Valto zet medekoploper Albatros aan de kant

Hoofdsponsor: Martin Stolze B.V.

Na de tweede onderbreking van de competitie gaan we nu voor de resterende wedstrijden door tot het einde op 27 mei. Voor de selectie teams zullen dit allen wedstrijden worden waarin de punten gepakt moeten worden. Valto A1 doet ook gewoon weer mee voor het kampioenschap na de gestolen overwinning zaterdag op Achilles A1. Zij staan nu samen met deze ploeg op één puntje achterstand achter de koploper Vitesse A1. Als de Lierse junioren de resterende wedstrijden weten te winnen blijven zij dus op het vinkentouw in afwachting van een misstapje van Achilles A1 en Vitesse A1, zodat Valto A1 hiervan kan profiteren.

Voor Valto 2 is het wachten op een klein wonder na de nipte nederlaag op Albatros 2. Het verschil naar de veilige 6e plaats is vandaag opgelopen naar vier punten, waardoor we moeten hopen dat Excelsior 2 van de resterende drie wedstrijden er geen meer wint. Valto 2 zal dan alles uit de kast moeten spelen en driemaal moeten winnen om het vege lijf te redden. De enige mogelijkheid om dat te kunnen realiseren zal Valto 2 het spel van het eerste kwartier van vandaag op de mat moeten leggen.

Valto 2 begon vandaag erg scherp tegen de nummer 5 op de ranglijst Albatros 2 en wist zo een gat te slaan naar 6-1 na een klein kwartier spelen. Hierna verslapte de verdedigende druk bij Valto, waardoor Albatros meerdere keren vrij kon aanleggen met de wind in de rug. Deze schoten vielen gelukkig niet direct allemaal, maar na de 8-4 tussenstand wisten de gasten in het laatste kwartier voor de rust het gat te dichten bij 8-8. Valto ging echter nog wel met een minimale voorsprong rusten door de afgeronde doorloop van Ron.

Het begin van het tweede deel was weer voor de thuisploeg, maar er kon niet voorkomen worden dat de gasten na tien minuten voor het eerst op voorsprong kwamen bij 10-11. Valto wist dit nog een keer via Ron te egaliseren, maar toen wisten de gasten Valto flink onder druk te zetten. Er volgde een doelpuntloze periode van Valto, waarin Albatros het beslissende gaatje wisten te slaan naar 11-14. Met nog een kwartier te gaan kwamen de junioren Romeé en Ruben en good old Niels Koole binnen de lijnen in een poging het tij te keren. De gasten bleven echter gedisciplineerd verdedigen en wisten ook steeds na een doelpunt van Valto direct mee te scoren. De gasten wisten de wedstrijd met 15-17 naar zich toe te trekken en zijn hiermee nog maar één punt verwijderd van een verlenging van hun verblijf in de reserve 1e klasse. Mede door de andere uitslagen in de poule moet Valto hopen op een wonder om aan degradatie te ontkomen. Het gerucht gaat dat men bij Excelsior de strijd om het kampioenschap voor het vlaggenschip laat lopen om het 2e team in de 1e klasse te houden. Zij zouden vandaag verstrekt met spelers uit het eerste team de winst gepakt te hebben op Maassluis 3, waardoor het gat nu vier punten is geworden. Valto 2 zal de komende drie wedstrijden gesteund door het publiek boven zichzelf uit moeten stijgen om de volle buit te pakken. Helaas is het dan nog afhankelijk van misstappen van Excelsior. Laten we Valto 2 er met z’n allen doorheen slepen en met zoveel mogelijk publiek achter hen aan reizen naar Voorburg volgende week, waar VEO 3 de tegenstander is.

