Valto wint met dubbele cijfers van Fortis

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Deze week de laatste speelronde van de competitie met als doel een laatste overwinning voor Valto 2 en een broodnodige zege voor het vlaggenschip om het kampioenschap binnen te kunnen hengelen. Gezien het belang van de wedstrijd van Valto 1 werd er niets aan het toeval over gelaten. Met 2 touringcars werd er een grote supportersschare naar Oost-Souburg vervoerd voor de nodige steun. De spelers van het keurkorps werden door twee ouders en een belangeloos beschikbaar gesteld busje van GJ Personeelsdiensten, waarvoor heel veel dank, naar Zeeland vervoerd. De weergoden hadden zo hun eigen idee voor dit weekend en waren vooral op de hand van de vakantiegangers. Onder tropische omstandigheden begon de wedstrijd van de tweede teams. Zowel Fortis 2 als Valto 2 speelden alleen om de eer. Valto 2 had echter nog een appeltje te schillen met de thuisploeg na de 13-24 nederlaag in oktober. Zij begonnen dan ook scherp aan de wedstrijd en wisten als eerste de korf te vinden. Fortis had deze keer duidelijk meer moeite met Valto, want het zou lang gelijk op gaan met dan weer Fortis, maar vaker Valto op kleine voorsprong. Na de 8-8 tien minuten voor de rust zou Ron met twee treffer op rij het eerste gaatje van twee op het bord zetten. De laatste minuut naar de thee duurde echter erg lang en daarin wist de thuisploeg de achterstand weer te halveren naar 9-10. Bij deze stand werden de kleedkamers of de schaduw opgezocht.

Valto 2 kwam scherp uit de kleedkamer en wist al snel een gaatje te slaan door doelpunten van Pieter en 2x Lisanne. Het gaatje van vier verschil werd weer snel met twee makkelijk gegeven vrije ballen gehalveerd. Ron wist het nog wel terug te brengen op drie, maar toch was het vijf minuten later weer gelijk bij 14-14. Ron had veel last van de hitte en kon niet meer verder. Hij werd vervangen door Niels K en na de drink pauze wist Fortis voor het eerst sinds lange tijd weer voor te komen. Lisanne en Michiel zorgde er voor dat we weer aan de goede kant van de score kwamen bij 15-16, maar de doelpunten vielen nu wel veel moeizamer. De laatste minuten waren reeds ingegaan toen Fortis weer de leiding nam, maar ook deze keer wist Lisanne dit weer recht te zetten. Hoewel het spelbeeld een puntendeling rechtvaardigde was het toch de thuisploeg die in de laatste minuut het winnende doelpunt scoorde en Valto 2 weer met lege handen stond na een prima gespeelde wedstrijd. Dit is het afgelopen seizoen een paar keer te vaak gebeurd, waardoor ons tweede maar niet uit de degradatie zone kwam. Volgend seizoen mag de nieuwe lichting dus gaan proberen om weer terug te keren naar de 1e klasse.

Het vlaggenschip is bezig aan een mooie serie wedstrijden en moest deze vandaag voortzetten om in de race te blijven voor de hoofdprijs. Een blik op de statistieken leerde ons dat dit geen gemakkelijke taak zou gaan worden. In de zeven wedstrijd die Valto tot nu toe tegen Fortis speelde wisten wij maar één puntje te pakken. Zaak dus om vanaf minuut één vol de druk er op te zetten bij de Zeeuwen en hen nooit in de wedstrijd laten komen. Onder leiding van scheidsrechter Koole schoot Valto uit de startblokken. Er werd veel verdedigende druk gegeven, waardoor Valto alle aanvallen van de thuisploeg wist af te slaan. Frank zorgde met zijn twee doelpunten dat we er al na vijf minuten lekker voor stonden. Aan alles was te zien dat Valto vandaag die laatste stap wilde zetten naar het kampioenschap. Na negen minuten wist Fortis voor het eerst de korf te vinden, maar niet veel later was ook Judith weer scherp. Nog één maal zou Fortis de aansluiting maken bij 2-3 en leken de doelpunten schaars te worden deze wedstrijd. We waren al een kwartier onderweg toen Frank en Judith het eerste gaatje sloegen bij 2-5. De zesde treffer van Valto kwam niet veel later van de handen van onze Benjamin in het vlaggenschip Maaike. Al een aantal wedstrijden staat zij als junior haar “mannetje” in het soms chaotische spel rond de korf en probeerde al menig maal haar doelpuntjes mee te pakken. Ook nu waren er al ballen uit de korf gedraaid van haar hand, maar deze keer was het raak. Na de drinkpauze wist Fortis voor de laatste keer de aansluiting in stand te houden door er 4-6 van te maken. Toen maakte Valto met een korte tussen sprint een einde aan alle Zeeuwse hoop door het verschil te vergroten naar 4-8. Met nog een kwartier tot de rust kwam Valto in een goede flow en leken de doelpunten makkelijker te vallen. Met een afgeronde doorloop van Maaike, die nu helemaal los leek te gaan, en het doelpunt van Judith werd het verschil vijf. De laatste vijfminuten tot de rust draaide Valto de duimschroeven verder aan bij de thuisploeg en met drie treffer op rij van Bart, Frank en Laurens werd de ruststand 6-13.

