet vieren. De leidsman had zijn klok blijkbaar heel wat keer stil gezet, want er werden nog heel wat aanvallen gespeeld in deze “laatste” minuut. Voor VEO vielen er nog twee doelpunten te vieren, maar de punten bleven in De Lier en blijft VALTO 2 koploper met Albatros 2 op het vinkentouw.

Hierna was het de beurt aan het vlaggenschip van VALTO wat het op mocht nemen tegen de koploper uit de poule VEO 1. Zij hebben pas één keer verloren dit zaalseizoen en laat dat nu net tegen VALTO geweest zijn in Voorburg. Revanche was dus hun doel en, niet onbelangrijk, de winst om de koppositie vast te houden. De ploeg van Marrien had echter nog wat goed te maken naar het publiek wat hen vorige week had zien worstelen met zichzelf tegen RWA. Eigenlijk kon het vandaag alleen maar beter, maar dan moesten ze er vooral ook verdedigend staan om de gezusters Jongenburger af te stoppen. In een gewijzigde opstelling door een blessure bij Kevin en afwezigheid door haar werk van Naomi ging VALTO na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Dekker op jacht naar de openingstreffer. Het duurde even voor het zover was maar na het korte kansje wat Frank binnen schoot was Zané even later goed voor de 2-0. VEO kon dus gelijk in de achtervolging. Het lukte VALTO echter niet om het verschil groter als twee te krijgen. VEO bleef in het spoor door steeds weer de aansluitingstreffer binnen te schieten en kwam uiteindelijk na een kwartier spelen bij 6-6 weer langszij. Met nog 6 minuten naar de rust kwam VEO voor het eerst op voorsprong, maar Maaike herstelde dit met een mooi afstandsschot. Toch bleef VEO nu aandringen en wist in de laatste minuten tot de rust nog tweemaal de korf te vinden, zodat bij 7-9 de gang naar de kleedkamers gemaakt werd.

Vlak voor de rust was Ruben binnen de lijnen gekomen voor Bart. Hij had in zijn eigen wedstrijd in V2 een prima wedstrijd neergezet en had blijkbaar goed opgelet in de kleedkamer hoe het verder moest. Hij wist namelijk met twee treffers de stand na vijf minuten weer gelijk te trekken. Helaas maakte VALTO in de verdediging weer een overtreding en kon VEO weer makkelijk vanaf 2,5 m op voorsprong komen. Deze achterstand werd door Judith weggewerkt, nadat zij mooi was vrij gespeeld. Nu kwam VALTO weer aan de goede kant van de score en ging het Lierse publiek ook weer achter de ploeg staan. In de elfde minuut wist VEO nog één keer op gelijke hoogte te komen bij 11-11, maar in de volgende drie minuten zou VALTO met de doelpunten van Mees, de jarige Iris, Frank en Zané een 15-11 tussenstand op het bord zetten. Dat werden nog elf lange minuten voor het publiek, maar de steun voor de ploeg bleef onverminderd. VEO wist de achterstand weer te halveren uit een strafworp en een vrije bal, maar Frank pareerde deze weer door de 16-13 binnen te schieten. De gasten besloten dat het tijd was om de nodige tactische wissels te doen en brachten Silvia Jongenburger, die bij Iris aan de ketting lag, naar het andere vak. Met de nodige verse spelers uit het tweede moest er wat geforceerd gaan worden, maar dit had niet het gewenste effect voor de gasten. Pas vijf minuten voor het einde zou Silvia Jongenburger haar eerste doelpunt maken en kreeg VEO even later bij 17-16 weer de aansluiting. Frank diende deze treffer van repliek, maar weer viel er een gaatje in de VALTO verdediging. Nu was het Mees die de schade herstelde en stond er met nog tweeënhalve minuut op de klok 19-17 op het bord. Nu was het zaak dat VALTO het koppie er bij hield en goed de schotklok benutte om tijd te winnen. Op een paar kleine foutjes na werd dit goed opgepakt en wist VALTO de overwinning naar veilige haven te loodsen. Frank zou nog een strafworp weten te verzilveren en Maaike zette in de zoemer de eindstand 21-17op het scorebord. Na deze nederlaag was het afwachten voor VEO of zij de koppositie alleen zouden houden of dat Fortis langszij zou komen later op de avond. Zij zullen opgelucht zijn geweest toen de uitslag van de wedstrijd Fortis – Tjoba bekend werd. VALTO nestelt zich met deze overwinning op de 3e plaats achter Fortis en VEO en gaat volgende week samen met VALTO 2 op reis naar Goes om het op te nemen met het geroutineerde Tjoba. Hun vlaggenschip begon het zaalseizoen met drie nederlagen op rij, maar heeft de afgelopen weken de stijgende lijn ingezet. VALTO 1 zal deze keer ook weer scherp moeten starten en direct het initiatief pakken om revanche te kunnen nemen op de verloren thuiswedstrijd. Bij VALTO 2 zal men moeten waken voor onderschatting en de rode lantaarndrager vanaf het eerste fluitsignaal hun wil opleggen. Hopelijk zijn er veel VALTO supporters bereid om de rit achter onze selectie aan te maken om hen de nodige steun te geven in hun jacht op de punten. Stel je voor dat VEO nog meer punten gaat morsen. Dan moet VALTO zorgen dat zij op het vinkentouw zitten.