VALTO wint van concurrent ONDO (M)

Sponsor: Martin Stolze B.V.

Vandaag stonden er naast de zaalfinale ook voor de selectie teams van Valto belangrijke wedstrijden op het programma. Deze werden vandaag veel vroeger dan normaal gespeeld in verband met deze zaalfinale van de Korfbal League. Valto A1 mocht wel erg vroeg aantreden in Barendrecht tegen de koploper Vitesse A1. Wilden de Lierse junioren hun kansen voor het kampioenschap levend houden moest er gewonnen worden. Dat werd dus op tijd naar bed, want de wedstrijd startte al om 9:30 uur. Dit bleek voor Valto A1 ook zonder Maaike geen probleem, want zij deden wat nodig was en namen met een 13-18 overwinning de punten mee naar De Lier.

Zij waren al terug in De Lier toen Valto 2 zich ging opmaken voor hun treffen met Maassluis 3. Met dit old star team van Maassluis had Valto 2 nog een appeltje te schillen. In september werd er met 20-11 verloren, dus zou er vandaag alles aan gedaan worden om in de buurt van de “oudjes” te blijven. In het begin van de wedstrijd lukte dit prima, hoewel Maassluis na de 1-0 van Lisanne toch weer langzaam uitliep naar 1-3. Valto verdedigde echter scherp en wist het hun tegenstander erg moeilijk te maken, waardoor na twintig minuten Ron weer voor de aansluiting zorgde. Na deze 2-3 tussenstand zou Maassluis in de volgende fase weglopen naar 2-7 en raakte Valto de grip op hun tegenstander kwijt. Beide ploegen zouden in de laatste minuten voor de rust nog tweemaal scoren, zodat er bij 4-9 gerust ging worden.

In de tweede helft zou Valto de eerste tien minuten nog aan het elastiek blijven door de doelpunten van Floris, Thijs en Ron tot de 7-11 tussenstand. Niet veel later was het verschil echter opgelopen tot 8-16 en was de scherpte bij Valto wel weg. Maassluis zat intussen in een flow en scoorde er lustig op los. Vooral in de tweede helft gingen de spelers van Valto toch wel door de ondergrens en kregen het grootste pak slaag van het seizoen. Chris bracht nog wel Lotte en Esmée, maar de wedstrijd was al lang gespeeld. De gifbeker was bij 10-25 pas leeg en floot scheidsrechter Watermulder voor het eind van de wedstrijd. Volgende week zal Valto 2 weer het vertrouwen moeten oppakken die hen aan het eind van het zaalseizoen de nodige punten bezorgde. In Tilburg wacht de rode lantaarndrager Tilburg 2, waar in september met 22-20 van werd gewonnen.

Voor het keurkorps van Marrien was er vandaag maar één optie en dat was de punten in De Lier houden om revanche van de heenwedstrijd en de koppositie in de poule te behouden. De rit naar ONDO in Middelburg in september liep flink uit de hand, waardoor Valto vooral tegen zichzelf stond te korfballen. Vandaag moest het dus beter en als iedereen zich aan het strijdplan zou houden zouden de punten in De Lier blijven. Sanne zou ook vandaag weer aan de kant blijven vanwege haar blessure, maar Maaike verving haar vandaag heel verdienstelijk. Aan scheidsrechter Nouwt de taak om deze wedstrijd in banen te leiden, waarin hij het niet altijd even makkelijk had. Beide ploegen geven veel verdedigende druk, waardoor het eerste doelpunt even op zich liet wachten. De gasten wisten als eerste de korf te vinden, maar Frank, Laurens en Judith zouden orde op zaken stellen en de achterstand omdraaien in een 4-1 voorsprong. De voorsprong werd vast gehouden tot de gasten in de 27e minuut weer langszij kwamen bij 5-5. Een weinig doelpuntrijke eerste helft leek het te worden, maar in de slotfase gaven beide ploegen nog even gas. Met ONDO steeds op een kleine voorsprong, maar Valto gelukkig weer gelijk wist te komen gingen we richting het rustsignaal. In de laatste minuut wist ONDO de 7-8 te scoren vanaf de strafworpstip, maar Valto mocht ook nog een aanval spelen. Iris kreeg nog één kans en pakte de met beide handen vast. Zij zette de ruststand op 8-8, wat later de basis bleek te zijn van een degelijke tweede helft.

Valto kwam scherp uit de kleedkamer en wist weer snel op voorsprong te komen. ONDO zou dit nog één keer recht zetten, maar toen trok Valto het initiatief naar zich toe. Met drie treffers op rij wisten Bart, Iris en Kevin weer een gaatje van drie te realiseren. Na ruim tien minuten wisten ook de gasten weer de korf te vinden, maar Bart en Laurens zorgde voor een 14-10 tussenstand na vijftien minuten. ONDO was echter niet voor niets zo ver komen rijden en bleven knokken voor wat zij waard waren. Nu wist Valto even de korf niet te vinden en daar maakten de gasten gebruik van en halveerden de achterstand. Deze opleving werd in de kiem gesmoord, want binnen enkele minuten hadden Judith en Laurens de marge weer hersteld. Bij de stand 18-13 en nog een minuut of tien op de klok bracht de ONDO coach vers bloed binnen de lijnen. Het mocht helaas niet baten, want ons vlaggenschip bleef de wedstrijd controleren. Naomi, de laatste tijd steeds goed voor de openingstreffer, zette nu ook haar naam op de score lijst met haar 19-14. Met nog maar drie minuten op de klok was de wedstrijd wel gespeeld. Frank zou de laatste Lierse treffer voor zijn rekening nemen door de 20-14 van dichtbij te maken. De gasten wisten voor het eind nog tweemaal de korf te vinden, maar dit was louter voor hun doelsaldo. Scheidsrechter Nouwt floot na de 20-16 voor het laatst, waarmee deze belangrijke wedstrijd winnend werd afgesloten. Later zou blijken dat Valto vanmiddag wel héél goede zaken gedaan had voor de stand in de competitie. Omdat ook de derde koploper Albatros het niet redde in Delft tegen Excelsior is Valto nu alleen koploper geworden. We gaan dus nog zeker vijf finales spelen de komende weken met drie ploegen op het vinkentouw. We kunnen ons geen fouten permitteren en zullen er volgende week dus ook weer moeten staan in Tilburg tegen de nummer één na laatst Tilburg 1. Zij wisten deze week verrassend gelijk te spelen tegen Fortis, waar zij in september nog ruim van verloren. We zijn dus gewaarschuwd en hopen dat er ook weer wat publiek aanwezig zal zijn voor de broodnodige steun. Vandaag was u zoals altijd van grote waarde voor de ploeg en zij zullen uw steun de komende tijd hard nodig hebben.

Graag tot in Tilburg dus.
Arno van Leeuwen

Klik op de links voor de foto’s van de wedstrijden Valto 2 – Maassluis 3 en Valto 1 – ONDO (M) 1.