Intussen hadden we van onze man in Zwijndrecht gehoord dat de wedstrijd Albatros – ONDO een kwartier later was begonnen. Hoewel de tussenstand ons vrolijk stemden, moesten wij het eerst zelf in Oost-Souburg tot een goed einde brengen.

We begonnen de tweede helft wel met een voorsprong van zeven doelpunten, maar in het Zeeuwse wapen staat niet voor niet “Luctor et emergo”. Fortis staat bekend als een ploeg die altijd tot het laatste fluitsignaal blijft knokken voor wat zij waard zijn. Dit bleek vandaag bij lange na niet genoeg, want ook de tweede helft zou Valto hen de wil opleggen. Judith zorgde dat Valto weer als eerste scoorde na de rust, wat duidelijk wel iets deed met de spelers van de thuisploeg. Bart en Laurens vergrootte het verschil naar negen en met weer een Zeeuwse treffer stond het na vijf minuten 8-16. Toen viel er even weinig te juichen aan beide kanten. Frank zetten nog wel snel de 8-17 tussenstand op het flip-over bord, maar toen stonden we toch ruim acht minuten droog. Het feestje was rond het spandoek van Liers trots intussen al in volle gang en er werd weer luid gejuicht toen Maaike met haar derde doelpunt de stand op 8-18 zette. Met een verse heer probeerde de thuisploeg wat meer grip op de sterke rebound van Valto te krijgen, maar het mocht niet baten. Valto was ontketend en heerste op alle fronten en behield de voorsprong van tien punten. Zo werd tien minuten voor tijd het 21e doelpunt van Valto gemaakt door de drager van nummer 21 Laurens, wat weer het startsein was voor een tussen sprintje. Het keurkorps van Marrien bleef doorrazen en wist met doelpunten van Naomi, Frank en weer Laurens het verschil op te krikken naar 11-24. Met nog een minuut of vijf te gaan kreeg Maaike haar verdiende publiekswissel. Zij heeft als junior de geblesseerde Sanne meer dan verdienstelijk vervangen en heeft daardoor de laatste wedstrijden, door het regelement, niet meer in de A1 mogen spelen. Het was al lang geen wedstrijd meer, maar de meeste spelers van Fortis bleven er toch voor gaan, wat hen na bijna een kwartier weer eens een doelpunt opleverde. Naomi en Frank tekende voor de laatste Valto doelpunten, maar de eindstand werd door Fortis op het bord gezet. Scheidsrechter Koole floot bij de 13-26 eindstand voor het eind van de wedstrijd. De overwinning werd door het team met het in grote getale meegereisde publiek weer op gepaste wijze gevierd. Of het feest nog uitbundiger kon worden liet nog even op zich laten wachten. Via onze man in Zwijndrecht hoorden we dat ONDO het lastig had en Albatros eigenlijk de hele wedstrijd al voor stond. Na vijftien zenuwslopende minuten stond er een 25-25 gelijkspel op het bord en was de laatste minuut in gegaan. Even was er de hoop dat er geen verlenging van het seizoen nodig was, maar ONDO stal op z’n Duits de 2 punten in Zwijndrecht door in de slotseconden de winnende treffer binnen te schieten. De kers op mijn verjaardagstaart ging helaas niet door en volgt er dus een beslissingswedstrijd op neutraal terrein volgende week. Hier had ik helaas geen rekening mee gehouden en ben dan lekker van een welverdiende vakantie aan het genieten. Met het getoonde spel van de laatste weken heb ik er echter alle vertrouwen in dat ik volgende week via de social media goede berichten tegemoet kan zien en er een feestje gevierd gaat worden in De Lier.

Hou voor de plaats en tijd van de beslissingswedstrijd de site in de gaten en ik ga er van uit dat jullie wel allemaal achter ons vlaggenschip gaan staan. Jullie steun is ook bij deze wedstrijd keihard nodig, want beslissingswedstrijden zijn vaak heel rare wedstrijden.

Succes volgende week en ik hoor van jullie, Arno van Leeuwen.