Voor het vlaggenschip van Valto lonkt het kampioenschap nog steeds. Na de knappe overwinning op ONDO stond het ineens alleen op kop, maar werd er in Tilburg onverwacht averij opgelopen tegen de nummer zeven uit de poule. Hierdoor waren er weer drie koplopers in de eerste klasse E. Eén van de koplopers was vandaag de tegenstander, wat dus betekende dat voor beide ploegen alleen de overwinning een bevredigend resultaat zou zijn. Sanne bleef nog op de bank, waardoor Maaike weer op haar plaats startte. Dit heeft wel tot gevolg dat Maaike niet meer in de A1 of Valto 2 mag spelen en het seizoen dus in het vlaggenschip zal afmaken. De gewijzigde opstelling, zoals in de oefenwedstrijd tegen VEO 1 maandagavond, was blijkbaar goed bevallen bij Marrien, zodat de wedstrijd vandaag in dezelfde opstelling werd gespeeld. Voor de gasten was dit even schakelen, maar na kort overleg met hun coach Steven de Graaf wisten zij toch hun posities in te nemen. Onder een heerlijk voorjaarszonnetje, maar wel met iets te veel wind werd aan de wedstrijd begonnen. De gasten wisten na een vijftal minuten een 0-2 voorsprong te nemen. Het tweede aanvalvak van Valto wist via Iris en Judith de stand weer gelijk te trekken, waarna Frank ons voor het eerst op voorsprong zette. Dit duurde echter niet lang, want daar was ook de gelijkmaker weer. Door de hoge verdedigende druk van Albatros verdwenen er nogal wat ballen over de zijlijn en wist ons vlaggenschip maar moeizaam tot scoren te komen. Beide ploegen zouden tot 6-6 om en om scoren totdat Frank in de slot minuten tot de rust met twee treffers er voor zorgde dat we met een 8-6 tussenstand de kleedkamers opzochten.

Het in grote getale aanwezige publiek wist intussen wat het te doen stond, want ook in het tweede deel zou de ploeg hun steun hard nodig hebben om de punten in De Lier te houden. Ondanks dat het publiek luidruchtig achter de ploeg ging staan wisten de gasten binnen enkele minuten weer op gelijke hoogte te komen. Met om en om scoren bleef Valto tot de 11-10 van Bart aan de goede kant van de score, maar toen wisten de gasten met twee makkelijk gegeven strafworpen weer op voorsprong te komen. Judith wist bij het inluiden van het Westlands kwartiertje in de rookwolken van de oranje rookpotten de gelijkmaker te maken, waarna de scheidsrechter besloot de wedstrijd even te staken totdat de rook was opgetrokken. Marrien gebruikte deze ingelaste time out om de ploeg weer even op scherp te zetten, wat er voor zorgde dat Frank ons even later, met de door Maaike gefikste strafworp, weer op voorsprong zette. Helaas ging de bal ook aan de andere kant op de stip en was het weer gelijk. De laatste tien minuten zou Valto de gasten van scoren weten te houden en zelf langzaam maar zeker de wedstrijd naar zich toe te trekken. De wanhoopspogingen van Albatros verdediging om de bal te onderscheppen werkten niet in hun voordeel, want de overtredingen werden door de scheidsrechter gezien en op gepaste wijze bestraft. Na de 14-13 van Judith mocht Laurens zijn derde strafworp nemen, welke hij gedisciplineerd binnen gooide. Even later mocht Frank na de zoveelste herhaalde overtreding weer voor een vrije bal gaan staan. Ook deze werd netjes afgemaakt en was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Met een minuut of drie op de klok ging Albatros nog in een alles of niets poging op jacht naar doelpunten. Dit resulteerde echter alleen in plaats fouten en onderscheppingen van de Valto verdediging. In de 34e minuut wist Bart van achter de korf de wedstrijd definitief in het slot te gooien en wist Albatros dat zij koploper af waren. Even later sijpelden de andere uitslagen binnen en bleek ONDO verrassend gewonnen te hebben bij Excelsior, waar zij in september nog hun meerdere in moesten erkennen. Valto 1 blijft dus koploper, maar moet deze positie nog delen met ONDO uit Middelburg. We zullen het dus per week moeten gaan bekijken en met z’n allen achter het vlaggenschip gaan staan als we op 27 mei een feestje willen vieren. Te beginnen volgende week als Valto 1 in Barendrecht moet aantreden tegen Vitesse 1. In oktober werd hier nog ruim met 17-11 van gewonnen, maar de trouwe supporters zijn de oorwassing in de zaalcompetitie nog niet vergeten. Mooi moment voor Valto 1 om hier revanche op te nemen en gewoon met de punten huiswaarts te keren volgende week. Ik verwacht ook weer veel Liers publiek langs de lijn in sportpark “De Bongerd” in Barendrecht, waar de wedstrijd om 16:00 uur zal aanvangen. Kom en schreeuw jullie helden naar de overwinning!!!